Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Bár a koronavírus miatti karantén tetőpontján, februárban a nagyobb kínai városokban eladott lakások száma az előző évihez képest 90%-os csökkenést mutatott, mára mindössze 30%-kal marad el a szokásostól. A hónapokra hibernált kereslet most lassan kezd megjelenni a piacon. Kínában az emberek továbbra is saját tulajdonú otthonról álmodnak, a Fidelity International szakértői úgy látják, az új építésű lakások piaca a vártnál gyorsabb ütemben kezd magához térni, ennek pedig komoly hatása lesz a belföldi keresletre és a makrogazdasági kilátásokra is.

Ahogy a középosztály erősödik és az emberek jobb és jobb munkalehetőségeket és orvosi ellátást igényelnek, a nagyobb városok hosszú távú népességnövekedése minden bizonnyal továbbra sem fog lassulni. Az ingatlanfejlesztők erre úgy reagálnak, hogy a Sencsenhez, Nancsinghoz és Hangcsouhoz hasonló városok felé fordítják a figyelmüket, melyekben az újonnan indított lakóingatlan-projekteket a COVID-19 járvány ellenére is fél nap alatt elkapkodták. Több jel is arra utal, hogy egyes ingatlanfejlesztők már a következő fellendülési ciklusra számítanak. A Csengduban és Pekingben a közelmúltban megtartott telekárveréseken a fejlesztők alaposan felhajtották az árakat. A Fidelity arra számít, hogy először a nagyobb, fejlettebb kínai városok fognak magukhoz térni, mivel ezek ingatlanpiaca sokkal jobban teljesít, mint a kisebb, kevésbé fejlett városoké, ahol 20-30%-os engedménnyel kínálják az ingatlanokat. Bár jelentős ösztönzőkre és hirtelen fellendülésre egyelőre nem lehet számítani, az ágazat teljesítményének enyhe javulása nagyon is valószínű.

A napi tranzakciószámok hétnapos mozgóátlaga. Függőleges tengely: 10e m2; Vízszintes tengely: Napok száma a Kínai Újévtől számítva Forrás: Wind, Fidelity International, 2020. áprilisA napi tranzakciószámok hétnapos mozgóátlaga. Függőleges tengely: 10e m2; Vízszintes tengely: Napok száma a Kínai Újévtől számítva Forrás: Wind, Fidelity International, 2020. április

Gazdasági hatások

Az ingatlanpiaci felpattanásból a gazdaság más területei is profitálhatnának. Bár az ágazat relatív hozzájárulása az utóbbi években csökkenő tendenciát mutatott, az ingatlanpiac ma is a kínai GDP nagyjából 7%-át adja, a kapcsolódó beruházásokkal együtt pedig ez az arány 17%.

Kína acélfogyasztása a legmagasabb a világon, és e fogyasztás nagyjából harmada az ingatlanberuházásokhoz kapcsolódik. Az acél iránti kereslet mostanra visszatért a januári Holdújév előtti szintre, de a Fidelity szakemberei úgy vélik, ennek fő oka a raktárkészletek újbóli feltöltése, és nem az építőipar által támasztott kereslet, melynek a következő negyedévekben tovább kell nőnie ahhoz, hogy felszívja ezt az ismét rendelkezésre álló mennyiséget. 

A gazdaságpolitika támogató, de megfontolt

A gazdaságpolitika felől érkező támogatást eddig a mértékletes tempó jellemezte, és ez vélhetően nem is fog változni. Az új hitelek kedvezményezettjei a kis és közepes méretű vállalatok és gyárak lehetnek, mivel Hszi Csin-ping elnök intelme, mely szerint a „lakások arra valók, hogy lakjanak bennük, nem pedig spekulációra” továbbra is érvényben marad.

Láthattunk példát néhány növekvő mértékű, célzott támogató intézkedésre, főleg a kínálati oldalon. Az ingatlanfejlesztőknek adott hitelek arányára vonatkozó korábbi megszorításokat enyhítették, hogy csökkenjen a koronavírus-járvány kitörése után kialakult likviditáshiány. Az új jelzálogkölcsönök kamatát is csökkentették egy kissé. A Fidelitynél arra számítanak, hogy egy-egy városra érvényes módon a keresletre vonatkozó lazításokra is sor kerül majd, ahogy mind markánsabbá válik az export lassulása.

A koronavírus-járvány miatt felfüggesztett építkezés Peking üzleti negyedében 2020. április 17-én. MTI/EPA/Vu HongA koronavírus-járvány miatt felfüggesztett építkezés Peking üzleti negyedében 2020. április 17-én. MTI/EPA/Vu Hong

Az ágazat háttérkörülményeinek javulásának fényében a Fidelity szerint a kormánynak nem sok oka lesz arra, hogy nagyarányú könnyítési intézkedéscsomagot jelentsen be (kivéve, ha a járvány súlyosabbra fordul). A jelzálogokhoz kapcsolódó szisztemikus kockázatok a gazdasági lassulás és a növekvő munkanélküliség ellenére is alacsonyak. A kínai államháztartás adóssága viszonylag alacsony (a GDP 56%-a), a munkanélküliség növekedése esetén pedig a jelzálog-törlesztésekhez alacsonyabb hitelkockázat kapcsolódik, mint például a hitelkártyákhoz és más fogyasztási hitelekhez.

A hatalmas ár-anomáliákban lehetőségek rejlenek

Úgy látjuk, a befektetők számára idén vonzóak lehetnek a kínai ingatlanpiaci részvények, mivel a járvány által előidézett exportcsökkenés ellensúlyozása céljából megfontolt gazdaságpolitikai lazításokra lehet számítani. Mindez a gyorsuló piaci konszolidációval karöltve azt eredményezheti, hogy az ágazat nyertesei növelni tudják az értékesítési volumenüket. Bár várakozásaink szerint az eladások országos szinten 10%-kal csökkenni fognak, az erősebb cégek akár 5-10%-os növekedést is elérhetnek” – teszi hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet európai igazgatója. „Ez a környezet az erős, defenzív, állami kézben lévő ingatlanfejlesztőknek kedvez, amelyeket bőséges likviditás, magas működési hatékonyság, alacsony tőkeáttétel, alacsony finanszírozási költségek, alternatív telekforrások és a nagyobb, fejlettebb városokra összpontosuló telekállomány jellemez.”

Ezzel párhuzamosan a kötvénypiaci értékeltségek kezdenek vonzóbbá válni. Az ázsiai magas hozamú kötvényuniverzum nagyjából fele a kínai ingatlanfejlesztők köréből kerül ki. Az év eddigi szakaszában a BB minősítésű kínai magas hozamú ingatlanpiaci kötvények átlagosan 500, a B minősítésűek pedig 700 bázisponttal emelkedtek, ahogy a globális likviditás elapadt és jelentős áranomáliákat okozott. 

A kínai ingatlankötvények hozama idén megugrott.  Kék: B minősítésű kínai ingatlankötvények; Narancs: BB minősítésű kínai ingatlankötvények Függőleges tengely: Yield-to-worst hozam (%) A kínai ingatlankötvények hozama idén megugrott. Kék: B minősítésű kínai ingatlankötvények; Narancs: BB minősítésű kínai ingatlankötvények Függőleges tengely: Yield-to-worst hozam (%)

Diszkont kontra fundamentális adatok

Ezzel szemben a kínai onshore piacon az ingatlankötvények historikusan nyomott szinteken forognak. Ez azt jelenti, hogy hatalmas hozamkülönbségek vannak az onshore és az offshore papírok között, akár ugyanattól a kibocsátótól is, ami ritka lehetőséget kínálhat a befektetőknek. A közelmúltban egy jó minőségű, BB-minősítésű kibocsátó esetében 500, a hitelgörbe egy lejjebbi pontján pedig 1300 bázispont körüli onshore/offshore különbséget tapasztaltunk, bár ezek azóta valamelyest szűkültek.

Eközben − kibocsátói szemszögből nézve a helyzetet − az ingatlanfejlesztők az alacsony hazai finanszírozási költségeket a likviditási tartalékaik feltöltésére használhatják ki, ami enyhíthetné az külföldi kötvénytulajdonosok aggályait.

Az év hátralévő részében az offshore kötvények lejáratkori finanszírozása már jórészt előre megoldott, az onshore finanszírozáshoz való hozzáférés javuló tendenciát mutat, a gazdaságpolitika pedig továbbra is támogató. A fundamentális adatok alapján nem sok értelme van annak, hogy az offshore kötvények ilyen diszkontált szinteken forogjanak.

Általánosságban a Fidelity szakemberei úgy látják, hogy az ágazatra sem a túlzott mértékű tőkeáttétel, sem a kiterjedt csődhullám veszélye nem jellemző. Az utóbbi években a kínai tőkeáttétel-csökkentési törekvésekkel összhangban mind az onshore, mind az offshore piacokon szigorúan szabályozzák a növekvő pénzeszköz-felhalmozást. 

További, előremutató katalizátorként foghatók fel a maguk által a vállalatok által kezdeményezett részvény-visszavásárlási programok, melyek bőséges likviditást és a piaci fundamentális adatokba vetett bizalmat jeleznek. Már több kibocsátó is bejelentett ilyen visszavásárlási programot, és számuk várhatóan a jövőben tovább nő majd. Ezek elsősorban rövid lejáratú kötvényeket érintettek, melyeket a kibocsátó diszkontáron vásárolhat vissza, és azonnal profitot realizálhat, ahelyett, hogy néhány hónappal később teljes áron kelljen visszafizetnie a hitelt.

A legfontosabb kockázat, amelyre oda kell figyelni, a COVID-19 járvány elhúzódása a többi országban, vagy egy második hullám Kínában, amely miatt további kijárási tilalomra lenne szükség. Az is előfordulhat, hogy az ország vezetésének az ingatlanszektorhoz való óvatos hozzáállása miatt a gazdaságpolitika csak lassan reagál az eseményekre. Ha a gazdaságpolitikai lazítás nem érkezik meg a várakozásoknak megfelelő tempóban, a fundamentális adatok ismét romolni kezdhetnek. A makrogazdasági kihívások ellenére még mindig bőven kínálkoznak lehetőségek az erős mérleggel, olcsó finanszírozási lehetőségekkel, magas működési hatékonysággal rendelkező és a nagyobb, fejlettebb városokat megcélzó ingatlanfejlesztők számára. A következő hónapokban nagy valószínűséggel normalizálódhat az eddig elfojtott kereslet, ami látványos teljesítményre sarkallhatná az ilyen vállalatokat.” – egészíti ki Al Hilal. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Beolvasott a vakcinagyártó országoknak Von der Leyen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 12:04
Az Európai Bizottság elnöke azt üzente a többi közt az Egyesült Álllamoknak, hogy az EU-hoz hasonlóan lehetővé kellene tenniük az oltóanyagok kivitelét.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltásról beszélt, majd aludt egy gyorsat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 10:49
Vakcina, oltás, a gazdaság újraindítása, ez itt a legfontosabb téma, mondta az uniós szociális csúcs helyszínén a miniszterelnök. 
Makro / Külgazdaság Covid: negyedéves mélypontra süllyedt a kórházban ápoltak száma
Privátbankár.hu | 2021. május 8. 09:29
Jelenleg 3633 koronavírusos beteg van kórházban. Utoljára február elején volt ennél kevesebb beteg. Az aktív fertőzöttek száma másfél hónapja nem volt ilyen kevés.
Makro / Külgazdaság Szputnyik-vakcinákért lobbizik Kelet-Németország
Wéber Balázs | 2021. május 8. 05:39
A német kormány egyes tartományok nyomására venne az oroszoktól Covid elleni vakcinát, ha azt az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyja. A Szputnyik Kelet-Németországban népszerű, nem kis részben az NDK-s múlt és az orosz tudományos vívmányok miatt. Egy berlini kormányközeli forrásunk szerint a németek alapvetően a hatalomra és a hatóságokra bízzák ezt a kérdést.
Makro / Külgazdaság A szaúdi titkosszolgálat kritikus tárgyalásai Iránnal és Szíriával
Káncz Csaba | 2021. május 7. 17:26
Rijád napjainkra diplomáciailag sarokba szorult Biden iráni kurzusváltása, a jemeni háború elhúzódása és a libanoni politikai válság miatt.  A szaúdiak most hajlandónak mutatkoznak kiegyezésre az iráni tengellyel Szíriában, miközben Irán mérséklő erővel bír majd a jemeni húszi lázadókra.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Horvátország: június végéig be tudják oltani a felnőtt lakosság felét
MTI | 2021. május 7. 14:50
Horvátországban több mint húsz százalékkal csökkent a fertőzöttek száma a múlt héthez képest, és közel 800 ezren kapták meg valamely oltóanyag legalább első adagját - derült ki a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A német kormány nem függesztené fel az oltóanyagok szabadalmi jogát
MTI | 2021. május 7. 13:50
Nem függesztené fel az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védelemre kifejlesztett vakcinák szabadalmi jogát a német szövetségi kormány.
Makro / Külgazdaság 185 nap után jövő héten ismét indulnak a tervezhető műtétek
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 12:32
Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján oltásra bíztatták a 16-18 éveseket, illetve arról is szó esett, hogy jövő héten visszaállítják a tervezhető műtéteket.
Makro / Külgazdaság Felére csökkennek a megújuló Mol Bubi bérletek árai
MTI | 2021. május 7. 11:52
Megfizethető díjakkal, megszűnő kaucióval, rugalmas, percalapú számlázással készül a megújuló Mol Bubi közbringarendszer, a havi és éves bérletek árai a felére csökkennek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.
Makro / Külgazdaság Nagyot esett az aktív fertőzöttek száma, de ebben a tempóban sokára lesz még lagzi
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 09:36
Az aktív fertőzöttek száma rekordtempóban esett, de továbbra is 100 fölött van a napi áldozatok száma - az oltások száma heti csúcson, de csak lassan araszolgatunk a boldogító 5 millióhoz.
Friss
hírlevél
depositphotos