BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2019. április 25. 15:30

A nemi egyenlőség kérdése mindig is kényes téma volt Magyarországon. Míg sok szempontból javult a magyar nők helyzete az elmúlt években, a munkaerőpiacon továbbra is komoly rés tátong a két nem között. De mi okozza ezt? Hogy áll régiós szinten Magyarország? Egy magyar, egy szlovák, vagy egy román nő van jobb helyzetben, hogyha a foglalkoztatottságról van szó?

A tegnapi cikkünkben már körüljártuk azt, hogyan vélekednek a magyarok a nemi egyenlőség kérdéséről az országban. Az Eurostat több vonatkozó statisztikáját is frissítette, amelyekből jól látszik, hogy igazán hogyan kerülnek hátrányba a munkaerőpiacon nők a férfiakkal szemben itthon.

A nemek közti foglalkoztatottsági rés azt méri, hogy az azonos korú férfiak és nők foglalkoztatottsági rátájában mekkora a különbség, azaz arányosan mennyivel több férfi dolgozik. Fontos megjegyezni, hogy az Eurostat felmérése alapján nincsen olyan tagállam, ahol ez a mutató negatív lenne, azaz sehol sem dolgozik több nő, mint férfi.

Hogy teljesít Magyarország?

Alapvetően itthon 2010 és 2018 közt nem sikerült fejlődni ezen a területen, hiszen 10,9 százalékról 15,3 százalékra nőtt a rés, igaz a helyzet 2017 és 2018 közt nem romlott tovább.

Ez rosszabb, mint az uniós átlag (11,6 százalék), és regionálisan sem valami jó eredmény, különösen annak fényében, hogy például Szlovákiában ugyanebben az időszakban pont fordított folyamat ment végbe – 14,5 százalékról 13,7 százalékra csökkent a rés. Ausztriában szintén közeledtek a nemi egyenlőséghez ezen a területen, hiszen 10,2-ről 9 százalékra süllyedt a mutató.


Romániában a magyarországinál lényegesen rosszabb a helyzet, nemcsak, hogy nagyobb a munkaerőpiaci egyenlőtlenség a férfiak és a nők között, hanem folyamatosan növekszik is a különbség – 16,6 százalékról 18,3 százalékra.

Miért nő az egyenlőtlenség?

Az Eurostat másik statisztikája rávilágít az egyik legfontosabb problémára azzal kapcsolatban, hogy miért kerülnek a nők hátrányba, hogyha foglalkoztatottságról van szó. Gyakorlatilag össze sem hasonlíthatóan több nő, mint férfi esik ki a munkából a gyermek-, beteg-, és idősgondozás miatt.

Igazából ezen a területen az évek során inkább visszafejlődött Magyarország, hiszen 2010 és 2018 közt 24,1 százalékról 32,8 százalékra emelkedett azon hölgyek aránya, akik ezért ezen okból esnek ki a munkaerőpiacról.


Amiben jobb lett a magyar nőknek

A teljesség kedvéért fontos kiemelni, hogy van egy mutató, amiben kifejezetten sokat javult a nők (és egyébként a férfiak) helyzete is Magyarországon ugyanebben az időszakban, ez pedig a hosszútávú munkanélküliség. Az Eurostat definíciója alapján hosszútávon munkanélkülinek számít mindenki, aki legalább 12 hónapja nem dolgozott.  Ennek alapján 2010 és 2018 között 5,2 százalékról 1,5 százalékra csökkent azon nők aránya, akik tartósan nem dolgoztak, míg a férfiak körében 5,7 százalékról 1,4 százalékra süllyedt a mutató.


Összességében tehát az látszik, hogy a jelentős nemek közti foglalkoztatottsági rés Magyarországon elsősorban azzal a tradicionális berendezkedéssel magyarázható, hogy a nők sokkal inkább maradnak otthon, hogyha egy családtag vagy a gyerek gondozásáról van szó. Érdekesség, hogy a Pew Research Center felmérése alapján mindezek ellenére a magyarok 59 százaléka úgy véli, hogy gyengültek a családi kötelékek az elmúlt 20 évben az országban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél