5p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mire hivatalba lép a következő kormány 2018-ban, a tervek szerint az utolsó fillérig le lesz kötve a 2020-ig tartó uniós ciklus teljes forráskerete Magyarországon. A kormány képviselője szerint ennek főleg a Brexit az oka - a forrásokra teljesen kiéhezett magyar vállalkozóknak pedig mindegy az indok, csak jöjjön már valami. Most hirtelen akkora pénzt öntenek a nyakukba, ami sokkolóan hathat.

Nem a választások miatt szórják ki gyorsan az uniós pénzeket – akkor miért?

A rendelkezésre álló forráskeret 88 százalékát meghirdették a Széchenyi 2020 program keretében, idén tavaszig kiírják a fennmaradó 12 százalékot is – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a HG Média által szervezett gazdasági évnyitó konferencián. A 2020-ig tartó uniós költségvetési időszak teljes keretének 46 százalékát már le is kötötte Magyarország – a régióban ezekkel a mutatókkal abszolút az élen járunk.

2018 márciusáig a források teljes lekötése megtörténik – ez gyanúsan egybeesik a következő választások időpontjával, de Csepreghy szerint nem ez vezérli a kormányt, nem ezért a sietség: 2019-re várható a britek kilépése az EU-ból, ami az uniós források beszűkülésével járhat. A magyar kormány ugyanis nem hisz abban, hogy a britek kilépése után a bennmaradó fejlett tagállamok, Németország vagy épp Franciaország majd igyekeznek kipótolni a Kelet-Közép-Európának jutó források azon részét, amely a Brexit miatt kiesik a kasszából.

Nem is olyan pocsék a magyar versenyképesség, mint ahogy látszik?

A versenyképességi mutatók alapvetően hangulatindexekre támaszkodnak, nem veszik figyelembe a gazdaság működését meghatározó mutatókat – reagált azokra a felmérésekre az államtitkár, amelyeken Magyarország rendre egyre gyengébben teljesít. Olyan nincs, hogy kizárólag szubjektív tényezőket vesznek figyelembe az egyik oldalon, miközben nem foglalkozunk az asztalra tett számokkal, amelyek viszont a magyar gazdaság mellett szólnak – mondta Csepreghy Nándor.

Miért ilyen kevés vállalkozás kap az uniós pénzekből?

Van egy vita arról, hogy mi a jó megoldás: uniós pénzből tartsák életben a teljes vállalkozási szférát, vagy csak egy szűkebb, de életképes kört részesítsenek előnyben? Csepreghy Nándor szerint az lett a döntés, hogy egyszerűbb belépési feltételrendszer mellett, de csak olyan projekteket támogatnak, amelyek vagy munkahelyteremtést vagy gazdasági növekedést szolgálnak. Gazdaságfejlesztésre megy az aktuális ciklus uniós pénzeinek 60 százaléka, most 52-53 százaléknál jár az arány. A vállalkozás statisztikai létszámának fenntartása egyszerűen nem elég indok ahhoz, hogy uniós pénzt tegyünk bele – fogalmazott az államtitkár.

„Bitang erős év lesz”

Hihetetlen mennyiségű pénz fog idén rázúdulni a piacra – olyan forrásbőség lesz most a piacon, aminek később más korlátozó következményei is lesznek Krisán László, a KAVOSZ vezérigazgatója szerint. A KAVOSZ is támogatja a pályázatok felpörgetését, minél gyorsabb kiírását és kifizetését – de korántsem politikai okból: gyakorlatilag 4-5 éve nem került pénz a hazai kkv-szektorba, ezért tartják fontosnak és elengedhetetlennek az azonnali pénzhez juttatást.

Az a mennyiség, ami most a piac nyakába szakad, biztosan sokkolóan hat majd és kapacitás-kérdéseket is felvet – ezt elsősorban az építőipar kapcsán vetette fel a szakember. Csepreghy Nándor 2700 milliárd forintos idei kifizetésről beszélt, de mivel a tavalyi kifizetések nagy része is december végén történt, azt is nyugodtan sorolhatjuk az idei évhez - mondta Krisán László. (Tavaly több mint 1974 milliárd forint uniós forrást fizettek ki, ebből 250 milliárd forint a 2007-2013-as időszakhoz kötődött.)

Most vizsgázik igazán az intézményrendszer

Három kérdést vetett fel a pályázatokkal kapcsolatban a szakember: az intézményrendszer, a kkv-k hozzáállása és az EU szándékai körül vannak most kétségek. Egyrészt az átalakított pályázati intézményrendszernek most jön az igazi próbája: eddig csak kiírni kellett a pályázatokat, most jön az elbírálása, a kifizetések megkezdése – olyan munkát kell végeznie az apparátusnak, amit elfogad a piac.

A másik kérdés, hogy a kkv-k hogyan állnak a pályázatokhoz – élnek vele, ne, élnek vele esetleg visszaélnek vele. A vállalkozások mindenesetre nem hülyék: amíg van vissza nem térítendő támogatás, addig nem fognak visszatérítendő támogatásokért vagy hitelekért sorbaállni.

Az EU-val kapcsolatban valóban felmerülnek kétségek a Brexit kapcsán Krisán László szerint is – ha a költségvetés 11 százalékát adó britek tényleg kilépnek az unióból, kétséges lehet a források sorsa, így a KAVOSZ is azt vallja, az a pénz a biztos, ami már a zsákban van.

Mi lesz a maradék 680 ezer vállalkozással?

Valóban érdemes az erősebben működő vállalkozásokat támogatni, da a 700 ezer működő vállalkozásból nem lehet kizárólag 20-30 ezret kiválasztani – reagált Csepreghy Nándor szavaira Krisán László. Az sem működik, hogy Budapest miatt az összes pest megyei cég kimarad a támogatásokból, ahogy az sem jó, hogy a szolgáltatószektort ennyire háttérbe szorítják: nem lehet csak és kizárólag iparosításra, termelő beruházásokra építeni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG