<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Konszenzus az Egészségért Kör több mint 20 egészségügyi szakértője, - köztük professzorok, biológusok, kutató és gyakorló orvosok - szakmai ajánlást dolgozott ki 3. és a 4. oltásról, ami segít tisztábban látnunk a sokakat foglalkoztató kérdést.

Hazánkban nem alakult ki egységes szakmai álláspont abban a tekintetben, mely személyek esetében jár egyértelmű előnnyel a 4. Covid elleni védőoltás felvétele. Orvosok tízezreitől ugyanakkor nem várható a problémakörben való elmélyülés. A jelen dokumentumot aláíró egészségügyi szakértők szükségesnek látják egy széles körben egyeztetett szakmai álláspont megfogalmazását, mely egyaránt segítheti a lakosság tájékoztatását, illetve a betegellátásban közvetlenül résztvevő kollégákat az oltással kapcsolatos döntéseik meghozatalában - ez a véleménye Rékassy Balázs orvos, népegészségügyi szakértőnek, a Konszenzus az Egészség Kör (KEKSZ) társalapítójának is.

Világos és egyszerű. Fotó: DepositphotosVilágos és egyszerű. Fotó: Depositphotos

A szakmai protokolljuk szerint megfelelő tudományos bizonyítékok alapján Magyarországon is szükség van a 3. (emlékeztető - booster) oltásra, a Covid-19 ellen, ám ezzel szemben a 4. oltás általános bevezetése szakmailag nem indokolható a jelenlegi járványügyi helyzetben.

A 4. oltás felvétele véleményük szerint nekik javasolt:

  1. immunhiányos ill. immunszuppresszált betegek (pl. immunszuppresszív gyógyszert szedők, transzplantáltak, aktív kezelés alatt álló daganatos betegségben szenvedők, immunhiányos betegek, HIV fertőzöttek)
  2. 60 év feletti, alap-immunizációként két adag Sinopharm oltást kapott személyek, akiket ezt követően 1 db nyugati vakcinával oltottak
  3. kiemelt kockázatú egészségügyi dolgozók (pl. COVID osztályon dolgozók), amennyiben a 3. oltást több mint 4 hónapja kapták meg, és idősebb korosztályhoz tartoznak.

Ugyanezeket mondja egyébként Jakab Ferenc virológus és Szekanecz Zoltán klinikai immunológus is, erről az Mfor.hu-n megjelent cikkben beszélnek.

Jelen dokumentum publikálásakor Magyarország 9,7 milliós teljes lakosságából, illetve az elvileg oltható kb. 9 millióból a legalább 1 oltást kapott személyek száma 6,3 millió fő, a 3-szor oltottak száma 3,5 millió fő.

Ezért elsődleges feladatnak az első, illetve második oltás minél több ember részéről való felvételét tekintik, valamint a 3., emlékeztető oltás biztosítását, mert számos nemzetközi vizsgálat igazolja, hogy az idővel csökkenő védettség megerősítésére megerősítő oltásra is szükség van. Ezzel jelentősen csökkenthető a kórházba kerülés, illetve a halálozás veszélye. Így csak harmadlagos feladat lehet a 4. oltás bevezetése.

A 4. oltás azonnali, általános bevezetése a következő veszélyekkel jár a szakértők szerint:

  • a szűkös erőforrások (pl. oltóközpont, háziorvosok) túlterhelése,
  • az oltatlanok körében az oltás hatékonyságára vonatkozó bizalomvesztés felerősítése,
  • és egyéb fontos járványügyi védekezési intézkedésekről való figyelemelterelés.

A fentiekre tekintettel a 4. oltás felvételét ezért az irodalmi adatok alapján csak a fent említett veszélyeztetett csoportokban javasolják.

A 4. oltásra akkor lesz szükség, ha újabb antigén célpontú vakcinák érkeznek, vagy a járvány jellemzői jelentősen megváltoznak.

A részletes indoklást és szakmai érveket ezen a linken tudják elolvasni. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurót mozgósítana az EU Ukrajna újjáépítésére
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 16:14
A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB).
Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Makro / Külgazdaság Megerősítették: feladták Liszicsanszkot az ukránok, de visszavehetik Herszont - reggeli háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 06:27
Luhanszkot is teljesen bevették az oroszok, közben az ukránok Herszonhoz közelítenek.
Makro / Külgazdaság Veszélyekre figyelmezteti az Orbán-kormányt a bajor államminiszter – interjú
Wéber Balázs | 2022. július 4. 05:31
A magyar mentesség az olajembargó alól nem lehet indok az orosz energia-szállításoktól való függetlenedés hanyagolására, a Roszatom részvételével megvalósuló paksi fejlesztés pedig újabb veszélyes függőséghez vezethet – mondta el a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Melanie Huml. Bajorország államminisztere hozzátette: Magyarország továbbra is vonzó termelési helyszín, de a cégek szeretik, ha a politikai döntések kiszámíthatóak és transzparensek, Európa pedig több egy gazdasági érdekközösségnél. Az egyenrangú párbeszéd fontos, de a jogállamisági problémákat Bajorországból is aggodalommal szemlélik.
Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG