BUX
36 029.88
-1.26%
-460.00
OTP
11 020.00
-1.69%
-190.00
MOL
1 838.00
-1.13%
-21.00
RICHTER
6 725.00
-1.39%
-95.00
MTELEKOM
383.00
+0.00%
+0.00
 
2020. május 27. 17:11

A 2020-as költségvetés módosítása a koronavírus-járvány miatt vált szükségessé, a most benyújtott törvénytervezetből kiderül, hogy mekkora összeget fordított Magyarország védekezésre.

A járvány lecsengésével egyre tisztább képet kapunk, hogy a védekezéssel kapcsolatos közvetlen ráfordítások mekkora összeget emésztettek fel. A 2020. évi központi költségvetésről szóló törvény módosító indítványából kiderült, hogy a bérjellegű költségek viszonylag kis részét tették ki a kiadásoknak. Az egészségügyi szakdolgozók és védőnők korábban eldöntött béremelése 81,9 milliárd forintot emészt fel, míg az egyszeri bérkiegészítés - mely a dolgozóknak adandó 500 ezer forintos juttatást jelenti - 70,6 milliárd forintba kerül.

Az eszközbeszerzések, és egyéb tételek ugyanakkor 608,5 milliárd forintot tesznek ki. Ezek ugyanakkor az eldöntött kiadások, amelyek egy része jelenleg még nem realizálódott. A tervezetből kiderül, hogy a megvalósult kiadások 431,2 milliárdra rúgnak. A legnagyobb tételt a Külgazdasági és Külügyminisztérium jegyzi, az ő járványügyi büdzséjük 470 milliárd forint, amelyből 363 milliárdot már el is költöttek. A törvénytervezet nem részletezi, de feltételezhető, hogy ez az elsősorban Kínából érkező orvosi eszközökre (lélegeztetőgép) és segédeszközökre (maszkok, védőruhák, kesztyűk) ment el.

Egészségügyi felszerelések érkeznek Kínából (MTI fotó - Botár Gergely/ kormany.hu) Egészségügyi felszerelések érkeznek Kínából (MTI fotó - Botár Gergely/ kormany.hu)

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 7,6 milliárdot kapott, amit már fel is használt. Hasonló a helyzet a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósággal, amelynek 900 millió büdzséje volt, amit fel is használt. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ rendelkezik még komolyabb forrásokkal, hiszen 129,9 milliárd felett diszponálhat, amelyből 59,5 milliárdot költött el.

Ami a Járvány Elleni Védekezési Alapot illet, annak forrásainak jelentős része költségvetési átcsoportosításból származik, ez 426 milliárdot tesz ki. Emellett a kiskereskedelmi szektorra kivetett különadó (36 milliárd), a pénzintézeti szektor hozzájárulása (55 milliárd) és a gépjárműadó önkormányzatoktól átirányított része (34 milliárd) adja ki a forrásokat.

Ennyi ment gazdaságvédelemre és annak újraindítására

Ami a járvány kapcsán született gazdaságvédelmi lépések forrásait illeti, az a központi intézmények és programok megtakarításaiból (922 milliárd) és a Nemzeti Foglalkoztatási Alap bevételeiből (423 milliárd) álltak össze. Az elköltött összegek nagyobb része (466,5 milliárd forint) egyébként a gazdaság újraindítása sorra került, míg gazdaságvédelmi címszóval 80,7 milliárdot költött el május 25-ig az állam.

Érdekes megnézni azt is, hogy mire mennyit fordítottak, amelyek közül nem a munkahely-megtartás vagy a -teremtés kapta a legtöbb forrást, hanem a kiemelt ágazati programok (összesen 259 milliárd). Munkahely-megtartásra 26 milliárd ment, míg munkahely-teremtésre 154 milliárd. Értelemszerűen előbbi elsősorban a gazdaságvédelem, míg utóbbi jórészt a gazdaság újraindítása érdekében történt.

A kiemelt ágazati programoknál is elsősorban az újraindítás volt a fókuszban, hiszen a közel 260 milliárd forintból 234 milliárd ezt szolgálta. A fentiek mellett a kormány 95 milliárdot szánt vállalkozások finanszírozására, család- és nyugdíjasvédelmi programra pedig 12,9 milliárdot fordítottak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kata-változások: elejét vennék a bújtatott munkaviszonynak
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 11:03
Az eredetileg megcélzott adózói kör, a mikrovállalkozások mellett sokan a munkaviszony alternatíváját látják a katában. Várható volt, hogy a Pénzügyminisztérium idővel szigorítani fog a szabályokon.
Makro / Külgazdaság Irán a pofonok völgyében: titokzatos F-35-ös és kibercsapások sora
Káncz Csaba | 2020. július 7. 10:06
Irán politikai, katonai és pénzügyi örvénybe került. Közben az utóbbi két hétben sorra jönnek a titkozatos katonai- és kibertámadások, amelyek mögött biztonságpolitikai források Izraelt sejtik. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A járműgyártásunkat ütötte ki a legjobban a koronavírus
MTI | 2020. július 7. 09:17
Az ipari termelésünk összességében 30,7 százalékkal csökkent májusban a járványhelyzet miatt.
Makro / Külgazdaság Egyetlen nap alatt 8 ezer új koronavírusost azonosítottak Kaliforniában
MTI | 2020. július 7. 07:03
A legfrissebb adatok szerint a 8516 új fertőzöttel együtt 273 418-ra emelkedett a koronavírusos kaliforniaiak száma.
Makro / Külgazdaság Jó hírt akart közölni a szociális dolgozókkal Kásler Miklós, de a valóság inkább arcpirító
Székely Sarolta | 2020. július 7. 06:07
Az emberi erőforrások minisztere szerint nincs értelme vitázni a szociális dolgozók béréről. Pedig a számok épp az ellenkezőjét támasztják alá: a területen dolgozók fizetése arcpirítóan alacsony.
Makro / Külgazdaság A járvány után nálunk a legrosszabb a levegő Európában
Kormos Olga | 2020. július 6. 18:29
Budapest az egyetlen város Európában, ahol már most meghaladja a nitrogén-dioxid-szint a korlátozások előtti időszakét – erre jutott az Európai Környezetvédelmi Ügynökség.
Makro / Külgazdaság Orbán és Trump alatt szétesik a magyar és az amerikai diplomácia
Káncz Csaba | 2020. július 6. 17:59
Az amerikai külügy morálja újabb mélypontot ütött a múlt hónapban, amikor Trump kirúgta a minisztérium pénzügyi főellenőrét. Hazánk érdekérvényesítését az euroatlanti térségben mára jelentősen legyengítette a diplomáciai finomság-, a kiszámíthatóság- és a megbízhatóság hiánya. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: százból öt spanyol kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 6. 17:24
Ez mintegy tízszer több a diagnosztizáltak számánál. Madridban minden tizedik ember átesett a fertőzésen.    
Makro / Külgazdaság Mikor zökken az élet az új kerékvágásba?
Privátbankár.hu | 2020. július 6. 15:59
Addig egészen biztosan nem, amíg nem lesz meg a vakcina, addig jóformán mindenki csak találgat. S persze nem kevesen vagyunk, akik abban bíznak, hogy a COVID-19 nemcsak negatív következményekkel jár, hanem hozzájárul ahhoz, hogy mindenki elgondolkodjon arról, a járvány miatti kényszerintézkedésekből mennyit lehet átmenteni a „békeidőkre”, hogy tisztább és élhetőbb legyen a világunk.
Makro / Külgazdaság Ha nem fehér vagy, könnyebben leszel áldozat – új vírusadatok sokkolják az USA-t
Wéber Balázs | 2020. július 6. 14:47
A latin származású és a fekete bőrű amerikaiak háromszor nagyobb valószínűséggel lesznek koronavírus-fertőzöttek, mint a fehérek, és csaknem dupla akkora az esélyük, hogy a vírus áldozataivá válnak – derül ki egy új statisztikából. Ennek oka az lehet, hogy sok esetben otthonról nem végezhető munkájuk van, sokat használják a tömegközlekedést, zsúfolt lakásokban laknak és több tekintetben az átlagnál rosszabb az egészségi állapotuk.
Friss
hírlevél