TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Balkán kezd újra méltó lenni régi, nagy híréhez. Görögország és Macedónia mellett már Moldova is tartós politikai és pénzügyi válsággal szembesülhet. Erről gondoskodik egy olyan politikai osztály, amelynek védőernyője alatt nemrég egy pilótajátékban ellopták Moldova GDP-jének egy jórészét.
Chiril Gaburici. Forrás: EPA

Európa legszegényebb, de geopolitikailag kiélezett helyzetben lévő országában június 12-én nyújtotta be lemondását Chiril Gaburici miniszterelnök, aki ellen eljárás zajlik hamisnak bizonyult érettségi bizonyítványa miatt. A lépést maga az érintett jelentette be. Chiril Gaburici szerint "politikai játszmák eszközévé vált", ami kissé nevetséges érv egy miniszterelnök esetében. A vádat azonban nem cáfolta. A Moldovai Liberális Demokrata Pártot is vezető 38 éves politikusnak két diplomája is van, érettségije viszont nincs.

Szervezett felvilág

Moldovában április eleje óta több hullámban folynak tüntetések, mert az összeomlott pilótajátékban, eltűnt 1 milliárd dollár, az ország éves GDP-nek 13 százaléka. A helyi politikai megfigyelők biztosra veszik, hogy ezt a csalást nem kis részben az EU-párti eddigi kormányzó erők szerveztek a hozzájuk közel álló bankokon keresztül.

A reformképtelenséggel és a politikával összefonódó szervezett bűnözéssel szembesülve a nemzetközi hitelezők sorra dobják be a törülközőt. Június 13-án az IMF mondta le a látogatását, a Világbank pedig befagyasztotta egy 45 millió dolláros segélyét.

A moldovai parlament erősen megosztott, középen meghasadva az EU-párti erők és a Moszkvához húzó szocialista és kommunista pártokkal. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy elhúzódó politikai bénultsággal lehet számolni az országban. Ez nem lenne teljesen meglepő a jövőre nézve, hiszen az elmúlt öt évben is több előrehozott választásra került sor ebben kis, de stratégiailag fontos helyen fekvő országban.

Két malomkő közt őrlődve

A külpolitikai fronton Gaburici lemondása előreláthatóan tovább komplikálja Moldova közeledését a Nyugathoz. Ukrajnához és Grúziához hasonlóan Moldova is az EU mellett tette le a voksát a tágabban értelmezett Moszkva-Nyugat szembenállásban. De figyelembe véve a folyamatos politikai bizonytalanságot, és az elszakadó Transznyisztria ellenkezését az EU-s integrációval kapcsolatban, Moldova belátható időn belül nem tud érdemben közeledni a nyugati integrációhoz.

Az ország tavaly írt alá társulási szerződést az Európai Unióval, kiváltva Oroszország haragját, amely azután egyes moldovai mezőgazdasági termékek orosz embargójában nyilvánult meg. A politikai megosztottság és bizonytalanság miatt a moldovai gazdaság is gyengül, a fizetőeszköz, a lej idén húsz százalékot veszített értékéből.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél