<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár Magyarországot elkerülik a menekültek, attól még az áradat kicsit sem csökken. Lassan itt a december, a Földközi-tenger kezd életveszélyessé válni, de még így is rengetegen próbálnak eljutni Európába egy jobb élet reményében. Mikor lélegezhet fel az öreg kontinens, lesz-e egyáltalán megtorpanás idén?
Fotó: UNHC, AFP

Az elmúlt évektől eltérően úgy tűnik, hogy nincs visszaesés a migránsok számában a hidegebbre forduló időjárás miatt, sőt egyre többen érkeznek. Októberben 218 953-an érkeztek a kontinensre, ez 27 százalékos emelkedés az előző hónaphoz képest. A menekültek útja eddig is veszélyekkel teli volt, de a viharok és a fagy miatt még nehezebb eljutniuk Európába – írja az Economist.

De miért nem akadályoz senkit a rossz idő?

2014-ben a legnépszerűbb út a Líbiából Lampedusába vezető közel 300 kilométeres hajózás volt, amit a tél annyira veszélyessé tett, hogy jóval kevesebben vágtak csak neki. Olaszországba egyébként idén is jóval kevesebben érkeztek a hideg, viharos időjárás miatt, csak októberben 10 százalékkal kevesebben, mint szeptemberben.

A változás tavalyhoz képest az, hogy ma a legnépszerűbb a Kelet-Mediterrán útvonal, azaz a legtöbben Nyugat-Törökországból hajóznak át valamelyik görög szigetre. Az Égei-Tenger szeles és hullámos, de a kb. 10 kilométeres vízi átkelést így is sokan bevállalják, mivel a túlpart távcsöveken keresztül végig látszik. Sok migráns addig vár az indulással, míg a tenger le nem nyugszik, de a csempészek kedvezményt adnak azoknak, akik a viharos időben útra kelnek, így biztosítva a folyamatos bevételt.

Most vagy soha

Nyilvánvaló, hogyha tényleg beköszönt az idénre beígért szupertél, lesznek menekültek, akik halasztják az átkelést tavaszig, csakhogy általános félelem, hogy Európában hamarosan jóval szigorúbbá válik majd a határőrizet.

Ráadásul Afganisztánban is kezd eldurvulni a helyzet, ezért rengeteg afgán indult útnak, októberben a Görögországba érkezők harmada onnan érkezett. Ezzel persze az embercsempészet jár a legjobban, ami közben milliárdos „üzletággá” nőtte ki magát.

Európa nem bírja sokáig?

Ha lenne egy kis visszaesés az érkezések számában, az mindenképpen nagy könnyebbséget jelentene a nyomás alatt szenvedő kontinensnek. A menekültügyi rendszer a legtöbb országban már nem bírja az áradatot, az érkezők akár egy évet is várnak a kérelmük elbírálására, ami alatt fedelet és étkezést is nyújtani kell nekik.

A legnagyobb fogadóországok válaszlépése a rendszer szigorítása lehet majd, amit egyébként Németország és Svédország is belengetett már.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 320 800 forint az átlagos nettó bér: Ön is hazavisz ennyit?
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 09:01
2021 novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 482 400, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 320 800 forint volt, mindkettő 10,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Sokan csalódtak Joe Bidenben
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 08:10
Megcsappant Joe Biden amerikai elnök népszerűsége a hivatalba kerülése óta eltelt egy évben a fekete bőrű szavazók körében is, pedig ez a társadalmi csoport kulcsszerepet játszott abban, hogy a Fehér Házba kerülhessen - jelentette hétfőn az AP amerikai hírügynökség egy újabb felmérésre hivatkozva.
Makro / Külgazdaság 170 milliót ad a kormány a mezei őrszolgálatok fejlesztésére
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 07:13
A pénzen kilenc település osztozik.
Makro / Külgazdaság Még könnyebben lehet Angliába utazni februártól
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 06:25
Februárban szűnik meg a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége - jelentette be hétfőn Grant Shapps brit közlekedési miniszter. A kötelező teszt megszűnéséről Shapps tájékoztatása előtt nem sokkal Boris Johnson miniszterelnök is szólt, de ő időpontot még nem említett.
Makro / Külgazdaság Ez már a válság végének jele? Egyre többet repülnek az osztrákok
Elek Lenke | 2022. január 24. 18:36
A világjárvány miatt az első negyedévben tapasztalt nagyon alacsony utasforgalom után az osztrákok töretlen nyaralás alatti utazási hajlandósága 2022 nyarán az utasok számának jelentős növekedéséhez vezethet. 2022-ben a bizakodó előrejelzések szerint mintegy 17 millió utas fordul meg a bécsi reptéren - legalábbis ezek a reményteljes előrejelzések.
Makro / Külgazdaság Elhunyt Csollány Szilveszter - 51 éves volt
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:54
Halálának hírét a Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) jelentette be hétfőn.
Makro / Külgazdaság Pórul járhat, ha nem így biztosítja be az elektromos autóját
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:33
Tavaly nem egészen egy év alatt több mint másfélszeresére emelkedett a közúti forgalomban lévő tisztán elektromos gépkocsik száma. Bár számtalan anyagi és egyéb érv szól az elektromos autók vásárlása mellett, a vásárlás mérlegelésekor nem szabad megfeledkezni az olyan költségekről sem, mint a gépjármű biztosításai, illetve, hogy a casco egyes esetekben kötelező is lehet – emlékeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Makro / Külgazdaság Súlyos következményekkel fenyegette meg Putyint Brüsszel
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:12
Az EU Külügyi Tanácsa szerint a befolyási övezetek fogalmának nincs helye a 21. században, egy esetleges orosz támadás Ukrajna ellen pedig "súlyos következményekkel" járna - azt nem részletezték, melyekkel. A Kreml szerint ugyanakkor a NATO keleti szárnyának megerősítése fokozza a feszültséget.
Makro / Külgazdaság Mennyire árt a pénzözön a sportban? - Steinmetz Ádám lesz Klasszis Klubunk következő vendége
Székely Sarolta | 2022. január 24. 16:49
A hazai rendezésű kézilabda Európa-bajnokságon sem sikerült a várt eredményt elérni, holott nem álmodtak nagyot a szakvezetők: a legjobb nyolcba jutást tartották reális célnak. Ehelyett a csoportjából sem tudott továbbjutni a férfi kéziválogatott. Százmilliárdok mentek a sportágba, de az eredmények nem jönnek. Hogy lehet ennyi pénzt ilyen rosszul elkölteni? Többek között erre is választ keresünk Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hír jött az Angliába utazóknak
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 16:29
Az oltottaknak hamarosan már nem kell teszteltetni magukat érkezés után.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló