<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A horvát miniszterelnök abban bízik, hogy az Európai Bizottság zöld utat ad Horvátország felvételének a schengeni övezetbe. Ez a horvát várakozások szerint október 16-án történhet meg. Lehet azonban, hogy a szlovének elrontják majd a horvátok örömét.
Plenkovic bízik abban, hogy még a Juncker-bizottság beengedi őket. EPA/OLIVIER HOSLET

A cikk a Privátbankár.hu és a BALK együttműködésében jelenik meg.

Horvátország számára politikai szempontból fontos, hogy pozitív értékelést kapjon az Európai Bizottságtól a schengeni belépéssel kapcsolatban – nyilatkozta három napos brüsszeli látogatása során a horvát miniszterelnök.

A schengeni előszoba

Andrej Plenković szerint azonban egyelőre nem tudni, hogy Horvátország mikor léphet be a belső határellenőrzés nélküli övezetbe.

A horvátok azt szeretnék, hogy még idén megkapják Brüsszel beleegyezését.

Nekünk az volt a célunk, hogy még az idei 2019-es évben megkapjuk az Európai Bizottság pozitív döntését azzal kapcsolatban, hogy Horvátország minden elvárást teljesített. Számunkra politikai szempontból fontos, hogy ez Jean-Claude Juncker öröksége legyen.

A horvát várakozások szerint a még a Juncker által vezetett Európai Bizottság dönthet erről október közepén, de ezzel kapcsolatban biztos dátum nem létezik. Ennek több oka is van.

Az egyik az, hogy Románia és Bulgária is ott előszobázik, és ők Horvátország előtt állnak a sorban.

A másik ok, hogy tervben van a schengeni rendszer erősítése. A harmadik pedig az, hogy nincs megállapodás a dublini rendszerrel kapcsolatban, főleg ami a migrációra vonatkozó kérdéseket illeti.

A negyedik ok

Negyedik ok is van, amiről eddig senki nem beszélt, bár mindenki tudta, hogy létezik, és ott parázslik a hamu alatt.

A szlovénokra mindig lehet számítani, ha a horvátok életét kell megkeseríteni. Ez most is így van.

Horvátország gyakorlatilag egyetlen szomszédjával sem rendezte a határvitát, és miként lehetne ezt a kérdést megkerülni, s automatikusan arra a megállapodásra jutni, hogy (Horvátország) alkalmas a schengeni övezetbe történő belépésre?

– tette fel a kérdést Marjan Šarec, szlovén miniszterelnök New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakának szünetében.

Horvátországnak a határokat illetően valóban vannak problémai a volt Jugoszlávia szétesését követően létrejött többi délszláv állammal, így például Szlovéniával is.

Ráadásul sok panasz érkezik a horvát rendőri túlkapásokról a Szerbia és a Bosznia-Hercegovina felől érkező migránsokkal szemben.

Ami pedig Magyarországot illeti, felvetődhet a trianoni határok kérdése, amit 2020-ban a százéves évforduló mindenképpen felerősít majd.

A diplomáciai köntös

Marjan Šarec az iménti felvetéssel megfújta a parazsat, de a lángok még nem csaptak fel, a szlovén miniszterelnök ugyanis nem adott egyenes választ arra a kérdésre, hogy Szlovénia megvétózza-e Horvátország felvételét a schengeni övezetbe.

Szlovénia úgy fog viselkedni, ahogy azt abban a pillanatban az érdekei diktálják, de nem csak Szlovénia érdekeire kell tekintettel lenni, hanem a jogállamiság érdekeire is.

A szlovén miniszterelnök szép diplomáciai köntös alá rejtette valódi szándékát, amit felsőbb érdekek alá rendelt.

Ezt követően az esetleges szlovén vétót akár úgy is lehet majd magyarázni, hogy Szlovénia mindenáron szerette volna, hogy Horvátország a schengeni övezet tagja legyen, de ez a jogállamiság szempontjából lehetetlen.

Egy másik szlovén politikus, Miro Cerar, volt kormányfő és jelenlegi külügyminiszter, szintén New Yorkból üzent a horvátoknak, akik szerinte csak akkor léphetnek be a schengeni övezetbe, ha elfogadják a két ország közötti határokról szóló döntőbírósági határozatot.

Vétózni fognak (?)

A horvátok és a szlovénok most Brüsszelre tekintenek, és egyúttal megpróbálják befolyásolni a bizottsági döntést a horvátok alkalmasságával kapcsolatban.

A szlovénok úgy érzik, hogy valami miatt most Horvátországnak áll a zászló.

Amióta én Brüsszelbe járok az uniós találkozókra, engem már semmi sem lephet meg. Ha az Európai Bizottság politikai döntést hoz, és nem tartja be a Horvátország felkészültségéről szóló szakmai jelentést, akkor Szlovénia is politikai lépéseket fog tenni

– jelezte a szlovén miniszterelnök, amivel ismételten azt sejtette, hogy Szlovénia vétózni fog.

Az éppen Brüsszelben tartózkodó horvát miniszterelnök minderre egy kitérő mondattal reagált, amit a köznyelvben röviden és tömören csak nyomdafestéket nem tűrő szavakkal lehetne kifejezni.

A bármilyen blokádra való törekvés visszaélésnek számít, és semmilyen összefüggésben sincs a lényeggel, nem jelent jót, és végül mindig arra üt vissza, aki él vele

– üzente vissza a horvát kormányfő.

Ebből azonban kiderül, hogy a horvátok is vétóra számítanak a szlovénok részéről.

Ami a szakmai szempontokat illeti, azok általában kétféleképpen magyarázhatók: vagy így, vagy úgy.

A horvátok szerint ők már készen állnak, a szlovének szerint viszont a horvátok még nem felelnek meg a schengeni elvárásoknak.

Ezek után nehéz olyan politikai vagy éppen szakmai döntést hozni, amellyel Zágrábban és Ljubljanában is elégedettek lesznek.

Arról nem is szólva, hogy a horvátok schengeni tagságát követően felesleges pénzkidobásnak és időpocsékolásnak tűnhet azoknak a “szép, új kerítéseknek” a megépítése, amelyeket a migránsok megállítására a szerbek állítanak fel a szlovén oldalon Horvátország felé.

Varga Szilveszter, a BALK főszerkesztőjének írása. Az eredeti cikk itt érhető el.

Makro / Külgazdaság Megtiltották az ukrán tisztviselők külföldre utazását, tiltakoznak a kárpátaljaiak a provokációkkal szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 20:07
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Elképesztő felelőtlenség: a Nyugat már nem foglalkozik Putyin vörös vonalaival – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2023. január 27. 19:31
A 2023-as év drámainak bizonyulhat Oroszország számára, és több, belső kérdésre adott válasz a következő évtizedekre eldöntheti az ország sorsát. A Pentagon nyilvánosan nem deklarált célja, hogy az ukránok vágják át a Krím és Oroszország közötti „szárazföldi hidat”, amelyet Putyin erői tavaly elfoglaltak. A nyugati politikai elit most úgy véli, hogy egy orosz nukleáris csapás valószínűsége meglehetősen kicsi – de igazuk van-e? Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG