BUX
35 528.30
-0.17%
-61.00
OTP
10 920.00
+1.49%
+160.00
MOL
1 803.00
-1.69%
-31.00
RICHTER
6 620.00
-1.19%
-80.00
MTELEKOM
380.00
-0.26%
-1.00
 
2020. január 14. 13:29

Bár a várakozásoknak megfelelően év végén megugrott a fogyasztói árindex mértéke idehaza, joggal érezhetik úgy a vásárlók, hogy hirtelen az eddig megszokottnál és a közölt inflációnál többet hagynak ott a boltokban egy-egy bevásárlás alkalmával. Ennek oka, hogy bőven az átlagos inflációt - és a nettó béremelkedést - meghaladó mértékben emelkedett a rendszeresen vásárolt, alapvető élelmiszerek ára Magyarországon.

A Központi Statisztikai Hivatal keddi adatközlése szerint decemberben a november 3,4 százalékról 4 százalékra emelkedett az infláció mértéke, ami az egész év vonatkozásában 3,4 százalékos átlagos fogyasztói áremelkedést eredményezett. A hétköznapok során azonban joggal érezheti azt a vásárló, hogy egy-egy bevásárlás ennél sokkal nagyobb mértékű pluszkiadást jelent számára.

A teljes fogyasztói kosárra mért árváltozás ugyanis merőben más képet mutathat, mint amit az egyéni preferenciák határoznak meg. Nem mindenki számára jelentkezik kiadásként ugyanis az üzemanyag, a férfi ruha, cigaretta, a televízió, melyek szintén az árkosár részét képezik, így ezek árváltozása befolyásolhatja - ebben az esetben lejjebb húzhatja - a teljes kosárra mért inflációt. Az alapélelmiszerek azonban optimális esetben minden háztartásban - annak típusától függetlenül - kiadást jelentenek, így érdemes megvizsgálni, hogyan alakul ennek a termékkörnek az ára a tavalyi év során.

Mint arról néhány hónapja már cikkezünk, elsősorban a Kínában kirobbant afrikai sertéspestis világpiacra gyakorolt árfelhajtó hatása már a feldolgozott termékek árában is megmutatkozik a magyar piacokon. Ezek mellett a zöldségek-gyümölcsök kínálatában és az egyéb alapvető élelmiszerek körében is az átlagos inflációt meghaladó mértékű áremelkedésekről árulkodik a friss KSH-adatsor.

Ha csak a havi, tehát novemberről decemberre bekövetkezett változásokat nézzük, akkor a vizsgált 29 termék közül mindössze

 • 7 esetben tapasztalhattunk árcsökkenést,
 • 2 esetben stagnáltak,
 • a maradék 20 terméknél pedig emelkedtek az árak.

Utóbbi csoporton belül mindössze egyetlen termék volt, mely a havi inflációnál - a 0,3 százaléknál - kisebb mértékben drágult: a bontott csirke kilójáért csupán 0,1 százalékkal kellett többet fizetni decemberben, mint novemberben (697 forintot). Az összes többi termék az inflációt meghaladó mértékben drágult, több esetben drasztikus mértékben.

Az élen az uborka áll, melynek ára egyetlen hónap alatt 18,2 százalékkal emelkedett; kilójáért 713 forintot kellett adni a korábbi 603 helyett. A kiemelkedő mértékű drágulás azonban sokkal inkább pusztán szezonális okokkal magyarázható, mint valamilyen speciális piaci folyamattal. A dobogó második fokára a sertéscomb kilója került, melyért 8,4 százalékkal kellett többet kiadni év végén, mint novemberben. Mögötte a rövidkaraj kilója szerepel 6,1 százalékos havi drágulással. Az első tíz legjobban dráguló élelmiszer közé a sertésből készült feldolgozott termékek mellett zöldségek és gyümölcsök is helyet kaptak:

 • a paradicsomért 5,9,
 • az almáért pedig 3,9 százalékkal kellett többet adni egy hónap leforgása után.

Ha az egész éves árváltozást nézzük ugyanezekre a termékekre, akkor sem sokkal jobb a helyzet. A 29 termék közül mindössze 4 esetében csökkentek az árak tavaly:

 • az étolaj literje 1,2,
 • az őrült kávéé 1,6,
 • a paradicsomé 3,1,
 • a csont és bőr nélküli csirkemellé pedig 6,2 százalékkal lett olcsóbb 2019 egészét tekintve.

A csirkemell mellett azonban más hasonló hústermék árváltozása sem érte el a fogyasztói árindex mértékét. Ettől kisebb mértékben emelkedett a csirkecomb (2,6 százalék) és a csirkeszárny ára (1,7 százalék), vagyis a sertéspestis miatt elszálló sertéshúsok helyettesítőjeként is szolgáló csirkehúsok ára egészen kedvezően alakult tavaly.

Az éves 3,4 százalékos inflációnál nagyobb mértékben 20 termék ára emelkedett tavaly, ezek közül 9 drágulása még a nettó bérnövekedést is meghaladta. Ez a tény azt jelenti, hogy hiába nő várhatóan kétszámjeggyel a nettó bér - az egész éves adatot majd csak február végén ismerhetjük meg, addig csak az október végéig tartó időszak adatával tudunk számolni - az áremelkedés olyan mértékű bizonyos termékek esetében, hogy a több fizetés ellenére is kevesebbet lehet belőle vásárolni.

A vizsgált termékek közül a sertéscomb ára ugrott meg a legnagyobb mértékben, 28,1 százalékkal kellett többet fizetni érte tavaly decemberben, mint egy évvel korábban, 1750 forintot. A dobogó másik két helyére két télen gyakran fogyasztott gyümölcsféle került: az alma kilójáért 23,5, a banánért pedig 22,4 százalékkal többet kellett kifizetni.

A nettó bért meghaladó mértékű drasztikus áremelkedést regisztrált a KSH még

 • a rövidkaraj esetében, plusz 19 százalékot,
 • a párizsi kilója 17,4,
 • a kristálycukoré 15,3,
 • a narancsé 13,3,
 • a szárazkolbászé 11,7,
 • a citromé pedig 11,5 százalékkal került többe 2019 decemberében, mint egy évvel korábban.

  Az Ön bizalma a mi tőkénk

  A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


  Makro / Külgazdaság Csúcson az új koronavírus-fertőzések száma, kötelező a maszk az üdülőszigeteken
  Wéber Balázs | 2020. július 13. 13:01
  Globálisan soha nem regisztráltak még annyi új koronavírus-fertőzöttet, mint tegnap. Az amerikai kontinensen a legsúlyosabb helyzet, de egyes európai országokban is növekszik az új esetek száma. Mallorcán és Ibizán kötelezővé tették a maszkviselést, a sportolást és a strandolást kivéve.
  Makro / Külgazdaság Itt a bizonyíték, miért pesszimistább a PM az MNB-nél
  Privátbankár.hu | 2020. július 13. 10:41
  Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) napokban létrehozott ú,j Heti Gazdasági Indexe (HGI) szerint a második negyedévben 9,9 százalékkal csökkenhetett a magyar gazdaság teljesítménye az előző évhez képest.
  Makro / Külgazdaság Trianon és pénzügyi összeomlások – ezért ő a legrosszabb amerikai elnök
  Káncz Csaba | 2020. július 13. 10:36
  Az első világháború utáni békerendszerekben és átláthatatlan FED megalapításában betöltött szerepe miatt Wilsont minden idők legrosszabb elnökének tartják. Ahogyan a prudens pénzpolitika mellett kardoskodó Mises Intézet leszögezi, a FED tevékenységét – a CIA-val ellentétben – nem vizsgálhatja egyetlen kongresszusi bizottság sem, mint ahogyan a mérlegeit sem auditálhatja semmilyen külső szereplő. Káncz Csaba jegyzete  
  Makro / Külgazdaság Újabb rossz hír az autósoknak
  Privátbankár.hu | 2020. július 13. 09:44
  Mármint akik négykerekűjét benzin hajtja meg, annak átlagára ugyanis bruttó 3 forinttal emelkedik július 15-étől. A gázolajé viszont ezúttal nem változik.
  Makro / Külgazdaság Hajszállal, de Andrzej Duda nyerte a lengyel elnökválasztást
  Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 13. 09:29
  A kormánypárt jelöltje mintegy 2,5 százalékponttal előzte meg az ellenzéki jelöltet.
  Makro / Külgazdaság Koronavírus: itt vannak a legfrissebb magyar adatok
  Privátbankár.hu | 2020. július 13. 09:13
  Senki nem halt meg az elmúlt 24 órában Magyarországon koronavírusban, ellenben 13 új fertőzöttet találtak.
  Makro / Külgazdaság Kivonulhat a Tesco Magyarországról
  Privátbankár.hu | 2020. július 13. 08:09
  Megint felvetődött, hogy kivonulhat a Tesco Magyarországról is. A brit áruházlánc vállalkozásait a Schwarz-csoport veheti át, jöhet a Kaufland és több Lidl lehet.
  Makro / Külgazdaság Rendkívüli izgalmak a lengyel elnökválasztáson
  MTI | 2020. július 13. 07:16
  Nagyon szoros a lengyel elnökválasztás eredménye és rendkívül magas a részvétel: a legfrissebb felmérések a jelenlegi elnököt hozzák ki győztesnek, de a hivatalos eredményekre még várni kell.
  Makro / Külgazdaság Itt az új nagykövet – rajta tartja szemét Berlin az Orbán-kormányon
  Wéber Balázs | 2020. július 13. 06:07
  Jól ismeri térségünket és kicsit magyarul is ért Németország új budapesti nagykövete, aki korábban Bécsben és Prágában is vezette a német képviseletet. Johannes Haindl Áder János államfőnek és Benkő Tibor honvédelmi miniszternek már bemutatkozott. Úgy tudjuk, napirenden vannak találkozók további miniszterekkel, államtitkárokkal. Berlin nagyon is figyeli, mi történik Magyarországon.
  Makro / Külgazdaság Putyin áldásával: magyar-szerb, két jóbarát
  Káncz Csaba | 2020. július 12. 15:04
  A Nyugat elszörnyedve figyeli, ahogyan ütemesen konvergálnak a hazai és a szerb közállapotok. Az utóbbi napok széleskörű tüntetései megkérdőjelezik a szerb állampárt legitimitását. Káncz Csaba jegyzete.
  hírlevél