TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ha a munkapiac és a tőkepiac is (sokkal) hatékonyabban működne, a teljes GDP 40 százalékkal lenne magasabb - véli a Magyar Nemzeti Bank kutatási vezetője.

Egy ország jólétének hagyományos mérőszáma a bruttó hazai termék (GDP), vagyis az ország területén előállított javak összessége. A GDP előállítása termelési tényezők - tőke, munka - által történik; a folyamatban kulcsfontosságú a rendelkezésre álló tényezők felhasználásának hatékonysága, a termelékenység - magyarázta Kónya István, a Magyar Nemzeti Bank kutatási vezetője, a CEU közgazdasági tanszékének oktatója a Privátbankár.hu Növekedés 2013 című konferenciáján. Egy ország gazdasági jóléte tehát a tényező-felhasználás és a termelékenység függvénye.

Az alacsony termelékenység miatt maradunk le

1996 és 2008 között Csehország, Lengyelország és Magyarország GDP-je valamelyest közeledett Németországhoz. Az időszak végére a cseh, lengyel és magyar termelékenység közötti kezdeti különbség eltűnt; a meglévő lemaradás legfőbb oka mindhárom országban a termelékenység alacsonyabb szintje.

Emellett a tényezőfelhasználás súlya is jelentős, főleg Csehországot Magyarországgal és Lengyelországgal összehasonlítva - mondta a szakember. Magyarán nem csak a termelékenységünk szintje okozza a lemaradást Németországtól: jelentős tartalékok vannak a tőke- és munkapiacon is.

Magas reálkamat-prémium és magas adók

A beruházásokat illetően a szakember elmondta: a reálkamat-prémium Magyarországon és Lengyelországban jelentős volt (Németországhoz képest), különösen az időszak első felében. Az adatok azonban azt mutatják, hogy a reálkamat-prémium csökkenése nem jelenti automatikusan a beruházási ék csökkenését. A külföldi finanszírozás költsége és a beruházás közötti hatékonyság pedig Magyarországon volt a legnagyobb.

Kónya István elmondta: a tőkét terhelő adók mértéke Magyarországon és különösen Lengyelországban nem magyarázta a beruházás alacsony szintjét. A tényezőfelhasználás hatékonyságát vizsgálva pedig kiderül: Magyarországon és Lengyelországban annál is alacsonyabb volt a munkapiaci hatékonyság, mint azt az (egyébként magas) adóterhelés indokolná.

Jelentős tartalékok vannak a magyar gazdaságban

A magyar gazdaság felzárkózását elsősorban a termelékenység növekedése vezérli. Ezzel együtt jelentős tartalékok rejlenek a munka- és tőkepiacon: ha a munkapiac hatékonysága - elsősorban a foglalkoztatás bővítésén keresztül - a brit, a tőkepiac hatékonysága pedig a német szintre emelkedne, a tejes GDP 40%-kal lenne magasabb - véli Kónya István.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél