5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Brüsszel hordónként 65-70 dollárban maximálná a tengeren szállított orosz kőolaj árát, Ukrajna 30-40 dolláros ársapkáért lobbizik. A cél, hogy Moszkvának még kevesebb pénze legyen a háborúra. A Kreml válaszul leállíthatja az olaj- és gázszállításokat a tervet támogató országokba. Magyarország jelen állás szerint nem érintett, de a piaci turbulenciákat megérezhetjük.   

A héten ismét nekigyürkőznek az uniós tagállamok EU-hoz rendelt nagykövetei Brüsszelben, hogy megegyezzenek az orosz kőolajra kivetendő ársapka ügyében.

Az idő szorít, hiszen december 5-ig, azaz jövő hétfőig dűlőre kellene jutni. Ekkor lép ugyanis életbe az orosz kőolaj importjára kivetett, csaknem teljes körű uniós tilalom.

Az Európai Tanács még júniusban, az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag részeként döntött arról, hogy decembertől megtiltja az orosz kőolaj importját és szállítását, jövő februárban pedig a finomított kőolajtermékekre is kiterjeszti az embargót.

A tilalom alól –  Magyarország, Szlovákia, Bulgária és Csehország nyomására – végül felmentést kapott a vezetéken szállított kőolaj, így azon keresztül továbbra is lehet orosz olajat importálni.

Igaz, mint azt az Európai Tanács megjegyzi, ideiglenes felmentésről van szó azon országok számára, amelyek különösen függnek az orosz ellátástól, és „nincs életképes alternatívájuk.”

A Gazprom Neft orosz olajipari cég moszkvai kőolaj-finomítója. Fotó:  EPA/MAXIM SHIPENKOV
A Gazprom Neft orosz olajipari cég moszkvai kőolaj-finomítója. Fotó: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Megvágnák a háborús büdzsét

Visszatérve az ársapkára, az Egyesült Államok, Japán, Nagy-Britannia, Kanada és az EU által támogatott terv szerint a hajózási cégek a jövőben nem szállíthatnának Oroszországból származó, egy bizonyos árnál drágábban eladott kőolajat.

A korlátozás célja, hogy tovább csökkentsék az orosz exportbevételeket, és így még jobban megnehezítsék az Ukrajna elleni háború finanszírozását.

A vita most arról megy, hogy mennyi legyen ez az ár. Az Európai Bizottság múlt héten 65-70 dolláros árplafont javasolt hordónként. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter 60 dolláros limitről beszélt, az ukrán elnök ennél jóval olcsóbb, 30-40 dolláros korlátot szeretne, nyilván azért, hogy minél jobban megvágja az orosz háborús büdzsét.

„Szeretnénk, ha a szankciók nagyon hatékonyak lennének, tehát 30-40 dollárnál lenne a határ, hogy Oroszország megérezze”, jelentette ki Volodimir Zelenszkij szombaton.

Az uniós tagországok ugyanakkor maguk is megosztottak a kérdésben. A Politico uniós diplomatákra hivatkozva azt állítja, hogy a „héja államok” (Lengyelország és a balti országok)  túl magasnak tartják a Brüsszel által javasolt árat: szerintük ez az ár most nagyjából megegyezik az orosz Ural kőolaj piaci árával (amely jelenleg mintegy húsz dollárral olcsóbb a piaci referenciának tekintett Brent olajnál.)

Görögország, Málta és Ciprus ugyanakkor a Brüsszel által javasoltnál magasabb árat szeretne, amely így kevesebb szállítmányt érintene. Ellenkező esetben kompenzációra tart igényt a hajózási társaságok számára.

Kéz a csapokon

„Az orosz olajtermelőknek a 12-20 dollár közötti ár már nullszaldót jelent” – mondta a brüsszeli lapnak egy uniós diplomata. – ”Tehát ez az eladási ár már fedezi költségeiket. Efelett minden dollár Oroszország háborús büdzséjébe megy.”

Egy magasrangú diplomata egy magasabb árplafont pártoló országból ugyanakkor úgy véli: „létfontosságú érdekek forognak kockán”, az uniós országoknak pedig „nem szabadna jobban büntetni magukat, mint a bűnösöket”.

Utalt arra is, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorol az EU-ra és a tagországokra az ársapka elfogadása érdekében. Megegyezést várnak Brüsszeltől a G7 országai is.

Az amerikai kormány múlt héten azt közölte, hogy Washington és szövetségesei már véglegesítik a korlátozásra vonatkozó terveiket.

Eközben a Kreml többször is arra figyelmeztetett, hogy Oroszország sem olajat, sem gázt nem fog szállítani a korlátozást támogató országoknak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig múlt héten az iraki miniszterelnökkel, Mohammed Shia al-Sudanival folytatott telefonbeszélgetés során azt mondta: az ársapka „súlyos következményekkel” járhat az energiapiacokon.

Vlagyimir Putyin a Moszkva közeli elnöki rezidencián, Novo-Ogarjovóban 2022 . november 25-én. Fotó: EPA/MIKHAIL METZEL/KREMLIN POOL/ SPUTNIK
Vlagyimir Putyin a Moszkva közeli elnöki rezidencián, Novo-Ogarjovóban 2022 . november 25-én. Fotó: EPA/MIKHAIL METZEL/KREMLIN POOL/ SPUTNIK

Az EU jelentősen csökkentette ugyan a függőségét az orosz energiahordozóktól a közelmúltban, de egyes tagállamok – köztük Magyarország – továbbra is kiszolgáltatottak az orosz olajnak és/vagy gáznak.   

Hogy érint ez minket?   

Az ársapka ugyanakkor Magyarországot jelen állás szerint nem érinti, mivel az csak a tengeren szállított kőolajra lenne érvényes, a vezetéken szállítottra nem.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt héten az EU-s energiaügyi miniszterek rendkívüli tanácsülését követő sajtótájékoztatóján hozzátette: ha a tengeri szállítás a vezetékes szállítás ellehetetlenülése miatt válna szükségessé (az ukrajnai tranzit leállása miatt), akkor a tervek szerint azt sem érintené a korlátozás. (Az intézkedés keltette várható piaci kilengéseket ugyanakkor alighanem mi is megéreznénk.)

Szavai alapján tehát Magyarország ellátása ilyen szempontból nincs veszélyben.

A külügyminiszter szerint Magyarország ellenzi az ársapkákat és a hasonló korlátozásokat, mivel azok miatt csökkenne a gáz vagy az olaj mennyisége az európai piacon, és ezáltal növekedne az ár. (Hasonló averziói a kormánynak nincsenek a hazai ársapkákkal szemben - a szerk.).

Az intézkedéshez mindenesetre módosítani kell a már elfogadott uniós szankciókat, ahhoz pedig minden uniós tagállam, így Magyarország jóváhagyása is szükséges. Bár a magyar kormány a nagy botrányt kiváltó bombás plakátokon kikelt az uniós szankciók ellen azok inflációgerjesztő hatására hivatkozva, és nemzeti konzultációt is tartott a kérdésben, eddig minden szankciós csomagot megszavazott.

A tárgyalások az uniós országok között hétfőn is folytatódtak – megegyezés egyelőre nincs.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vitézy Dávid reagált Karácsony Gergely javaslatára
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:42
Áll az újraszavazás elébe.
Makro / Külgazdaság Új szavazás jöhet Budapesten a főpolgármesterről - a Kúria előtt Karácsony Gergely javaslata!
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:23
Annak ellenére kérte a regnáló főpolgármester az új választást, hogy az újraszámlálás után is ő nyert Vitézy Dáviddal szemben, még ha 324 helyett csak 41 szavazattal is. Vitézy Dávid felveszi az elé dobott kesztyűt.
Makro / Külgazdaság Mennyire hozhatja vissza a német gazdaságot az életbe a Foci-Eb?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:16
Erről is esett szó azon a beszélgetésen, amelyet főszerkesztőnk, Csabai Károly folytatott a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Netanjahu döntött: feloszlik a háborús kabinet
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:35
Megbízható információk szerint Benjámin Netanjáhu, Izrael miniszterelnöke feloszlatta azt a hattagú háborús kabinetet, amely a Hamász október eleji terrortámadás óta vezette országát.
Makro / Külgazdaság Elkezdtek bevásárolni a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 10:39
Kínában vegyes májusi makrogazdasági adatok láttak napvilágot hétfőn: a kiskereskedelmi forgalom növekedése gyorsult, az ipari termelésé lassult, miközben stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság "Szörnyű" a helyzet Franciaországban, megszólalt a sztárfocista
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 08:26
Fittyet hányva a francia labdarúgó-szövetség kérésére, hogy a játékosok ne politizáljanak, a legismertebb válogatott játékos határozott politikai nyilatkozatot tett.
Makro / Külgazdaság Nagy lépést tesznek afelé, hogy Oroszország Kína játékszerévé váljon
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 07:51
Az orosz jegybank két hónap múlva a rubel/jüan átváltást fogja a benchmark valutaárfolyamnak tekinteni, búcsút véve a dollártól.
Makro / Külgazdaság Vége a választásoknak, jönnek a megszorítások? Kérdezzen Ön is Botos Katalintól a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 07:01
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálnia a június 19-én, szerdán délután fél 4-kor kezdődő beszélgetésre.
Makro / Külgazdaság Támadási felülethez jutott Magyar Péter Orbán Viktorral szemben
Csabai Károly | 2024. június 17. 05:41
Azzal, hogy megfordult a hazai infláció lassuló trendje, immár második hónapja magasabb az éves fogyasztóiár-index az előző havinál. A 4 százalékos májusi rátánál ugyanis csak nyolc országé volt alacsonyabb az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 41 európai államból. S mivel ennek ellenére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tovább faragott az alapkamatán, a visszatekintő reálkamatok alapján felállított rangsorban is hátracsúsztunk – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Munkahelyi balesettől elhibázott CSR akcióig - elkészült a Krízistérkép 2023
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 19:36
397 krízishelyzetet gyűjtött össze és elemzett a Magyar Public Relations Szövetség (MPRSZ) kríziskommunikációs tagozata a Krízistérkép 2023 című kiadványban, mely online letölthető az MPRSZ weboldaláról. A 13 public relations szakember által összeállított kötet a gyakorló szakemberek mellett a kríziskommunikáció iránt érdeklődő egyetemisták számára is iránytűként szolgálhat. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG