TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Érdekes változás tapasztalható a kórházi várólistáknál. Míg a műtéti beavatkozásra várakozók száma drasztikusan nőtt, addig a tervezett, valamint a tényleges várakozási idő sok helyen a felére csökkent.

Egy hónapja néztük meg, hogy a koronavírus-járvány hogyan alakította át a kórházi várólistákat, az egészségügy újraindulása miatt azonban úgy gondoltuk: ránézünk a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő frissített adataira. Nem volt hiábavaló, drasztikus változások történtek az elmúlt hónapban is várólista-fronton.

Ha a betegszám nő, miképp csökkenhet a várakozási idő? Fotó: Pixabay Ha a betegszám nő, miképp csökkenhet a várakozási idő? Fotó: Pixabay

Csak, hogy a legbeszédesebb számokkal kezdjünk: míg június 9-én 1555 fő várakozott csípőprotézis-beültetésre valamelyik kórházban, addig július 13-án már 4038 ember vár ugyanerre (amely szám szinte teljesen azonos a 2019. évi áprilisi adattal, utoljára akkor vártak ennyien). Érdekesség ugyanakkor, hogy mindeközben a június eleji tényleges várakozási idő jócskán lecsökkent: 213 nap helyett már csak átlagosan 69 napot kell várniuk a pácienseknek. 

Szívkatéterezésre a júniusi 660 fő helyett jelenleg 1510 beteg vár, miközben 80 nap helyett már csak 8 nap a várakozási idő.

Gerincstabilizáló műtétre az előző havi 253 fő helyett 852-en várnak, pedig a 167 nap várakozási idő lecsökkent 38 napra.

A torok- és orrgarat mandula műtétre várakozók száma 177 főről 789 főre ugrott, annak ellenére, hogy 51 helyett 17 nap a türelmi idő.

Nyitott szívműtétre 50 fő helyett több mint a tízszerese, 582 fő vár, a várakozási idő 50 napra szűkült a júniusi 266 nappal szemben.

Júniusban a járvány miatt leállt egészségügy prosztata jóindulatú megbetegedése miatt még csak 8 főt tartott nyilván várólistán, mára már ez a szám 652 (!) főre emelkedett.

Transzkatéteres szívbillentyű beültetésre 13 helyett már 384 ember van bejegyezve műtétre, s pusztán ez az egyetlen műtét, ahol a tényleges várakozási idő nem csökkent, hanem nőtt: 144 nap helyett most 152 napot kell átlagosan várniuk a betegeknek országszerte, sőt, az összes műtét közül itt a leghosszabb a várakozási idő. 

Ezzel szemben, az előző havi NEAK-statisztikák szerint júniusban a varix (érgyógyszati) műtétekhez kellett a legnagyobb türelem, 284 nap volt a várakozási idő. 

A coronaria stent-beültetésre várakozók száma 660 főről 1510 főre ugrott, pedig 70 nap helyett csak 8 napot jelez a központi várólista-rendszer az átlagos várakozási időre.

A szív elektrofiziológiás vizsgálatára is jóval többen vannak előjegyezve, mint júniusban (94), jelenleg ugyanis 507-re duzzadt a várakozók száma.  

Az egyik leggyakoribb beavatkozásra, a térdprotézis műtétre 884 fő helyett 5656 fő várakozik, pedig a várakozás 280 napja több, mint a felére, 119 napra csökkent.

Azonban vannak pozitív változások is a várólistákban: érgyógyászati műtétekre a júniusi 197 fő helyett csak 37 fő vár, urológiai kisműtétre 16 fő helyett 2, sérvműtétekre 103 fő helyett csak 18-an, szürkehályog műtétre pedig a júniusban jelzett 1887 fő helyett csak 259-en várakoznak.

Az egészségügy június 15-i, zökkenőkkel való újraindulása után logikus, hogy a járvány három hónapja alatt lecsökkent a betegszám a NEAK várólistáján, hiszen a páciensek erre az időre kivonták magukat az állami egészségügyből. Ennek egyenes következménye volt, hogy az elmaradt műtétek hirtelen nagyon hosszú várakozási időket produkáltak. Az is logikus, hogy most, júliusban a műtétre jelentkezők tömege jelentősen megugrott annyira, hogy szinte a járvány előtti időket idézi. De az már kevésbé érthető, hogy a statisztikák azt is mutatják, hogy a várakozási idők (mind a tervezett, mind a tényleges) jelentősen csökkentek, sok helyen akár a fele időre. Ezért, ha azt nézzük, hogy a járvány óta sem rendeződött vissza még teljesen a 65 évnél idősebb orvosok újbóli munkába állása, miközben a betegek jó része folyamatosan arról panaszkodik, hogy alig tudnak időpontot kérni a szakrendeléseken, akkor elég nehéz megtalálni az összefüggést a két folyamat között. Azaz a betegszám növekedése mellett miképp lehetséges a várakozási idő csökkenése? Ez ugyanis csak akkor valósulhat meg, ha a kórházakban naponta a műtétek többszörösét végzik el, mint a járvány előtt. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság "Aki azt gondolja, hogy centralizáltan képes mindent megoldani, az öngólt fog rúgni" - interjú Budapest főpolgármester-helyettesével
Csabai Károly | 2020. október 29. 13:17
Az államot mintegy háromszor kisebb veszteség érte, miközben Budapest nem hagyhatja elszaladni a hiányt, szemben a központi költségvetéssel, amelynek deficitje a tervezetthez képest jóval nagyobb lesz – mondta az Mfor.hu-nak és a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese. Annak kapcsán, hogy a kormány szeret arra hivatkozni, az államot ütötte meg a legjobban a válság.
Makro / Külgazdaság Hétfőtől tovább szigorodnak a maszkviselési szabályok - Végzős orvostanhallgatókat is bevetnek
Vég Márton | 2020. október 29. 12:15
Hétfőtől a maszkviselést kiterjesztik a vendéglátó- és a szórakozóhelyekre is. Az éttermekben csak az étel és az ital elfogyasztása idején vehetik csak le a vendégek a maszkjukat.
Makro / Külgazdaság Újra nőtt a munkanélküliség szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 09:52
Legutóbb júniusban volt emelkedés ezen a fronton. A férfiak foglalkoztatottsága mindeközben éves összevetésben nem csökkent, míg a nőké igen a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: elhunyt újabb 56 beteg
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 08:55
2194 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 68 127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság 24.hu: Sikertelenül próbálnak behozni Európából Magyarországra influenza elleni oltást
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 07:28
Folyamatosan próbálnak a 24.hu által megkérdezett gyógyszer-nagykereskedők influenza elleni vakcinát behozni Magyarországra, de eddig sikertelenül – derült ki válaszaikból.
Makro / Külgazdaság Népszava: Nem bírják a tempót a mentők, több ezer helyszínre nem értek oda mintát venni
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 07:04
A mentőszolgálat szóvivője lényegében elismerte, hogy kapacitásgondjaik vannak. Úgy tudjuk, hétfőn több mint nyolcezer, szerdán pedig újabb 4-5 ezer közötti helyszínre nem értek oda mintát venni - írta a Népszava. 
Makro / Külgazdaság Erdogan és Macron dühös párviadala – mik az indítékok?
Káncz Csaba | 2020. október 28. 15:52
A két NATO-tagállam közötti – egyelőre – verbális pofozkodás riasztó képet ad a védelmi szövetség állapotáról és benne az USA vezető szerepéről. Az elmérgesedő francia-török vita nagyszerű elterelő műveletként szolgál mindkét elnök számára. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Reprezentatív felmérés: az orvosok 99 százaléka ragaszkodik ahhoz, hogy a kormány vonja be a törvénymódosításba
Kormos Olga | 2020. október 28. 13:51
Közel 8000 orvos közreműködésével elkészült az a hiánytpótló felmérés, amely az új egészségügyi szolgálati jogviszony törvény kapcsán még a hálapénz nagyságát és a havi jövedelmeket is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Már az Országos Vérellátó Szolgálat is tesztel
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 12:47
A tájékoztató leglényegesebb információja az volt, hogy az eredeti 1,3 millió vakcina mellé újabb nagy mennyiséget rendelt a kormány a hazai vakcinagyártól.
Makro / Külgazdaság Brutálisan bekeményíthet Merkel a Covid miatt – de van-e ennek értelme?
Wéber Balázs | 2020. október 28. 11:44
Jelentősen szigorítana a koronavírus-ellenes korlátozásokon a német szövetségi kormány. Egyes lapvélemények szerint ugyanakkor inkább meg kellene találni az egyensúlyt az egészségügyi óvatosság és az élet fenntartása között – egy halott gazdasággal ugyanis nem lehet legyőzni a járványt. 
Friss
hírlevél