<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Itt a párhuzamos export. Főleg Kína lehet a segítség.

Az Ukrajna elleni háború elindítása óta szinte az egész nyugati világ leállította vagy erősen korlátozta az Oroszországba irányuló termékexportot. A szolgáltatásokat is átszervezték vagy beszüntették. Több világcég bezárta gyárait, néhány már el is adta vagyonelemeit valamilyen helyi vállalkozásnak, több tucat globális szolgáltató cég kivonult. 

Kerülő úton jöhetnek az autók is. Fotó: depositphotosKerülő úton jöhetnek az autók is. Fotó: depositphotos

A teljes fejlett nyugati világ leállította a nukleáris berendezések és az informatikai termékek exportját Oroszországba. Az Európai Unió az összes orosz importcsoportban megálljt parancsolt. A vegyipari és gyógyszeripari termékeknél csatlakozott hozzá Svájc, Nagy-Britannia, Japán és Ausztrália. Az élelmiszeripari-és dohányáruk, valamint a fémipari termékek esetében az Egyesült Államok, Svájc és Ausztrália, míg a textil és szerszámgépipari importban az amerikaiakon kívül Japán és Ausztrália is.

Az orosz kormány – Vlagyimir Putyin elnök kezdeményezésére – április 19-én rendeletet hozott az úgynevezett párhuzamos importról, ami valójában importhelyettesítési kísérlet és sok esetben azt jelenti, hogy a termék az adott márka tulajdonosának engedélye nélkül is bevihető az országba. Ez történt például a nyugati és távol-keleti személy-és teherautóknál és az ezekhez szükséges alkatrészeszeknél.

Az alábbi termékcsoportoknál lehet alkalmazni a párhuzamos importot:

 • építőanyag, üvegáruk, festékek, ragasztók
 • kőolaj és kőolajszármazékok
 • háztartásvegyipari és kozmetikai termékek
 • atomreaktorok és atomerőművi berendezések
 • közúti személy-és teherjárművek
 • hajók, mozdonyok, vagonok, villamosok
 • bútor, játék, ruha, cipő, bőráru, selyem
 • gyógyszer
 • kaucsuk, műanyagáruk, 
 • fegyver és lőszer
 • fémipari termékek
 • fogászati anyagok
 • élő növények

Ez a párhuzamos import egyelőre vegyes sikereket hozott, de a hét elején már óriási elánnal számolt be az orosz állami sajtó arról, hogy befutott az első dél-koreai okostelefon-szállítmány, méghozzá Kazahsztánon keresztül. Vélhetően az történik, hogy az oroszok megállapodnak egy „baráti” országgal, amelyik a saját importját épp annyival növeli meg, amennyire az oroszok igényt tartanak, vagyis ezzel kijátszhatják az embargót.

Az egész akciósorozat jövőjét meghatározza, hogy miként reagál a továbbiakban Kína, amelyik több ágazatban is a legnagyobb részesedést tudta kivívni az orosz importon belül. A tíz legfontosabb import ágazatból ötben piacvezető az ázsiai állam – derül ki a Ria Novosztyi orosz hírszolgálati iroda friss összeállításából.

A legnagyobb szelet itt a gépek és berendezések, ez a csoport a teljes 2021-es orosz importnak közel 31 százaléka volt. Ebben a kategóriában messze Kína áll az élen 41 százalékkal.

További, jelentős arányt, mintegy 12 százalékot képviselnek az orosz behozatalban a vegyipari termékek, ilyeneket több nyugati országban is vettek a háborúig, a németek részesedése volt a legnagyobb 15 százalékkal. Tíz százalék fölött van (11 százalék) a fuvarozással összefüggő termékek (mozdonyok, teherhajók) aránya, ennek ötödét Dél-Korea adta, amelyik természetesen csatlakozott a szigorító intézkedésekhez. 

Kína egyébként nem csupán a gépek és berendezések terén tudott felmutatni sikeres exportot az orosz piacra, hanem például a fémáruknál is. Ez a csoport a teljes orosz import 6,9 százaléka volt tavaly, s ennek 27 százalékát szállították kínai vállalatok. A műanyag-és kaucsuk termékek 5,9 százalékot hasítottak ki az orosz behozatalból, s itt 22 százalékos a kínai részesedés.

Még nagyobb a távol-keletiek fölénye a textil áruknál, a teljes orosz importból mindössze 4,4 százalékot képviselő csoportban 34 százalékot tettek ki a kínai áruk, ami persze nem meglepő, évek óta ekörül mozog ez a mutató. Szerszámokat és órákat (!) is főleg Kínából vesz Oroszország, a teljes exportból 3,1 százalékkal részesedő ágazatban a piac ötödét uralják a kínaiak. 

Az orosz kormány nem csupán az importhelyettesítéssel, hanem más eszközökkel is tompítani akarja a szankciók hatását. Egyszerűsítette például az elektronikai termékek behozatalát, ezen kívül eltörölte a fontos nagyberuházásokhoz szükséges technológia és berendezések, felszerelések vámját. Azt egyébként a Ria Novosztyi által idézett orosz közgazdászok is elismerik, hogy csak a következő pár hónapban derül ki, hogy a nyugati alkatrészek nélkül mire képes az orosz ipar. Ha nagyok lesznek a fennakadások, akkor az importhelyettesítést még nagyobb fokozatra kell kapcsolni. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely bejelentette: engedett Brüsszelnek a kormány az uniós források ügyében
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 12:48
A cél, hogy minél előbb hozzáférhessünk az uniós Helyreállítási Alap pénzeihez.
Makro / Külgazdaság Lemond a brit miniszterelnök: elsodorják a botrányok Boris Johnsont
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:46
Nem tud tovább ellenállni a botrányhős miniszterelnök: a párt vezetésétől most, a miniszterelnöki címtől ősszel válik meg Boris Johnson.
Makro / Külgazdaság Tíz hónap után először lett többlet a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:16
A várt hiánnyal szemben 135 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben májusban az áprilisi 523 millió euró deficitet követően, ami tíz hónapja az első többlet.
Makro / Külgazdaság Az óriási kamatemelés ellenére is vergődik a forint
Király Béla | 2022. július 7. 09:56
Csütörtökön 200 bázispontos kamatemelést hajtott végre az MNB, az ilyen lépés normális esetben brutális jelzővel illethető. Azonban még ez sem tudta erősödő pályára állítani a forintot.
Makro / Külgazdaság Uniós pénzek: a magyar kormánynak is üzent az uniós biztos
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 09:46
A Bizottság mérlegelni fogja, hogy mely esetekben lehet szükséges megvonni a források kifizetését.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban kellene az uniós pénz Magyarországnak - vannak, akik mindent elvennének tőlünk
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 08:42
A lengyelek megalkudtak Brüsszellel, de a helyreállítási pénzhez még nem jutottak hozzá - Magyarországnak egyre jobban kellene a pénz, de egyelőre a pletykák szerint csak jobb tárgyalási pozíciót akarunk kicsikarni, előrelépésről nincs szó.
Makro / Külgazdaság Az oroszok újra beüzemelték a mariupoli kikötőt, újabb város felé masíroznak a seregeik - összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:53
Az ukrán elnök arról beszélt az éjjel, hogyan lövik nyugati nehézfegyverekkel az orosz erőket - az oroszok pedig amerikai fegyverrendszerek kilövéséről adtak hírt. Elkezdődött a háború 134. napja.
Makro / Külgazdaság Egyre dagad a brit belpolitikai botrány - sorra kérik a miniszterelnök lemondását a kormánytagok
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:26
Boris Johnson még mindig tartja magát, nem hajlandó lemondani - pedig sorbaállnak az irodája előtt a magasrangú kormánytagok, hogy távozásra szólítsák fel.
Makro / Külgazdaság „A benzinár is elszállt” – nyugati szomszédunkban is bedurvult az infláció
Wéber Balázs | 2022. július 7. 05:21
Bár Ausztriában még nem mindenki érzi az energiaár-robbanást, az általános drágulás egyértelmű, az infláció pedig csaknem fél évszázados csúcson van. Helyi magyarok és hivatalos statisztikák segítségével próbáltunk képet alkotni az inflációs helyzetről nyugati szomszédunknál.         
Makro / Külgazdaság Medvegyev atommal fenyegetőzik - Von der Leyen: Európának fel kell készülnie az orosz gáz teljes elzárására - Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:38
Összefoglalónk az ukrajnai háború 133. napjáról.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG