<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kunetz Zsombor szerint a kritikus beavatkozásokat igénylő betegek közül is sokan nem kaphatták meg a szükséges ellátást - ők vagy meg tudták várni, míg sorra kerültek, vagy meghaltak.

Szomorú adatösszegző cikket tett közzé a 444-en vezetett szakblogján Kunetz Zsombor. A sürgősségi orvos azt összesítette, hogy tavaly hány ember nem kapta meg a szükséges kórházi kezelését egyes koronavírus-intézkedések - így a teljes kórházi osztályok kiürítése, a beavatkozások halasztása - miatt.

A szakember a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatsorait nézte át, és az alapkezelő tavalyi évre vonatkozó jelentése nyomán megállapította, hogy a krónikus betegellátás összesített esetszáma közel negyven százalékkal esett vissza a 2019-es évhez képest. 2019-ben még közel 263 ezer kórházban ápolt krónikus beteg után fizetett a NEAK, 2020-ban viszont már csak 161 ezer beteg kaphatott ilyen típusú ellátást,

100 ezerrel kevesebb, mint az utolsó Covid előtti évben.

Kunetz szerint az is jól szemlélteti a krónikus ellátás erős befagyasztását, hogy például a mozgásszervi rehabilitáció kilencven százalékkal esett vissza az elmúlt évben az azt megelőzőhöz képest - ehhez nagyban hozzájárult a Kásler Miklós által elrendelt ágyfelszabadítási akció is, melyet Kunetz a cikkben szégyenteljesnek nevez. Ezek a számok kizárólag a krónikus betegellátás adatait mutatják.

Az akut ellátás adatsora sem szívderítő azonban, a “Fekvőbeteg és kúraszerű ellátás összesített teljesítmény” adatai szerint a finanszírozott esetszám húsz százalékkal csökkent - pedig a betegek száma évről évre növekvő tendenciát mutat, fűzi hozzá Kunetz.

"Ráadásul a járvány miatt több tízezer plusz kórházi kezelésre lehetett szükség (sajnos ennek pontos száma a magyar operett törzs adatközlési politikája miatt nem ismert), mégis a vírus előtti utolsó évhez viszonyítva minimum 433 050 beteg nem kapott kapott ellátást. Miután a finanszírozott esetszámokat maga a járvány és azzal megnövekedett kórházi betegek száma torzítja,sokkal valószínűbb, hogy közel fél millió ember nem kapott megfelelő kórházi akut fekvőbeteg-ellátást az elmúlt éveben,és akkor az idei év első feléről még nem is beszéltünk"

- mutat rá a sürgősségi orvos.

Minimum 20 százalékkal esett vissza a kórházi kezelést igénylő, és azt meg is kapó kardiológiai betegek száma, folytatódik a cikk, a szívtranszplantációk száma közel negyven százalékkal, míg az egyéb szervtranszplantációké közel harminc százalékkal csökkent - holott az ilyen beavatkozásra váró betegek száma amúgy valószínűleg nem csökkent tavaly, hanem a Covid miatt feltételezhetően még nőtt is. "Ezek a betegek, vagy meg tudták várni, amíg sorra kerültek, vagy meghaltak" - írja Kunetz.

Kunetz Zsombor szerint a fentiek is azt mutatják, hogy a kormány járványkezelése nagyon félrement, bár ő ennél keményebb kifejezéseket használ a cikkében.

Arról laptársunk is írt korábban, hogy az egyik magánkórházban 30-50 százalékos forgalomnövekedést tapasztalnak az állami egészségügyben leállt műtétek miatt.

(444/Röntgen blog)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mik a NATO tervei a Moszkva-Peking tengellyel kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. október 25. 15:12
A Moszkva-Peking tengelyt a NATO már egységes egészként kezeli.  A tengely egyelőre stabil, de Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly érdekellentétek lappanganak.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Minden szinten hiány van fából
MTI | 2021. október 25. 14:30
    Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. Számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányról.
Makro / Külgazdaság Kínai elnök: ne diktálja egy hatalom a nemzetközi rendet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 13:08
Hszi Csin-ping burkoltan célozgatott Amerikára.
Makro / Külgazdaság Nem áll meg a drágulás a kutakon: a benzin átlagára is 500 forint fölé megy
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 09:55
A két üzemanyagfajta közül szerdától csak a 95-ös oktánszámú literenkénti átlagára emelkedik, 5 forinttal, 501 forintra, míg a gázolajé ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság A családi adókedvezmény vagy az szja-visszatérítés miatt nem fog több gyerek születni
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 07:21
A demográfus szerint meg kellene ígérni az embereknek, hogy bárki is alakít jövőre kormányt, nem fogja felrúgni a családtámogatási rendszert.
Makro / Külgazdaság Az EU és Magyarország konfliktusához hasonló kérdés vezetett az amerikai polgárháborúhoz
Hollós János | 2021. október 25. 05:15
A lengyel alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nincs jogelsőbbsége az EU-nak a nemzeti joghoz képest. Az Európai Bizottság elnöke szerint viszont a lengyel döntés megkérdőjelezi az EU alapjait. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a magyar kormány a lengyelek mellé áll. Kinek van igaza Hack Péter jogtudós, egyetemi tanár szerint?
Makro / Külgazdaság Buszokkal indulnak a leszakadó falvakba, hogy beoltsák az embereket
Privátbankár.hu | 2021. október 24. 17:53
Program indul a felzárkózó településeken az átoltottság növelése érdekében. A jelek szerint a kormány sem elégedett az átoltottság alakulásával.
Makro / Külgazdaság Izrael már a járvány ötödik hullámára készül
MTI | 2021. október 24. 17:02
A költségvetésben különítenek el egy méretes tartalékot a koronavírus elleni felkészülés jegyében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nagy ellenfele megnyert egy fontos szavazást
MTI | 2021. október 24. 15:40
Új alapokra helyeződhet a lengyel-magyar viszony Donald Tusk belpolitikai céljainak teljesülése esetén.
Makro / Külgazdaság Figyeljen, mert önt is érintheti ez a hír a kötelező biztosításról!
MTI | 2021. október 24. 14:05
Hamarosan indul az év végi váltási időszak, a szakértők százezer új szerződésre számítanak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos