<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lezajlott az e heti Kormányinfó, most ezek voltak a legfőbb témák. 

A napi koronastatisztikák elismétlése mellett a miniszter elmondta, hogy bár a tavaszi helyzethez képest a jelenleg is zajló második hullám súlyosabb, Magyarország most sokkal felkészültebb. Kiemelte, amellett, hogy folyamatosan figyelik az ausztriai helyzet alakulását (ez a kormányzati kommunikáció szerint mindig nagyjából egy-másfél héttel jár a hazai előtt), hetente tartanak kormányülést és az operatív törzs is egy-két naponta összeül.

A rendkívüli jogrend miatt felállítottak egy akciócsoportot is, ezt Varga Judit igazságügyi miniszter és Gulyás Gergely együtt irányítja, itt megvizsgálnak minden meghozandó intézkedést.

A miniszter beszélt arról is, hogy tisztában vannak vele, hogy nehéz az új intézkedések megtartása, ám az eddigi tapasztalatok szerint fegyelmezettek a magyarok. A honvédség is részt vesz az ellenőrzésekben és a járványvédelmi munkában, így egyebek mellett járőröznek és fertőtlenítést is végeznek a katonák – jelenlétük hétfőig tovább növekedni fog.

Forrás (Youtube/M1)Forrás (Youtube/M1)

A kisebb felháborodást kiváltó benyújtott törvényjavaslatok kapcsán Gulyás úgy fogalmazott, hogy a parlamentben csakúgy, mint tavasszal most is folyik a munka, ezért döntöttek most a törvényjavaslatok benyújtása mellett. A választójogi törvénnyel kapcsolatban amellett, hogy azt 2022-es választások előtt 2021. január elsejéig lehet csak módosítani, elmondta, hogy úgy vélték, hogy a korábbi listaállítási rendszer visszaélésekre adott okot a kamupártok részéről – az új szabályozás szerint azok a pártok állíthatnának listát, amelyek 106 körzetből 50-ben összeszedik a jelöltállításhoz szükséges aláírásokat. Gulyás Gergely szerint ez nem érinti az ellenzéki közös listára vonatkozó terveket.

Mi a helyzet a vakcinákkal?

A mai Kormányinfón a vakcinákkal kapcsolatban is előkerültek újabb információk – a miniszter szavai szerint az EU az Astra Zeneca céggel kötött megállapodása szerint Magyarország 6,5 millió vakcinára számíthat. Az orosz, kínai és más, a kontinensen kívüli gyártóktól származó oltóanyagokról elmondta, hogy azok tesztelésének is meg kell felelnie az EU-s és hazai irányelveknek. Részletek cikkünkben. >>>

Az oltóanyagok könnyebb engedélyeztetésére uniós szinten van lehetőség Gulyás Gergely szerint, így úgy vélte, hogy ezzel minden ország élni fog. A miniszter elmondta, hogy fontos garanciákat nem iktatnak ki, így emberi egészségre veszélyes szerek biztosan nem fognak engedélyt kapni. Ő egyébként bármelyik vakcinával beoltatná magát, amennyiben az átment három klinikai teszten.

A kirendelés esetében elfogadták a Magyar Orvosi Kamara nyolc pontját, amely egyebek mellett olyan javaslatokat tartalmazott, mint például az, hogy egészségügyi válsághelyzetben áthelyezhetik az orvosokat, de amikor nincs válsághelyzet, akkor ez szükségtelen, illetve a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás időtartamát 100 munkanapban maximalizálta.  

Az újságíró kérdések nyomán emellett kiderült:

  • az iparűzési adó felfüggesztésével kapcsolatos MKIK javaslatról még nem született döntés;
  • a lejáró dokumentumok érvényességét ismételten meg fogja hosszabbítani a kormány, már dolgoznak a jogszabályon;
  • az olyan üzleteknek, ahol a bolt mellett kávézó is működik például, nem kell bezárnia, csak helyben fogyasztásra nincs lehetőség;
  • a közeljövőben döntés születhet a digitális oktatás miatt esetlegesen bevezetendő ingyenes internetről;
  • az egyházi óvodák és iskolák dolgozóit is tesztelik;
  • a házhozszállítás áfájának csökkentését egyelőre nem tervezi a kormány, inkább kedvezményekkel segítenének (szerk.: az éttermi fogyasztás esetén ugyanis 5 százalékos áfa alkalmazandó, míg a házhozszállítás esetén már 27 százalékot kell felszámítani.)
  • Gulyás Gergely szerint a közpénzzel kapcsolatos törvénymódosítás nem érinti a vagyonkezelő alapítványokat, a változtatást a felmerülő jogi igénnyel magyarázta;
  • a miniszter álhírnek nevezte, hogy a focisták milliós fizetéseit kipótolnák, hozzátéve, hogy a legmagasabb adható bértámogatási összeg egyébként is maximum bruttó 240 ezer forint.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Oltópont lett a bécsi elnöki palotából
MTI | 2021. október 27. 07:07
Az osztrák elnök kedden megnyitotta bécsi rezidenciáját a koronavírus elleni oltást megszerezni kívánó emberek előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Belgium szigorít
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 06:48
A belga kormány szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és országszerte QR-kódokat vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez.
Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Makro / Külgazdaság Bosznia-Hercegovinában élesítik az orosz gázfegyvert
Márton András | 2021. október 26. 18:01
Bosznia-Hercegovina a nyugat-balkáni térség többi államához hasonlóan a földgáz szükségletét import forrásból kényszerül kielégíteni. Az ország energia biztonsága szempontjából komoly problémát jelent, hogy jelenleg kizárólag egy Szerbiából érkező belépési ponton megoldott a földgáz importja. Az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozási tárgyalásokat beárnyékolja, hogy jelen helyzetben a Gazprom és a szerb állam tulajdonában álló Srbijagas monopol helyzetben van. Az ellátási probléma megoldását nehezíti, hogy Bosznia-Hercegovina jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a források külső szereplők segítsége nélküli diverzifikációját.
Makro / Külgazdaság Gondolat és erő - de mi kell még az eredményes kormányzáshoz? Klasszis Klubunk vendége Giró-Szász András
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 16:11
Október 28-án a NER lényegét tárja fel nekünk a volt kormányszóvivő, Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság „Soros György török embere” miatt folyik a diplomáciai háború Erdogan és a Nyugat között
Káncz Csaba | 2021. október 26. 14:26
Akárcsak a magyar miniszterelnök esetében, a folyamatos Nyugat-ellenes provokációkra Erdogannak szüksége van, hogy lázban tartsa a törzs-szavazóbázisát, miközben a fiatal és a városi szavazók nagy része már elfordult tőle.  Törökország pénzügyi rendszere összességében egy kártyavárhoz hasonlítható.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Egyre több teszt lesz pozitív: nagyot ugrott a pozitivitási ráta és napi halálozási szám is
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 09:37
Tavasz óta nem látott szintekre emelkedett a napi áldozatok száma és a pozitivitási ráta is: az elvégzett tesztek 15 százaléka pozitívnak bizonyult a friss adatközlés szerint.
Makro / Külgazdaság NNK: markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
MTI | 2021. október 26. 08:38
Markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzet Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az internetes oldalán.
Makro / Külgazdaság Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztettek Peking és Washington magas rangú képviselői
MTI | 2021. október 26. 07:54
Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztetett Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter videókapcsolaton keresztül kedden reggel - adta hírül a kínai sajtó.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos