5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Komoly gondokat okozhat a brit kilépés az ország gyógyszeriparának, a nagyvállalatok máris áttelepítenék működésüket a tagországok egyikébe.

Nagy Britannia kilépése számos ágazat működését megbolygatja, a Brexit tárgyalásoknak pedig még koránt sincs vége. London számára kulcsfontosságú a szolgáltatási és banki szektor biztosítása, a blokkból való kilépés azonban szinte minden szempontból felforgatja a szigetország gyógyszeripari tevékenységét – írja a Bloomberg.

Legyen szó szakemberek felvételéről, kutatás-fejlesztésről, vagy új gyógyszerek engedélyeztetéséről, a Brexit komoly kérdéseket vet fel a jövőt illetően. A vállalatok számára az lenne megfelelő, ha a lehető legkevesebb módosítással lépnének ki az EU-ból, a gyógyszeróriások azonban máris azt tervezik, miként mentik át működésüket az egységes piacra. Számítások szerint 2015-ben mintegy 664 gyógyszeripari cég működött az Egyesült Királyságban, amely több mint 62 ezer embernek biztosított munkát, az ágazat éves forgalma pedig elérte a 29 milliárd fontot.

A Horizont 2020 az EU eddigi legnagyobb kutatási és innovációs programja. A segítségével több áttörés, felfedezés és világelső meglátás születhet meg úgy, hogy a laboratóriumok nagyszerű ötleteit elviszi az üzleti megvalósításig. A programrészletes ismertetője itt olvasható.

Az új gyógyszerek kifejlesztése több éves munka eredménye, amely során több száz kutató együtt dolgozik, lehetőséges gyógymódok ezreit vizsgálva. Ennek támogatására az Egyesült Királyság rengeteg EU-s forrást hív le: csak a Horizon 2020 programhoz mintegy 9 milliárd hívtak le 2007 és 2013 között. Ezt a támogatást pótolnia kell az államnak, ha meg akarja tartani jelenlegi státuszát, a külföldi munkaerőt mozgósító egyetemek azonban félnek, hogy a kormány nem lesz erre képes.

Egyszerűbb lelépni?

A tervezőasztaltól a gyógyszertári polcokig rögös az út, az uniós szabályoknak megfelelően ugyanis számos kísérletnek kell alávetni minden készítményt, mire engedélyeznék a teszteket embereken is. A Egyesült királyság kutatási tevékenysége nagyjából 2,5 milliárd fontot ér, a vizsgálatra váró gyógyszerek 40 százalékát a szigetország adja. A szabályozás szerint azonban minden EU-ban használt kísérleti készítményt a blokkon belül kell előállítani és engedélyeztetni – ez pedig épp eléggé megnehezíteni a helyzetet ahhoz, hogy a gyógyszergyárak áttelepítsék működésüket máshová.

Először ideiglenes központban helyezik el Amszterdamban a jelenleg Londonban működő, de az Egyesült Királyság tervezett uniós kilépése miatt költözni kényszerülő Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) – írja a Magyar Nemzet. A költözéssel London mintegy 900 munkahelyet és csaknem 260 milliós tőkét veszít, nem beszélve arról a 40 ezer emberről, akik üzleti tevékenység miatt utaznak az országba.

Kínosan lassúvá válhat minden

A kormányügynökség Amszterdamba költözésével akár egyharmadát is elveszítheti jelenlegi munkaerejének, ami kritikusan lassíthatja az üzletmenetet. Ezzel jelentősen visszaeshetnek a bevételek, ráadásul a felülvizsgálat megemelkedett költségei a tagországokra is hatna, amelyek a EMA-tól kapnak támogatást. Az ügynökség szerint a legrosszabb esetben akár 70 százaléka is elveszhet a munkaerőnek, ami a teljes működést megakadályozná.

Rettegnek a britek, hogy ezt elveszítik - külön Brexit-szabály jöhet

Külön alkut akarnak a britek a City hozzáféréséről a közös piachoz. Ugyan az EU ettől eddig elzárkózott, May kormánya szerint ez csak blöff. További részletek >>

Az Egyesült Királyságnak továbbá kifejezetten jó alkut kell kötnie a gyógyszer engedélyeztetéseit illetően, ha meg akarja tartani a vállalatokat, az EU-nak gyártott gyógyszereket ugyanis egy tagország ügynökségének is külön kell engedélyeznie. Ennek érdekében a legnagyobb szereplők akár többezres munkaerő állományt is áttelepíthet a tagországok egyikébe, hogy megduplázzák működésüket az egyszerűbb működés érdekében.

Az engedélyeztetés után gyógyszereket regisztrálni is kell a tagországokban: ez egyfajta törzskönyv, ami a kutatási folyamatok kezdetétől nyomon követhetővé teszi a készítményt. Az ágazat óriásai azonban aggódnak, hogy ez a folyamat nem könnyen telepíthető csak úgy egy másik tagországba, mivel egyelőre nem tiszta a Egyesült Királyság jövőbeli viszonya a blokkal. Jelenleg több ezer készítmény vár regisztrációra, és ha nem sikerül időben dűlőre jutni, 2019-ben egyszerre érkeznek majd be ezek az engedélyeztetések a EMA-ba, tovább lassítva a folyamatot.

Óriási érvágás a Brexit: ők szívják meg a legjobban a kilépést

Továbbra sincs pontos megállapodás az Egyesült Királyság kilépéséről az Európai Unióból, és bármelyik forgatókönyv is valósul meg, az már biztos, hogy lesznek vesztesei az ügynek – a Bloomberg cikke szerint azonban a legnagyobb pofont az autóipar kaphatja. Amellett ugyanis, hogy számos külföldi munkavállalót kell elküldenie az iparnak, a 10 százalékos vámköltségek kétségessé teszik, hogy a gyártók továbbra is ott maradnának-e a szigetországban, ha uniós területen olcsóbban megúszhatják a gyártást. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ismét harmadik országba tévedt egy háborús rakéta
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 20:03
A hétfői a háború 579. napja volt. Ezek az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Itt az orosz visszavágás azért, mert letartóztatnák Putyint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 19:34
A Nemzetközi Büntetőbíróságnak vágtak vissza az oroszok.
Makro / Külgazdaság Olyasmire készül Ukrajna, amivel korábban még nem próbálkoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 18:31
Áthidalnák a fűtési szezon egyik legnagyobb kihívását.
Makro / Külgazdaság Marad a kamatsapka - több intézkedést is bejelentett a kormány
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:51
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium három intézkedés meghosszabbítását jelentett be.  
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb nevek érkeznek Hegyi-Karabahba
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:16
A hányattatott sorsú területen sűrű a diplomáciai program.
Makro / Külgazdaság Több mint 30 orosz tisztet likvidáltak az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:55
A szevasztopoli szeptember 22-i rakétacsapás a korábbi információkhoz képest is súlyosabb volt.
Makro / Külgazdaság Értékválságban van az ország, de van-e kiút? - Donáth Anna lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:13
Donáth Anna szerint Magyarország egyik legsúlyosabb gondja, hogy értékválságban van az ország. De vajon van-e kiút ebből és hogyan? Mennyi időbe telne kijönni ebből a válságból, ha most azonnal lépéseket tennénk? És mi a helyzet a gazdasági válsággal, az oktatás krízisével? Többek között ezeket is megkérdezzük a Klasszis Média soron következő Klasszis Klub rendezvényén vendégünktől, a Momentum EP-képviselőjétől, Donáth Annától.
Makro / Külgazdaság Felemást hírt kapott Németország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 14:55
A konjunktúraindex eredménye nem jó, de lehetett volna rosszabb is.
Makro / Külgazdaság Durva vád érte a németeket, kiakadtak a lengyelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 13:58
Ez tényleg meghökkentő vád két uniós tagállam között.
Makro / Külgazdaság Ravasz tervet eszeltek ki az ukránok
Káncz Csaba | 2023. szeptember 25. 12:53
Ukrajna a jelek szerint megtalálta az oroszok Achilles-sarkát: a tengeren haladó orosz utánpótlási vonalakat. Az ukrán titkosszolgálat a Krímben olyan diverzáns csoportot is fölhasznál, amelynek tagjai a tatár kisebbséghez tartoznak. Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG