<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A ma megjelent adat szerint tavaly bő 4 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, ugyanakkor az eurózóna is belehúzott, 2,5 százalékos növekedéssel alig van lemaradva tőlünk. Minden szép és jó, 2007 óta a legjobb adatok, csak azt nem értjük, az EKB miért tartja fenn a válság üzemmódot.

A frissen napvilágot látott adatok szerint a magyar gazdaság 4 százalékkal nőtt, miközben az eurózóna növekedése az Eurostat adatai szerint 2,5 százalék lett. Ez a válság óta a legmagasabb adat, ennél nagyobb 2007-ben volt, 3 százalék. A német gazdaság a negyedik negyedévben 0,6 százalékkal, az előző év hasonló időszakához képest pedig 2,9 százalékkal nőtt, Franciaországban ez az adat 2,4 százalék, Spanyolországban 3,1 százalék.

Évekig húzni fognak a németek

A Commerzbank elemzője szerint idén hasonlóan erős lehet a német gazdaság, a növekedés megint várhatóan 2,5 százalék lesz, és még utána is lehet 2-3 hasonlóan jó év. A növekedés hajtómotorja a 19 tagú eurózóna egészében az ipari termelés volt, amely az Eurostat szerint 5,2 százalékkal nőtt éves szinten. A tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet különösen erős volt: ebben az iparágban 7,4 százalékkal nőtt a termelés.

És a jegybank?

Európa gazdasága tehát remekül teljesít, mondhatni a lehető legjobban. Ehhez képest az Európai Központ Bank lazább monetáris politikát folytat, mint a 2008-as válság alatt (a Fidelity szakértője szerint ez teljes képtelenség). Oknak a 2 százalékos célt még el nem érő inflációt jelölik meg, noha ilyen termelésnövekedés mellett ennek semmi jelentősége nincs. A túl alacsony infláció, de leginkább a defláció akkor veszélyes, ha az áresés termeléscsökkenéshez vezet, ami növeli a munkanélküliséget. Most azonban ennek épp az ellenkezőjét látjuk: maximális növekedés, a fejlettebb eurózóna tagállamokban minimális munkanélküliség.

Mint ismeretes, a közös jegybank nullán tartja az alapkamatot és még mindig nem szüntette be eszközvásárlási programját, idén szeptemberig havi 30 milliárd euró összegben vásárol értékpapírokat, és elvileg utána szünteti meg a programot, de még erről sincs döntés. Az eurózóna inflációja jelenleg 1,3 százalék, ami ilyen dübörgő gazdaság mellett teljesen megfelelő, értelmetlennek tűnik mindenképpen 2 százalékra felkényszeríteni, ráadásul ha ez egyszer sikerül, könnyen túl is lőhet rajta.

Felzárkózási helyzet

Ami a magyar gazdaság felzárkózását illeti, az adatok szerint a növekedésben másfél százalékkal sikerült meghaladni az eurózóna átlagát, és valamivel kisebb mértékben a németet. A bérfelzárkózás ugyanakkor ennél jóval gyorsabb, tekintettel az itthoni munkaerőhiányra. A novemberi átlagkereset itthon bruttó 323 ezer forint volt, ami már meghaladja az ezer eurót (kb. 1050), a nettó átlagkereset a családi kedvezményt is figyelembe véve 223 ezer forint, amit nagyjából 750 eurónak tekinthetünk.

Ez a német 2200 körüli adat bő harmada, ugyanakkor igen nagy előrelépés, hisz két éve még négyszeres volt a különbség. A munkaerő elvándorlása általános vélekedés szerint akkor lassul, esetleg szűnik meg, ha a nettó bérek különbsége csak kétszeres. Ez valamivel kevesebb, mint 50 százalékos további hazai béremelkedést jelentene, ennek egy részét azonban a forint erősödése is kompenzálhatná.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét megválasztották a svéd miniszterelnöknőt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 19:01
Ismét Magdalena Anderssont választotta miniszterelnökké Svédországban a parlament hétfőn, így hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén az ország történetében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb országban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:29
Egyre súlyosbodik a koronavírus-járvány Csehországban, a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették az új vírusmutáció, az omikron megjelenését is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.
Makro / Külgazdaság A 2022-es csapdája – hogyan mászik ki ebből a világ?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:14
2021-ben eljött a sokak által várt talpraállás, a boltok kinyithattak, az ingázók visszaülhettek az irodájukba, sőt, a legmerészebbek még nyaralni is elmentek. De az égbe szökő energiaárak, a magas adósságállományok és a csúcson túljutott növekedés közepette mégsem jelenthettük ki, hogy a dolgok visszazökkentek a rendes kerékvágásba. A Fidelity International szerint a döntéshozók a 22-es csapdájával néznek szembe: infláció vagy növekedés? A kamatok alacsonyabbak lesznek, és tartósabban, mint gondolták, a Kínai „közös jólét” program hosszú távú lehetőségeket kínál, a klímaválság pedig rányomja bélyegét az eszközallokációra
Makro / Külgazdaság A brutálisan dráguló energiaárak miatt dőlt meg egy 30 éves rekord Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:17
Az előzetes adatok alapján Németországban tovább emelkedett az infláció novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: megkezdték a vakcinafejlesztést a szupermutáns ellen
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:07
Ez a standard eljárás része. Nem biztos, hogy végül szükség lesz új vakcinára.
Makro / Külgazdaság Újabb ország zárkózik be az omikron miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 14:58
Japán keddtől  várhatóan hónapra lezárja határait a külföldiek előtt, és a hazatérők esetében is szigorít, hogy "elkerülje a legrosszabb forgatókönyvet" a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt - jelentette ki Kisida Fumio japán kormányfő.
Makro / Külgazdaság Átadták, de 168 milliót még költenek Lázár János álmára, a tram-trainre
Székely Sarolta | 2021. november 29. 14:41
Hétfőn indult el első útjára a hódmezővásárhelyi tram-train, ám egy friss közbeszerzési hirdetmény alapján még egyáltalán nem teljes a hozzá kapcsolódó infrastruktúra. 
Makro / Külgazdaság Terjed a szupermutáns: újabb országokban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 14:10
Ausztriában, Portugáliában és Skóciában is kimutatták a koronavírus omikron variánsát - közölték az érintett országok egészségügyi hatóságai hétfőn.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály jelentős gazdasági növekedést ígért 2022-re is
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 13:48
Lezajlott a pénzügyminiszter éves meghallgatása.
Makro / Külgazdaság A nap képe: menő bőrszerkóban avatott Lázár János
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 11:09
A fideszes országgyűlési képviselő öltönyét a gardróbban hagyta.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló