<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Komoly gondokat okozhat a brit kilépés az ország gyógyszeriparának, a nagyvállalatok máris áttelepítenék működésüket a tagországok egyikébe.

Nagy Britannia kilépése számos ágazat működését megbolygatja, a Brexit tárgyalásoknak pedig még koránt sincs vége. London számára kulcsfontosságú a szolgáltatási és banki szektor biztosítása, a blokkból való kilépés azonban szinte minden szempontból felforgatja a szigetország gyógyszeripari tevékenységét – írja a Bloomberg.

Legyen szó szakemberek felvételéről, kutatás-fejlesztésről, vagy új gyógyszerek engedélyeztetéséről, a Brexit komoly kérdéseket vet fel a jövőt illetően. A vállalatok számára az lenne megfelelő, ha a lehető legkevesebb módosítással lépnének ki az EU-ból, a gyógyszeróriások azonban máris azt tervezik, miként mentik át működésüket az egységes piacra. Számítások szerint 2015-ben mintegy 664 gyógyszeripari cég működött az Egyesült Királyságban, amely több mint 62 ezer embernek biztosított munkát, az ágazat éves forgalma pedig elérte a 29 milliárd fontot.

A Horizont 2020 az EU eddigi legnagyobb kutatási és innovációs programja. A segítségével több áttörés, felfedezés és világelső meglátás születhet meg úgy, hogy a laboratóriumok nagyszerű ötleteit elviszi az üzleti megvalósításig. A programrészletes ismertetője itt olvasható.

Az új gyógyszerek kifejlesztése több éves munka eredménye, amely során több száz kutató együtt dolgozik, lehetőséges gyógymódok ezreit vizsgálva. Ennek támogatására az Egyesült Királyság rengeteg EU-s forrást hív le: csak a Horizon 2020 programhoz mintegy 9 milliárd hívtak le 2007 és 2013 között. Ezt a támogatást pótolnia kell az államnak, ha meg akarja tartani jelenlegi státuszát, a külföldi munkaerőt mozgósító egyetemek azonban félnek, hogy a kormány nem lesz erre képes.

Egyszerűbb lelépni?

A tervezőasztaltól a gyógyszertári polcokig rögös az út, az uniós szabályoknak megfelelően ugyanis számos kísérletnek kell alávetni minden készítményt, mire engedélyeznék a teszteket embereken is. A Egyesült királyság kutatási tevékenysége nagyjából 2,5 milliárd fontot ér, a vizsgálatra váró gyógyszerek 40 százalékát a szigetország adja. A szabályozás szerint azonban minden EU-ban használt kísérleti készítményt a blokkon belül kell előállítani és engedélyeztetni – ez pedig épp eléggé megnehezíteni a helyzetet ahhoz, hogy a gyógyszergyárak áttelepítsék működésüket máshová.

Először ideiglenes központban helyezik el Amszterdamban a jelenleg Londonban működő, de az Egyesült Királyság tervezett uniós kilépése miatt költözni kényszerülő Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) – írja a Magyar Nemzet. A költözéssel London mintegy 900 munkahelyet és csaknem 260 milliós tőkét veszít, nem beszélve arról a 40 ezer emberről, akik üzleti tevékenység miatt utaznak az országba.

Kínosan lassúvá válhat minden

A kormányügynökség Amszterdamba költözésével akár egyharmadát is elveszítheti jelenlegi munkaerejének, ami kritikusan lassíthatja az üzletmenetet. Ezzel jelentősen visszaeshetnek a bevételek, ráadásul a felülvizsgálat megemelkedett költségei a tagországokra is hatna, amelyek a EMA-tól kapnak támogatást. Az ügynökség szerint a legrosszabb esetben akár 70 százaléka is elveszhet a munkaerőnek, ami a teljes működést megakadályozná.

Rettegnek a britek, hogy ezt elveszítik - külön Brexit-szabály jöhet

Külön alkut akarnak a britek a City hozzáféréséről a közös piachoz. Ugyan az EU ettől eddig elzárkózott, May kormánya szerint ez csak blöff. További részletek >>

Az Egyesült Királyságnak továbbá kifejezetten jó alkut kell kötnie a gyógyszer engedélyeztetéseit illetően, ha meg akarja tartani a vállalatokat, az EU-nak gyártott gyógyszereket ugyanis egy tagország ügynökségének is külön kell engedélyeznie. Ennek érdekében a legnagyobb szereplők akár többezres munkaerő állományt is áttelepíthet a tagországok egyikébe, hogy megduplázzák működésüket az egyszerűbb működés érdekében.

Az engedélyeztetés után gyógyszereket regisztrálni is kell a tagországokban: ez egyfajta törzskönyv, ami a kutatási folyamatok kezdetétől nyomon követhetővé teszi a készítményt. Az ágazat óriásai azonban aggódnak, hogy ez a folyamat nem könnyen telepíthető csak úgy egy másik tagországba, mivel egyelőre nem tiszta a Egyesült Királyság jövőbeli viszonya a blokkal. Jelenleg több ezer készítmény vár regisztrációra, és ha nem sikerül időben dűlőre jutni, 2019-ben egyszerre érkeznek majd be ezek az engedélyeztetések a EMA-ba, tovább lassítva a folyamatot.

Óriási érvágás a Brexit: ők szívják meg a legjobban a kilépést

Továbbra sincs pontos megállapodás az Egyesült Királyság kilépéséről az Európai Unióból, és bármelyik forgatókönyv is valósul meg, az már biztos, hogy lesznek vesztesei az ügynek – a Bloomberg cikke szerint azonban a legnagyobb pofont az autóipar kaphatja. Amellett ugyanis, hogy számos külföldi munkavállalót kell elküldenie az iparnak, a 10 százalékos vámköltségek kétségessé teszik, hogy a gyártók továbbra is ott maradnának-e a szigetországban, ha uniós területen olcsóbban megúszhatják a gyártást. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az ukránok megállították az oroszokat Harkivnál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 06:49
Zelenszkij már a Krím visszafoglalására készül, a Donyec-medence jelentős részét viszont az oroszok uralják.
Makro / Külgazdaság Brit felderítő gép hatolt be az orosz légtérbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 06:31
De az oroszok gyorsan észrevették.
Makro / Külgazdaság Ukrajnában ér véget a harci helikopterek korszaka?
Litván Dániel | 2022. augusztus 16. 05:47
Komoly veszteségek, alacsony hatékonyság. Kevés veszélyesebb dolog van jelenleg a világon, mint ellenséges terület felett bevetésre repülni Ukrajnában egy harci helikopter pilótájaként. A korábban félelmetesnek tartott gépezetek most inkább nevetség tárgyai, de az Ukrajnában látottak valóban egy korszak végét is jelzik, letűnőben van a katonai helikopterek kora?
Makro / Külgazdaság Megint támadták a zaporizzsjai atomerőmű környékét, fennáll a radioaktív szivárgás veszélye
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kína tajvani hadgyakorlatai kémkedési lehetőséget kínáltak az USA számára
Tiszóczi Roland | 2022. augusztus 15. 18:29
Kína nagyszabású Tajvan körüli hadgyakorlatai példátlan katonai és politikai figyelmeztetést jelentenek, hogy külső beavatkozás érheti a szigetet, de az Egyesült Államok és szövetségesei számára is nagy lehetőséget nyitottak a hírszerzésre.
Makro / Külgazdaság Újabb csapás a fogyasztóknak: új illetéket építenek be a földgázárba Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:17
Az illeték egy átlagos fogyasztású családnak évi 480 eurós többletterhet jelent.
Makro / Külgazdaság A nukleáris hatalom az államcsőd szélén botorkál
Káncz Csaba | 2022. augusztus 15. 15:29
A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán szerint Rushdie a felelős azért, hogy majdnem megölték
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 14:49
Határozottan tagadta Teherán érintettségét a Salman Rushdie író elleni támadásban az iráni külügyi szóvivő hétfőn, magát a szerzőt téve felelőssé az atrocitásért.
Makro / Külgazdaság Egy kis európai államban már elkezdték kikapcsolni az áramot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 13:51
Koszovóban időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt.
Makro / Külgazdaság Palkovics László törökök hadieszközök hazai gyártásáról tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:51
Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában - mondta a tárcavezető telefonon az MTI-nek a tárgyalások szünetében hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG