<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A Balkánon és Brüsszelben egy washingtoni jóváhagyás komoly hullámokat keltett. A területcserével Pandóra szelencéje akkor nyílna meg a szomszédságunkban, amikor világszerte erősödnek a nemzeti, szeparatista mozgalmak, miközben egyre gyengülnek a nemzetközi konfiktus-megoldási képességek. London újabb 40 katonát küld Boszniába a választásokra időzítve, hogy elejét vegye az orosz beavatkozásnak a szabad választásokba.
Elhagyott épület egy dzsámi és egy minaret mellett Podujeve városban, a koszovói-szerb határ közelében (Kép forrása: MTI Fotó, Kovács Tamás)

Az EU gyengülő befolyása veszélyes vákuumot teremt a Nyugat-Balkánon és így oda lehet a történelmi lehetőség a térség stabilizálására. Júniusban Brüsszel elhalasztotta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Albániával és Macedóniával, holott ez utóbbi – igaz, nemzetközi nyomásra - történelmi áttörést ért el Görögországgal a névvitában. Két évtizedes várakozás után a térség hét kormánya fokozatosan elveszti hitét, hogy valaha is megnyílnak előtte a brüsszeli kapuk. Mindez egy olyan régióban, amely etnikailag és vallásilag megosztott, határvitákkal terhelt és még nem tért teljesen magához a 90-es évek háborúi után.

Átsugárzó rivalizálás

Mindennek tetejébe Moszkva és Washington közötti vetélkedés a Közel-Keleten átsugárzik a Balkánra is. Mind a Közel-Kelet, mind a Balkán a nagyhatalmak számára stratégiai fontossággal bírnak és a szír proxi háború befolyásolja egymás közti rivalizálásukat a Balkánon is. Mindezek miatt keltett a térségben komoly hullámokat John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó augusztus végi kijelentése, miszerint Washington nem ellenezné a Szerbia és Koszovó közti területcserét kölcsönös megegyezésük esetén.

Az esetleges megegyezés értelmében a dél-szerbiai Presevo, Medjedja és Bujanovac Koszovó része lenne, a szerbek lakta Észak-Koszovó viszont Szerbiáé. Johannes Hahn bővítési bizos támogatja a kezdeményezést, Merkel kancellár viszont egyértelműen nemet mondott rá. Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője két tucat civil szervezettel együtt aláírt levelében is figyelmeztetett ennek a veszélyeire.

Jó ötletnek tűnt

A területcsere ötlete első pillantásra csábítónak tűnik, hiszen a Brüsszel által eddig vezetett normalizációval semmire sem jutott a két állam és az EU-csatlakozási tárgyalások sem haladnak érdemben, amíg az ellentétek fel nem oldódnak Belgrád és Pristina között. De a Balkánról lévén szó rögtön adódik a kérdés, hogy melyik lesz a következő dominó? Ki fog megálljt parancsolni, ha ugyanilyen logikával a boszniai szerbek, avagy a mecedóniai albánok veszik a kalapjukat?

Káncz Csaba

Pandóra szelencéje ráadásul akkor nyílna meg a szomszédságunkban, amikor világszerte erősödnek a nemzeti, szeparatista mozgalmak, miközben egyre gyengülnek a nemzetközi konfiktus-megoldási képességek. Márpedig Bosznia-Hercegovina esetében nincsen olyan elképzelhető verzió, amelynek alapján háború nélkül fel lehetne osztani az államalakulatot.

Egy éve a bosnyák muszlim közösség vezetője Bakir Izetbegovic szögezte le, hogy hajlandó háborút vívni a szerb közösséggel, ha azok kiválnak az államközösségből. Ehhez pedig adott esetben a neo-ottomán vonalvezetésű Ankarának is lenne egy-két szava, hiszen Erdogan rendszeres pénzügyi támogatásban részesíti Bakir Izetbegovic-ot, akit csak ’Bakir testvér’-nek hív.

A boszniai választásokat pontosan egy hónap múlva rendezik meg, miközben Moszkva öles léptekkel erősíti kapcsolatát a boszniai szerb biztonsági erőkkel. Tárgyalások folynak Moszkva és Banja Luka között egy olyan orosz „humanitárius” központ felállításáról, amely már működik a szerbiai Nis városában és amely a nyugati elhárítás szerint orosz kémközpontként üzemel. Nem véletlen tehát, hogy London újabb 40 katonát küld Boszniába a választásokra időzítve, hogy „elejét vegyék az orosz beavatkozásnak a szabad választásokba”.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lukasenka elnök hibrid agressziója Litvánia ellen
Káncz Csaba | 2021. augusztus 4. 15:27
A belarusz ellenzéki vezető „megöngyilkolása” Ukrajnában már a Nyugat és Belarusz közötti szürke zónás küzdelemnek a része lehet.  A litván kormány „hibrid támadásról” beszél annak kapcsán, hogy a belarusz rezsim közel-keleti migránsokat használ egyfajta fegyverként és küldi át őket Litvániába.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Új lendülettel masírozhat a világgazdaság, de még mindig ott az inflációs banánhéj
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 14:53
Már 5,6 százalékos növekedésre lehet számítani globálisan, de vannak kockázatok.
Makro / Külgazdaság Olimpiai rekord: 29 új fertőzött 24 órán belül
MTI | 2021. augusztus 4. 13:22
Nem az ilyen csúcsokért követi az ember az eseményt.
Makro / Külgazdaság 60 ország kapott több mint 110 millió adag oltást az USA-tól
MTI | 2021. augusztus 4. 12:41
Az amerikai adományok mennyisége meghaladja a világ országainak összesített adományát, amelyet alacsony és közepes jövedelmű országoknak juttattak.
Makro / Külgazdaság Harmadakkora valószínűséggel fertőződnek meg a kétszer oltottak Coviddal, mint a teljesen oltatlanok
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 12:21
Mutatta ki egy friss felmérés.
Makro / Külgazdaság Továbbra is többet költünk élelmiszerre és kevesebbet bútorra, könyvre
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:52
Nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban, megint többet kaszáltak az élelmiszerüzletek.
Makro / Külgazdaság Trendforduló a benzinkutakon? Péntektől olcsóbban tankolhatunk
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:05
Hatott a világpiaci kőolajárak csökkenése: péntektől a benzin literje átlagban bruttó 4, míg a gázolajé 2 forinttal lesz olcsóbb a hazai benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: megduplázódott a háromszor beoltottak száma
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 09:31
Elindult a harmadik oltások felvétele, 27 ezren már kérték, 8 ezren meg is kapták. Itt a friss koronavírus-jelentés.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Montenegróban minden nyolcadik fertőzött turista
MTI | 2021. augusztus 4. 08:22
Minden nyolcadik regisztrált fertőzött Montenegróban a turisták közül kerül ki - közölte az ország közegészségügyi intézete szerdán.
Makro / Külgazdaság Áder Jánostól két település kapott városi rangot
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 06:43
Kiskunlacháza és Nyírbogát szeptembertől már nem nagyközség, hanem város.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos