5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Óriásit erősödött a radikális bal- és jobboldal a francia választásokon, miközben Emmanuel Macron pártja elvesztette többségét. A legnagyobb ellenzéki erő de facto annak a Marine Le Pennek a pártja lett, aki jó kapcsolatokat ápol a magyar kormányfővel.

Bár az első helyen végzett, mégis jókorát bukott Emmanuel Macron pártja a francia parlamenti választások vasárnapi, második fordulójában.

Elvesztett többség

Az Együtt! a szavazatok 38,6 százalékát szerezte meg (ez mintegy 8 millió voksot jelent), aminek nyomán 246 képviselői helye lesz az eddigi 345 helyett. Macron centrista mozgalma tehát 99 képviselői helyet vesztett, és így nem lesz többsége az 577 fős Nemzetgyűlésben.

Ez a helyzet kockázatot jelent országunk számára, figyelembe véve az előttünk álló kihívásokat. Holnaptól egy cselekvőképes többség létrehozásán fogunk dolgozni

- jelentette ki Elisabeth Borne miniszterelnök televíziós beszédében tegnap este.

Most nincs minek örülni. Elisabeth Borne és Emmanuel Macron egy megemlékezésen a Párizs melletti  Suresnesben 2022. június 18-án. EPA/GONZALO FUENTES / POOL
Most nincs minek örülni. Elisabeth Borne és Emmanuel Macron egy megemlékezésen a Párizs melletti Suresnesben 2022. június 18-án. EPA/GONZALO FUENTES / POOL

A Le Monde szerint Macront egyenesen „politikai paralízis” fenyegeti. A mostani eredmény mindenesetre komolyan beárnyékolja áprilisi győzelmét – az Együtt! vezére akkor 17 százalékponttal győzte le Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés elnökjelöltjét az elnökválasztások második fordulójában (és ezzel Jacques Chirac óta ő lett az első elnök, akit újraválasztottak Franciaországban).

Most azonban nem kettejük között választottak a franciák, hanem pártszimpátiájuk alapján adhatták le voksaikat.           

Ez fordulópont Macron legyőzhetetetlen imázsának szempontjából

- kommentálta a mostani eredményt Bruno Cautres, a Párizsi Politikai Tanulmányok Intézetének kutatója.

A jelenlegi helyzetből három kiút lehetséges: új koalíciós szövetség, ad hoc jellegű szövetségek (az adott törvényjavaslatokhoz kapcsolódóan) vagy új választás kiírása.

Olivia Grégoire, a kormány szóvivője mindenesetre már jelezte, hogy az egyes szavazásoknál számítanak majd a mérsékelt bal- és jobboldali képviselők támogatására, az ország érdekében.         

Erősödő egyesült baloldal

Az este egyik nyertese kétségkívül a Szocialista Pártot, a radikális baloldalt (Engedetlen Franciaország), a Francia Kommunista Pártot, valamint a zöld mozgalmakat tömörítő  baloldali szövetség (NUPES), amely a legfrissebb adatok szerint 142 helyet (6,7 millió voks, 32,6 százalék) szerzett, és ezzel (ha nem külön nézzük a pártokat) a legnagyobb ellenzéki erő lesz a Nemzetgyűlésben.

A májusban alakult koalíció vezére, a radikális baloldali Jean-Luc Melenchon szerint a mostani eredmény elsősorban Macron választási kudarca. Ő is kiemelte, hogy az elnöknek nem lesz többsége a Parlamentben.

A baloldali koalíció többek között azzal kampányolt, hogy 62-ről 60 évre kell csökkenteni a nyugdíjkorhatárt, emelni kell a minimálbért, és árstopot kell bevezetni a létfontosságú termékek esetében.

Le Pen is tarolt

Szintén nagyot ment a tegnapi választáson a nacionalista, antiglobalista jobboldal: a Nemzeti Tömörülés 89 képviselőt delegálhat, miután a szavazatok 17 százalékát (3,6 millió voks) kaparintotta meg.

Ez a Marine Le Pen vezette radikális jobboldal valaha volt legjobb eredménye a törvényhozási választásokon, és azt jelenti, hogy 1986 után először ismét önálló frakciót alakíthat a Nemzetgyűlésben.

Értik egymást. Marine Le Pen és Orbán Viktor találkozója Párizsban 2022. május 27-én. Fotó:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Értik egymást. Marine Le Pen és Orbán Viktor találkozója Párizsban 2022. május 27-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A siker kétségkívül jelentős, legalábbis ha azt vesszük, hogy Le Pen pártja 2017-ben mindössze 8 mandátumot szerzett, előzetesen pedig mindössze 20-50 mandátumot jósoltak neki a közvélemény-kutatók.

Ez földrengésszerű esemény, rendkívüli eredmény számukra. Egyetlen felmérés sem jelezte előre ezt. Le Pen erőtlennek tűnt az elnökválasztások második fordulója után, nagyon sokan azt mondták, hogy befellegzett neki - és ő személyesen nem is igazából kampányolt a parlamenti választásokon. De egyértelmű, hogy nem fellegzett be        

- idézte Paul Smitht, az angol Nottinghami Egyetem Franciaország-szakértőjét a France24. Szerinte a Nemzetgyűlés egyre inkább Le Pen platformja lesz, és sok ember számára pártja egyre inkább komolynak fog tűnni. 

Most először tűnik úgy, hogy Marine Le Pennek sikerült a Nemzeti Tömörülés helyi beágyazottságán is erősíteni. Az adatok elemzése során ennek a jelenségnek a magyarázata lesz majd a legizgalmasabb nézendő

- írta blogjában Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő.        

Figyelembe véve azt is, hogy a NUPES számos, egymástól nagyon különböző baloldali párt választási szövetsége, a legnagyobb ellenzéki párt valójában a Nemzeti Tömörülés lesz, tette hozzá Jim Shields, a Warwick Egyetem professzora.

A magyar szál

Marine Le Pen köztudottan jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktorral – május végén fogadta a magyar kormányfőt Párizsban.  

Orbán Viktor és Marine Le Pen egyetértettek abban, hogy a hagyományos értékeket képviselő európai pártoknak össze kell fogniuk azért, hogy a kontinens nemzeteit a veszélyek és a háború korában is megvédjék

- közölte akkor Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. (Le Pen pedig egy magyar banktól, az  MKB-tól kapott mintegy 10 millió eurós hitelt az elnöki kampányára, írta korábban a HVG.)         

Le Pen pártja megelőzte a mérsékelt jobboldali Köztársaságiakat, akik eddig a legnagyobb ellenzéki frakciót alkották 112 mandátummal, most viszont csak 64 mandátumot szereztek, 1,5 millió voksot begyűjtve (ez 7 százalékos eredmény). Mivel ők állnak a legközelebb Macronhoz ideológiailag, már reppentek fel találgatások arról, hogy az elnök pártja velük lép majd szövetségre a Parlamentben.

A történések hátteréhez hozzátartozik, hogy a választók több mint fele otthon maradt – a részvételi arány mindössze 46 százalék volt.

Igaz, 2017-ben még ennél is alacsonyabb, negatív rekordnak számító 43 százalékos részvételt jegyeztek fel.      

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Zavar az Erőben – erősödő kritikák az ukrán elnökkel szemben
Káncz Csaba | 2023. szeptember 28. 09:37
A Zelenszkij elleni kritikák erősödését a háború menetével, költségeivel és a tisztázatlan befejezéssel kapcsolatos növekvő nyugati nyugtalanság váltotta ki. Varsó és Kijev összeütközése már egyéb akadályokat is előrevetít Ukrajna EU-tagságához vezető útján. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevesebb magyar gyerek született, mint tavaly - nagyot esett a házasságkötések száma
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 08:55
A friss számokból sem látszik a demográfiai fordulat Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Exportra olcsóbban, belföldre jóval drágábban termel a magyar ipar
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 08:30
Összességében csökkentek tavalyhoz képest az ipari árak, de ez csak az exportértékesítésnek köszönhető. Havi szinten pedig ismét növekedést látunk minden fronton.
Makro / Külgazdaság Meg akarták puccsolni a puccsistát Burkina Fasóban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 07:48
Aki egyébként szintén egy puccsistától szerezte meg a hatalmat.
Makro / Külgazdaság Tovább támadja Ukrajna Szevasztopolt - mi történik igazából a zaporizzsjai atomerőműben?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 06:48
A Greenpeace szerint nem lehet ellenőrizni az orosz kézen lévő atomerőművet a mostani feltételek mellett. Szevasztopolban beindult a légiriadó, leállították a forgalmat a krími hídon - összefoglaló az ukrajnai orosz invázió 582. napjának elején.
Makro / Külgazdaság Súlyos váddal illették a NATO-t, Stoltenberg növelné a Kijevnek szánt támogatást
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 20:01
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Bődületes összegért vesz amerikai vadászgépeket egy uniós ország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 19:16
Jóváhagyta F-35 típusú amerikai vadászgépek vásárlását szerdán a cseh kormány - jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormányülést követő sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Már az EP-választásra gyúr Orbán Viktor: nacionalista vezér járt a Karmelitában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 18:01
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán délután a Karmelita kolostorban megbeszélést folytatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetőjével – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Ismét Wagner-zsoldosok harcolnak Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 16:46
Ezt közölte legalábbis az ukrán hadsereg.  
Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG