<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Úgy tűnik, a magyar lakosság igyekezett belsőleg is fertőtleníteni a járvány harmadik hulláma alatt, a statisztikák szerint ugyanis a 2020-as első félévi adatokat messze túlszárnyalta idén az alkoholos italok forgalma.

Számos tanulmány jelent meg arról, hogy a koronavírus-járvány nemcsak az emberek fizikai egészségügyi állapotában okozhat problémát, hanem a mentális egészséget is rombolhatta. Noha általános képet még jó ideig vélhetőleg nem kapunk a történtekről, számos figyelmeztető adat van, amelyek azt jelzik, nagyon komoly problémák lehetnek. Ilyen a családon belüli erőszak növekedése, de az alkoholfogyasztás növekedése mögött is legalább részben vélhetőleg lelki problémák állhatnak.

Sokan menekültek az alkoholhoz (Fotó: Depositphotos)Sokan menekültek az alkoholhoz (Fotó: Depositphotos)

A legfrissebb jövedéki statisztikákból kiolvasható változások pedig nem festenek túl pozitív képet, hiszen az adóköteles alkoholtermékek forgalma látványosan nőtt. Figyelemre méltó, hogy az első féléves forgalom nemcsak a tavalyi számot haladta meg, hanem az elmúlt öt év legmagasabb értékét produkálta. Ami már csak azért is rossz hír, mert ezt a mennyiséget valószínűleg szinte teljes mértékben a hazai lakosság fogyasztotta el, míg a pandémia előtt az ide érkező külföldi turisták is „kivették a részüket” az akkori mennyiségből. Így tehát a magyarok esetében az egy főre jutó fogyasztás szinte biztosan nagyobb mértékben nőtt, mint amit a statisztikai alapadatok tükröznek.

A statisztikákban a bor nem szerepel, hiszen annak adózása eltér a többi alkoholterméktől, de hasonló okok miatt a házilag főzött pálinka sincs benne. Érdekesség, hogy hiába lehet immár nagyobb mennyiséget otthon előállítani a hungarikumnak számító italból, a kedvezőbbé váló szabályok ellenére is növekedett a nagyobb főzdék által értékesített mennyiség. Pálinkából az első félévben a házilag főzött és zárjegyet nem látott termékeken túl 270 ezer hektoliterfok (hlf) mennyiségű termék fogyott. Utóbbi egy speciális mutatószám, 1 hlf mennyiségű párlatban 1liter 100 százalékos alkoholtartalomra átszámolt etil-alkohol van. Ha a 270 ezer hlf-et átszámoljuk 40 százalékos töménységű pálinkára, akkor az 675 ezer liternek felel meg.

A pálinkafogyasztás önmagában nem tűnik elképesztő mennyiségnek, ám ha az alkoholtermékek összesen kategóriát nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy az idei első félévben 6 millió hektoliterfoknak megfelelő mennyiségű (égetett) szesz csúszott le itthon az emberek torkán. Ami ugyancsak 40 százalékos töménységű ital esetén már 15 millió litert jelent.

A jövedéki adóköteles termékek közül a fenti mennyiséget tetézi 14,1 millió hlf mennyiségű sör. Ha literre akarjuk ezt átváltani, és 5 százalékos töménységű sörrel számolunk, akkor 282 millió litert kapunk. A sörfogyasztás egyébként a 2020-as értéket túlszárnyalja, ugyanakkor az azt megelőző két évtől elmarad. Érdemes azonban figyelembe venni azt, hogy a járványhelyzet miatt az első félévben a vendéglátóhelyeken komoly korlátozások voltak, ahogy - mint már említettük - az elmaradó külföldi turisták is biztosan benne vannak az eladott mennyiség csökkenésében.

Az érdekesség kedvéért összesítettük az adózott termékeket, még egyszer hangsúlyozva, hogy legálisan is kimarad ebből jelentős mennyiségű házi főzésű (főzetésű) pálinka, továbbá a magyarok által elfogyasztott bor. (Az illegálisan előállított, vagy az adózást elkerülő módon az országba hozott termékekről nem beszélve!) Ebben az esetben azt láthatjuk, hogy az újszülöttektől az aggastyánokig az első hat hónapban mindenkire jut 1,5 liter tömény és közel 30 liter sör. Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy a KSH statisztikái szerint a hazai lakosság közel 30 százaléka absztinens, 46 százaléka pedig alkoholt ritkán fogyasztó, akkor a lakosság negyedét kitevő gyakrabban ivókra (mértékletes alkoholfogyasztó és nagyivó) jutó mennyiség már komolyabbnak mondható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Továbbra is többet költünk élelmiszerre és kevesebbet bútorra, könyvre
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:52
Nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban, megint többet kaszáltak az élelmiszerüzletek.
Makro / Külgazdaság Trendforduló a benzinkutakon? Péntektől olcsóbban tankolhatunk
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:05
Hatott a világpiaci kőolajárak csökkenése: péntektől a benzin literje átlagban bruttó 4, míg a gázolajé 2 forinttal lesz olcsóbb a hazai benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: megduplázódott a háromszor beoltottak száma
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 09:31
Elindult a harmadik oltások felvétele, 27 ezren már kérték, 8 ezren meg is kapták. Itt a friss koronavírus-jelentés.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Montenegróban minden nyolcadik fertőzött turista
MTI | 2021. augusztus 4. 08:22
Minden nyolcadik regisztrált fertőzött Montenegróban a turisták közül kerül ki - közölte az ország közegészségügyi intézete szerdán.
Makro / Külgazdaság Áder Jánostól két település kapott városi rangot
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 06:43
Kiskunlacháza és Nyírbogát szeptembertől már nem nagyközség, hanem város.
Makro / Külgazdaság Rekordon a benzinár – van-e okunk sírni?
Király Béla | 2021. augusztus 4. 05:47
A héten újabb áremelést követően rekordszintre ugrott az üzemanyagok ára. Felmerül a kérdés, hogy ez magyar sajátosság, vagy a környező országokban is hasonlóan magas szinten állnak az árak? Ahogy az is fontos kérdés, hogy mennyi benzint lehet venni a fizetésből.
Makro / Külgazdaság Biden első fél éve – mosoly és protekcionizmus Európával szemben
Káncz Csaba | 2021. augusztus 3. 15:03
  Joe Biden amerikai elnök - elődjéhez hasonlóan – az USA gazdasági egyensúlytalanságainak korrekcióját protekcionista intézkedésekkel akarja orvosolni. A Fehér Ház ura nem siet összehozni egy csúcstalálkozót Hszi Csinping kínai elnökkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már 419 izraeli van kórházban koronával, közülük 221 súlyos beteg
MTI | 2021. augusztus 3. 14:08
Március óta először nőtt 3 ezer fölé a napi új fertőzöttek száma Izraelben, és rögtön majdnem a négyezret is elérte. Újabb szigorítások jöhetnek az országban.
Makro / Külgazdaság Észak-Korea csak a szankciók feloldásáért cserébe szerelné le a nukleáris létesítményeit
MTI | 2021. augusztus 3. 13:34
Az USA persze pont azért szankcionálja az ázsiai diktatúrát, mert az nem szerel le.
Makro / Külgazdaság Guadeloupe szigetét is karanténba zárja Franciaország
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 3. 12:41
Itt is éjszakai kijárási tilalom jön a romló covidhelyzet miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos