5p
Rávetül az iszlamista terror árnya a riói olimpiára, miközben óriási lyukak tátonganak a játékok költségvetésében. A brazil lakosság 63 százaléka szerint az olimpia összességében több kárt fog okozni az országnak, mint hasznot. Ez figyelmeztetéssel kell, hogy szolgáljon hazánk számára is, ahol a miniszterelnök a százmilliárdos sportberuházások megszállottja és a 2017-es vizes VB büdzséje már az egekbe szállt.
Az olimpiai falu épületei június 23-án. Fotó: EPA/Antonio Lacerda

A héten megkezdődnek az olimpiai játékok Rio de Janeiróban. De milyen biztonsági kihívások fogadják az olimpiára érkező versenyzőket és szurkolókat? Mármint a már sokat hangoztatott tolvajlásokon, Zika-víruson és szuper-baktériumokon kívül?

Nos, példának okáért csak Rio de Janeiro szövetségi államban havonta 428 gyilkosságot követnek el, vagyis naponta 14 emberéletet oltanak ki. Ha ez nem lenne elég, akkor a hivatalos statisztikák szerint 2016 első négy hónapjában 1543 nemi erőszakos bűncselekményt követtek el az államban, vagyis átlagosan napi 13-at.

Az iszlamista terror árnya

A francia katonai hírszerzés nemrégen bejelentette, hogy információi szerint brazil iszlamista szélsőségesek támadást terveznek a francia olimpiai delegáció ellen. Válaszként a biztonsági aggodalmakra a brazil hatóságok 88 000 katonát, rendőrt és egyéb biztonsági személyzetet vezényeltek az olimpia színhelyeire, amely több mint kétszerese a 2012-es londoni olimpia alatt szolgálatot teljesítők számának.

Óriási a készültség Rióban, a sportolók képei előtt katonák figyelnek. (EPA/BARBARA WALTON)

Az elmúlt hetekben pedig megelőző jellegű letartóztatásokat hajtottak végre a brazil hatóságok, számos esetben külföldi partnerszervezetek információira hagyatkozva. Az őrizetbe vett személyeket külföldi terrorista szervezetekkel való kapcsolat-tartással vádolják. Kérdéses, mennyire hatékony ez a kapkodó eljárás, hiszen számos esetben csak azt sikerült hamarjában bizonyítani, hogy az adott személy meglátogatott bizonyos weboldalakat.

A fejetlenségre jellemző, hogy a szervezők azt az Artel Recursos Humanos nevű kisvállalatot kérték föl egy 5 millió dolláros szerződés keretében az átvilágító biztonsági kapuk kezelésére, amely cégnek sajnos nincsen ilyen-irányú tapasztalata. Ezért most a kormányzatnak rögtönözve 3000 nemzeti gárdistát kellett berendelni, mert a cég csupán 500 embert tudott felvenni a feladatra, a szerződésben bevállalt 3400 helyett.

A brazil depresszió szorításában

A szövetségi állam az elmúlt napokban pótlólagos 24 millió dollárt csoportosított át biztonsági költségekre, holott egyes rendőrök már fizetéseik elmaradására és visszataszító szálláskörülményekre panaszkodnak. Ezzel az építő munkások egy része is így van, akik csapot-papot hagyva távoztak az olimpiai faluból, miután egy ideje nem kapták meg a bérüket. Egyesek közülük azzal kompenzálták magukat, hogy a kezük ügyébe eső használható tárgyakat egyszerűen magukkal vitték.

Káncz Csaba

Az olimpiai projekt pénzügyei pedig felettébb ramaty állapotban vannak. A múlt pénteki adatok szerint az összes belépőjegy 20 százaléka még mindig eladatlan. Bár a központi kormányzat június elején 850 millió dollárral kisegítette a szervező bizottságot, ez utóbbi nemrégen 122.4 millió dolláros finanszírozási űrről számolt be az olimpia hivatalosan 12.2 milliárd dolláros költségvetésében.

Ezt a hiányt a központi költségvetésnek kellene fedeznie, de az egyezményt a korábbi elnökkel, Dilma Roussef-fel kötötték és az új kormányzat még nem erősítette meg, hogy ennek a kötelezettségnek eleget akar-e tenni.

A makrogazdasági helyzetre jellemző, hogy a GDP az idei első negyedévben 0.3 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest és 5.4 százalékkal az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az idei második negyedévben eközben 11.3 százalékra ugrott a munkanélküliségi ráta, amely 38.7 százalékos növekedés az egy évvel ezelőtti adathoz képest. Nem véletlen tehát, hogy a friss felmérések szerint a brazil lakosság többsége ellenzi a riói olimpiát és 63 százalékuk szerint a játékok összességében több kárt fognak okozni az országnak, mint hasznot.

Itthon jó lenne még időben leszállni a földre

A brazil olimpia előkészítése körüli vesszőfutás és a lakosság elfordulása figyelmeztetéssel kell, hogy szolgáljon hazánk számára is, ahol a jelenlegi miniszterelnök köztudomásúlag a százmilliárdos sportberuházások megszállottja. Szakemberek egyenes viccnek tartják a budapesti olimpia költségeire adott hivatalos becslést. Szerintük ugyanis 10 és 30 milliárd dollár közötti kiadással kell számolni – miközben az éves magyar GDP 140 milliárd dollár –, a kormányzati kalkulációkban használt 2,8 milliárd helyett. Ezt a figyelmeztetést bizony jobb lenne komolyan venni, amíg nem késő, hiszen a jövő évi budapesti vizes világbajnokság is a jelenlegi szakértői kalkulációk szerint tízszer (!) annyiba fog kerülni, mint a kormányzati pályázat idején eredetileg (alá)becsült összeg.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ragaszkodik az oroszokhoz a világelső amerikai cég
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 16:16
Az Egyesült Államok legismertebb márkái látványosan hagyták el Oroszországot az Ukrajna ellen indított agresszió után, ám jóval több cég ragaszkodik ottani vagyonához, mint ahányan távoztak.
Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG