3p

A vártnál is nagyobb fölénnyel nyerte a francia választásokat Macron Le Pen előtt, mégha az antiglobalista politikusasszony néhány apró lépéssel megint közelebb is került az Élysée-palotához. Brüsszel nem leplezett örömmel fogadta az elnök sikerét.

További öt évet kapott Emmanuel Macron a francia választóktól tegnap: a francia elnök a szavazatok 58,54 százalékát seperte be a második fordulóban a hivatalos végeredmény szerint, tehát az előzetesen jelzett 10-15 százalékpontnál is nagyobb fölénnyel verte riválisát, Marine Le Pent a Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje a voksok 41,46 százalékát szerezte meg.

A centrista-liberális Macron egymás után másodszor győzedelmeskedett a nemzetek Európáját támogató Le Pen felett – 2017-ben a mostaninál is fölényesebb, 66:34 arányú győzelmet aratott. Az 1995-től 2007-ig regnáló Jacques Chirac óta ő az első elnök, akit újraválasztottak a franciák.

Jött, látott és megint győzött. Fotó: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO
Jött, látott és megint győzött. Fotó: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Jelzésértékű, hogy számos európai vezető – többek között Olaf Scholz német kancellár, Alexander De Croo belga, Mark Rutte holland, Mario Draghi olasz és Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök, Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke – már tegnap este gratulált Macronnak.

Örülök, hogy folytathatjuk jó együttműködésünket. Együtt fogjuk előrébb vinni Franciaországot és Európát

- írta például franciául Twitter-üzenetében Von der Leyen, aki Orbán Viktornak máig nem gratulált választási győzelméhez.

A France24 ugyanakkor emlékeztet, hogy a mostani választás szorosabb volt az öt évvel ezelőttinél, a francia nemzet egyre megosztottabb, így újabb „rázós” ciklus vár a régi-új elnökre. Ráadásul a választásra jogosultak 28 százaléka nem szavazott – ez a legmagasabb arány az elmúlt ötven évben.

Bár Marine Le Pennek harmadszor sem sikerült bevennie az Élysée-palotát, most néhány lépéssel megint közelebb került ehhez.

Tény mindenesetre, hogy az úgynevezett radikális vagy szélsőjobb (elemzők egy része annak tartja Le Pent, aki vitatja ezt a besorolást) még soha nem került ilyen közel a hatalomhoz Franciaországban. Nem csoda, hogy az 53 éves politikusasszony – miközben elismerte vereségét – ragyogó győzelemről beszélt, és jelezte, hogy pártja, a Nemzeti Tömörülés már a júniusi parlamenti választásra készül.

Azon sincs mit csodálkozni ugyanakkor, hogy Brüsszelben megnyugvással fogadták Macron győzelmét. Le Pen például korábban jelezte, hogy  – bár nem léptetné ki országát az EU-ból – radikálisan megreformálná és „a nemzetek szövetségévé” tenné az Uniót, ez pedig aligha tetszene a jelenlegi brüsszeli döntéshozóknak.

Macron sikere azt jelenti, hogy az EU „további öt évig számíthat Franciaországra”

- kommentálta az eredményt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

A mindössze 44 éves elnök párizsi győzelmi beszédében mindenesetre a nemzet egyesítése (és egyúttal a nem rá szavazók)  irányába tett gesztusokat. Azt kérte híveitől, hogy ne fütyüljenek Le Pen neve hallatán, hozzátéve:

Mostantól nem egy tábor jelöltje vagyok, hanem mindenki elnöke.

Azt, hogy ez csak frázispuffogtatás, vagy valóban így lesz, majd az idő eldönti.         

A választás Európára gyakorolt hatásaival és a különböző forgatókönyvekkel - mit képvisel Macron és mit Le Pen - ebben a cikkben is foglalkoztunk:

A magyar vonatkozást pedig ebben a cikkben elemeztük:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Infláció: „a kedvező kép mögött sötét árny húzódik meg” – A hét videója
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton | 2024. július 12. 19:02
A Központi Statisztikai Hivatal júniusra 3,7 százalékos pénzromlást mért, a nyugdíjasok inflációja hasonlóan, 3,6 százalékon alakult. A folyamatos üzemanyagár-emelkedések híre ellenére az intézet az elmúlt hónapban mégis azok árának csökkenését mérte. A Privátbankár Árkosár-felmérés helyesnek bizonyult, de kellemetlen meglepetést hozott az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérés. Rejt-e veszélyeket a maginfláció emelkedése? Milyen hatással lesz a pénzromlás ütemére a hét elején bejelentett, 400 milliárdos megszorító csomag, és a benne rejlő adóemelés? A hét videójában erről beszélgettek kollégáink, Bózsó Péter és Dobos Zoltán.
Makro / Külgazdaság Rossz a kedve az amerikai fogyasztóknak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 17:22
Javulást vártak az elemzők, ehelyett sorozatban negyedik hónapja romló hangulatindexet mért a Michigani Egyetem.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely a második újraszámláláson is győzött
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:20
A regnáló főpolgármester az első újraszámlálás után kialakult 41 szavazatos különbségét 293-ra növelte.
Makro / Külgazdaság Örülhetnek a franciák - az infláció 2,2 százalékra mérséklődött júniusban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:31
Az előző hónapban a drágulás mértéke még 2,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Nem korrigált a statisztikai hivatal: 5,2 százalékkal kisebb a kibocsátás
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:30
Igaz, munkanaphatással korrigálva csak 4,9 százalékkal csökkent az ipar termelése, de a legtöbb feldolgozóipari alágban visszaesett a kibocsátás májusban.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a dollárral és a forinttal? Megkezdődtek a találgatások
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 11. 19:11
Az amerikai elnökjelöltek vitája után a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy ha most hétvégén lennének a választások, akkor Donal Trump visszatérhetne a Fehér Házba. Mit hozna ez a gazdaságban?
Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet Orbán Viktor álma
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 14:21
Visszafogott a kereslet az elektromos autók iránt, ezért fontos akkuipari beruházásokat fújhatnak le. Mi lesz így a magyar akkugyártó nagyhatalmi tervekkel?
Makro / Külgazdaság Vészjósló tendencia: kiderült, hány kórházi ággyal kell beérnie a betegeknek a magyar egészségügyben
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 13:11
Hét százalékkal csökkent 10 év alatt az Európai Unióban a kórházi ágyak száma, amely az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2022-ben elvégzett, csütörtökön közzétett felmérésében ismertetett legutóbbi adatok szerint 2,3 millió volt.
Makro / Külgazdaság Jaj az elektromos rollerezőknek!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 12:44
Évente akár több százezer forintba kerülhet a július 16-ától kötelező biztosítás.
Makro / Külgazdaság Megtudtuk, mely amerikai katonai cégek akarnak nagy üzletet Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 11:54
Vannak köztük igazán nagyok is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG