TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A menekültválság kapcsán többször felvetődik, hogy a szíriai polgárháború pacifikálása után a helyzetet viszonylag gyorsan normalizálni lehet, és célzott befektetések eredményeképpen az elüldözöttek visszatérhetnek hazájukba. A szomszédunkban húzódó nyugat-balkáni térség tapasztalata viszont arra figyelmeztet, hogy két évtizedes békeidőszak és az EU szomszédsága sem hozott érezhető külföldi tőkebeáramlást és fellendülést.

Kedvező fekvés, komoly jogbizonytalanság

Nyugat-Balkán számos országa – Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró és Szerbia – Európa szegényházai maradtak, ez pedig geo-stratégiai veszélyforrást jelent az EU számára. Tavaly az EU kereskedelmének csupán 1,1 százaléka bonyolódott a Nyugat-Balkánnal, annak ellenére, hogy gyakorlatilag nincsen vám és a térséget három oldalról is EU tagállamok veszik körül.

A régió Európa és Ázsia keresztútján fekszik, a 8-as és 10-es pán-európai közlekedési folyosók találkozásánál, négy tenger között és két óriási gáz-vezeték projekt mentén. Mindezen gazdaság-földrajzi előnyök ellenére a külföldi befektetők rendkívül óvatosak, mert a két évtizede véget ért összetűzések utáni megnyugvás nem hozta el sem a demokráciát, sem a törvények uralmát, sem a politikai stabilitást.

A 208 ezer négyzetkilométeres nagyságú területre, közel 20 milliós népességre az elmúlt öt évben kevesebb, mint 20 milliárd euró külföldi befektetés jutott. A nyugati befektetőket elriasztja a jogbizonytalanság, a súlyos korrupció és a kézen-közön zajló privatizáció. A nagyobb cégek nem fektetnek a térségbe, mert nem hajlandók bíbelődni 20 millió ember esetében hat különböző közigazgatással, vám- és adórendszerrel.

A régió munkanélküliségi rátája a 30 százalékot közelíti. Nem véletlen, hogy júliusi adatok szerint a németországi menedék-kérők 40 százaléka a nyugat-balkáni térségből jött.

Politikai rizikó-faktorok

A Nyugat-Balkán többnyire nem integrálódott nagyobb katonai tömbökbe, csupán Albánia tagja a NATO-nak. A visszamaradott régió folyamatosan kitett az orosz és a radikális közel-keleti mozgalmak behatolási kísérleteinek. A koszovói belügyminisztérium közlése szerint a kevesebb, mint 2 millió lakossal rendelkező Koszovóból mintegy 300-an csatlakoztak eddig az ISIS szíriai háborújához.

Szerbia politikai elitje történelmileg is orosz-párti és fennáll a veszélye az ország putyinizálódásának. Bosznia-Hercegovina továbbra is megosztott, nem csupán a régi etnikai és tartományi törésvonalakon, hanem ideológikusan is Oroszország és az iszlám mozgalmak között.

Macedónia stratégiai vákuumban helyezkedik el Kelet és Nyugat között. Az ország belpolitikája törékeny, miközben folyamatos viták övezik kapcsolatát három nagyobb szomszédjával: Görögországgal, Bulgáriával és Szerbiával. Ez bizony a kis országot nagy geopolitikai veszélyforrássá avatja.

A külföldi befektetők számára ez sem szívderítő, hogy visszaélések miatt folyamatosak az őrizetbe-vételek magas rangú tisztviselők esetében, beleértve Bosznia és Hercegovina szövetségi elnökét. Bírósági tárgyalás szakaszában vannak miniszterek ügyei Montenegróban, Koszovóban és Szerbiában.

Brüsszeli kegyelemkenyér

Tirana, Belgrád és Szarajevó is csatlakozni kíván az EU-hoz, annak bővítése azonban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint a következő öt évben nem várható, és a görög válság ráadásul további óvatosságra intheti a tagállamokat.

Mindenesetre az EU 1 milliárd eurót különítette el a térség számára a 2014-2020-as időszakra és tíz kiemelt projektet társfinanszíroz ebből az összegből.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél