BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 23. 09:19

Két dologról beszélne az SZDSZ a szocialistákkal: egyrészt az adótörvények megismert koncepciójáról, másrészt a költségvetéssel kapcsolatos javaslataikról.

A keddi MSZP-SZDSZ tárgyaláson a szabad demokraták két dologról tudnak beszélni: egyrészt el tudják mondani, hogyan viszonyulnak az adótörvények megismert koncepciójához - "ez a viszonyulás kritikus" -, emellett ismertetni tudják, hogy szerintük mire van szükség a következő évi költségvetésben - közölte Gusztos Péter a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában kedden.

A tervezett adócsökkentési koncepciók kapcsán a szabad demokraták frakcióvezető-helyettese azt mondta, kormányzati oldalról először arról volt szó, hogy ezermilliárddal csökkentik három év alatt. Később kiderült, hogy ezt négy esztendő alatt hajtanák végre, de ebből két év átcsúszna a következő parlamenti ciklusba. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ezt követően a Budapesti Közgazdasági Egyetemen tartott előadásában már arról beszélt, hogy csak az első évnek van meg a fedezete, aztán pedig a pénzügyminiszter olyan javaslatot nyújt be, amelyben az első évre tervezett összegnek csak a kisebbik fele szerepel. Pártja véleményét úgy összegezte, hogy Magyarországnak nem erre lenne szüksége.

Személyes véleménye alapján kijelentette, ha ebben a szellemben készül el a költségvetés, akkor az SZDSZ "nem fog tudni igent mondani rá".

Arra a kérdésre, hogy 2009-ben a szabad demokraták honnan és mennyit vonnának el, azt felelte, hogy a büdzsének egyelőre még a sarokszámait sem ismerik. Hozzátette, hogy alapelveket meg lehet fogalmazni. A liberálisok szerint olyan érdemi vágásra van szükség, amely hozzájárul a gazdaság beindításához. Ezt állami kiadáscsökkentéssel kell megteremteni, mert meglátásuk szerint ezt nem lehet a miniszterelnök Megegyezés című cselekvési javaslatában tervezett gazdasági kifehéredésre alapozni.

A szakértői kormány kapcsán azt mondta, hogy már a múlt héten javasolt egy olyan korrekciót az SZDSZ politikájában, amely a tartalmi kérdésekre helyezi a hangsúlyt. Hozzátette, hogy ennek ellenére a szakértői kormány olyan opció, "ami ott maradt a talonban". 

A keddi MSZP-SZDSZ tárgyalások kapcsán elmondta, hogy az SZDSZ azt szeretné a legjobban, ha meg lehetne állapodni, de ennek nagyon komolyak a tartalmi kritériumai, hiszen az ország nagyon nehéz helyzetben van. Hozzátette: lehet, hogy az ország a következő egy-két évet túl tudja élni "kormányzati alibivel", de a szabad demokraták abban biztosak, hogy fejlődni nem tud.

Arra a felvetésre válaszolva, hogy a liberális politikusok miért csak hétfőn cáfolták Orbán Viktor szavait, aki a két párt múlt heti megbeszélése után arról beszélt, hogy az SZDSZ is nemmel akar szavazni a Megegyezésről, leszögezte: többen is cáfolták a Fidesz elnökének szavait, ugyanakkor a parlamenti frakció hétfőn döntött arról, hogy nem támogatják a parlamenti szavazást a cselekvési javaslatról.

Rosszul járunk az adócsökkentéssel? Úgy érezzük
Gyurcsány a nyugdíjat és a családi pótlékot védi
Nekiment az OÉT Gyurcsány tervének
Új adóterhek: csak szemfényvesztés?
5% ismeri, de mindenki támogatja a Megegyezést 

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Makro / Külgazdaság Tovább romlik a korona-helyzet az USA-ban, Florida új mélypontot jelentett
MTI | 2020. július 3. 07:40
A déli állam egy nap alatt több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztrált.
hírlevél