3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Biztató adat érkezett a magyar kiskereskedelemről, egyre nagyobb az esélye az elemzők szerint, hogy összejön a 7,7 százalékos GDP-növekedés az idei évre - a Covid előtti kisker-bővülési tempótól azért persze még messze vagyunk.

2021. augusztusban a kiskereskedelem forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest a KSH friss jelentése szerint. 

Augusztusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. 

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Már látszik a növekedés, de még messze a Covid előtti tempó

Virovácz Péter, az ING szenior közgazdásza gyorselemzésében úgy értékelt: augusztus folyamán némiképp magára talált a kiskereskedelem, legalábbis erre utal a havi alapon mért (szezonálisan és naptárhatással kiigazított) 0,5 százalékos növekedés. Tekintettel a tavalyi évi alacsony bázisra, ez a havi alapú növekedés jelentősen gyorsította az év/év növekedés ütemét, így a júliusi 3 százalék után (naptárhatással kiigazítva) augusztusban 4,1 százalékot tett ki a bővülés. A mai adat egyben azt jelenti, hogy tovább folytatódott a kiskereskedelmi forgalom hullámzó teljesítménye. Ugyanakkor már látszódik némi trendszerű növekedés 2021 tavasza óta, habár ez továbbra is jelentősen elmarad a Covid-krízis előtt megfigyelt dinamikától - véli a szakember.

Iparcikk, ruha és felkészülés a 4. hullámra - ez húzta az adatot

Az augusztusi kedvező teljesítmény elsősorban a nem élelmiszer kiskereskedelemnek köszönhető, mivel havi alapon több mint 2 százalékkal tudott növekedni az értékesítés volumene, ami meglehetősen erős ütemnek számít. Ezen belül is jelentősen megugrott a kereslet az iparcikkek, valamint a ruházati termékek iránt, de vélhetően a Covid negyedik hulláma közeledtével a gyógyszer, gyógyászati termék és illatszer kereskedelem is jól teljesített.

Repülő helyett autóval nyaraltunk - ez látszik a benzinkutak forgalmán

A szabadságolások jellemzően augusztusra összpontosulnak és tekintettel arra, hogy a megszokottnál többen választottak közeli (belföldi vagy környező országbeli) úticélt a nyaralásra, az üzemanyagforgalom is jelentősen megnőtt. Havi összevetésben 1,2 százalékos volt a növekedés, így éves bázison is több mint 2 százalékkal volt nagyobb a forgalom volumene az üzemanyagkutaknál, mint 2020 azonos időszakában.

Az augusztusi jó teljesítmény mindenképpen bíztató, tekintettel arra, hogy a nyári hónapok elsősorban a szolgáltatások fellendülését szokták hozni, míg a kiskereskedelem némiképp gyengébben szokott teljesíteni. Összességében tehát továbbra is bízhatunk a fogyasztás GDP-t bővítő fontos szerepében a harmadik negyedév folyamán. 

A mai kiskereskedelmi adatot látva az ING fenntartja azon várakozásait, miszerint a harmadik negyedévben is folytatódik a gazdaság dinamikus növekedése, 1,5 százalék körüli negyedév/negyedév GDP-bővüléssel. 

"Az idei év egészét nézve pedig továbbra is elérhetőnek látjuk éves átlagban a 7,7 százalékos gazdasági növekedést"

- véli a szakértő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fiának adja át a stafétabotot a legendás médiacézár
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 17:50
A 92 éves Rupert Murdoch a fiának, Lachlan Murdochnak engedi át a Fox Corporation és News Corporation irányítását - közölte csütörtökön a két amerikai médiavállalat.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről jött a hidegzuhany Varga Mihályra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:27
A kormány a kamattámogatott hiteleken nem változtat és a bankadót sem emeli meg - jelentette ki a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP kihelyezett esztergomi frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Oroszország nem fizet a semleges színekben induló sportolóinak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:01
Az orosz állam nem fizet pénzdíjat azoknak az orosz sportolóknak, akik semlegesként indulnak a jövő nyári párizsi olimpián.
Makro / Külgazdaság Döntött a Fidesz: tovább csúszik a svédek NATO-csatlakozásának megszavazása
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:59
Kétnapos frakcióülést tart a Fidesz-KDNP Esztergomban, ahol ma Kocsis Máté, a Fidesz újra megválasztott frakcióvezetője Svédország NATO-csatlakozásáról is beszélt.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: "Akár folyamatban lévő beruházásokat is leállíthatunk"
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:39
A kormány és a jegybank egyetért abban, hogy a gazdaság legnagyobb problémája az infláció, az elsőszámú feladat pedig az infláció letörése – hangsúlyozta Varga Mihály a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén. A pénzügyminiszter kiemelte: az infláció leszorításával és az egyensúlyi mutatók javításával a magyar gazdaság jövőre visszatérhet a fenntartható növekedési pályára.
Makro / Külgazdaság Nagy bajban van a fiatal generáció
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:20
A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét anyagi szempontból, ennek ellenére jelenleg mindössze csak a megkérdezettek 35 százaléka fekteti be a pénzét vagy tesz félre megtakarítási céllal – derült ki az OTP Bank friss felméréséből, amely arra is rávilágított, ennek egyik oka, hogy a válaszadók többsége szerint nem érdemes kis összegekben megtakarítani.
Makro / Külgazdaság Lekopírozták Matolcsy Györgyéket Londonban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:41
Nem módosította alapkamatát a Bank of England, hasonlóan a Magyar Nemzeti Bankhoz, amely augusztus végén szintén változatlanul hagyta. A brit jegybank csütörtöki bejelentése alapján a monetáris tanács az eddigi 5,25 százalékon hagyta az irányadó kamatlábat.
Makro / Külgazdaság Ausztriában már belőtték az egynapos autópálya matrica díját
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:22
Eddig az osztrákoknál is minimum tíznapos matricát kellett venni, de most itt van az újítás. 
Makro / Külgazdaság Csaknem húsz év után ismét Kínába látogatott a szíriai elnök
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:01
Bassár el-Aszad szíriai elnök csütörtökön megérkezett a kelet-kínai Hangcsouba, így csaknem húsz év után látogat ismét az ázsiai országba, első alkalommal a több mint egy évtizede tartó diplomáciai elszigeteltség és a félmillió halálos áldozatot követelő polgárháború kezdete óta.
Makro / Külgazdaság Hoppá! A magyarok kétharmada bevezetné az eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 12:31
És természetesen maradna az EU-ban.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG