<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Bár Magyarországot elkerülik a menekültek, attól még az áradat kicsit sem csökken. Lassan itt a december, a Földközi-tenger kezd életveszélyessé válni, de még így is rengetegen próbálnak eljutni Európába egy jobb élet reményében. Mikor lélegezhet fel az öreg kontinens, lesz-e egyáltalán megtorpanás idén?
Fotó: UNHC, AFP

Az elmúlt évektől eltérően úgy tűnik, hogy nincs visszaesés a migránsok számában a hidegebbre forduló időjárás miatt, sőt egyre többen érkeznek. Októberben 218 953-an érkeztek a kontinensre, ez 27 százalékos emelkedés az előző hónaphoz képest. A menekültek útja eddig is veszélyekkel teli volt, de a viharok és a fagy miatt még nehezebb eljutniuk Európába – írja az Economist.

De miért nem akadályoz senkit a rossz idő?

2014-ben a legnépszerűbb út a Líbiából Lampedusába vezető közel 300 kilométeres hajózás volt, amit a tél annyira veszélyessé tett, hogy jóval kevesebben vágtak csak neki. Olaszországba egyébként idén is jóval kevesebben érkeztek a hideg, viharos időjárás miatt, csak októberben 10 százalékkal kevesebben, mint szeptemberben.

A változás tavalyhoz képest az, hogy ma a legnépszerűbb a Kelet-Mediterrán útvonal, azaz a legtöbben Nyugat-Törökországból hajóznak át valamelyik görög szigetre. Az Égei-Tenger szeles és hullámos, de a kb. 10 kilométeres vízi átkelést így is sokan bevállalják, mivel a túlpart távcsöveken keresztül végig látszik. Sok migráns addig vár az indulással, míg a tenger le nem nyugszik, de a csempészek kedvezményt adnak azoknak, akik a viharos időben útra kelnek, így biztosítva a folyamatos bevételt.

Most vagy soha

Nyilvánvaló, hogyha tényleg beköszönt az idénre beígért szupertél, lesznek menekültek, akik halasztják az átkelést tavaszig, csakhogy általános félelem, hogy Európában hamarosan jóval szigorúbbá válik majd a határőrizet.

Ráadásul Afganisztánban is kezd eldurvulni a helyzet, ezért rengeteg afgán indult útnak, októberben a Görögországba érkezők harmada onnan érkezett. Ezzel persze az embercsempészet jár a legjobban, ami közben milliárdos „üzletággá” nőtte ki magát.

Európa nem bírja sokáig?

Ha lenne egy kis visszaesés az érkezések számában, az mindenképpen nagy könnyebbséget jelentene a nyomás alatt szenvedő kontinensnek. A menekültügyi rendszer a legtöbb országban már nem bírja az áradatot, az érkezők akár egy évet is várnak a kérelmük elbírálására, ami alatt fedelet és étkezést is nyújtani kell nekik.

A legnagyobb fogadóországok válaszlépése a rendszer szigorítása lehet majd, amit egyébként Németország és Svédország is belengetett már.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hírt kapott Putyin a keleti frontról
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 17:31
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt - adta hírül az orosz védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság "Visszalépünk hetven évet" – bírálta az újbóli fegyverkezést Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 14:59
Békére van szükség, de nem olyanra, amely a fegyverkezési egyensúlyon alapszik, mondta.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban, ársapkát követelnek az elszálló energiaárakra
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 13:29
A lakossági energia árának korlátozását sürgeti a legnagyobb német munkavállalói érdekképviselet, a szakszervezetek országos szövetsége (DGB).
Makro / Külgazdaság Leereszkedett a digitális vasfüggöny Oroszországra
Kormos Olga | 2022. július 3. 12:33
Február 24. óta minden orosz internetfelhasználó megtapasztalta, mi is az a „digitális vasfüggöny”. A Kreml célja, hogy irányítsa az emberek online életét, ami egyértelműen veszélyezteti a szabadságjogaikat.
Makro / Külgazdaság Manfred Weber elosztaná az orosz földgázt az EU-tagállamok között
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 12:01
Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban Manfred Weber szerint.
Makro / Külgazdaság A nap képe: egy nagy tökkel viccelődik Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 11:16
A hőség a magyar miniszterelnököt is megihlette.
Makro / Külgazdaság Támadás érhetett egy orosz várost, halottak is vannak – háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 09:25
Ez történt az orosz-ukrán háborúban az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Fékevesztett infláció: fontos adat érkezik a héten
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 08:14
Érezni már érezzük, de a héten jön az újabb hivatalos adat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG