5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az amerikai tudományos akadémia friss jelentése szerint a diplomaták és kémek elleni támadásokat mikrohullámú fegyverrel hajtották végre. Az amerikai elhárítás legerősebb bizonyítékai az orosz ügynökök mobiltelefonjának lekövetésével álltak össze. Káncz Csaba jegyzete.

2016 végén Kubában az újranyitott amerikai nagykövetség mintegy két tucat diplomatája furcsa jelenségekről számolt be.

Az első tünetek halláskárosodásra és valamiféle „akusztikus támadásra” utaltak, ám később kiderült, hogy a tünetek jóval összetettebbek. A diplomaták és családtagjaik szédülésre, fejfájásra, rendkívüli fáradtságra, látási problémákra és kognitív nehézségekre panaszkodtak. Volt, aki teljesen elveszítette a hallását, mások egyes szavakat nem tudtak felidézni.

Kezdeti találgatások

Ahogyan ezek a havannai hírek kiszivárogtak a sajtóhoz, mindenkinek volt véleménye az ügyről, de senki – beleértve a CIA-t – sem tudta biztosra, hogy mi történt, vagy ki a felelős. Egyesek akusztikus támadásra gyanakodtak. Többen a kubai politikai rendőrség keményvonalasait gyanították az ügy mögött, akik szabotálni akarják Washington és Havanna közötti politikai olvadást.

A zavart és a gyanakvást csak fokozta, hogy a két tucat érintett alkalmazott között több CIA ügynök is volt, akik diplomata fedésben teljesítettek szolgálatot.

Langleyben, a CIA központjában már akkor befészkelte magát a gyanú, hogy ezek a támadások valójában az oroszok művei.

A Kreml 2014 után egyre arcátlanabbul támadta az USA-t és szövetségeseit, és minden ok megvolt annak feltételezésére, hogy Putyin le akarja választani a régi szövetségest Amerikáról.

A havannai Hotel Nacional - a 2016-os hangtámadások egyik helyszíne. (Fotó: Jongleur100 / Wikipedia)
A havannai Hotel Nacional - a 2016-os hangtámadások egyik helyszíne. (Fotó: Jongleur100 / Wikipedia)

Válaszul az Egyesült Államok 2017 nyarán két kubai diplomatát kiutasított, ősszel pedig minimálisra csökkentette havannai nagykövetségének létszámát, és nem javasolta amerikai állampolgároknak a szigetországba utazást. Washington ugyanakkor nem vádolta meg Kubát az „akusztikus támadások” elkövetésével, hanem azért vonta felelősségre, hogy – a diplomáciára vonatkozó nemzetközi egyezmények értelmében – nem óvta meg a területén dolgozó külföldi állampolgárok épségét.

2017-ben aztán Kínában is megbetegedett egy diplomata, aki szintén abnormális hangjelenségekről számolt be, fejfájásra, kettős látásra, izomgyöngeségre, fülzúgásra panaszkodott.

A külügyminisztérium orvosai kiutaztak az ázsiai országba, és megvizsgálták az ott dolgozó mintegy 300 diplomatát és családtagjaikat. Tizenöt esetben találtak különös tüneteket, ezért őket hazarendelték Washingtonba. Tizennégy esetben kizárták a „kubai szindrómát”, egyetlen esetben pedig nem tudták meghatározni a tünetek okait.

Kanada tavaly januárban csökkentette felére kubai nagykövetségének diplomáciai személyzetét rejtélyes megbetegedések miatt – a tizenhat fős személyzetet nyolcra csökkentve. Kanada szerint 2017 eleje óta a havannai nagykövetséghez köthető 14 személy szorult orvosi ellátásra.

Hidegháborús kísérletek

Az amerikai katonai hírszerzés már 1976-ban összeállított egy jelentést azon szovjet kutatásokról, amelyek során mikrohullámú támadásnak tették ki az idegrendszert. Ezek a beavatkozások a kísérleti állatokban roncsolták az idegeket, megzavarták a neuronokat, és megváltoztatták az agyi funkciókat. Az embereken pedig pontosan azokat a tüneteket tapasztalták a szovjetek, amelyekről napjainkban a diplomaták panaszkodtak.

Az elektromágneses hullámok 0,3-300GHz közötti tartományát nevezzük mikrohullámoknak. Nagy teljesítménnyel, koncentráltan kisugározva fegyverként is felhasználhatók. A hidegháború idején a nagyhatalmak aktívan próbálkoztak olyan fegyver létrehozásával, ami az úgynevezett Mikrohullámú Hallás Jelenséget (Microwave Auditory Effect) használja fel. Ez abban nyilvánul meg, hogy mikrohullámú sugárzás hatására a koponya belsejében hallható hangok keletkeznek.

Ezt először a II. világháború alatt a radarállomásokon dolgozók észlelték. Ők arra panaszkodtak, hogy idegen zajokat hallanak, még 100 méter távolságra is a radartól.

A jelenséget 1961-ben Allan H. Frey amerikai neurológus írta le. Ő részletes cikket közölt a „Journal of Applied Physiology” nevű lapban, amelyben bebizonyította, hogy az impulzusszerű, modulált mikrohullámú sugárzást a belső fülben található csiga körüli szövetek elnyelik. Eközben felhevülnek, és a hő hatására kitágulnak. Ez a folyamat viszont nyomáshullámokat, vagyis hangot hoz létre. Tekintettel arra, hogy a jelenség koponyán belüli, így a környezetben lévők semmit nem hallanak.

Tudományos bizonyítékok

A mostani esetek kapcsán az amerikai elhárítás eddigi legerősebb bizonyítékai nyílt forrásból érkeztek. A CIA nyomozói lekövették az orosz ügynökök mobiltelefonjának mozgását, és azt összevetették a CIA ügynökök tartózkodási helyeivel a támadás időpontjában Lengyelországban, Grúziában, Ausztráliában és Tajvanon.

Két esetben is az orosz FSzB-ügynökök akkor tartózkodtak egy-egy szállodában, amikor az amerikai ügynökök tünetei megkezdődtek.

Hogy végre tiszta vizet öntsön a pohárba, az amerikai külügyminisztérium megbízta a tudományos akadémiát, hogy járjon utána a diplomatákat és hírszerzőket fenyegető szindrómának. Az akadémiai beszámoló múlt szombaton jelent meg.

A végkövetkeztetés szerint a támadásokat célra irányított, pulzáló rádiófrekvencia által közvetített energia okozta. Más szavakkal: egy eletromágneses sugárzás, amelybe a mikrohullámok is beletartoznak.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fiának adja át a stafétabotot a legendás médiacézár
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 17:50
A 92 éves Rupert Murdoch a fiának, Lachlan Murdochnak engedi át a Fox Corporation és News Corporation irányítását - közölte csütörtökön a két amerikai médiavállalat.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről jött a hidegzuhany Varga Mihályra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:27
A kormány a kamattámogatott hiteleken nem változtat és a bankadót sem emeli meg - jelentette ki a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP kihelyezett esztergomi frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Oroszország nem fizet a semleges színekben induló sportolóinak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:01
Az orosz állam nem fizet pénzdíjat azoknak az orosz sportolóknak, akik semlegesként indulnak a jövő nyári párizsi olimpián.
Makro / Külgazdaság Döntött a Fidesz: tovább csúszik a svédek NATO-csatlakozásának megszavazása
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:59
Kétnapos frakcióülést tart a Fidesz-KDNP Esztergomban, ahol ma Kocsis Máté, a Fidesz újra megválasztott frakcióvezetője Svédország NATO-csatlakozásáról is beszélt.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: "Akár folyamatban lévő beruházásokat is leállíthatunk"
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:39
A kormány és a jegybank egyetért abban, hogy a gazdaság legnagyobb problémája az infláció, az elsőszámú feladat pedig az infláció letörése – hangsúlyozta Varga Mihály a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén. A pénzügyminiszter kiemelte: az infláció leszorításával és az egyensúlyi mutatók javításával a magyar gazdaság jövőre visszatérhet a fenntartható növekedési pályára.
Makro / Külgazdaság Nagy bajban van a fiatal generáció
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:20
A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét anyagi szempontból, ennek ellenére jelenleg mindössze csak a megkérdezettek 35 százaléka fekteti be a pénzét vagy tesz félre megtakarítási céllal – derült ki az OTP Bank friss felméréséből, amely arra is rávilágított, ennek egyik oka, hogy a válaszadók többsége szerint nem érdemes kis összegekben megtakarítani.
Makro / Külgazdaság Lekopírozták Matolcsy Györgyéket Londonban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:41
Nem módosította alapkamatát a Bank of England, hasonlóan a Magyar Nemzeti Bankhoz, amely augusztus végén szintén változatlanul hagyta. A brit jegybank csütörtöki bejelentése alapján a monetáris tanács az eddigi 5,25 százalékon hagyta az irányadó kamatlábat.
Makro / Külgazdaság Ausztriában már belőtték az egynapos autópálya matrica díját
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:22
Eddig az osztrákoknál is minimum tíznapos matricát kellett venni, de most itt van az újítás. 
Makro / Külgazdaság Csaknem húsz év után ismét Kínába látogatott a szíriai elnök
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:01
Bassár el-Aszad szíriai elnök csütörtökön megérkezett a kelet-kínai Hangcsouba, így csaknem húsz év után látogat ismét az ázsiai országba, első alkalommal a több mint egy évtizede tartó diplomáciai elszigeteltség és a félmillió halálos áldozatot követelő polgárháború kezdete óta.
Makro / Külgazdaság Hoppá! A magyarok kétharmada bevezetné az eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 12:31
És természetesen maradna az EU-ban.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG