<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mivel a NATO-nak gyorsan csökkenő készletekkel kell szembenéznie, az elhúzódó konfliktus feltárta a Nyugat fegyvergyártási kapacitásának korlátait. Az ukrán erők a harcok tavaly februári kezdete óta annyi Javelin páncéltörő rakétát lőttek el, mint amennyit öt év alatt lehet legyártani. Káncz Csaba jegyzete.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) múlt hónapban nyilvánosságra hozott jelentése szerint a világ 100 legnagyobb fegyverszállítója közül 2021-ben az Egyesült Államok vállalatainak termelése változatlan maradt (0,9 százalékos marginális visszaeséssel), míg Európa esetében (Oroszország nélkül) 4,2 százalékos növekedést regisztráltak ugyanebben az időszakban, jóllehet jelentős eltérésekkel a régión belül. Míg például az Egyesült Királyságban 2,7 százalékos eladási csökkenés volt tapasztalható, Franciaország fegyvereladásai 2021-ben 28,8 milliárd dollárra nőttek az egy évvel korábbihoz képest erőteljesen, 15 százalékkal megugorva.

Összefüggéseibe helyezve a 100 legnagyobb beszállító összes fegyvereladása mindössze 1,9 százalékkal nőtt 2021-ben a világjárvány által sújtott 2020-hoz képest. Emiatt fontos felmérni az Ukrajnában zajló háború hatását a nyugati védelmi termelésre, amely először csak a 2022-es fegyvereladási adatokban jelenik meg.

Az ipar növekedésének háború előtti akadályai

2021-ben a COVID-19 terjedésének megakadályozására világszerte alkalmazott közegészségügyi korlátozások hatásai az egész világgazdaságban fennmaradtak, és nem kímélték a fegyveripart sem. Az ellátási lánc problémái, beleértve a megszakított világméretű szállítást és a félvezetőhiányt, számos cég fegyvereladásait befolyásolták – Nyugaton még inkább az integrált és összetett globális ellátási láncokra való támaszkodás miatt, de másutt is –, elsősorban az értékesítések 2021-ben várható kiesése vagy elhalasztása miatt.

Az utazási korlátozások miatti munkaerőhiányról több nyugati, „eredeti” védelmi és repülőgépgyártó (OEM) is beszámolt, ami a termelés másik jelentős akadálya. Ezen túlmenően egyes amerikai cégek a kereslet csökkenését is az értékesítés jelentős visszaesésének egyik fő okaként említették.

Az ukrajnai háború

A könyörtelen orosz légicsapások miatt a múlt hónapban Ukrajna villamosenergia-hálózatának több mint felét súlyosan megrongálták, sok helyen elviselhetetlenné téve a civil lakosság életkörülményeit. Az olcsó iráni öngyilkos drónok bevetése drámaian megszaporodott, miután Szergej Szurovikin tábornokot kinevezték az Ukrajnában tartózkodó összes orosz haderő új főparancsnokává (akit aztán január 11-én helyettessé fokoztak le). Ő úgy kalkulált, hogy Oroszország így hosszabb ideig lesz képes fenntartani a bombázásokat anélkül, hogy megterhelnék a maradék, jóval drágább cirkálórakéta-készleteiket.

Válaszul a Moszkvával szemben bevezetett nyugati szankciók páratlan szintet értek el, és ezek súlyos csapásokat mérnek Oroszország háborús gazdaságára. A Nyugat a háború kezdete óta látta el Ukrajnát katonai hardverrel és pénzügyi segítséggel.

Mivel a NATO kézzelfogható fegyverhiánnyal és gyorsan csökkenő készletekkel szembesült, az elhúzódó konfliktus felfedte a Nyugat fegyvergyártási kapacitásának korlátait, mivel képtelen volt gyorsan és zökkenőmentesen újraaktiválni a nem működő gyártósorokat, nem is beszélve újak létrehozásáról.

A béke kilátása

Mivel gyakorlatilag nincsenek érdemi béketárgyalások, és az ukrajnai háborúnak sem látszik a vége, a Kijev megsegítésére irányuló erőfeszítéseket a fegyvertermelés növelésével és a kimerült készletek pótlásával az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport, egy több mint 50 nemzetből és szervezetből álló, USA vezette csoport koordinálja.

A kapcsolattartó csoport tagjai az ukrán szolgálat tagjainak képzését is segítik ezeknek a képességeknek a használatára, és számos ország keresi a lehetőségeket, hogy segítse Ukrajnát a hosszabb távú védekezésben. A védelmi gyártás fellendítéséhez azonban időre, tartós befektetésekre és összehangolt erőfeszítésekre van szükség.

Ennélfogva sok évbe telhet, amíg a fegyvergyártók növelik a termelési kapacitásukat a háború által generált megnövekedett lőszerek iránti kereslet fényében. Ezt az az Egyesült Államok Javelin páncéltörő irányított rakétákra vonatkozó megrendelése is bizonyítja, hiszen ukrán erők a harcok tavaly februári kezdete óta annyi Javelint lőttek el, mint amennyit öt év alatt lehet legyártani.

Az ukránok tizenegy hónap alatt annyi Javelint lőttek el, mint amennyit öt év alatt lehet legyártani. Fotó: Wikipedia
Az ukránok tizenegy hónap alatt annyi Javelint lőttek el, mint amennyit öt év alatt lehet legyártani. Fotó: Wikipedia

Az európai fegyvergyártók a katonai hardverek iránti kereslet jelentős növekedésére is számítanak, ami a Kijevnek szállított lőszer- és platformkészletek feltöltésének követelménye alapján várható. Valójában Kelet-Európa védelmi ipara tüzérségi töltényeket, fegyvereket és egyéb katonai cikkeket gyárt olyan ütemben, amilyet a hidegháború óta nem ért el. Az a kötelezettségvállalás azonban, hogy továbbra is fegyvereket szállít Ukrajnának, „amilyen hosszú ideig csak kell”, valószínűleg végül tarthatatlannak bizonyul.

Az EU „fel van készülve a hosszú háborúra” Ukrajnában, és „ameddig kell”, támogatni fogja Kijevet az orosz agresszióval szemben – mondta szerdán a svéd külügyminiszter, akinek országa az EU elnöki tisztét tölti be. Nos, ez igazán jól hangzik, de kérdés, hogy ezt a kijelentést előzetesen leegyeztette-e katonai szakértőkkel.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Egyre durvábbak a francia tüntetések, rengeteg rendőr sérült meg
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:06
A tüntetők viszont a rendőröket vádolják túlzott erőszakkal, egyre inkább elszabadulnak az indulatok Franciaországban.
Makro / Külgazdaság Szuperszonikus rakétát lőttek ki az oroszok, túl nagy a csend a nukleáris fegyverek körül
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 07:33
Megszűnt az orosz kommunikáció Amerika felé a nukleáris erőkről, a Japán-tengeren viszont egyértelmű üzenetet küldtek. Reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Balhé Barcelonában - letartóztattak egy EP-képviselőt
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:26
Öt év után tért haza, őrizetbe vették a katalán politikust.
Makro / Külgazdaság Nincs még jele a Fehéroroszországba telepítendő nuklerális taktikai eszközöknek
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 19:44
A NOB nem tartja kizártnak, hogy visszaengedje az orosz és fehérorosz sportolókat, közel 7 ezren érkeztek tegnap Ukrajnából. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepően jól járhat a NATO a finn csatlakozással
Wéber Balázs | 2023. március 28. 19:23
Bár a finn NATO-csatlakozás látszólag elsősorban Finnország érdeke, az észak-atlanti szövetség is jelentősen erősödhet általa. Svédországgal együtt pedig egy északi erőd jön majd létre a NATO-n belül. Nagyító rovatunkban ezúttal a közelgő finn tagságot nézzük meg közelebbről.
Makro / Külgazdaság Először választottak muszlim miniszterelnököt Skóciában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:39
Humza Yousafot, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjét választotta kedden Skócia új miniszterelnökévé az edinburgh-i parlament. Yousaf a szavazás eredményének ismertetése utáni beszédében ismét hitet tett Skócia függetlenné válása mellett.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem enged: ragaszkodik az Északi Áramlatot ért szabotázsakció kivizsgálásához
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:14
Oroszország sajnálja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem támogatta az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett diverzánscselekmény nemzetközi kivizsgálását kezdeményező orosz-kínai határozattervezetet, Moszkva ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy ez a vizsgálat megtörténjen - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Baj van a Teslákkal? Vizsgálódnak Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:39
A biztonsági övek körül akadt egy kis probléma a vadonat új Teslák esetében.
Makro / Külgazdaság Megindult a tolongás az ukrajnai újjáépítési falatokért
Mester Nándor | 2023. március 28. 17:26
A német és az amerikai kormány megágyaz a cégeiknek. Az európai építőipari vállalatok már tapogatóznak.
Makro / Külgazdaság Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem teljesül Orbán Viktor ukáza
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:07
Bár a kormányfő 2023 végére az egyszámjegyű infláció elérésére utasította a pénzügyminiszterét és kérte a jegybankelnököt, a Magyar Bankholding elemzőinek várakozása szerint az éves fogyasztóiár-index még magasabb lehet 9 százaléknál.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG