1p
Szakértők szerint Horvátország erős adottságokkal és gyengélkedő gazdasággal, aggodalmak közepette, de nagy reményekkel csatlakozik hivatalosan az EU-hoz.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavalyi rangsorában Horvátország a világranglista 54-ik helyét érte el évi 17 810 dolláros egy főre jutó hazai össztermékkel vásárlóerő-paritáson. Ezen a listán Magyarország a 49. volt (19 638 dollár), Lengyelország a 47., Szlovákia a 43., Csehország a 36. A volt Jugoszláviából Szlovénia tavaly a világranglista 35. helyezettje volt, Macedónia a 84., Szerbia a 86., Bosznia a 98. Ezen a listán az EU-ba legutóbb fölvett Bulgária a 67-ik (14 312 dollár), Románia a 74-ik (12 808) helyet érte el.

Az EU statisztikai hivatala szerint a horvát GDP vásárlóerő-paritáson az EU-átlag 61 százaléka volt tavaly.

Recesszióban az ország

Ahogy arról a Privátbankár korábban beszámolt, Horvátország gazdasága sokat nyerhet a csatlakozással.

Horvátország 1991-ben lépett ki Jugoszláviából. A balkáni háborúk után gyors növekedés következett elsősorban az idegenforgalomból, az idegenforgalmat támogató állami beruházásokból - főleg út- és autópálya-építésekből a fő európai folyosók mentén -, politikai és gazdasági reformok támogatásával. Az ország gazdasága 2007-re évi 6 százalékkal bővült, ám a világválság megtépázta: az előrejelzések szerint idén már ötödik éve folytatódik a recesszió.

Forrás: wikipedia.hu

A felfutásban éppúgy az idegenforgalomé volt a főszerep, mint a visszaesésben. A 4,3 millió lakosú ország évente körülbelül 10 millió turistát fogad. Kínálati oldalról a horvát GDP 66 százalékát adják a szolgáltatások, amelyek közül a legfontosabb, az idegenforgalom önmagában a hazai össztermék 20 százalékát termeli. A horvát tengerpart az ENSZ rangsora szerint a világ 18. utazási célpontja, de a világválság miatt kevesebb lett a vendég az utóbbi években.

Horvátország egyelőre nem mond le a kunáról, az euróval még várnak egy kicsit. Részletek >>

Szűkülő ipar, növekvő munkanélküliség

Az ipar a GDP 27 százalékát adja, ebben kiemelkedő a hajógyártás, a bányászat, az Adria-kőolajvezeték rijekai központja és a horvát kormány és a magyar Mol közös tulajdonában lévő INA olajtársaság tevékenysége. A mezőgazdaság a GDP 6 százalékát adja, ebből elsősorban a tengeri hal, a bio-élelmiszerek, a bor és az olívaolaj exportja jelentős külföldről nézve.

Magyarország nem koráltozza a horvát munkavállalókat. A csatlakozás után szabadon vállalhatnak munkát nálunk.

Az EU-beli megfigyelők Horvátország gondjai közé sorolják az ipar szűkülését a rendszerváltás óta, összefüggésben a kelet-európai piacok elvesztésével, az ebből és az utóbbi évek általános visszaeséséből fakadó munkanélküliséget - amely a 2007-es 9 százalékról mára 20 százalék fölé emelkedett -, a szegénységet - a lakosság több mint 20 százaléka él a szegénységi küszöb alatt -, az ügyek tömegét cammogva cipelő igazságszolgáltatást, a közigazgatás elmaradottságát, a bürokráciát és a korrupciót. A Világbank felmérése szerint Horvátország a világranglista 84-ik helyezettje volt tavaly az üzleti tevékenység, vagyis a cégalapítás és -működtetés szabályozási, adminisztratív és finanszírozási könnyűsége tekintetében. Magyarország az 54. helyen áll.

Az emberek megosztottak

Az EU-csatlakozás előtti napon a Reuters véleményeket gyűjtött. "Nézzék csak, mi történik Spanyolországban vagy Görögországban! Hát ide tartunk mi is? Sok illúzió kellene, hogy örüljünk az EU-csatlakozásnak, de már nincsenek illúzióink" - mondta egy nyugdíjas zágrábi járókelő.

"Az EU nem tökéletes, de ez Horvátország egyetlen esélye. Szükségünk van a belépésre pénzügyi és gazdasági okokból, és a béke és a stabilitás megőrzése végett" - mondta Slavenka Drakulic Ilic írónő.

A magyar-horvát kapcsolat

A csatlakozással jelentősen egyszerűsödik a határátlépés.

Horvátországgal Magyarország kereskedelmi kapcsolatai 1995-től a mostani évtized elejéig megkétszereződtek. A kétoldalú kereskedelem 2007 óta meghaladja az évi egymilliárd eurót a magyar külügyminisztérium összefoglalója szerint, és a magyar import növekedésével a behozatal és a kivitel aránya kiegyenlítettebbé vált. Tavaly a magyar export 8,2 százalékkal, az import 16 százalékkal növekedett.

A legnagyobb exportőrök és importőrök a két ország nagyvállalatai, a Mol, az INA, az Agrokor, és a multinacionális cégek. Mellettük több ezer kis- és középvállalkozás vesz részt a kétoldalú kereskedelemben. Magyarország a nyolcadik helyezett Horvátország kereskedelmi partnerei sorában Olaszország, Németország, Szlovénia, Oroszország, Bosznia, Ausztria és Kína után, és Horvátország számára Magyarország a tizedik legfontosabb exportpiac.

Nemcsak kereskedünk

Magyarország nagyságra a negyedik befektető Horvátországban, mintegy 2,8 milliárd eurós működőtőke-beruházással főképp az energiaiparba, a pénzügyi és az ingatlanszektorba. A magyar befektetések közül a legjelentősebbek a Mol, az OTP Bank és a Dunapack beruházásai.

A legnagyobb horvát olajtársaság, az INA a Mol és a horvát kormány közös tulajdona, 49,08 százalékos, illetve 44,84 százalékos arányban, a maradék 6,08 százalékon magán és intézményi befektetők osztoznak.

A kétoldalú kapcsolatokban az energiaügyi együttműködés kereteit kijelölték a 2011. február 8-án aláírt kormányközi energiaügyi szerződések.

Az OTP horvátországi hálózata, az OTP banka Hrvatska a horvát bankpiac nyolcadik számú szereplője a mérlegfőösszeg alapján, és az Isztriai-félszigeten a legnagyobb piaci súlyú bank.

A Trigránit 350 millió euró értékű projekt keretében bevásárló- és szórakoztatóközpontot létesített Zágrábban. A nagyok mellett az Exclusive Change, a Snack-Pack látványpékségei, a Duna-Dráva Cement cementüzemei, továbbá a Dalmácia Holiday Kft. jachtkikötői, szállodái nem kevésbé ismertek Horvátországban.

Nyaralók az Adrián

A magyar tőkebefektetések egyik különleges területét jelentik a magyar állampolgárok elsősorban tengerparti ingatlanvásárlásai. 2009. február 1-e óta már az EU állampolgárai és az ott bejegyzett vállalatok a horvát állampolgárokkal és vállalatokkal azonos elbírálás alá esnek, és az ügyintézés is hasonló ingatlanvásárláskor.

A horvát tőke magyarországi befektetései még nem jelentősek. A korábbi években az Agrokor megvásárolta a Fonyódi Ásványvíz Üzemet és a Baldauf fagylaltgyárat.

Magyarország és Horvátország között működik az IPA CBC határon átnyúló gazdaságfejlesztési program, amely EU-forrásokból segíti a határ menti megyék, Zala, Somogy, Baranya, illetve Csáktornya, Kapronca, horvát Baranya együttműködését.

Forrás: wikipedia.hu

A magyar-horvát környezetvédelmi együttműködés sikere az UNESCO tavalyi döntése, amely bioszféra-rezervátummá nyilvánította a Mura, a Dráva és a Duna folyók magyar és horvát területeit.

Négyévi csökkenés után 2011-ben már nőtt a Horvátországba látogató magyar turisták száma: több mint 330 ezer magyar állampolgár járt Horvátországban, körülbelül 10 százalékkal több, mint 2010-ben. Ezzel a magyarok a kilencedikek voltak a horvát idegenforgalom piacán. Tavaly ismét visszaesés volt: 308 ezer magyar turista 1,63 millió éjszakát töltött Horvátországban fizető szálláshelyen. Magyarországra évente körülbelül 30 ezren látogatnak Horvátországból.

Horvátország uniós csatlakozási szerződését Magyarország az elsők között, 2012. február 13-án ratifikálta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG