4p
Megmakacsolták magukat a tagországok, nem partnerek a „rugalmas” brit poltikában.

Az Európai Uniós tagországok továbbra is tartják kitartanak véleményük mellett, miszerint az Egyesült Királyságnak pénzügyi egyezségre kell jutniuk a blokkal, mielőtt tárgyalásba kezdhetnének a kereskedelmi megállapodásról – írja a Bloomberg. A cikk szerint a felmérés rávilágít azokra a komoly ellentétekre, amelyeket a tagországok tanúsítanak a rugalmasságot szorgalmazó brit politikával szemben.

Theresa May az olaszországi Firenzében frissíti álláspontját az Egyesült Királyság kilépéséről, a Bloomberg felmérése azonban rávilágít: a miniszterelnök asszonynak még komoly köröket kell járnia ahhoz, hogy a tervei szerint alakuljon Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolata az EU-val. A tárgyalófelek álláspontja szerint az eddigi tárgyalások kevés eredményt hoztak, a jövő hónapban Brüsszelben ülésező vezetők így nem tudnak zöld utat adni a kereskedelmi tárgyalások elindításához. Véleményük szerint a briteknek először megállapodásra kell jutniuk a blokkal fennálló kötelezettségekről, mielőtt szóba jöhetne a kereskedelem.

Még mindig nem jutottak előrébb

A finn pénzügy miniszter szerint a pénzügyi megállapodás aláírása kulcsfontosságú a felek között, mielőtt belekezdhetnének az új kapcsolatok kialakításába. Hozzátette: tudomásom szerint eddig nem történ érdemi előrelépés a tárgyalások során, így nem tartom valószínűnek, hogy októberben már a kereskedelem lenne az asztalon.

Hat hónappal az kilépés bejelentése után Theresa May kormánya komoly ellenállásba ütközik a tagországok részéről. Az országok egységesen felsorakoztak az EU álláspontja mögé, sokan Michel Barnier, a Brexit tárgyalások vezetőjének hozzájárulását dicsérik. Sokak szerint a tagországok egységesen elutasítják a britek törekvéseit, hogy háttértárgyalásokon keresztül javítsák pozíciójukat a szövetségesekkel.

Nem a Brexit a legégetőbb kérdés

Az Egyesült Királyság számára az sem előnyös továbbá, hogy a megkérdezett tagországok nem helyeznek nagy hangsúlyt a Brexitre, figyelmük inkább Németország, Olaszország és Bulgária helyzetére terjed ki - részben a migrációs kérdéssel, részben az EU jövőjével kapcsolatban. A svéd uniós biztos Ann Linde elmondta: Bár a Brexit fontos kérdés minden tagország számára, nem ez a legnagyobb nemzetközi kockázat jelenleg.

Az Uniós kormányok továbbra is aggódnak az Egyesült Királyság jövőjével kapcsolatban. Franciaország szerint feltétlenül meg kell szüntetni a kockázatos kétoldalú kereskedelmet, főleg az agrárgazdaság és a repülőgép gyártással kapcsolatos kockázatokra hivatkozva. Athén hasonló aggodalommal tekint a hard-Brexitre, ami a Görög Nemzeti Bank becslései szerint a görög bruttó hazai termék 0,8 százalékának megfelelő összeggel is járhat. A spanyol miniszterelnök szerint mihamarabb tisztázni kell a több mint 130 ezer spanyol származású állampolgár státuszát a szigetországban – nem beszélve arról, hogy Spanyolországban több mint 300 ezer brit él.

Átmeneti időszak jó pénzért

Bár a tagországok nagyrészt egyetértenek egy átmeneti időszak létrehozásával, amivel elkerülhető a megállapodás nélküli kilépés, sokak szerint ezt világosan és egyértelműen kell megfogalmazni – és semmiképp sem ingyen.

Sandro Gozi európai ügyekért felelős miniszter elmondta: Olaszország támogatja az átmeneti időszak gondolatát, ami alatt az Egyesült Királyság egységes piacon tudna kereskedni a többi országgal. Lennének persze pénzügyi szabályozások, de először nézzük meg, működőképes-e az átmenet – tette hozzá. Alfonso Dastis spanyol külügyminiszter kiemelte: Jó lenne, ha tisztán látnánk, mit akarnak a britek.

A magyar kormány álláspontja szerint a pénzügyi megállapodás fontos és érzékeny része a Brexit tárgyalásoknak, de a brit kormánynak mielőbb pontosítania kell a kilépéssel kapcsolatos álláspontját. A kormány szerint a kilépésnek a lehető legsimábban kell mennie a piaci kockázatok csökkentése érdekében. Hozzátették: fontos a britek és a tagországok között a lehető legszélesebb együttműködés, gazdasági, kereskedelmi és befektetési szempontból egyaránt.

Mondtak egy hatalmas összeget – ez nem lesz elég az EU-nak?

Theresa May brit miniszterelnök 20 milliárd eurós végső uniós befizetés felajánlását tervezi, abban a reményben, hogy ezzel London kitöltheti a brit kilépés által az Európai Unió költségvetésében keletkező kezdeti bevételi űrt, egyben rendezheti az EU által Nagy-Britanniával szemben támasztott pénzügyi követeléseket - írja bennfentes forrásokra hivatkozva a Financial Times. Tovább >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Makro / Külgazdaság Buszmegállóban álló civilekre tüzeltek terroristák Jeruzsálemben
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:31
Lövöldözésben meghalt egy izraeli Jeruzsálemben csütörtök reggel, nyolcan pedig megsebesültek, a merénylőket agyonlőtték - jelentette a helyi média csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az orosz felderítők érdekes dologra bukkantak, majd lebombázták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:00
A háború kitörése óta ő az ötödik orosz tábornok, aki bizonyítottan életét vesztette. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Nem ártana pár fekvőtámasz a forintnak, hogy erősebb legyen
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 07:28
Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Makro / Külgazdaság Fontos hír érkezett Gázából, az utolsó pillanatban született meg a döntés
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 06:41
További egy nappal meghosszabbították az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a múlt héten megkötött tűzszünetet - jelentette be az izraeli hadsereg és a terrorszervezet csütörtök hajnalban.
Makro / Külgazdaság Meghalt Henry Kissinger korábbi amerikai külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 06:18
Százéves korában szerdán meghalt Henry Kissinger, az amerikai diplomácia ellentmondásos alakja, Richard Nixon és Gerald Ford külügyminisztere - jelentette be szervezete.
Makro / Külgazdaság Gázai napló: helyszíni beszámoló a tűzszünet árnyékából
Kollár Dóra | 2023. november 30. 05:41
Már több mint 50 napja tart Izrael és a Hamász háborúja, a Gázai övezet lakói éppen ennyi ideje élnek gyakorlatilag folyamatos bombázás alatt. Hogyan telnek a mindennapok? Helyszíni beszámoló.
Makro / Külgazdaság Putyin stratégiai hibát követett el Ukrajna lerohanásával
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:49
Az orosz-ukrán háború 644. napjának főbb történései röviden. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG