BUX
32 858.75
+1.84%
+593.00
OTP
8 810.00
-3.19%
-290.00
MOL
1 968.00
+4.40%
+83.00
RICHTER
6 375.00
+4.77%
+290.00
MTELEKOM
360.00
+1.41%
+5.00
 
2013. szeptember 18. 15:28

Ha a munkapiac és a tőkepiac is (sokkal) hatékonyabban működne, a teljes GDP 40 százalékkal lenne magasabb - véli a Magyar Nemzeti Bank kutatási vezetője.

Egy ország jólétének hagyományos mérőszáma a bruttó hazai termék (GDP), vagyis az ország területén előállított javak összessége. A GDP előállítása termelési tényezők - tőke, munka - által történik; a folyamatban kulcsfontosságú a rendelkezésre álló tényezők felhasználásának hatékonysága, a termelékenység - magyarázta Kónya István, a Magyar Nemzeti Bank kutatási vezetője, a CEU közgazdasági tanszékének oktatója a Privátbankár.hu Növekedés 2013 című konferenciáján. Egy ország gazdasági jóléte tehát a tényező-felhasználás és a termelékenység függvénye.

Az alacsony termelékenység miatt maradunk le

1996 és 2008 között Csehország, Lengyelország és Magyarország GDP-je valamelyest közeledett Németországhoz. Az időszak végére a cseh, lengyel és magyar termelékenység közötti kezdeti különbség eltűnt; a meglévő lemaradás legfőbb oka mindhárom országban a termelékenység alacsonyabb szintje.

Emellett a tényezőfelhasználás súlya is jelentős, főleg Csehországot Magyarországgal és Lengyelországgal összehasonlítva - mondta a szakember. Magyarán nem csak a termelékenységünk szintje okozza a lemaradást Németországtól: jelentős tartalékok vannak a tőke- és munkapiacon is.

Magas reálkamat-prémium és magas adók

A beruházásokat illetően a szakember elmondta: a reálkamat-prémium Magyarországon és Lengyelországban jelentős volt (Németországhoz képest), különösen az időszak első felében. Az adatok azonban azt mutatják, hogy a reálkamat-prémium csökkenése nem jelenti automatikusan a beruházási ék csökkenését. A külföldi finanszírozás költsége és a beruházás közötti hatékonyság pedig Magyarországon volt a legnagyobb.

Kónya István elmondta: a tőkét terhelő adók mértéke Magyarországon és különösen Lengyelországban nem magyarázta a beruházás alacsony szintjét. A tényezőfelhasználás hatékonyságát vizsgálva pedig kiderül: Magyarországon és Lengyelországban annál is alacsonyabb volt a munkapiaci hatékonyság, mint azt az (egyébként magas) adóterhelés indokolná.

Jelentős tartalékok vannak a magyar gazdaságban

A magyar gazdaság felzárkózását elsősorban a termelékenység növekedése vezérli. Ezzel együtt jelentős tartalékok rejlenek a munka- és tőkepiacon: ha a munkapiac hatékonysága - elsősorban a foglalkoztatás bővítésén keresztül - a brit, a tőkepiac hatékonysága pedig a német szintre emelkedne, a tejes GDP 40%-kal lenne magasabb - véli Kónya István.

Makro / Külgazdaság Boris Johnson intenzív osztályra került
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 21:40
Vasárnap este szállították kórházba a brit miniszterelnököt, akinek napközben rosszabbodott az állapota.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: belobbantak Stockholm és Oslo migráns negyedei
Káncz Csaba | 2020. április 6. 21:03
A svéd- és norvég fővárosban a szomáliaiak felülreprezentáltága a halottak között a zsúfolt szállásaiknak köszönhető, valamint alacsony szintű hozzáférésükhöz a járvánnyal kapcsolatos információkhoz. A többnyelvű felvilágosító kampány mindkét országban elkésett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Palkovics elárulta, mennyivel száll be az állam a bérköltségbe
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 6. 20:31
Az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv legfontosabb eleme a meglévő munkahelyek védelme a koronavírus-járvány idején - jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az M1 aktuális csatornán hétfő este.
Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzt csatornázott Orbán Viktor a gazdaságba pár perc alatt
Székely Sarolta | 2020. április 6. 16:43
A programokból ugyan csak 1-1 intézkedést emelt ki a bejelentés során Orbán Viktor miniszterelnök, már ezek is közel 3100 milliárd forintot irányítottak a magyar gazdaságba. 
Makro / Külgazdaság Duplájára nőtt a rendőri intézkedések száma Budapesten
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 12:35
Nem állít valósat a New York Times-ban megjelent cikk, miszerint Magyarország már régóta a tömeges fertőzések időszakában lenne, valamint szombatról vasárnapra virradóan duplájára nőtt a rendőri intézkedések száma Budapesten - többek között ezek derültek ki az operatív törzs mai tájékoztatóján. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor délben bejelentést tesz
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 11:16
A miniszterelnök várhatóan az országmentő gazdasági csomag részleteit fogja ismertetni.
Makro / Külgazdaság Már 1,28 millió korona-fertőzött van a világban
MTI | 2020. április 6. 09:51
Tovább szigoríthat Szlovákia, reménykedik Ausztria. Megszólalt a brit királynő, már a New York-i tigrisek is elkapták a vírust. Nemzetközi körkép.
Makro / Külgazdaság Elő a maszkokat: ma összeül az Országgyűlés
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 6. 08:34
A rendeleti kormányzás életbe lépése óta kissé súlytalanná vált Országgyűlés ma kezdi meg soron következő négynapos ülését. A napirendi pontok között nem szerepel a veszélyhelyzet visszavonása, de mentelmi ügyekben dönthetnek a honatyák - legalábbis aki bemegy dolgozni.
Makro / Külgazdaság Trump már látja a fényt az alagút végén
MTI | 2020. április 6. 08:27
Az amerikai elnök szerint közle lehet a járvány vége az USA-ban. A következő két hétben azonban még várhatóan jelentősen emelkedni fog a koronavírusban elhunytak aránya az országban.
Makro / Külgazdaság Rengetegen fognak túlórázni - újabb rendeleteket adott ki a kormány
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 07:25
Újabb kormányrendeletek jelentek meg vasárnap éjszaka a Magyar Közlönyben, ezúttal mind a járványhelyzethez szorosan kapcsolódó témában született, a rendvédelmi szervekről, honvédekről, büntetés-végrehajtásról, valamint az ingyenes parkolásról és a SZÉP-kártyáról is. Ezek közül emeltünk ki néhány fontosabbat, érdekesebbet. 
Friss
hírlevél