4p
Az eurócsoport pénzügyminiszterei ma délután rendkívüli ülésen vitatják meg a görög pénzügyi csomag állását. Újabb zavarok várhatók az Erőben, hiszen mind a német, mind a finn pénzügyminiszter csupán áthidaló kölcsönt adna Athénnak, míg a görög kormány kitart amellett, hogy a hitelezők 86 milliárd eurós pénzügyi támogatására azonnal és teljes terjedelmében van szükség. Washington a görög adósság egy részének elengedését szorgalmazza.
Angela Merkel és Wolfgang Schäuble. Fotó: EPA

A német pénzügyminisztérium a héten komoly kritikát fogalmazott meg a leendő görög segélycsomaggal kapcsolatban, ugyanakkor cáfolta, hogy blokkolni akarja a megállapodást. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter szerint a harmadik segélycsomag „elégtelen” és kritizálja azt a tényt, hogy több reformlépést csak októberben és novemberben hajtanának végre. Merkel kancellár is csupán áthidaló kölcsönt adna, nem pedig áldást egy három éves megállapodásra, amelynek részleteit szerinte még hosszabban meg kell tárgyalni.

Hajnali háromkor ült össze a görög parlament - nem kapkodják el >>>>

Berlint zavarja az is, hogy az IMF hosszú-távú részvétele a görög finanszírozásban megkérdőjeleződött. Valóban, az IMF a mintegy 320 milliárd eurót kitevő görög adósság 30 százalékának elengedését sürgeti, mert az új álláspontjuk szerint az irreális fiskális célok erőltetése csak garantálja a görög gazdaság depresszióját. Washingtonban a jelek szerint ez vált a mértékadó véleménnyé. A Wall Street Journal Europe szerkesztőségi cikke is ezt hangoztatta a héten, figyelmeztetve, hogy a harmadik segélycsomag ugyanúgy sikertelenségre lehet ítélve, mint a korábbiak. Hab a tortán, hogy egy friss felmérés szerint hét EU tagállam polgárainak nagy többsége is úgy gondolja, hogy az EU rosszul kezelte a görög pénzügyi válságot.

Forrong a finn kormány

A németnél még keményebb álláspontot fogalmazott meg Timo Soini finn külügyminiszter, aki szerint Finnország távol maradhat a harmadik görög hitelprogramtól. Soini az euroszekptikus, nacionalista A Finnek pártjának elnöke. Ez a politikai erő a tavaszi parlamenti választások nyomán került a kormánykoalícióba. „Tényleg elvesztettük a türelmünket. A kormánynak nagyon határozott álláspontja van Görögországgal kapcsolatban: nem támogatja a finn adósság növelését és a görög tartozások mérséklését” – fejtegette Soini. A párt egy héttel ezelőtti kongresszuson újraválasztották Soinit elnöknek, de a három alelnök közé bekerült Sebastian Tynkkynen, aki szerint vissza kellene térni a független monetáris politikához, ami ugye, csak egy Fixittel, azaz az euró feladásával lenne lehetséges.Helsinki az eurócsoport július eleji ülésén azt az álláspontot támogatta, amely szerint Görögországnak "ideiglenesen" el kellett volna hagynia az eurózónát. Végül azonban belement az újabb hitelprogram támogatásába.

Kitörni az örvényből

Athén és hitelezői augusztus 11-én állapodtak meg egy harmadik segélycsomag technikai kereteiről egy 29 oldalas megállapodásban, amely reményt ébresztett arra, hogy a hónapok óta tartó politikai és gazdasági bizonytalanságnak vége szakad. De ezt a csomagot még a görög és számos európai ország törvényhozásának is jóvá kell hagynia, az eurócsoporttal egyetemben.

Az elmúlt években a folyamatos tőkehiány visszafogta a befektetéseket, a növekvő adóteher pedig mérsékelte a háztartások fogyasztását. A görög GDP csökkenése várhatóan csak jövő év közepére áll meg, ekkor az értéke 30 százalékkal lesz alacsonyabb, mint a 2010-es válság kitörésekor és 7 százalékkal múlja alul a 2001-es értéket, amikor Athén csatlakozott az euró-övezethez.

A görög statisztikai hivatal ELSTAT szerdán azt közölte, hogy nem végleges számítások szerint a GDP 0,8 százalékkal nőtt a második negyedévben az első negyedévvel összevetve. A gazdasági teljesítmény első negyedévi adatát a statisztikai hivatal 0,2 százalék zsugorodásról 0 százalékra változtatta. A Reuters által megkérdezett elemzők 0,8 százalékos gazdasági visszaesést vártak a második negyedévre.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG