3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Stabilak a magyar gazdaság kilátásai az egyik legfontosabb hitelminősítő megítélése szerint. A Standard and Poor’s (S&P) azzal számol, hogy jönni fognak uniós pénzek, egyben a hazai gazdasági kormányzat képes lesz tovább mérsékelni az államadósságot.

Az S&P legújabb, ütemezett hitelminősítésében megerősítette a magyar államadósság besorolását, egyben a stabil kilátásokat is. Jövőre 2,8 százalékos növekedést várnak, egyben azt is, hogy beáramlik a gazdaságba a rég óta várt uniós pénz.

Az S&P legutoljára júliusban mondott ítéletet a magyar gazdaság kilátásairól. Akkor stabil kilátásokkal a bóvli felé hajló BBB-/A-3' szinten hagyta a besorolást. Stabil kilátásokkal.

Akkor a hitelminősítő megjegyezte, hogy érdemi kockázatok nincsenek a magyar gazdaságban, egyben azt is, hogy többek között az uniós pénzek miatt negatív kockázatok is vannak.

A dokumentum a kockázatok között említi Magyarország energiakitettségét, ugyanakkor elismeri, hogy hazánk komoly lépéseket tett annak érdekében, hogy több irányból szerezzen be energiát. A kihívások közé sorolják továbbá az Európai Bizottsággal meglévő politikai vitákat, azonban az S&P elemzői továbbra is azzal számolnak, hogy hamarosan megkezdődhet az európai uniós források folyósítása: 2024 első felére a források egy részének feloldásával számol a hitelminősítő - közölte a mostani hitelminősítésre reagálva a Pénzügyminisztérium.

Azóta változtak az ország gazdasági feltételei. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi közlése szerint 7,9 százalékra lassult az éves infláció novemberben, ami tükrözi a Magyar Nemzeti Bank és a gazdasági kormányzat trendekbe vetett reményeit.

A hitelminősítő legutóbbi értékelése 0,1 százalékos, praktikusan nullás évet jósolt a gazdaságnak 2023-ra, a kilátások azóta tovább romlottak. Immár a gazdasági kormányzat is recessziót vár az idei évben. Nem mély, hanem oldalazó recessziót, erről itt beszélgettünk az MBH szakértőjével.

Jövőre ehhez mérten egy jelentős felpattanásra van kilátás, bázishatások, és általában a körülmények javulása miatt.

Az S&P idén egyszer már leminősítette az ország besorolását, jelentős részt az akkor még európai uniós rekorder 25 százalék feletti infláció miatt. Egyben legutóbbi döntésében kiemelte, hogy a főbb területeken megnyugvás van, értve ezalatt a forint árfolyamát, és a makrogazdasági fundamentumok alakulását.

Varga Mihály pénzügyminiszter ma arról számolt be Brüsszelből, hogy ha nem is az összes pénz, de jelentős forrásmennyiség juthat a magyar költségvetésbe.

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét, újabb akadály hárult el a hazánknak járó források folyósítása elől – jelentette az Ecofin ülése után Brüsszelben a miniszter.

Stabilak a kilátások, csökkenthető az államadósság. Fotó: Depositphotos
Stabilak a kilátások, csökkenthető az államadósság. Fotó: Depositphotos

A tárcavezető kiemelte: mindez azt jelenti, hogy a helyreállítási terv az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatáson felül hivatalosan is kiegészült egy 3,9 milliárd eurós hitel résszel, valamint egy 0,7 milliárd eurós, szintén vissza nem térítendő kerettel a REPowerEU tervből. Ezt a tényezőt az S&P módszertana alapján még nem faktorálta, a piaci befektetők viszont fogják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vészjósló üzenetet küldött Navalnij halála apropóján a NATO Putyinnak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 09:57
Mutatjuk, mi történt, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság Miért telepítenek az oroszok nukleáris fegyvert az űrbe?
Káncz Csaba | 2024. február 22. 09:24
A Kreml felismerte, hogy nem tud versenyezni a Nyugattal az űrben. Ezért Moszkva elkerülhetetlenül aszimmetrikus megközelítésre támaszkodik a világűrrel kapcsolatos katonai ügyeiben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb jó hír a lakásfelújítást fontolgatóknak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:57
Nemcsak a gyermekesek kaphatnak támogatást.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mennyit romlott a fizetésünk egy év alatt
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:30
A KSH szállította a rossz hírt.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiára ébredtünk
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:56
Többen életveszélyesen megsebesültek merényletben Izraelben.
Makro / Külgazdaság Tovább dagad a Boeing botránya
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:16
Azonnali hatállyal távozik a 737-es programjának vezetője.
Makro / Külgazdaság Lecsaptak az amerikaiak Jemenben
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:43
Az Egyesült Államok négy csapást mért a húszi lázadókat tömörítő Anszar al-Allah iszlamista mozgalom célpontjaira Jemenben.
Makro / Külgazdaság Trumpnak is tetsző döntést hozott Biden
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:25
Az Egyesült Államok vízumkorlátozásokat vezet be az illegális bevándorlást segítő vállalkozásokkal szemben.
Makro / Külgazdaság Hol harapták meg az új amerikai szankciók a török-orosz kereskedelmet?
Bózsó Péter | 2024. február 22. 05:34
Az Egyesült Államok Oroszország-ellenes, pénzügyi cégeket sújtó decemberi szankciói harapósnak bizonyultak Törökországban is, jelentősen csökkentve a török-orosz kereskedelmet.
Makro / Külgazdaság Putyin túl korán örült - nem győzték le az ukrán ellentámadást?
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 20:04
A szerdai az orosz-ukrán háború 728. napja volt. Hírösszefoglalónk. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG