<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Nyugat-Európa több nagyvárosában az önkormányzatok logisztikai képességét és a társadalom tűrőképességét már meghaladta a bevándorlók áradata. Berlinben különösen 12 arab klán került a célkeresztbe. De mit tesz Dánia és Hollandia a muszlim párhuzamos társadalmak felszámolásáért?
Angela Merkel német kancellár olvassa a Fit für den Rechtsstaat (Készen állva a jogállamra)  című,  integrációt segítő könyvet a szíriai menedékkérőknek tartott órán Frankfurtban. EPA/THOMAS LOHNES / POOL

Az ausztrál kormány kedden bejelentette, hogy intézkedéseket foganatosíthat, amelynek célja az újonnan érkezett migránsok letelepedésének megakadályozása a nagyobb városokban és átirányításuk az alacsonyabb népsűrűségű térségekbe.

Nyugat-Európával ellentétben Ausztrália nem enged be a területére ismeretlen identitású és egészségi állapotú bevándorlókat és menekülteket, ennek ellenére a téma kiemelt lesz a jövő májusi általános választásokon. A kormány számításai szerint a bevándorlás 2017-ben a keleti parti nagyvárosok infrastruktúrájára 15.4 milliárd eurónyi terhet rakott.

Pedig voltak józan hangok

Nyugat-Európa több nagyvárosában is – az utóbbi években főként Németországban és Svédországban – az önkormányzatok logisztikai képességét és a társadalom tűrőképességét már meghaladta a bevándorlók áradata.  Pedig a németeknél már 2016 elején megjelentek azok a józan hangok, amelyek felszólították a kormányt, hogy a menekülteket a csökkenő népességű falvakban telepítse le. Már az akkori adatok azt mutatták, hogy míg a 20 000-nél kisebb lélekszámú német településeken a migránsok részaránya 12 százalékos, a 100 000 ezret meghaladó lakosú városokban ez az arány elérte a 27 százalékot.

De a német nagykoalíció nem tett határozott lépéseket, holott már a 2016-os rendőrségi jelentések leszögezték, hogy különösen Berlinben és Brémában arab bűnöző nagycsaládok teljes városnegyedek fölött szerezték meg az uralmat. Ezek a klánok az elmúlt időszakban szisztematikusan szervezték be a menekültszállásokon az erős testfelépítésű arab fiatalokat.

A friss jelentések szerint Berlinben 12 arab klán került a célkeresztbe, amelyek felosztották maguk között az utcákat.

Dánia nem viccel

Káncz Csaba

A dán törvényhozás még május végén döntött arról, hogy 2030-ig felszámolja a nagyvárosokban élő muszlim párhuzamos társadalmakat, így a zömében bevándorlók lakta negyedekben hamarosan kötelező lesz a dán értékek, illetve a keresztény ünnepek ismerete.  Amennyiben a szülők utóbbit nem teszik lehetővé a gyermekeiknek, a szociális juttatásoknak is búcsút mondhatnak.  Dániában közel hatvanezren élhetnek muszlim gettókban.

A törvényhozás ugyancsak megszavazta az arcot eltakaró ruhadarab, azaz a burka és a nikáb viselésének tilalmát, nemrég pedig a kisebbségben kormányzó jobboldali koalíció azt is napirendre tűzte, hogy megtagadja az állampolgárságot minden olyan bevándorlótól, aki az állampolgári eskü letételekor nem fog kezet az ellenkező nemű polgármesterrel.

Hollandiában a konzervatív sajtó legalább negyven no-go zóna létezését feltételezi.  A holland parlament új ülésszakának kezdetén heves vitát generált a migráció kérdése: Klaas Dijkhoff, a legnagyobb kormánypárt frakcióvezetője ugyanis a dánokéhoz hasonló gettótörvény elkészítését szorgalmazta.

A Mark Rutte miniszterelnök vezette, jobbközép-liberális VVD politikusa szerint az államvezetés egysze­rűen nem hunyhat szemet afelett, hogy Hollandiának akadnak olyan részei, ahol bizony nem a hazai értékek dominálnak. Emiatt a szóban forgó, gettósodott területeken legalább kétszer olyan súlyos büntetőintézkedéseket vezetne be.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Várólistára kerülhetnek az új autót vásárlók
MTI | 2021. október 17. 10:40
Több mint 250 ezerrel kevesebb személyautót gyártanak az idén a chipek hiánya miatt Csehországban, ez a cseh autóipar számára mintegy 200 milliárd koronás (2800 milliárd forint) veszteséget jelent - közölte a cseh autóipari szövetség vasárnap.
Makro / Külgazdaság Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia
Mester Nándor | 2021. október 17. 06:07
Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.
Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél
depositphotos