4p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Valós veszéllyé vált, hogy Washington két legfontosabb szövetségese az Iszlám Állam elleni harcban egymás torkának ugrik. Figyelemre méltó Teherán prominens részvétele a kialakult folyamatokban. Nem látni, hogy mit kíván tenni a kormány a Kurdisztánban szolgáló magyar katonák maximális biztonsága érdekében, holott ezeken a hasábokon mi már szeptember 27-én figyelmeztettünk a harcok kitörésére.

Az iraki szövetséges erők (ISF) és az iráni kiképzésű Hasd síita millíciák tegnap ellenőrzésük alá vonták a kurdisztáni Kirkuk városának határában a stratégiai K1 katonai bázist és a hozzá csatlakozó Baba Gurgur olaj- és gázmezőt. A katonai művelet része annak a megtorlásnak Bagdad részéről, amely az iraki Kurdisztán ellen irányul, amiért szeptember 25-én egy függetlenségi népszavazáson 92.7 százalékos arányban a kiválás mellett döntöttek. A Kirkuk elleni művelet ravasz döntésnek tűnik Bagdad részéről, hiszen a várost több etnikum – arabok, kurdok, türkmének, egyebek – lakják, akik közül többen ellene voltak a függetlenedésnek.

Kirkuk szerepe

Bagdad még múlt pénteken adott ultimátumot Kurdisztán fővárosának, Erbílnek. Hat követelést megfogalmazó listát terjesztettek elő, teljesítésükre pedig helyi idő szerint vasárnap hajnali 2 óráig adtak időt. A dokumentum egyebek között azt követelte, hogy a kurd hatóságok adják át az iraki kormányerőknek a Kirkuk kormányzóság azonos nevű székhelyének repülőtere, a K-1 nevű légi bázis és a kormányzóság összes olajmezője fölötti ellenőrzést, és szolgáltassák be az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől szerzett hadizsákmányt.

Az utóbbi órák összecsapásaival valós veszéllyé vált, hogy Washington két legfontosabb szövetségese az Iszlám Állam elleni harcban egymás torkának ugrik. Az olajárak tegnap megugrottak a nemzetközi piacokon, hiszen Kirkuk napi 200 ezer hordó olajat termel, az iraki Kurdisztán termelésének egyharmadát. Ráadásul Ankara is azzal fenyegetőzött, hogy lezárja a kurd olajvezetéket Bagdad kérésére, amely a török kikötőbe, Ceyhan-ba vezet.

Teherán nyakig benne van

Figyelemre méltó Teherán prominens részvétele a kialakult folyamatokban. A rendkívül befolyásos Szolejmani tábornok, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda Kudsz Erőinek főparancsnoka múlt szombaton tiszteletét tette Talabani, volt iraki elnök sírjánál a kurdisztáni Szulejmanijában. Vasárnap aztán Erbilbe érkezett és tárgyalásokat folytatott Barzani kurd elnökkel a növekvő válságról.

Valóban, a kurd pesmergák vezérkara "botrányos hadüzenetnek" minősítette a bagdadi támadást, melyben hangsúlyozta az iráni elitalakulat, a Kudsz Erők által kiképzett és irányított síita milíciák részvételét és figyelmeztette Bagdadot, hogy "súlyos árat" fog fizetni a konfliktus kirobbantásáért. Ez valóban így is lehet, hiszen a város több pontjáról posztoltak harcálláspontokat kiépítő pesmergákról.

A hazai kormány továbbra is hallgat

Káncz Csaba

Egyre feszültebb tehát a helyzet a térségben és hazánk szempontjából kiemelendő, hogy 200 körüli magyar katona szolgál Erbilben. Nem látni, hogy mit kíván tenni a kormány a kinti állomány maximális biztonsága érdekében, holott ezeken a hasábokon mi már szeptember 27-én figyelmeztettünk a harcok kitörésére.

Pedig legfőbb ideje lenne katonáink biztonságát tisztázni, hiszen a magyar kontingens katonái nincsenek kellően felkészítve a harcra, csupán könnyű fegyverzettel, őrzési feladatra indultak. Alárendeltségben működnek, önálló erőt nem képviselnek, még a parancsnokuk is beosztott. Ha a körzetüket és / vagy körleteiket támadás éri, minden szempontból erősítésre szorulnak - inkább előbb, mint utóbb. Mivel őrzés-védelmi feladatot látnak el, értelemszerűen a támadások első vonalába esnek adott esetben.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Aggódnak a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:02
Javult valamelyest a fogyasztói hangulat Németországban, bár továbbra is inkább bizonytalanságot és aggodalmat tükröz. A lakosság vásárlási hajlandósága enyhén javult, a jövedelmi várakozásaikat viszont kissé visszafogták, a gazdasági helyzet megítélése pedig alapvetően nem változott a GfK gazdaságkutató intézet és a Nürnbergi Piaci Döntések Intézete (NIM) decemberre vonatkozó várakozásokról készült kedden publikált felmérése alapján.
Makro / Külgazdaság Netanjahu felelőssége az elszabadult erőszakhullámban
Káncz Csaba | 2023. november 28. 09:31
Az elszabaduló ciszjordániai erőszakhullám egyik fő oka a palesztin nemzeti követelésekkel szembeni elzárkózás politikája. Noha a Nyugat elítéli a telepesek és az izraeli biztonsági erők által elkövetett erőszakot, nem gyakorol tartós nemzetközi nyomást Izraelre. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Borzasztó adat érkezett a magyar gazdaságról
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 08:30
Két számjegyű mínuszban a beruházások Magyarországon. Több szektorban is 20-30 százalékos a hanyatlás. 
Makro / Külgazdaság Bizarr összefogás jöhet létre Putyin ellen
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:56
Az elemzők már azt találgatják, milyen újdonságot hozhat a jövő tavaszi oroszországi elnökválasztást megelőző politikai kampány, illetve meggyengülhet-e Vlagyimir Putyin államfő hatalma.
Makro / Külgazdaság Elég rossz hír jött a magyar fizetésekről és a minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:24
Az uniós mezőny hátsó felében kaptak helyet a magyar reálbérek, igaz, vannak még rosszabbul szereplő országok. 
Makro / Külgazdaság Mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 06:53
A magyar deviza a dollárral szemben nagyobb mértékben erősödött. 
Makro / Külgazdaság Egyre több embert veszítenek az oroszok - műkincseket kapott vissza Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 20:11
A hétfői már az orosz-ukrán háború 642. napja. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Újabb túszokat engedett szabadon a Hamász
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:33
Az elrabolt izraeliek hazaszállítása folyik.
Makro / Külgazdaság Megvan, meddig hosszabbítják meg a gázai tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 17:25
A hosszabbításért mindkét félre komoly nemzetközi nyomás irányult.
Makro / Külgazdaság Magyarországon át szökött meg a korrupt polgármester – hullanak a fejek Romániában
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 16:49
Több fontos ember is belebukott Romániában a nagybányai polgármester szökésébe. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG