<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közelednek a parlamenti választások, a kockázatok miatt kiberbiztonsági műveleti központot is indíthat az NVI.
A Parlament ködben 2017. február 3-án. (Kép forrása: MTI Fotó, Mohai Balázs)

Megkezdte a területi szervek felkészítését a Nemzeti Választási Iroda a tavaszi országgyűlési választásokra – közölte az NVI elnöke. Pálffy Ilona elmondta: az oktatásban most a területi választási irodák és az országgyűlési egyéni választási irodák vezetői, a jogi helyettesek, informatikusok vesznek részt. A választás lebonyolításában dolgozók felkészítése mellett az NVI megkezdte a szükséges közbeszerzések, a végrehajtási rendeletek előkészítését és a segédanyagok elkészítését, egyeztetését.

Az voksolás jogi eredményét papíralapon állapítják meg a választási bizottságok. Az elnök szerint a külföldi választásokat ért kibertámadások miatt az NVI-nek is fel kell készülnie hasonló veszélyekre, így az informatika mindössze segíti a választás eredményének gyors nyilvánosságra kerülését. Hozzátette: hackertámadások kivédésére, a támadások elhárítására választásinformatikai biztonsági műveleti központ létrehozását tervezik, erre külön közbeszerzést írnak ki.

Az NVI októberben levélben keresi meg a mintegy 650 ezer, magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgárt a regisztrációjukkal kapcsolatban. A határon túli magyarok 2013 óta kérhetik regisztrációjukat a választási névjegyzékbe, ezt jelenleg 294 ezren tették meg, vagyis a jogosultak körülbelül 45 százaléka regisztrált már.

Nem ajánlott ilyenkor módosítani

Az erdélyi magyar diákok számára választási vetélkedőt is indítanak, ahol megismerkedhetnek a demokrácia, az emberi jogok, az Európai Unió és a levélszavazás kérdéseivel.

Az elnök hangsúlyozta: annak, aki korábban már sikeresen regisztrált, nem kell új kérelmet benyújtania, mivel a korábbi tíz évig érvényes. A regisztrációra a választás előtti 15. napig lesz lehetőség. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben és csak országos listára szavazhatnak. A már regisztrált választópolgároknak javasolják: jelezzék az NVI-nek, ha változás történt az adataikban - elköltöztek, megváltozott az értesítési címük vagy máshol szeretnék átvenni a szavazási levélcsomagot.

Az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete, a Velencei Bizottság szerint nem ajánlott a választás előtt egy évvel módosítani a választási jogszabályokat. Pálffy Ilona azonban elmondta: jelentősebb változtatást a választási rendszerben most már nem tudnának végrehajtani, lényegében készen vannak az informatikai rendszerrel, megkezdték a lebonyolításban közreműködők oktatását, felkészítését.

Makro / Külgazdaság Lengyel vadászgépekre fáj az ukránok foga - hideg fogadtatást kapott az új amerikai nagykövet Moszkvában
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 20:14
Hétfőn sem volt hiány az eseményekből a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Putyin telefonált: itt van, miről volt szó
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 19:36
Az orosz elnök a nemzetközi színtéren hozzá hasonlóan vitatott személlyel beszélt.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Néhány hónap, és brit tankok érkeznek az orosz-ukrán frontra
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 17:32
Ukrajna dörzsölheti a markát a brit védelmi miniszter kijelentése után.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Erőteljesen bővít a két légióriás
Szakonyi Péter | 2023. január 30. 14:15
Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.
Makro / Külgazdaság Ha ez igaz, Putyin tényleg valami durvát mondott telefonon
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 13:51
Elég meredek kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin állítólagos szavairól a volt brit miniszterelnök.  
Makro / Külgazdaság Megszólalt az Európai Unió Tanácsa az uniós minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 12:38
Tagállami szinten kell meghatározni, és rendszeresen felül kell vizsgálni.
Makro / Külgazdaság Itt a friss német GDP-adat
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:36
A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.
Makro / Külgazdaság Szerdán a dízelesek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:01
Csökken a gázolaj beszerzési ára, de kérdés, ez megjelenik-e a kútoszlop áraiban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG