5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mire hivatalba lép a következő kormány 2018-ban, a tervek szerint az utolsó fillérig le lesz kötve a 2020-ig tartó uniós ciklus teljes forráskerete Magyarországon. A kormány képviselője szerint ennek főleg a Brexit az oka - a forrásokra teljesen kiéhezett magyar vállalkozóknak pedig mindegy az indok, csak jöjjön már valami. Most hirtelen akkora pénzt öntenek a nyakukba, ami sokkolóan hathat.

Nem a választások miatt szórják ki gyorsan az uniós pénzeket – akkor miért?

A rendelkezésre álló forráskeret 88 százalékát meghirdették a Széchenyi 2020 program keretében, idén tavaszig kiírják a fennmaradó 12 százalékot is – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a HG Média által szervezett gazdasági évnyitó konferencián. A 2020-ig tartó uniós költségvetési időszak teljes keretének 46 százalékát már le is kötötte Magyarország – a régióban ezekkel a mutatókkal abszolút az élen járunk.

2018 márciusáig a források teljes lekötése megtörténik – ez gyanúsan egybeesik a következő választások időpontjával, de Csepreghy szerint nem ez vezérli a kormányt, nem ezért a sietség: 2019-re várható a britek kilépése az EU-ból, ami az uniós források beszűkülésével járhat. A magyar kormány ugyanis nem hisz abban, hogy a britek kilépése után a bennmaradó fejlett tagállamok, Németország vagy épp Franciaország majd igyekeznek kipótolni a Kelet-Közép-Európának jutó források azon részét, amely a Brexit miatt kiesik a kasszából.

Nem is olyan pocsék a magyar versenyképesség, mint ahogy látszik?

A versenyképességi mutatók alapvetően hangulatindexekre támaszkodnak, nem veszik figyelembe a gazdaság működését meghatározó mutatókat – reagált azokra a felmérésekre az államtitkár, amelyeken Magyarország rendre egyre gyengébben teljesít. Olyan nincs, hogy kizárólag szubjektív tényezőket vesznek figyelembe az egyik oldalon, miközben nem foglalkozunk az asztalra tett számokkal, amelyek viszont a magyar gazdaság mellett szólnak – mondta Csepreghy Nándor.

Miért ilyen kevés vállalkozás kap az uniós pénzekből?

Van egy vita arról, hogy mi a jó megoldás: uniós pénzből tartsák életben a teljes vállalkozási szférát, vagy csak egy szűkebb, de életképes kört részesítsenek előnyben? Csepreghy Nándor szerint az lett a döntés, hogy egyszerűbb belépési feltételrendszer mellett, de csak olyan projekteket támogatnak, amelyek vagy munkahelyteremtést vagy gazdasági növekedést szolgálnak. Gazdaságfejlesztésre megy az aktuális ciklus uniós pénzeinek 60 százaléka, most 52-53 százaléknál jár az arány. A vállalkozás statisztikai létszámának fenntartása egyszerűen nem elég indok ahhoz, hogy uniós pénzt tegyünk bele – fogalmazott az államtitkár.

„Bitang erős év lesz”

Hihetetlen mennyiségű pénz fog idén rázúdulni a piacra – olyan forrásbőség lesz most a piacon, aminek később más korlátozó következményei is lesznek Krisán László, a KAVOSZ vezérigazgatója szerint. A KAVOSZ is támogatja a pályázatok felpörgetését, minél gyorsabb kiírását és kifizetését – de korántsem politikai okból: gyakorlatilag 4-5 éve nem került pénz a hazai kkv-szektorba, ezért tartják fontosnak és elengedhetetlennek az azonnali pénzhez juttatást.

Az a mennyiség, ami most a piac nyakába szakad, biztosan sokkolóan hat majd és kapacitás-kérdéseket is felvet – ezt elsősorban az építőipar kapcsán vetette fel a szakember. Csepreghy Nándor 2700 milliárd forintos idei kifizetésről beszélt, de mivel a tavalyi kifizetések nagy része is december végén történt, azt is nyugodtan sorolhatjuk az idei évhez - mondta Krisán László. (Tavaly több mint 1974 milliárd forint uniós forrást fizettek ki, ebből 250 milliárd forint a 2007-2013-as időszakhoz kötődött.)

Most vizsgázik igazán az intézményrendszer

Három kérdést vetett fel a pályázatokkal kapcsolatban a szakember: az intézményrendszer, a kkv-k hozzáállása és az EU szándékai körül vannak most kétségek. Egyrészt az átalakított pályázati intézményrendszernek most jön az igazi próbája: eddig csak kiírni kellett a pályázatokat, most jön az elbírálása, a kifizetések megkezdése – olyan munkát kell végeznie az apparátusnak, amit elfogad a piac.

A másik kérdés, hogy a kkv-k hogyan állnak a pályázatokhoz – élnek vele, ne, élnek vele esetleg visszaélnek vele. A vállalkozások mindenesetre nem hülyék: amíg van vissza nem térítendő támogatás, addig nem fognak visszatérítendő támogatásokért vagy hitelekért sorbaállni.

Az EU-val kapcsolatban valóban felmerülnek kétségek a Brexit kapcsán Krisán László szerint is – ha a költségvetés 11 százalékát adó britek tényleg kilépnek az unióból, kétséges lehet a források sorsa, így a KAVOSZ is azt vallja, az a pénz a biztos, ami már a zsákban van.

Mi lesz a maradék 680 ezer vállalkozással?

Valóban érdemes az erősebben működő vállalkozásokat támogatni, da a 700 ezer működő vállalkozásból nem lehet kizárólag 20-30 ezret kiválasztani – reagált Csepreghy Nándor szavaira Krisán László. Az sem működik, hogy Budapest miatt az összes pest megyei cég kimarad a támogatásokból, ahogy az sem jó, hogy a szolgáltatószektort ennyire háttérbe szorítják: nem lehet csak és kizárólag iparosításra, termelő beruházásokra építeni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG