<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Úgy tűnik, a magyar lakosság igyekezett belsőleg is fertőtleníteni a járvány harmadik hulláma alatt, a statisztikák szerint ugyanis a 2020-as első félévi adatokat messze túlszárnyalta idén az alkoholos italok forgalma.

Számos tanulmány jelent meg arról, hogy a koronavírus-járvány nemcsak az emberek fizikai egészségügyi állapotában okozhat problémát, hanem a mentális egészséget is rombolhatta. Noha általános képet még jó ideig vélhetőleg nem kapunk a történtekről, számos figyelmeztető adat van, amelyek azt jelzik, nagyon komoly problémák lehetnek. Ilyen a családon belüli erőszak növekedése, de az alkoholfogyasztás növekedése mögött is legalább részben vélhetőleg lelki problémák állhatnak.

Sokan menekültek az alkoholhoz (Fotó: Depositphotos)Sokan menekültek az alkoholhoz (Fotó: Depositphotos)

A legfrissebb jövedéki statisztikákból kiolvasható változások pedig nem festenek túl pozitív képet, hiszen az adóköteles alkoholtermékek forgalma látványosan nőtt. Figyelemre méltó, hogy az első féléves forgalom nemcsak a tavalyi számot haladta meg, hanem az elmúlt öt év legmagasabb értékét produkálta. Ami már csak azért is rossz hír, mert ezt a mennyiséget valószínűleg szinte teljes mértékben a hazai lakosság fogyasztotta el, míg a pandémia előtt az ide érkező külföldi turisták is „kivették a részüket” az akkori mennyiségből. Így tehát a magyarok esetében az egy főre jutó fogyasztás szinte biztosan nagyobb mértékben nőtt, mint amit a statisztikai alapadatok tükröznek.

A statisztikákban a bor nem szerepel, hiszen annak adózása eltér a többi alkoholterméktől, de hasonló okok miatt a házilag főzött pálinka sincs benne. Érdekesség, hogy hiába lehet immár nagyobb mennyiséget otthon előállítani a hungarikumnak számító italból, a kedvezőbbé váló szabályok ellenére is növekedett a nagyobb főzdék által értékesített mennyiség. Pálinkából az első félévben a házilag főzött és zárjegyet nem látott termékeken túl 270 ezer hektoliterfok (hlf) mennyiségű termék fogyott. Utóbbi egy speciális mutatószám, 1 hlf mennyiségű párlatban 1liter 100 százalékos alkoholtartalomra átszámolt etil-alkohol van. Ha a 270 ezer hlf-et átszámoljuk 40 százalékos töménységű pálinkára, akkor az 675 ezer liternek felel meg.

A pálinkafogyasztás önmagában nem tűnik elképesztő mennyiségnek, ám ha az alkoholtermékek összesen kategóriát nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy az idei első félévben 6 millió hektoliterfoknak megfelelő mennyiségű (égetett) szesz csúszott le itthon az emberek torkán. Ami ugyancsak 40 százalékos töménységű ital esetén már 15 millió litert jelent.

A jövedéki adóköteles termékek közül a fenti mennyiséget tetézi 14,1 millió hlf mennyiségű sör. Ha literre akarjuk ezt átváltani, és 5 százalékos töménységű sörrel számolunk, akkor 282 millió litert kapunk. A sörfogyasztás egyébként a 2020-as értéket túlszárnyalja, ugyanakkor az azt megelőző két évtől elmarad. Érdemes azonban figyelembe venni azt, hogy a járványhelyzet miatt az első félévben a vendéglátóhelyeken komoly korlátozások voltak, ahogy - mint már említettük - az elmaradó külföldi turisták is biztosan benne vannak az eladott mennyiség csökkenésében.

Az érdekesség kedvéért összesítettük az adózott termékeket, még egyszer hangsúlyozva, hogy legálisan is kimarad ebből jelentős mennyiségű házi főzésű (főzetésű) pálinka, továbbá a magyarok által elfogyasztott bor. (Az illegálisan előállított, vagy az adózást elkerülő módon az országba hozott termékekről nem beszélve!) Ebben az esetben azt láthatjuk, hogy az újszülöttektől az aggastyánokig az első hat hónapban mindenkire jut 1,5 liter tömény és közel 30 liter sör. Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy a KSH statisztikái szerint a hazai lakosság közel 30 százaléka absztinens, 46 százaléka pedig alkoholt ritkán fogyasztó, akkor a lakosság negyedét kitevő gyakrabban ivókra (mértékletes alkoholfogyasztó és nagyivó) jutó mennyiség már komolyabbnak mondható.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Támadás érhetett egy orosz várost, halottak is vannak – háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 09:25
Ez történt az orosz-ukrán háborúban az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Fékevesztett infláció: fontos adat érkezik a héten
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 08:14
Érezni már érezzük, de a héten jön az újabb hivatalos adat.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a hiteleinkkel az alapkamat drasztikus emelése után?
Tiszóczi Roland | 2022. július 3. 05:56
A Magyar Nemzeti Bank várakozásokat jócskán felülmúló kamatemelése azonnal megjelenik a hitelek nagy részének kamataiban is, ami a lakosságot magasabb törlesztőrészlet fizetésére kényszeríti. Bár a kamatstop miatt az év végéig még sokan a biztonság illúziójával élhetnek, ennek komoly hátulütői vannak.
Makro / Külgazdaság Több tucatnyi orosz vasúti kocsit foglaltak le az ukránok - hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 17:28
Az elmúlt órák hírei egy helyen.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: mi nem keverünk össze össze nem illő dolgokat
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 16:37
Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül a háború és a szankciók miatt, úgy tűnik, tartós lesz a háborús inflációs környezet - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.
Makro / Külgazdaság Egész jól állnak az európai gázkészletek
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 15:36
Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 13:01
Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.
Makro / Külgazdaság Ez lenne az amerikai tech-óriások valódi célja?
Bendl Vera | 2022. július 2. 12:07
Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nemzetközi technológiai politikájával jóindulatúan támogatja a demokráciát a tekintélyelvű törekvésekkel szemben. A valóságban azonban a szegényebb országok adatait szeretné birtokolni, állítja egy amerikai elemző. 
Makro / Külgazdaság Fegyverviselés: szigorítottak New Yorkban
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:49
A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
Makro / Külgazdaság Magyarország is támogatja Ukrajna újjáépítését - háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:26
Az elmúlt órák legfontosabb hírei egy csokorban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG