1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

322 forintos eurónál a kormány megértette a piacok üzenetét. Fellegi Tamás ma rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány a mielőbbi megegyezésre törekszik a nemzetközi partnerekkel. Készek tárgyalni a jegybankot ért kritikákról és nem zárkóznak el a készenléti hitelkerettől sem.

A kormány teljes mértékben tisztában van a helyzet komolyságával, tisztában vagyunk azzal, mi a tétje a tárgyalások sikerének - mondta ma rendkívüli tájékoztatóján Fellegi Tamás a Parlamentben.

"Azzal is tisztában vagyunk, hogy az alapgondokat nem változtatták meg az elmúlt napok eseményei: az adósság mértéke és annak szerkezete a probléma" - jelezte a tárca nélküli miniszterként az IMF-tárgyalásokat koordináló Fellegi.

Fellegi a "körtéről és az almáról"

"Óriási erőfeszítéseket tesznek" a jövőben is az államadósság csökkentésére, "akárcsak eddig". Fellegi szerint ugyanis nagyon komoly mértékben csökkentették az államadósságot, de ebből a szempontból is nagyon fontos problémát jelent a forint árfolyama. "Nem dugjuk a fejünket a homokba, tisztán látjuk az összefüggést" - mondta a miniszter. Ezzel Fellegi tisztázta, hogy a kormány (a kormányfő szóvivőjének és a kormánypárt szóvivőjének korábbi nyilatkozataival ellentétben) igenis tisztában van azzal, hogy a forintban számolt GDP és a nagyrészt devizában felhalmozódott, uniós módszertan alapján elszámolt államadósság összehasonlítható. A gyenge forint árfolyam miatt ugyanis ismét 82% felett van az államadósság mértéke.

A kormány is rájött: gyorsan meg kell egyezni

A finanszírozást külső forrásokból kell biztosítani, ehhez szükség van a gyors megegyezésre - szögezte le a miniszter. Minél hamarabb meg akarnak állapodni az IMF-fel.

Fellegi Tamás elmondta, hogy a kialakult helyzetről tegnap a kormányülésen is hosszan szó esett, mai tájékoztatója előtt pedig Orbán Viktorral egyeztetett mandátumáról. A kormány elkötelezett amellett, hogy a jövő heti, washingtoni tárgyalásokon az előkészítési szakaszt lezárják az IMF-fel.

Fellegi Tamás a miniszterelnökkel tárgyalta meg, meddig mehet el Washingtonban



"Határozottan a megállapodás irányába kívánunk menni, készek vagyunk előfeltételek nélkül tárgyalni. Nem fogadunk el bármit, de minden fajta aggályra készek vagyunk a tárgyalóasztalnál reagálni" - jelezte a miniszter, hogy a kormány nyitott a nemzetközi szervezetek felvetéseire.


Fellegi Tamás sajtótájékoztatója
Forrás: LiveInfo

Főszerepben az MNB függetlensége

"Tiszteletben tartjuk az MNB függetlenségét. Amíg az EKB szövegszerűen nem nyilatkozik arról, mik a fenntartásai, addig pletykákra nem kívánnak reagálni" - mondta Fellegi.

Csakhogy az EKB felvetései közül a kormány megfeledkezett a jegybank új alelnökéről, és az új monetáris tanácstagokról (akiket a miniszterelnök nevez ki). Ráadásul az Európai Bizottság szóvivője is felhozta ezeket az aggályokat a héten - tehát nem egészen pletykákról van szó. Fellegi hangsúlyozta a kormány álláspontját, mely szerint az MNB függetlensége tovább nőtt. Bejelentette, hogy a washingtoni tárgyalásokra Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke is elkíséri a magyar delegációt.

Fellegi szerint számos kérdést rendeztek a korábbi felvetésekből. Így például egyezséget kötöttek a Bankszövetséggel, 3% alá vitték a hiányt 2011-ben (ez egyszeri tételnek, a nyugdíjpénzeknek köszönhető). A miniszter aláhúzta, az EKB eddig ismertetett 15 felvetéséből 14-et rendeztek és a módosítókkal azokat beépítették a már megszavazott MNB-törvénybe. Nem zárta ki a miniszter ugyanakkor, hogy az alelnökök számáról és az új monetáris tanácstagokról hajlandóak egyeztetni a partnerekkel. Fellegi egyúttal jelezte, hogy ez a vita nem előzmény nélküli, 2004-ben már lezajlott, a probléma akkor is az alelnökök számával volt.

"A tárgyalásoknak el kell kezdődniük" - mondta a miniszter, aki úgy értékelte, hogy a kormány mindent megtett, hogy teljesítse a nemzetközi tárgyalópartnerek kéréseit, de nyitottak az újabb felvetésekre is és "mindent meg fognak tenni, hogy ezeknek eleget tegyenek, amennyiben az kormány hatáskör és nem ellentétes a kormány szándékával".

Jöhet a készenléti hitelkeret

Fellegi Tamás elmondta, hogy nem zárkóznak el egy biztonsági, készenléti hitelkerettől, de ebben az esetben tisztázni kell, hogy nem azonnal igénybe vehető hitelről van szó, hanem egy biztonsági hálóról. A kormány szerint a piacokról, tehát külső forrásokból továbbra is képesek leszünk magunkat finanszírozni 2012-ben, de ehhez meg kell nyugtatni a befektetőket.

"Eddig sem az volt a kérdés, hogy nem vagyunk hajlandóak feltételeket elfogadni. Természetes, hogy akik finanszírozni akarnak minket, azoknak feltételei is lesznek, az a kérdés, hogy milyenek. Erről kell tárgyalnunk" - mondta Fellegi.

A kormány tehát a készenléti hitelkerettől sem zárkózik el, mást nem is nagyon tehet, az IMF magyarországi küldöttségének feje már korábban jelezte, hogy csak készenléti hitelben gondolkodnak és a tárgyalások újrakezdésének is ez lesz az alapja.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG