4p
Valós veszéllyé vált, hogy Washington két legfontosabb szövetségese az Iszlám Állam elleni harcban egymás torkának ugrik. Figyelemre méltó Teherán prominens részvétele a kialakult folyamatokban. Nem látni, hogy mit kíván tenni a kormány a Kurdisztánban szolgáló magyar katonák maximális biztonsága érdekében, holott ezeken a hasábokon mi már szeptember 27-én figyelmeztettünk a harcok kitörésére.

Az iraki szövetséges erők (ISF) és az iráni kiképzésű Hasd síita millíciák tegnap ellenőrzésük alá vonták a kurdisztáni Kirkuk városának határában a stratégiai K1 katonai bázist és a hozzá csatlakozó Baba Gurgur olaj- és gázmezőt. A katonai művelet része annak a megtorlásnak Bagdad részéről, amely az iraki Kurdisztán ellen irányul, amiért szeptember 25-én egy függetlenségi népszavazáson 92.7 százalékos arányban a kiválás mellett döntöttek. A Kirkuk elleni művelet ravasz döntésnek tűnik Bagdad részéről, hiszen a várost több etnikum – arabok, kurdok, türkmének, egyebek – lakják, akik közül többen ellene voltak a függetlenedésnek.

Kirkuk szerepe

Bagdad még múlt pénteken adott ultimátumot Kurdisztán fővárosának, Erbílnek. Hat követelést megfogalmazó listát terjesztettek elő, teljesítésükre pedig helyi idő szerint vasárnap hajnali 2 óráig adtak időt. A dokumentum egyebek között azt követelte, hogy a kurd hatóságok adják át az iraki kormányerőknek a Kirkuk kormányzóság azonos nevű székhelyének repülőtere, a K-1 nevű légi bázis és a kormányzóság összes olajmezője fölötti ellenőrzést, és szolgáltassák be az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől szerzett hadizsákmányt.

Az utóbbi órák összecsapásaival valós veszéllyé vált, hogy Washington két legfontosabb szövetségese az Iszlám Állam elleni harcban egymás torkának ugrik. Az olajárak tegnap megugrottak a nemzetközi piacokon, hiszen Kirkuk napi 200 ezer hordó olajat termel, az iraki Kurdisztán termelésének egyharmadát. Ráadásul Ankara is azzal fenyegetőzött, hogy lezárja a kurd olajvezetéket Bagdad kérésére, amely a török kikötőbe, Ceyhan-ba vezet.

Teherán nyakig benne van

Figyelemre méltó Teherán prominens részvétele a kialakult folyamatokban. A rendkívül befolyásos Szolejmani tábornok, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda Kudsz Erőinek főparancsnoka múlt szombaton tiszteletét tette Talabani, volt iraki elnök sírjánál a kurdisztáni Szulejmanijában. Vasárnap aztán Erbilbe érkezett és tárgyalásokat folytatott Barzani kurd elnökkel a növekvő válságról.

Valóban, a kurd pesmergák vezérkara "botrányos hadüzenetnek" minősítette a bagdadi támadást, melyben hangsúlyozta az iráni elitalakulat, a Kudsz Erők által kiképzett és irányított síita milíciák részvételét és figyelmeztette Bagdadot, hogy "súlyos árat" fog fizetni a konfliktus kirobbantásáért. Ez valóban így is lehet, hiszen a város több pontjáról posztoltak harcálláspontokat kiépítő pesmergákról.

A hazai kormány továbbra is hallgat

Káncz Csaba

Egyre feszültebb tehát a helyzet a térségben és hazánk szempontjából kiemelendő, hogy 200 körüli magyar katona szolgál Erbilben. Nem látni, hogy mit kíván tenni a kormány a kinti állomány maximális biztonsága érdekében, holott ezeken a hasábokon mi már szeptember 27-én figyelmeztettünk a harcok kitörésére.

Pedig legfőbb ideje lenne katonáink biztonságát tisztázni, hiszen a magyar kontingens katonái nincsenek kellően felkészítve a harcra, csupán könnyű fegyverzettel, őrzési feladatra indultak. Alárendeltségben működnek, önálló erőt nem képviselnek, még a parancsnokuk is beosztott. Ha a körzetüket és / vagy körleteiket támadás éri, minden szempontból erősítésre szorulnak - inkább előbb, mint utóbb. Mivel őrzés-védelmi feladatot látnak el, értelemszerűen a támadások első vonalába esnek adott esetben.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG