4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az uniós intézmények csaknem ezer dolgozója tiltakozik amiatt, mert szerintük az Európai Bizottság elnöke elfogult az izraeli-palesztin konfliktusban. Mint írják, a Bizottság látszólag közönyösen reagál a gázai civilek lemészárlására, valamint a nemzetközi jog Izrael általi semmibevételére. Szerintük ezzel az EU saját hitelességét kockáztatja. 

Közös levélben tiltakoznak az uniós intézményeknél dolgozók Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos politikája miatt egybehangzó külföldi lapjelentések szerint.

Semmibe vett emberi jogok

A háromoldalas levélben, amelyet mintegy 850 dolgozó írt alá világszerte, és amelyet pénteken küldtek el von der Leyen irodájának, többek között az áll: a dolgozók aggódnak amiatt, hogy „az Európai Bizottság, amelyet Ön képvisel, feltétel nélkül támogatja az egyik oldalt a kettő közül.”

A levél aláírói határozottan elítélik a palesztin Hamász civilek elleni, október 7-i terrortámadásait, ugyanakkor hasonlóképpen határozottan elítélik „az izraeli kormány aránytalan reakcióját a Gázai övezetbe szorult 2,3 millió ember ellen”.

Aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a Bizottság az elmúlt napokban „látszólag közönyösen reagált a Gázai övezetben lévő civilek jelenleg is zajló mészárlására, valamint az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog semmibevételére”, utalva az izraeli légicsapásokra, valamint a Gázai övezettel szemben elrendelt izraeli blokádra.

Palesztin gyerekek menekülnek egy izraeli légitámadás után Gázavárosban 2023. október 21-én. Fotó: EPA/MOHAMMED SABER
Palesztin gyerekek menekülnek egy izraeli légitámadás után Gázavárosban 2023. október 21-én. Fotó: EPA/MOHAMMED SABER

A levél kitér arra is, hogy a Bizottság a konfliktussal kapcsolatos politikájában nem ismerhetők fel az európai értékek. Egyúttal arra kérik von der Leyent a többi uniós vezetővel együtt, hogy szólítson fel tűzszünetre és a civilek életének védelmére. „Ez az EU létének a központi eleme”, figyelmeztetnek, hozzátéve:

„Az EU azt kockáztatja, hogy minden hitelességét elveszíti.”

Az Euractiv szerint egyes uniós tisztviselők és uniós tagállamok szintén kritizálták von der Leyent amiatt, hogy múlt pénteki izraeli látogatásán nem jelezte a Netanjahu-kormánynak, hogy tartsa magát a nemzetközi humanitárius joghoz.      

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke például arra emlékeztetett, hogy az uniós külpolitikának egységesen és konzisztensen ki kell állnia a nemzetközi és humanitárius jog tiszteletben tartása mellett, bárhol is van konfliktus a világban. Szerinte Gáza blokádja, amely megakadályozza a víz és az élelem bejutását, nem tartja tiszteletben a nemzetközi jogot. (Időközben 20 kamion segélyszállítmány bejutott ugyan az övezetbe, de az az ENSZ szerint csak csepp a tengerben.)

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szintén azt mondta, hogy Izrael megsérti a nemzetközi jogot, és az önvédelmet is annak keretén belül kell gyakorolni.

Izraelből visszatérve, e hét elején egyébként már Ursula von der Leyen is úgy nyilatkozott, hogy a gázai palesztinoknak most humanitárius segítségre van szükségük, és „nem szabad, hogy ők fizessék meg a Hamász barbarizmusának az árát”. Egyúttal bejelentette a Gázai övezetben élőknek szánt segélyek megtriplázását. 

Fokozza a bombázásokat Izrael

Tűzszünetre ugyanakkor egyetlen uniós és nyugati vezető sem szólított fel. Megtette ezt viszont tegnap António Guterres: az ENSZ főtitkára több alkalommal is azonnali humanitárius tűzszünetre kérte a szembenálló feleket. A palesztin Hamászt egyúttal felszólította az izraeli túszok elengedésére, Izraelt pedig a segélyek korlátlan beengedésére.

Az október 7-én kiújult izraeli-palesztin konfliktusban a palesztin Hamász terrortámadásaiban több mint 1400 izraeli halt meg. Az ezt követő, a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légicsapásokban több mint 4600 palesztin vesztette életét, mintegy harmaduk gyerek. Gázai közlések szerint az elmúlt 24 órában 266-an haltak meg, köztük 117 gyerek.

Az izraeli hadsereg közölte: szombat éjjeltől tovább növeli támadásainak intenzitását, és így készíti elő „a háború következő szakaszát.” Ez feltételezések szerint a szárazföldi offenzíva lehet, ami elemzők szerint a jelenleginél is jóval több gázai civil áldozattal jár majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Lengyel Lászlótól! Szerdán, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 08:03
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni a február 28-án 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Ismét hallattak magukról a tálibok
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 07:12
Elengedtek egy letartóztatott osztrák szélsőjobboldali férfit.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak a diákok, a belügyminiszter lemondását követelik - Rómában
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 06:41
A múlt pénteki palesztinbarát tüntetéseken történt rendőri beavatkozások miatt mentek ki az utcára.
Makro / Külgazdaság Tűzszünet jöhet Gázában?
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 06:25
Az Egyesült Államok szerint egyetértés alakult ki egy túsz- és átmeneti tűzszüneti megállapodás körvonalairól.
Makro / Külgazdaság Sikeres ukrán hackertámadás orosz állami szerverek ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 18:02
Az ígért nyugati katonai támogatásnak csak a fele jött meg időarányosan.
Makro / Külgazdaság Még nincs kötelező sorozás Csehországban
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 17:03
Petr Pavel cseh köztársasági elnök vasárnap kijelentette, hogy támogatja az adminisztratív katonai összeírás bevezetésének lehetőségét,de ez nem jelenti azt, hogy a kötelező sorkatonai szolgálatot is visszaállítanák.
Makro / Külgazdaság Dél-Karolinát is behúzta Donald Trump
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 16:06
Rekordrészvétel volt az újabb republikánus előválasztáson. 
Makro / Külgazdaság Forrong Egyiptom az izraeli tervek láttán
Káncz Csaba | 2024. február 25. 15:01
Szíszi elnök hajthatatlanul elutasítja a humanitárius folyosók vagy a nagyszámú palesztin belépésének engedélyezését a Sínai-félszigetre és azt "vörös vonalnak" nevezi. Felfüggeszti-e Kairó a békeszerződést Tel-Avivval? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kijevnek kell átadni a zárolt orosz vagyont, sürgette a brit kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 14:41
A hét vezető ipari hatalomnak (G7) meg kell találnia a zárolt orosz vagyoneszközök kisajátításának törvényes módját, és ezeket a pénzügyi forrásokat Ukrajnának kell adni - írta a The Sunday Times című vasárnapi brit lapban megjelent cikkében Rishi Sunak brit miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Újabb halálos áldozatokkal folytatódott a gázai háború
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 13:42
Vasárnap reggel az izraeli egységek rajtaütéseket kezdtek az iszlamista fegyveresek létesítményei ellen a Hán-Júnisztól keletre fekvő Abbesszínok nevű lakónegyedben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG