BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. január 18. 17:09

Az EU drasztikusan csökkentette a Törökországnak nyújtott csatlakozás-előkészítő támogatást ebben az évben. Ez azonban az EU által Törökországnak a menekültügyi megállapodás alapján fizetett kifizetéseit nem érinti. Közben izzik a levegő Líbia körül, holnap nagy emberek ülnek le tárgyalni róla.

Tripoli, Líbia fővárosa 2011 autusztusában. MTI Fotó: Nyulas Szabolcs

Az EU úgy határozott, hogy tovább csökkenti a Tökországnak nyújtott támogatásokat. Az eredetileg tervezett összegek 75 százalékát törlik 2020-ra vonatkozóan. Erről Josep Borrell, az EU külpolitikai megbízottja küldött levelet az Európai Parlamentnek – írta a Spiegel Online a Funke médiacsoportra hivatkozva.

Az előcsatlakozási támogatással az EU segíteni kívánta a tagjelölt országok reformfolyamatait és javítani versenyképességüket. A Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások azonban évek óta megrekedtek, miután az EU Ankarát a jogállamiság megsértésével vádolja.

Borrell az új intézkedést azzal indokolta, hogy Törökország illetéktelen földgázfúrásokat végez az EU-tag Ciprus partjainál. Másrészt katonai műveletekbe kezdett októberben Szíria északkeleti részén.

Pénzt adnak a török demokráciára

Az EU Bizottság szerint Törökország ebben az évben csak 168 millió eurót fog kapni az úgynevezett IPA-programból az uniós csatlakozás elősegítésére. Ebből 150 millió euró a demokráciára és a jogállamiságra, 18 millió euró pedig a vidékfejlesztési programra fordítandó. Az EU Bizottság eddig nem kommentálta a kiszivárgott levelet.

Az újságcikk szerint az EU összesen 1,2 milliárd euróval csökkentette a segélyeket 2017 óta. Az EU-támogatás továbbra is fontos a demokrácia és a jogállamiság előmozdítása érdekében – idézik az EU-megbízottat.

Menekültekkel fenyeget

Holnap, vasárnap Líbia-konferenciát tartanak Berlinben. Ennek alkalmából Recep Tayyip Erdogan elnök óva intett attól, hogy a Tripoliban székelő, általa támogatott kormányt megöntsék. Ebben az esetben szerinte csak az iszlamista szervezetek erősödnének meg és újabb menekültáradat indulhat meg Európa felé – írta a Faz.net.

Erdogan, aki a tripoli kormányt támogatja, a Politico című magazinnak azt írta, történelmi hiba lenne az ellenzéki Chalifa Haftar hadurat hatalomra segíteni. Felajánlotta, hogy ennek megakadályozása érdekében az Eu és Törökország működjenek együtt.

A földgáz az oka?

Itt jön be a képbe a földgáz: Tavaly Erdogan a tripoli kormánnyal megállapodást kötött egyes földközi-tengeri határok megosztásáról. Amelyek alatt jelentős nyersanyag-lelőhelyeket sejtenek. Csakhogy ezek egy részét Görögország magáénak tekinti. A holnapi konferencián olyan illusztris személyek vesznek majd részt, mint Angela Merkel kancellár, Erdogan elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vagy Emmanuel Macron francia elnök.

Líbiában 2011 óta van polgárháború. Szombatra virradóra leállt az ország keleti részének olajexportja, a kiesés napi 800 ezer hordó lehet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Friss
hírlevél