3p
A nemi egyenlőség kérdése mindig is kényes téma volt Magyarországon. Míg sok szempontból javult a magyar nők helyzete az elmúlt években, a munkaerőpiacon továbbra is komoly rés tátong a két nem között. De mi okozza ezt? Hogy áll régiós szinten Magyarország? Egy magyar, egy szlovák, vagy egy román nő van jobb helyzetben, hogyha a foglalkoztatottságról van szó?

A tegnapi cikkünkben már körüljártuk azt, hogyan vélekednek a magyarok a nemi egyenlőség kérdéséről az országban. Az Eurostat több vonatkozó statisztikáját is frissítette, amelyekből jól látszik, hogy igazán hogyan kerülnek hátrányba a munkaerőpiacon nők a férfiakkal szemben itthon.

A nemek közti foglalkoztatottsági rés azt méri, hogy az azonos korú férfiak és nők foglalkoztatottsági rátájában mekkora a különbség, azaz arányosan mennyivel több férfi dolgozik. Fontos megjegyezni, hogy az Eurostat felmérése alapján nincsen olyan tagállam, ahol ez a mutató negatív lenne, azaz sehol sem dolgozik több nő, mint férfi.

Hogy teljesít Magyarország?

Alapvetően itthon 2010 és 2018 közt nem sikerült fejlődni ezen a területen, hiszen 10,9 százalékról 15,3 százalékra nőtt a rés, igaz a helyzet 2017 és 2018 közt nem romlott tovább.

Ez rosszabb, mint az uniós átlag (11,6 százalék), és regionálisan sem valami jó eredmény, különösen annak fényében, hogy például Szlovákiában ugyanebben az időszakban pont fordított folyamat ment végbe – 14,5 százalékról 13,7 százalékra csökkent a rés. Ausztriában szintén közeledtek a nemi egyenlőséghez ezen a területen, hiszen 10,2-ről 9 százalékra süllyedt a mutató.


Romániában a magyarországinál lényegesen rosszabb a helyzet, nemcsak, hogy nagyobb a munkaerőpiaci egyenlőtlenség a férfiak és a nők között, hanem folyamatosan növekszik is a különbség – 16,6 százalékról 18,3 százalékra.

Miért nő az egyenlőtlenség?

Az Eurostat másik statisztikája rávilágít az egyik legfontosabb problémára azzal kapcsolatban, hogy miért kerülnek a nők hátrányba, hogyha foglalkoztatottságról van szó. Gyakorlatilag össze sem hasonlíthatóan több nő, mint férfi esik ki a munkából a gyermek-, beteg-, és idősgondozás miatt.

Igazából ezen a területen az évek során inkább visszafejlődött Magyarország, hiszen 2010 és 2018 közt 24,1 százalékról 32,8 százalékra emelkedett azon hölgyek aránya, akik ezért ezen okból esnek ki a munkaerőpiacról.


Amiben jobb lett a magyar nőknek

A teljesség kedvéért fontos kiemelni, hogy van egy mutató, amiben kifejezetten sokat javult a nők (és egyébként a férfiak) helyzete is Magyarországon ugyanebben az időszakban, ez pedig a hosszútávú munkanélküliség. Az Eurostat definíciója alapján hosszútávon munkanélkülinek számít mindenki, aki legalább 12 hónapja nem dolgozott.  Ennek alapján 2010 és 2018 között 5,2 százalékról 1,5 százalékra csökkent azon nők aránya, akik tartósan nem dolgoztak, míg a férfiak körében 5,7 százalékról 1,4 százalékra süllyedt a mutató.


Összességében tehát az látszik, hogy a jelentős nemek közti foglalkoztatottsági rés Magyarországon elsősorban azzal a tradicionális berendezkedéssel magyarázható, hogy a nők sokkal inkább maradnak otthon, hogyha egy családtag vagy a gyerek gondozásáról van szó. Érdekesség, hogy a Pew Research Center felmérése alapján mindezek ellenére a magyarok 59 százaléka úgy véli, hogy gyengültek a családi kötelékek az elmúlt 20 évben az országban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG