<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Óriásit erősödött a radikális bal- és jobboldal a francia választásokon, miközben Emmanuel Macron pártja elvesztette többségét. A legnagyobb ellenzéki erő de facto annak a Marine Le Pennek a pártja lett, aki jó kapcsolatokat ápol a magyar kormányfővel.

Bár az első helyen végzett, mégis jókorát bukott Emmanuel Macron pártja a francia parlamenti választások vasárnapi, második fordulójában.

Elvesztett többség

Az Együtt! a szavazatok 38,6 százalékát szerezte meg (ez mintegy 8 millió voksot jelent), aminek nyomán 246 képviselői helye lesz az eddigi 345 helyett. Macron centrista mozgalma tehát 99 képviselői helyet vesztett, és így nem lesz többsége az 577 fős Nemzetgyűlésben.

Ez a helyzet kockázatot jelent országunk számára, figyelembe véve az előttünk álló kihívásokat. Holnaptól egy cselekvőképes többség létrehozásán fogunk dolgozni

- jelentette ki Elisabeth Borne miniszterelnök televíziós beszédében tegnap este.

Most nincs minek örülni. Elisabeth Borne és Emmanuel Macron egy megemlékezésen a Párizs melletti  Suresnesben 2022. június 18-án. EPA/GONZALO FUENTES / POOL
Most nincs minek örülni. Elisabeth Borne és Emmanuel Macron egy megemlékezésen a Párizs melletti Suresnesben 2022. június 18-án. EPA/GONZALO FUENTES / POOL

A Le Monde szerint Macront egyenesen „politikai paralízis” fenyegeti. A mostani eredmény mindenesetre komolyan beárnyékolja áprilisi győzelmét – az Együtt! vezére akkor 17 százalékponttal győzte le Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés elnökjelöltjét az elnökválasztások második fordulójában (és ezzel Jacques Chirac óta ő lett az első elnök, akit újraválasztottak Franciaországban).

Most azonban nem kettejük között választottak a franciák, hanem pártszimpátiájuk alapján adhatták le voksaikat.           

Ez fordulópont Macron legyőzhetetetlen imázsának szempontjából

- kommentálta a mostani eredményt Bruno Cautres, a Párizsi Politikai Tanulmányok Intézetének kutatója.

A jelenlegi helyzetből három kiút lehetséges: új koalíciós szövetség, ad hoc jellegű szövetségek (az adott törvényjavaslatokhoz kapcsolódóan) vagy új választás kiírása.

Olivia Grégoire, a kormány szóvivője mindenesetre már jelezte, hogy az egyes szavazásoknál számítanak majd a mérsékelt bal- és jobboldali képviselők támogatására, az ország érdekében.         

Erősödő egyesült baloldal

Az este egyik nyertese kétségkívül a Szocialista Pártot, a radikális baloldalt (Engedetlen Franciaország), a Francia Kommunista Pártot, valamint a zöld mozgalmakat tömörítő  baloldali szövetség (NUPES), amely a legfrissebb adatok szerint 142 helyet (6,7 millió voks, 32,6 százalék) szerzett, és ezzel (ha nem külön nézzük a pártokat) a legnagyobb ellenzéki erő lesz a Nemzetgyűlésben.

A májusban alakult koalíció vezére, a radikális baloldali Jean-Luc Melenchon szerint a mostani eredmény elsősorban Macron választási kudarca. Ő is kiemelte, hogy az elnöknek nem lesz többsége a Parlamentben.

A baloldali koalíció többek között azzal kampányolt, hogy 62-ről 60 évre kell csökkenteni a nyugdíjkorhatárt, emelni kell a minimálbért, és árstopot kell bevezetni a létfontosságú termékek esetében.

Le Pen is tarolt

Szintén nagyot ment a tegnapi választáson a nacionalista, antiglobalista jobboldal: a Nemzeti Tömörülés 89 képviselőt delegálhat, miután a szavazatok 17 százalékát (3,6 millió voks) kaparintotta meg.

Ez a Marine Le Pen vezette radikális jobboldal valaha volt legjobb eredménye a törvényhozási választásokon, és azt jelenti, hogy 1986 után először ismét önálló frakciót alakíthat a Nemzetgyűlésben.

Értik egymást. Marine Le Pen és Orbán Viktor találkozója Párizsban 2022. május 27-én. Fotó:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Értik egymást. Marine Le Pen és Orbán Viktor találkozója Párizsban 2022. május 27-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A siker kétségkívül jelentős, legalábbis ha azt vesszük, hogy Le Pen pártja 2017-ben mindössze 8 mandátumot szerzett, előzetesen pedig mindössze 20-50 mandátumot jósoltak neki a közvélemény-kutatók.

Ez földrengésszerű esemény, rendkívüli eredmény számukra. Egyetlen felmérés sem jelezte előre ezt. Le Pen erőtlennek tűnt az elnökválasztások második fordulója után, nagyon sokan azt mondták, hogy befellegzett neki - és ő személyesen nem is igazából kampányolt a parlamenti választásokon. De egyértelmű, hogy nem fellegzett be        

- idézte Paul Smitht, az angol Nottinghami Egyetem Franciaország-szakértőjét a France24. Szerinte a Nemzetgyűlés egyre inkább Le Pen platformja lesz, és sok ember számára pártja egyre inkább komolynak fog tűnni. 

Most először tűnik úgy, hogy Marine Le Pennek sikerült a Nemzeti Tömörülés helyi beágyazottságán is erősíteni. Az adatok elemzése során ennek a jelenségnek a magyarázata lesz majd a legizgalmasabb nézendő

- írta blogjában Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő.        

Figyelembe véve azt is, hogy a NUPES számos, egymástól nagyon különböző baloldali párt választási szövetsége, a legnagyobb ellenzéki párt valójában a Nemzeti Tömörülés lesz, tette hozzá Jim Shields, a Warwick Egyetem professzora.

A magyar szál

Marine Le Pen köztudottan jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktorral – május végén fogadta a magyar kormányfőt Párizsban.  

Orbán Viktor és Marine Le Pen egyetértettek abban, hogy a hagyományos értékeket képviselő európai pártoknak össze kell fogniuk azért, hogy a kontinens nemzeteit a veszélyek és a háború korában is megvédjék

- közölte akkor Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. (Le Pen pedig egy magyar banktól, az  MKB-tól kapott mintegy 10 millió eurós hitelt az elnöki kampányára, írta korábban a HVG.)         

Le Pen pártja megelőzte a mérsékelt jobboldali Köztársaságiakat, akik eddig a legnagyobb ellenzéki frakciót alkották 112 mandátummal, most viszont csak 64 mandátumot szereztek, 1,5 millió voksot begyűjtve (ez 7 százalékos eredmény). Mivel ők állnak a legközelebb Macronhoz ideológiailag, már reppentek fel találgatások arról, hogy az elnök pártja velük lép majd szövetségre a Parlamentben.

A történések hátteréhez hozzátartozik, hogy a választók több mint fele otthon maradt – a részvételi arány mindössze 46 százalék volt.

Igaz, 2017-ben még ennél is alacsonyabb, negatív rekordnak számító 43 százalékos részvételt jegyeztek fel.      

Makro / Külgazdaság Egy hadszíntéren már kitört a háború Európa és Oroszország között
Wéber Balázs | 2023. március 27. 19:38
Miközben a harctéren szerencsére “csak” áttételesen csapnak össze az európai országok Oroszországgal, addig a diplomáciában már kitört a háború. Különösen a balti államok keményítettek be, így ma már egyiküknek sincs nagykövete Moszkvában. De ki fog így füleseket szerezni az oroszlán barlangjában?
Makro / Külgazdaság A finnek már jöhetnek, a svédek még várnak
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:57
A Ház hétfőn megszavazta Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációját.
Makro / Külgazdaság Örülhet, akinek van Waberer’s részvénye
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:43
Tőzsdei bevezetése óta a legmagasabb EBIT eredményét és EBIT margin szintjét érte el a Waberer’s International, miután 14,1 százalékkal bővülő árbevétellel zárta a 2022-es évet. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat 675,9 millió eurós árbevétel mellett 33,3 millió eurós EBIT-et mutatott fel, így a menedzsment részvényenként 100 forintos osztalék kifizetését javasolja az éves közgyűlésen.
Makro / Külgazdaság Ghána boldog lehet
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:24
Kamala Harris amerikai alelnök Ghánába látogatott, ahol találkozott Nana Akufo-Addo elnökkel, és pénzügyi segítséget is ígért neki.
Makro / Külgazdaság Egy vállrándítással intézte el Putyin szóvivője az atomfegyverek Belaruszba telepítése miatt aggódó hangokat
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:25
Nem befolyásolják Putyin terveit az atomfegyverek Fehéroroszországba telepítését kifogásoló nyugati aggodalmak – mondta az orosz elnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Pikáns: pakisztáni származású lett Skócia első embere, az indiai származású brit miniszterelnökkel kell majd tárgyalnia
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:05
Érdekesek lesznek a skót függetlenségi tárgyalások.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szövetségese futhat be a következő francia elnökválasztáson
Káncz Csaba | 2023. március 27. 15:28
Aggasztó fejlemény, hogy a nyugdíjreform mellett felszólaló politikusokat már fizikai támadások érik. Egyre több szakértő már most borítékolja Le Pen 2027-es győzelmét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ilyen sem sűrűn fordul elő a kínai–tajvani kapcsolatokban
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 15:05
Kéthetes tárgyalássorozatot kezdett Kínában Ma Jing-csiu, az ellenzéki Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) politikusa, Tajvan korábbi elnöke. Kína üdvözölte a látogatást.
Makro / Külgazdaság Szinte hihetetlen: milliárdos nagyságrendű pénzt érint a kibercsalás
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 14:21
Az emberek saját megítélésük szerint tisztában vannak a visszaélések módszereivel, tartanak is attól, hogy csalás áldozataivá válnak, mégsem védekeznek tudatosan. Ezt a Magyar Nemzeti Bank Pénzforgalmi adatközlése is igazolja, a visszaélések száma sosem látott méreteket öltött.
Makro / Külgazdaság Új kollégákat kapott Matolcsy György
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 14:04
Meghallgatta az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága Búza Évát és Kovács Zoltánt, akik a lejáró mandátumú Parragh Biankát és Kocziczky Györgyöt váltják a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG