TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az Európai Bizottság új jogszabályt készít, amely lehetővé teszi, hogy amely országok nem akarják visszafogadni az EU-ból kiutasított állampolgáraikat, azoknak kevesebb vízumot adnak ki. Egy hasonló kísérlet Banglades kapcsán bevált, így általánossá tennék a gyakorlatot. Durva kínzásokról érkeztek hírek Líbiából.
Menekülttábor Libanon és Szíria határán, élelmiszerjeggyel ételre váró gyerekek (Fotó: Wikimedia Commons)

A vízumok kiadásának segítségével akarnak az EU-ban nyomást gyakorolni azokra az országokra, akik nem akarják visszavenni a tőlünk kiutasított állampolgáraikat – írták osztrák és német lapok szerdán. Ha nem engedik be a kiutasítottakat, kevesebb vízumot adnak ki állampolgáraik számára az EU-ba való belépéshez.

Ezt a kétlépéses eljárást tartalmazza az Európai Bizottság új törvénytervezete. Az első lépésben a diplomata és szolgálati útlevelek tulajdonosai számára korlátoznák, nehezítenék a beutazást. Ha ezek után az illető ország még mindig vonakodik, a normál állampolgárok számára is korlátoznák a beutazást. Például a vízumkiadó ablakok számának csökkentésével a konzulátusokon – derül ki a Die Welt tudósításaiból.

Dimitrisz Avramopulosz EU-biztos szerint az EU-val kötött megállapodások értelmében az országoknak kötelességük az állampolgáraikat visszafogadni. A biztos nem akarta megnevezni a problémás országokat, ma azonban például Nigerbe utazott, hogy a nehézségekről tárgyaljon.

Könnyítések turistáknak

Ugyanakkor könnyebb lesz a több millió turista helyzete, akik évente az EU-ba érkeznek. A vízumok kiadásának idejét 15-ről 10 napra csökkentenék, a beutazásnál csökkentenék az ügyintézést, és egy hetes vízumok bevezetését tervezik – írta az osztrák Der Standard.

A Die Welt szerint a lépés Thomas de Maizière (CDU) volt német belügyminiszter 2017 májusi kezdeményezésére nyúlik vissza. Ez után Bangladessel szemben már alkalmazták ezt a módszert kísérleti jelleggel, meglehetős sikerrel. Emiatt a pozitív eredmény miatt terjesztenék ki az intézkedést más országokra is.

A számok döntenek majd

A visszafogadó országok együttműködési készségét rendszeresen kiértékelik, számszerűsítik majd. (Például hogyan halad az úti okmányok kiadása, vagy hányat fogadtak már vissza a visszautazásra kijelölt személyek közül.)

Állandó vita a nyugati sajtóban, hogy hová is kéne visszatoloncolni, milyen sors vár a visszaküldött emberekre. Vagy mi lesz, ha újra nekiindulnak az útnak. Egyik legrosszabb példája ennek a fontos menekülési útvonalon fekvő Líbia, ahol a hírek szerint bűnbandák, félkatonai szervezetek rendszeresen kínozzák az elfogott menekülteket.

Kínzók kínzókat üldöznek

A kínzásokról videót készítenek, és elküldik a családjuknak, busás váltságdíjat követelve. A napokban is kerültek nyilvánosságra ilyen videók, amelyek pontos tartalmát inkább nem is részleteznénk. Ennek nyomán egy líbiai speciális egység, a Special Deterrence Force (SDF) állítólag elfogott néhány emberrablót és kínzót, és kiszabadított fogságukból afrikai menekülteket.

Csakhogy nem más, mint az ENSZ állítja, hogy ugyanez az SDF felelős a kínzások, emberrablások, zsarolások és gyilkosságok jelentős részéért – tudósít a német Tagesschau.de. Önkényesen börtönöz be embereket politikai vagy anyagi célok érdekében. Az ENSZ erről szóló, nyilvánosságra nem hozott, de kiszivárgott jelentése számos tanúvallomást tartalmaz.

A téma azért különösen kellemetlen, mert az EU anyagilag és logisztikailag támogatja a líbiai kormányzatot, kiképzi a parti őrséget a menekültek távol tartása érdekében. Így közvetve a kínzásokat, zsarolásokat segíti elő.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél