Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Komoly gondokat okozhat a brit kilépés az ország gyógyszeriparának, a nagyvállalatok máris áttelepítenék működésüket a tagországok egyikébe.

Nagy Britannia kilépése számos ágazat működését megbolygatja, a Brexit tárgyalásoknak pedig még koránt sincs vége. London számára kulcsfontosságú a szolgáltatási és banki szektor biztosítása, a blokkból való kilépés azonban szinte minden szempontból felforgatja a szigetország gyógyszeripari tevékenységét – írja a Bloomberg.

Legyen szó szakemberek felvételéről, kutatás-fejlesztésről, vagy új gyógyszerek engedélyeztetéséről, a Brexit komoly kérdéseket vet fel a jövőt illetően. A vállalatok számára az lenne megfelelő, ha a lehető legkevesebb módosítással lépnének ki az EU-ból, a gyógyszeróriások azonban máris azt tervezik, miként mentik át működésüket az egységes piacra. Számítások szerint 2015-ben mintegy 664 gyógyszeripari cég működött az Egyesült Királyságban, amely több mint 62 ezer embernek biztosított munkát, az ágazat éves forgalma pedig elérte a 29 milliárd fontot.

A Horizont 2020 az EU eddigi legnagyobb kutatási és innovációs programja. A segítségével több áttörés, felfedezés és világelső meglátás születhet meg úgy, hogy a laboratóriumok nagyszerű ötleteit elviszi az üzleti megvalósításig. A programrészletes ismertetője itt olvasható.

Az új gyógyszerek kifejlesztése több éves munka eredménye, amely során több száz kutató együtt dolgozik, lehetőséges gyógymódok ezreit vizsgálva. Ennek támogatására az Egyesült Királyság rengeteg EU-s forrást hív le: csak a Horizon 2020 programhoz mintegy 9 milliárd hívtak le 2007 és 2013 között. Ezt a támogatást pótolnia kell az államnak, ha meg akarja tartani jelenlegi státuszát, a külföldi munkaerőt mozgósító egyetemek azonban félnek, hogy a kormány nem lesz erre képes.

Egyszerűbb lelépni?

A tervezőasztaltól a gyógyszertári polcokig rögös az út, az uniós szabályoknak megfelelően ugyanis számos kísérletnek kell alávetni minden készítményt, mire engedélyeznék a teszteket embereken is. A Egyesült királyság kutatási tevékenysége nagyjából 2,5 milliárd fontot ér, a vizsgálatra váró gyógyszerek 40 százalékát a szigetország adja. A szabályozás szerint azonban minden EU-ban használt kísérleti készítményt a blokkon belül kell előállítani és engedélyeztetni – ez pedig épp eléggé megnehezíteni a helyzetet ahhoz, hogy a gyógyszergyárak áttelepítsék működésüket máshová.

Először ideiglenes központban helyezik el Amszterdamban a jelenleg Londonban működő, de az Egyesült Királyság tervezett uniós kilépése miatt költözni kényszerülő Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) – írja a Magyar Nemzet. A költözéssel London mintegy 900 munkahelyet és csaknem 260 milliós tőkét veszít, nem beszélve arról a 40 ezer emberről, akik üzleti tevékenység miatt utaznak az országba.

Kínosan lassúvá válhat minden

A kormányügynökség Amszterdamba költözésével akár egyharmadát is elveszítheti jelenlegi munkaerejének, ami kritikusan lassíthatja az üzletmenetet. Ezzel jelentősen visszaeshetnek a bevételek, ráadásul a felülvizsgálat megemelkedett költségei a tagországokra is hatna, amelyek a EMA-tól kapnak támogatást. Az ügynökség szerint a legrosszabb esetben akár 70 százaléka is elveszhet a munkaerőnek, ami a teljes működést megakadályozná.

Rettegnek a britek, hogy ezt elveszítik - külön Brexit-szabály jöhet

Külön alkut akarnak a britek a City hozzáféréséről a közös piachoz. Ugyan az EU ettől eddig elzárkózott, May kormánya szerint ez csak blöff. További részletek >>

Az Egyesült Királyságnak továbbá kifejezetten jó alkut kell kötnie a gyógyszer engedélyeztetéseit illetően, ha meg akarja tartani a vállalatokat, az EU-nak gyártott gyógyszereket ugyanis egy tagország ügynökségének is külön kell engedélyeznie. Ennek érdekében a legnagyobb szereplők akár többezres munkaerő állományt is áttelepíthet a tagországok egyikébe, hogy megduplázzák működésüket az egyszerűbb működés érdekében.

Az engedélyeztetés után gyógyszereket regisztrálni is kell a tagországokban: ez egyfajta törzskönyv, ami a kutatási folyamatok kezdetétől nyomon követhetővé teszi a készítményt. Az ágazat óriásai azonban aggódnak, hogy ez a folyamat nem könnyen telepíthető csak úgy egy másik tagországba, mivel egyelőre nem tiszta a Egyesült Királyság jövőbeli viszonya a blokkal. Jelenleg több ezer készítmény vár regisztrációra, és ha nem sikerül időben dűlőre jutni, 2019-ben egyszerre érkeznek majd be ezek az engedélyeztetések a EMA-ba, tovább lassítva a folyamatot.

Óriási érvágás a Brexit: ők szívják meg a legjobban a kilépést

Továbbra sincs pontos megállapodás az Egyesült Királyság kilépéséről az Európai Unióból, és bármelyik forgatókönyv is valósul meg, az már biztos, hogy lesznek vesztesei az ügynek – a Bloomberg cikke szerint azonban a legnagyobb pofont az autóipar kaphatja. Amellett ugyanis, hogy számos külföldi munkavállalót kell elküldenie az iparnak, a 10 százalékos vámköltségek kétségessé teszik, hogy a gyártók továbbra is ott maradnának-e a szigetországban, ha uniós területen olcsóbban megúszhatják a gyártást. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Amerikai beutazási tilalom: Trump feloldotta volna, Biden fenntartja
MTI | 2021. január 19. 09:58
Január 26-tól ismét érkezhettek volna utasok Európából és Brazíliából is az USA-ba a leköszönő elnök tervei szerint. Utóda szerint viszont elhamarkodott lenne az enyhítés.
Makro / Külgazdaság Tovább drágult Hernádi Zsolt MOL-vezér milliárdokból épülő luxusszállodája
Vég Márton | 2021. január 18. 15:01
Közel egymilliárd forinttal drágább lett és több hónapot csúszik a Hernádi Zsolt MOL-vezér érdekeltségébe tartozó esztergomi luxusszálloda, amit Garancsi István cége épít, az alatta lévő mélygarázst pedig megvette az állam.
Makro / Külgazdaság Már nem jó akármilyen maszk – újabb szigorítás jöhet a németeknél
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 18. 14:47
Tovább szigoríthatják a járványügyi korlátozásokat Németországban a Covid-járvány tartósan gyors terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság Összeállt a főosztály, amely a hálapénzt ellenőrzi
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 13:46
Az Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztályának feladata lesz a hálapénz ellenőrzése. A Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül ez a főosztály ellenőrzi majd az egészségügyi dolgozókat, hogy megszegik-e az elfogadásának tiltásáról szóló kormányrendeletet.
Makro / Külgazdaság Müller Cecília megpróbálta eloszlatni a kínai vakcina körüli kételyeket
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 12:53
A kedvező statisztikák ellenére sem lát okot a lazításra az országos tisztifőorvos - derült ki a hétfői tájékoztatón. Müller Cecília igyekezett eloszlatni a kételyeket a kínai vakcina kapcsán, aminek gyártását a helyszínen felügyelik a magyar szakemberek.
Makro / Külgazdaság Újra az amerikai külügy csúcsain az ukrán polgárháború kirobbantója
Káncz Csaba | 2021. január 18. 11:21
Az amerikai konzervatívok kétségbeesetten tapasztalják, hogy „az ukrán puccs és polgárháború kirobbantója”, Victoria Nuland a külügyminisztérium harmadik embere lesz. A magyar kormány semmi jóra nem számíthat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság "Az orosz vakcinára látok esélyt, a kínaiból nem kér az unió" - mondja az EP-képviselő
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 10:32
Interjút adott Peter Liese német képviselő, az Európai Néppárt EP képviselőcsoportjának egészségügyi kérdésekben illetékes szóvivője, amiben kifejti, hogy Európának nincs szüksége a kínai vakcinára, ám az orosz oltóanyagból még lehet komoly termék. 
Makro / Külgazdaság Fontos határ fölé drágul a gázolaj szerdán
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 10:10
Január 20-ától a benzin literje átlagban bruttó 3, míg a gázoaljé 2 forinttal kerül többe.
Makro / Külgazdaság Szigorúbb intézkedéseket vezet be Szlovákia
MTI | 2021. január 18. 07:16
Szlovákiában újabb országos tesztelés kezdődik, egyúttal az eddigieknél szigorúbb korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében - jelentette be vasárnap esti sajtóértekezletén Igor Matovic miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Negatív teszt, karanténkötelezettség: ezek nélkül nem lehet az Egyesült Királyságba utazni
MTI | 2021. január 18. 07:01
A brit kormány hétfőtől átmenetileg minden országból megszüntette a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét az Egyesült Királyságba. Ezzel egy időben érvénybe lépett az a rendelkezés is, amelynek értelmében csak negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni az országba.
hírlevél