<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A nemi egyenlőség kérdése mindig is kényes téma volt Magyarországon. Míg sok szempontból javult a magyar nők helyzete az elmúlt években, a munkaerőpiacon továbbra is komoly rés tátong a két nem között. De mi okozza ezt? Hogy áll régiós szinten Magyarország? Egy magyar, egy szlovák, vagy egy román nő van jobb helyzetben, hogyha a foglalkoztatottságról van szó?

A tegnapi cikkünkben már körüljártuk azt, hogyan vélekednek a magyarok a nemi egyenlőség kérdéséről az országban. Az Eurostat több vonatkozó statisztikáját is frissítette, amelyekből jól látszik, hogy igazán hogyan kerülnek hátrányba a munkaerőpiacon nők a férfiakkal szemben itthon.

A nemek közti foglalkoztatottsági rés azt méri, hogy az azonos korú férfiak és nők foglalkoztatottsági rátájában mekkora a különbség, azaz arányosan mennyivel több férfi dolgozik. Fontos megjegyezni, hogy az Eurostat felmérése alapján nincsen olyan tagállam, ahol ez a mutató negatív lenne, azaz sehol sem dolgozik több nő, mint férfi.

Hogy teljesít Magyarország?

Alapvetően itthon 2010 és 2018 közt nem sikerült fejlődni ezen a területen, hiszen 10,9 százalékról 15,3 százalékra nőtt a rés, igaz a helyzet 2017 és 2018 közt nem romlott tovább.

Ez rosszabb, mint az uniós átlag (11,6 százalék), és regionálisan sem valami jó eredmény, különösen annak fényében, hogy például Szlovákiában ugyanebben az időszakban pont fordított folyamat ment végbe – 14,5 százalékról 13,7 százalékra csökkent a rés. Ausztriában szintén közeledtek a nemi egyenlőséghez ezen a területen, hiszen 10,2-ről 9 százalékra süllyedt a mutató.


Romániában a magyarországinál lényegesen rosszabb a helyzet, nemcsak, hogy nagyobb a munkaerőpiaci egyenlőtlenség a férfiak és a nők között, hanem folyamatosan növekszik is a különbség – 16,6 százalékról 18,3 százalékra.

Miért nő az egyenlőtlenség?

Az Eurostat másik statisztikája rávilágít az egyik legfontosabb problémára azzal kapcsolatban, hogy miért kerülnek a nők hátrányba, hogyha foglalkoztatottságról van szó. Gyakorlatilag össze sem hasonlíthatóan több nő, mint férfi esik ki a munkából a gyermek-, beteg-, és idősgondozás miatt.

Igazából ezen a területen az évek során inkább visszafejlődött Magyarország, hiszen 2010 és 2018 közt 24,1 százalékról 32,8 százalékra emelkedett azon hölgyek aránya, akik ezért ezen okból esnek ki a munkaerőpiacról.


Amiben jobb lett a magyar nőknek

A teljesség kedvéért fontos kiemelni, hogy van egy mutató, amiben kifejezetten sokat javult a nők (és egyébként a férfiak) helyzete is Magyarországon ugyanebben az időszakban, ez pedig a hosszútávú munkanélküliség. Az Eurostat definíciója alapján hosszútávon munkanélkülinek számít mindenki, aki legalább 12 hónapja nem dolgozott.  Ennek alapján 2010 és 2018 között 5,2 százalékról 1,5 százalékra csökkent azon nők aránya, akik tartósan nem dolgoztak, míg a férfiak körében 5,7 százalékról 1,4 százalékra süllyedt a mutató.


Összességében tehát az látszik, hogy a jelentős nemek közti foglalkoztatottsági rés Magyarországon elsősorban azzal a tradicionális berendezkedéssel magyarázható, hogy a nők sokkal inkább maradnak otthon, hogyha egy családtag vagy a gyerek gondozásáról van szó. Érdekesség, hogy a Pew Research Center felmérése alapján mindezek ellenére a magyarok 59 százaléka úgy véli, hogy gyengültek a családi kötelékek az elmúlt 20 évben az országban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló