<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Nemzetközi Valutaalap idén és jövőre is pozitívabb növekedést jelez előre a magyar gazdaság számára.

Javított idei és jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzésén a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF tavaszi világgazdasági prognózisából kiderült, a magyar gazdaság idén 3,8 százalékkal, jövőre pedig 3 százalékkal növekedhet az előző évi 4 százalékos bővülés után. A fél évvel ezelőtti regionális gazdasági előrejelzéshez képest Magyarország hazai össztermékének (GDP) idei növekedési ütemét 0,4 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,2 százalékponttal emelte a valutaalap.

Az éves átlagos infláció a tavalyi 2,4 százalék után idén 2,7 százalékra, jövőre pedig 3,3 százalékra rúghat a legfrissebb – derült ki az IMF honlapján közzétett, Világgazdasági kilátások, 2018 április című tanulmányból. A fogyasztói árak emelkedésének idei évi mértékét 0,5 százalékponttal csökkentették, a jövő évit viszont 0,3 százalékponttal emelték a valutaalap szakértői a novemberben közölt előrejelzéshez képest. Az elemzők novemberhez képest minden időhorizonton jelentősen csökkentették a folyó fizetési mérleg GDP-arányos többletének várható mértékét.

Nem tarthat minden örökké – megtört a bizalom a gazdaságban?

A februári történelmi csúcsa után márciusban kissé mérséklődött a GKI konjunktúraindexe. Az EU támogatásával készült felmérés szerint az üzleti várakozások némileg romlottak, a fogyasztóiak viszont tovább emelkedtek. Az azonban biztos, hogy a lakosságban valami megváltozott: már nem nagyon tart a munkanélküliségtől.

Részletek >>>

A tanulmány szerint az idei többlet 2,5 százalék, míg jövőre 2,4 százalék lehet a tavalyi 3,6 után. A novemberi prognózisban 2017-re még 4,8 százalékot adtak meg, az idei évre 4,2 százalékot, 2019-re pedig 3,2 százalékot jósoltak. A két előrejelzés közötti különbség a tavalyi év esetében 1,2 százalékpont, 2018-ra 1,7, 2019-re pedig 0,8 százalékpont.

A munkanélküliségi ráta idén 3,8 százalékra, jövőre pedig 3,5 százalékra csökkenhet a tavalyi 4 százalék után. Novemberhez képest jelentősen javították a becslést, ugyanis akkor a 2017. évi munkanélküliségi rátát még 4,4 százalékra, a következő két évit pedig egyaránt 4,3-4,3 százalékra várták a valutaalap elemzői.

Világszinten is növekedés várható

Bár az IMF nem változtatott a világgazdasági növekedési előrejelzésén a prognózisban, az euróövezet és az Egyesült Államok javuló teljesítménye miatt 0,2 százalékponttal emelték a fejlett régiók idei GDP-növekedési előrejelzését. A valutalap az idén és jövőre egyaránt 3,9 százalékos világgazdasági növekedést vár a 2017-es 3,8 százalék után.

A 2017-es GDP-növekedés így 0,5 százalékponttal haladja meg a 2016-os növekedési ütemet és egyúttal a legnagyobb is 2011 óta. Tavaly a globális termelés háromnegyedét adó országok kétharmada is elérte az előző évinél gyorsabb növekedést, amire 2010 óta nem volt példa. A növekedés a fejlett országokban a beruházási aktivitás erősödésével köszönhető, míg a fejlődő térségekben részben annak tulajdonítható az emelkedés, hogy a nyersanyag-exportáló országokban megállt a beruházások csökkenése – az igazi ok azonban a lakossági fogyasztás emelkedése volt.

A világkereskedelmi forgalom két gyenge év után tavaly megerősödött és 4,9 százalékkal nőtt, az idén a növekedés pedig 5,1 százalékos lesz, jövőre pedig 4,7 százalékos, ami az idei évre 0,5 százalékpontos, a jövő évre pedig 0,3 százalékpontos emelkedés a januári prognózishoz képest. Az IMF mostani prognózisában a fejlett gazdaságok növekedési ütemét az idén 2,5 százalékra, 2019-ben pedig 2,2 százalékra becsüli.

Felpörögnek a fejlődő gazdaságok

A valutaalap viszonylag nagy módosításokat hajtott végre az euróövezeti növekedés tekintetében is januári prognózisához képest: a tavalyit 2,4 százalékról 2,3 százalékra csökkentette ugyan, az ideit viszont 2,2 százalékról 2,4 százalékra emelte. A 2019-es euróövezeti GDP-növekedést továbbra is 2,0 százalékra várja.

A válság után menteni kellett, mostanra hasítanak – kitalálod, melyik országról van szó?

Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Tovább javultak az Egyesült Államok idei növekedési kilátásai, miután januárban már 2,3 százalékról 2,7 százalékra emelte a tavaly októberben adott becslését és 2,3 százalékról 2,5 százalékra növelte a 2019-est. idei évre már 2,9 százalékos növekedést vár az Egyesült Államokban az IMF, jövőre pedig 2,7 százalékosat.

A fejlődő és feltörekvő régiók gazdasága tavaly 4,8 százalékkal növekedett, ami az idén 4,9 százalékra, 2019-ben pedig 5,1 százalékra gyorsul. Oroszország esetében idén változatlanul 1,7 százalékos bővüléssel számolnak, a tavalyi adatot viszont 1,7 százalékról 1,5 százalékra csökkentették.

Indiában továbbra is a növekedési ütem lendületes gyorsulását várja az IMF: az idén 7,4 százalékkal, jövőre 7,8 százalékkal számolnak a tavaly elért 6,7 százalék után. Brazíliával is egyre derűlátóbbak, miután az ország tavaly kilábalt a gazdasági válságból és 1 százalékos növekedést ért el. A jelentés szerint az ország a januári becslésben megadott 1,9 százalék helyett 2,3 százalékos, jövőre pedig 2,1 százalék helyett 2,5 százalékos növekedést ér el.

Nem lendül be az infláció

A tanulmány szerint a fejlett gazdaságú országokban az infláció az idén lassul, jövőre gyorsul a januárban jelzetthez képest: az idén 1,9 százalék helyett 2 százalék, jövőre 2,1 százalék helyett 1,9 százalék lesz. 2017-ben 1,7 százalék volt a fejlett térségek inflációja, a maginfláció változatlanul gyengén alakul. A fejlődő országokban tavaly a legfrissebb kalkuláció szerint 4 százalék volt a fogyasztói árak emelkedése. Az idei várható áremelkedést 4,5 százalékról 4,6 százalékra emelték, a jövő évit viszont 4,3 százalékon változatlanul hagyta.

Egyre nagyobb a szakadék az eurózónában – bedobtak egy javaslatot

A német és az olasz választások eredményei az euróövezeti törésvonalak tovább szélesedésére figyelmeztetnek. Az eurózóna építményének átszabása jelen felállás szerint illuzórikus, hiszen a CDU fellázadna, ha jelét látná az újabb pénzügyi bőkezűségnek Európa irányába. Tovább >>>

Makro / Külgazdaság Lengyel vadászgépekre fáj az ukránok foga - hideg fogadtatást kapott az új amerikai nagykövet Moszkvában
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 20:14
Hétfőn sem volt hiány az eseményekből a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Putyin telefonált: itt van, miről volt szó
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 19:36
Az orosz elnök a nemzetközi színtéren hozzá hasonlóan vitatott személlyel beszélt.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Néhány hónap, és brit tankok érkeznek az orosz-ukrán frontra
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 17:32
Ukrajna dörzsölheti a markát a brit védelmi miniszter kijelentése után.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Erőteljesen bővít a két légióriás
Szakonyi Péter | 2023. január 30. 14:15
Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.
Makro / Külgazdaság Ha ez igaz, Putyin tényleg valami durvát mondott telefonon
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 13:51
Elég meredek kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin állítólagos szavairól a volt brit miniszterelnök.  
Makro / Külgazdaság Megszólalt az Európai Unió Tanácsa az uniós minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 12:38
Tagállami szinten kell meghatározni, és rendszeresen felül kell vizsgálni.
Makro / Külgazdaság Itt a friss német GDP-adat
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:36
A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.
Makro / Külgazdaság Szerdán a dízelesek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:01
Csökken a gázolaj beszerzési ára, de kérdés, ez megjelenik-e a kútoszlop áraiban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG