<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Rávetül az iszlamista terror árnya a riói olimpiára, miközben óriási lyukak tátonganak a játékok költségvetésében. A brazil lakosság 63 százaléka szerint az olimpia összességében több kárt fog okozni az országnak, mint hasznot. Ez figyelmeztetéssel kell, hogy szolgáljon hazánk számára is, ahol a miniszterelnök a százmilliárdos sportberuházások megszállottja és a 2017-es vizes VB büdzséje már az egekbe szállt.
Az olimpiai falu épületei június 23-án. Fotó: EPA/Antonio Lacerda

A héten megkezdődnek az olimpiai játékok Rio de Janeiróban. De milyen biztonsági kihívások fogadják az olimpiára érkező versenyzőket és szurkolókat? Mármint a már sokat hangoztatott tolvajlásokon, Zika-víruson és szuper-baktériumokon kívül?

Nos, példának okáért csak Rio de Janeiro szövetségi államban havonta 428 gyilkosságot követnek el, vagyis naponta 14 emberéletet oltanak ki. Ha ez nem lenne elég, akkor a hivatalos statisztikák szerint 2016 első négy hónapjában 1543 nemi erőszakos bűncselekményt követtek el az államban, vagyis átlagosan napi 13-at.

Az iszlamista terror árnya

A francia katonai hírszerzés nemrégen bejelentette, hogy információi szerint brazil iszlamista szélsőségesek támadást terveznek a francia olimpiai delegáció ellen. Válaszként a biztonsági aggodalmakra a brazil hatóságok 88 000 katonát, rendőrt és egyéb biztonsági személyzetet vezényeltek az olimpia színhelyeire, amely több mint kétszerese a 2012-es londoni olimpia alatt szolgálatot teljesítők számának.

Óriási a készültség Rióban, a sportolók képei előtt katonák figyelnek. (EPA/BARBARA WALTON)

Az elmúlt hetekben pedig megelőző jellegű letartóztatásokat hajtottak végre a brazil hatóságok, számos esetben külföldi partnerszervezetek információira hagyatkozva. Az őrizetbe vett személyeket külföldi terrorista szervezetekkel való kapcsolat-tartással vádolják. Kérdéses, mennyire hatékony ez a kapkodó eljárás, hiszen számos esetben csak azt sikerült hamarjában bizonyítani, hogy az adott személy meglátogatott bizonyos weboldalakat.

A fejetlenségre jellemző, hogy a szervezők azt az Artel Recursos Humanos nevű kisvállalatot kérték föl egy 5 millió dolláros szerződés keretében az átvilágító biztonsági kapuk kezelésére, amely cégnek sajnos nincsen ilyen-irányú tapasztalata. Ezért most a kormányzatnak rögtönözve 3000 nemzeti gárdistát kellett berendelni, mert a cég csupán 500 embert tudott felvenni a feladatra, a szerződésben bevállalt 3400 helyett.

A brazil depresszió szorításában

A szövetségi állam az elmúlt napokban pótlólagos 24 millió dollárt csoportosított át biztonsági költségekre, holott egyes rendőrök már fizetéseik elmaradására és visszataszító szálláskörülményekre panaszkodnak. Ezzel az építő munkások egy része is így van, akik csapot-papot hagyva távoztak az olimpiai faluból, miután egy ideje nem kapták meg a bérüket. Egyesek közülük azzal kompenzálták magukat, hogy a kezük ügyébe eső használható tárgyakat egyszerűen magukkal vitték.

Káncz Csaba

Az olimpiai projekt pénzügyei pedig felettébb ramaty állapotban vannak. A múlt pénteki adatok szerint az összes belépőjegy 20 százaléka még mindig eladatlan. Bár a központi kormányzat június elején 850 millió dollárral kisegítette a szervező bizottságot, ez utóbbi nemrégen 122.4 millió dolláros finanszírozási űrről számolt be az olimpia hivatalosan 12.2 milliárd dolláros költségvetésében.

Ezt a hiányt a központi költségvetésnek kellene fedeznie, de az egyezményt a korábbi elnökkel, Dilma Roussef-fel kötötték és az új kormányzat még nem erősítette meg, hogy ennek a kötelezettségnek eleget akar-e tenni.

A makrogazdasági helyzetre jellemző, hogy a GDP az idei első negyedévben 0.3 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest és 5.4 százalékkal az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az idei második negyedévben eközben 11.3 százalékra ugrott a munkanélküliségi ráta, amely 38.7 százalékos növekedés az egy évvel ezelőtti adathoz képest. Nem véletlen tehát, hogy a friss felmérések szerint a brazil lakosság többsége ellenzi a riói olimpiát és 63 százalékuk szerint a játékok összességében több kárt fognak okozni az országnak, mint hasznot.

Itthon jó lenne még időben leszállni a földre

A brazil olimpia előkészítése körüli vesszőfutás és a lakosság elfordulása figyelmeztetéssel kell, hogy szolgáljon hazánk számára is, ahol a jelenlegi miniszterelnök köztudomásúlag a százmilliárdos sportberuházások megszállottja. Szakemberek egyenes viccnek tartják a budapesti olimpia költségeire adott hivatalos becslést. Szerintük ugyanis 10 és 30 milliárd dollár közötti kiadással kell számolni – miközben az éves magyar GDP 140 milliárd dollár –, a kormányzati kalkulációkban használt 2,8 milliárd helyett. Ezt a figyelmeztetést bizony jobb lenne komolyan venni, amíg nem késő, hiszen a jövő évi budapesti vizes világbajnokság is a jelenlegi szakértői kalkulációk szerint tízszer (!) annyiba fog kerülni, mint a kormányzati pályázat idején eredetileg (alá)becsült összeg.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
Makro / Külgazdaság Német alkancellár: "Magyarországon is történnie kell valaminek"
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 10:39
Elérhető közelségbe került a megállapodás az orosz kőolaj európai uniós embargójáról Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter szerint.
Makro / Külgazdaság Kiderült, kik keresnek többet havi 800 ezernél
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 09:00
Kijöttek a KSH legfrissebb kereseti adatai.
hírlevél
Ingatlantájoló