2p

Az uniós feltételek teljesítése esetén is végleg elbúcsúzhat rengeteg uniós pénztől Magyarország.

Tovább zajlik a magyar kormány és brüsszeli testületek közti alkudozás a Magyarországnak elvben járó, de különböző okok miatt nagyrészt még mindig zárolt uniós pénzekről. Csakhogy az egyik nagy pénzcsomag kapcsán kezdi nagyon szorítani az idő a magyar kormányt.

A befagyasztott pénzek egyik része az úgynevezett kohéziós alapból származik, az ebből járó mintegy 8600 milliárd forintnyi támogatás nagyjából felét (22 milliárdóbl 12 milliárdot) végül hozzáférhetővé tett Magyarország számára az Európai Bizottság.

A másik nagy összeget az uniós Covid-helyreállítási alap, az RRF forrásai jelentik, az össesen 10 milliárd euróból 6 vissza nem térítendő, 4 hitel formájában kerülhetne Magyarországra. Csakhogy a Válasz Online cikke szerint ennek lehívása komoly problémákba ütközhet.

Ugyanis ezeket a pénzeket nem projektekre, hanem végrehajtott reformokra fizeti ki a Bizottság, a határidő pedig 2026 vége. Magyarország viszont a még nem teljesített uniós "szupermérföldkövek" miatt egyelőre csak 920 millió euróhoz férhet hozzá, és ha ezekben sikerül is kiegyezni az Unióval, már nem nagyon lesz idő a beígért reformok végrehajtására, és ezzel az újabb részletek lehívására.

A kockán forgó mintegy 4000 milliárd forint márpedig hatalmas összeg, közel annyi, mint a magyar költségvetés 2023-as, igencsak magas hiánya volt.

A magyar diplomácia a Válasz Online információi szerint ezért azt igyekszik elérni, hogy a határidőt hosszabbítsák meg, sőt ezt próbálták az Ukrajnának szánt uniós támogatás megszavazásának egyik feltételéül is szabni, ám lepattantak az uniós intézményekről. Ettől függetlenül reményt adhat a magyar kormánynak, hogy más országokban is lassan megy az RRF-pénzek lehívása, 2024 februárjáig csak a keret 30 százalékát tudták uniós szinten felhasználni, így elképzelhető, hogy valamilyen konstrukcióban kitolják a határidőt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG