BUX
36 053.59
-0.47%
-169.00
OTP
10 800.00
-0.92%
-100.00
MOL
1 863.00
+0.16%
+3.00
RICHTER
6 830.00
-0.94%
-65.00
MTELEKOM
385.00
+1.31%
+5.00
 
2015. június 25. 08:30

A Balkán kezd újra méltó lenni régi, nagy híréhez. Görögország és Macedónia mellett már Moldova is tartós politikai és pénzügyi válsággal szembesülhet. Erről gondoskodik egy olyan politikai osztály, amelynek védőernyője alatt nemrég egy pilótajátékban ellopták Moldova GDP-jének egy jórészét.

Chiril Gaburici. Forrás: EPA

Európa legszegényebb, de geopolitikailag kiélezett helyzetben lévő országában június 12-én nyújtotta be lemondását Chiril Gaburici miniszterelnök, aki ellen eljárás zajlik hamisnak bizonyult érettségi bizonyítványa miatt. A lépést maga az érintett jelentette be. Chiril Gaburici szerint "politikai játszmák eszközévé vált", ami kissé nevetséges érv egy miniszterelnök esetében. A vádat azonban nem cáfolta. A Moldovai Liberális Demokrata Pártot is vezető 38 éves politikusnak két diplomája is van, érettségije viszont nincs.

Szervezett felvilág

Moldovában április eleje óta több hullámban folynak tüntetések, mert az összeomlott pilótajátékban, eltűnt 1 milliárd dollár, az ország éves GDP-nek 13 százaléka. A helyi politikai megfigyelők biztosra veszik, hogy ezt a csalást nem kis részben az EU-párti eddigi kormányzó erők szerveztek a hozzájuk közel álló bankokon keresztül.

A reformképtelenséggel és a politikával összefonódó szervezett bűnözéssel szembesülve a nemzetközi hitelezők sorra dobják be a törülközőt. Június 13-án az IMF mondta le a látogatását, a Világbank pedig befagyasztotta egy 45 millió dolláros segélyét.

A moldovai parlament erősen megosztott, középen meghasadva az EU-párti erők és a Moszkvához húzó szocialista és kommunista pártokkal. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy elhúzódó politikai bénultsággal lehet számolni az országban. Ez nem lenne teljesen meglepő a jövőre nézve, hiszen az elmúlt öt évben is több előrehozott választásra került sor ebben kis, de stratégiailag fontos helyen fekvő országban.

Két malomkő közt őrlődve

A külpolitikai fronton Gaburici lemondása előreláthatóan tovább komplikálja Moldova közeledését a Nyugathoz. Ukrajnához és Grúziához hasonlóan Moldova is az EU mellett tette le a voksát a tágabban értelmezett Moszkva-Nyugat szembenállásban. De figyelembe véve a folyamatos politikai bizonytalanságot, és az elszakadó Transznyisztria ellenkezését az EU-s integrációval kapcsolatban, Moldova belátható időn belül nem tud érdemben közeledni a nyugati integrációhoz.

Az ország tavaly írt alá társulási szerződést az Európai Unióval, kiváltva Oroszország haragját, amely azután egyes moldovai mezőgazdasági termékek orosz embargójában nyilvánult meg. A politikai megosztottság és bizonytalanság miatt a moldovai gazdaság is gyengül, a fizetőeszköz, a lej idén húsz százalékot veszített értékéből.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Makro / Külgazdaság Tovább romlik a korona-helyzet az USA-ban, Florida új mélypontot jelentett
MTI | 2020. július 3. 07:40
A déli állam egy nap alatt több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztrált.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kinevezett egy új miniszterelnöki biztost
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 06:48
A Tatai-medence kiemelt járműipari térség összehangolt fejlesztéséért fog felelni.
Makro / Külgazdaság Áder János úgy döntött, ez a négy személy többé nem lehet magyar állampolgár
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 06:19
A négy személy közül ketten az egykori Jugoszlávia, ketten pedig a Szovjetunió területén születtek.
Makro / Külgazdaság Húztak egyet a pórázon Hongkongban – meddig bírják a befektetők?
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2020. július 3. 06:07
Ismét kezdenek elszabadulni az indulatok Hongkongban, ezúttal az új nemzetbiztonsági törvény miatt. A félelmek szerint ez a városállam eddigi relatív szabadságának végét jelentheti, ami emberi jogi szempontokon túl üzleti szempontból is aggályos lehet. Ugyanakkor Ázsia pénzügyi központjának "lerombolása" senkinek sem áll érdekében – még Kínának sem.
Makro / Külgazdaság Lázár János kisvasútja is egyre nagyobb: közelíti a 70 milliárdot
Vég Márton | 2020. július 2. 18:43
Leépíti az állam a vasúti mellékvonalakat, ellenben Szeged és Hódmezővásárhely között méregdrágán épül a tram-train, amire most újabb 9 milliárd forintot lobbizott ki Lázár János azért, hogy ne 20, hanem 15 percenként indulhasson a villamosvasút.
hírlevél