3p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Bizottság új jogszabályt készít, amely lehetővé teszi, hogy amely országok nem akarják visszafogadni az EU-ból kiutasított állampolgáraikat, azoknak kevesebb vízumot adnak ki. Egy hasonló kísérlet Banglades kapcsán bevált, így általánossá tennék a gyakorlatot. Durva kínzásokról érkeztek hírek Líbiából.
Menekülttábor Libanon és Szíria határán, élelmiszerjeggyel ételre váró gyerekek (Fotó: Wikimedia Commons)

A vízumok kiadásának segítségével akarnak az EU-ban nyomást gyakorolni azokra az országokra, akik nem akarják visszavenni a tőlünk kiutasított állampolgáraikat – írták osztrák és német lapok szerdán. Ha nem engedik be a kiutasítottakat, kevesebb vízumot adnak ki állampolgáraik számára az EU-ba való belépéshez.

Ezt a kétlépéses eljárást tartalmazza az Európai Bizottság új törvénytervezete. Az első lépésben a diplomata és szolgálati útlevelek tulajdonosai számára korlátoznák, nehezítenék a beutazást. Ha ezek után az illető ország még mindig vonakodik, a normál állampolgárok számára is korlátoznák a beutazást. Például a vízumkiadó ablakok számának csökkentésével a konzulátusokon – derül ki a Die Welt tudósításaiból.

Dimitrisz Avramopulosz EU-biztos szerint az EU-val kötött megállapodások értelmében az országoknak kötelességük az állampolgáraikat visszafogadni. A biztos nem akarta megnevezni a problémás országokat, ma azonban például Nigerbe utazott, hogy a nehézségekről tárgyaljon.

Könnyítések turistáknak

Ugyanakkor könnyebb lesz a több millió turista helyzete, akik évente az EU-ba érkeznek. A vízumok kiadásának idejét 15-ről 10 napra csökkentenék, a beutazásnál csökkentenék az ügyintézést, és egy hetes vízumok bevezetését tervezik – írta az osztrák Der Standard.

A Die Welt szerint a lépés Thomas de Maizière (CDU) volt német belügyminiszter 2017 májusi kezdeményezésére nyúlik vissza. Ez után Bangladessel szemben már alkalmazták ezt a módszert kísérleti jelleggel, meglehetős sikerrel. Emiatt a pozitív eredmény miatt terjesztenék ki az intézkedést más országokra is.

A számok döntenek majd

A visszafogadó országok együttműködési készségét rendszeresen kiértékelik, számszerűsítik majd. (Például hogyan halad az úti okmányok kiadása, vagy hányat fogadtak már vissza a visszautazásra kijelölt személyek közül.)

Állandó vita a nyugati sajtóban, hogy hová is kéne visszatoloncolni, milyen sors vár a visszaküldött emberekre. Vagy mi lesz, ha újra nekiindulnak az útnak. Egyik legrosszabb példája ennek a fontos menekülési útvonalon fekvő Líbia, ahol a hírek szerint bűnbandák, félkatonai szervezetek rendszeresen kínozzák az elfogott menekülteket.

Kínzók kínzókat üldöznek

A kínzásokról videót készítenek, és elküldik a családjuknak, busás váltságdíjat követelve. A napokban is kerültek nyilvánosságra ilyen videók, amelyek pontos tartalmát inkább nem is részleteznénk. Ennek nyomán egy líbiai speciális egység, a Special Deterrence Force (SDF) állítólag elfogott néhány emberrablót és kínzót, és kiszabadított fogságukból afrikai menekülteket.

Csakhogy nem más, mint az ENSZ állítja, hogy ugyanez az SDF felelős a kínzások, emberrablások, zsarolások és gyilkosságok jelentős részéért – tudósít a német Tagesschau.de. Önkényesen börtönöz be embereket politikai vagy anyagi célok érdekében. Az ENSZ erről szóló, nyilvánosságra nem hozott, de kiszivárgott jelentése számos tanúvallomást tartalmaz.

A téma azért különösen kellemetlen, mert az EU anyagilag és logisztikailag támogatja a líbiai kormányzatot, kiképzi a parti őrséget a menekültek távol tartása érdekében. Így közvetve a kínzásokat, zsarolásokat segíti elő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Aggódnak a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:02
Javult valamelyest a fogyasztói hangulat Németországban, bár továbbra is inkább bizonytalanságot és aggodalmat tükröz. A lakosság vásárlási hajlandósága enyhén javult, a jövedelmi várakozásaikat viszont kissé visszafogták, a gazdasági helyzet megítélése pedig alapvetően nem változott a GfK gazdaságkutató intézet és a Nürnbergi Piaci Döntések Intézete (NIM) decemberre vonatkozó várakozásokról készült kedden publikált felmérése alapján.
Makro / Külgazdaság Netanjahu felelőssége az elszabadult erőszakhullámban
Káncz Csaba | 2023. november 28. 09:31
Az elszabaduló ciszjordániai erőszakhullám egyik fő oka a palesztin nemzeti követelésekkel szembeni elzárkózás politikája. Noha a Nyugat elítéli a telepesek és az izraeli biztonsági erők által elkövetett erőszakot, nem gyakorol tartós nemzetközi nyomást Izraelre. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Borzasztó adat érkezett a magyar gazdaságról
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 08:30
Két számjegyű mínuszban a beruházások Magyarországon. Több szektorban is 20-30 százalékos a hanyatlás. 
Makro / Külgazdaság Bizarr összefogás jöhet létre Putyin ellen
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:56
Az elemzők már azt találgatják, milyen újdonságot hozhat a jövő tavaszi oroszországi elnökválasztást megelőző politikai kampány, illetve meggyengülhet-e Vlagyimir Putyin államfő hatalma.
Makro / Külgazdaság Elég rossz hír jött a magyar fizetésekről és a minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:24
Az uniós mezőny hátsó felében kaptak helyet a magyar reálbérek, igaz, vannak még rosszabbul szereplő országok. 
Makro / Külgazdaság Mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 06:53
A magyar deviza a dollárral szemben nagyobb mértékben erősödött. 
Makro / Külgazdaság Egyre több embert veszítenek az oroszok - műkincseket kapott vissza Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 20:11
A hétfői már az orosz-ukrán háború 642. napja. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Újabb túszokat engedett szabadon a Hamász
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:33
Az elrabolt izraeliek hazaszállítása folyik.
Makro / Külgazdaság Megvan, meddig hosszabbítják meg a gázai tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 17:25
A hosszabbításért mindkét félre komoly nemzetközi nyomás irányult.
Makro / Külgazdaság Magyarországon át szökött meg a korrupt polgármester – hullanak a fejek Romániában
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 16:49
Több fontos ember is belebukott Romániában a nagybányai polgármester szökésébe. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG