BUX
32 939.70
+2.09%
+674.00
OTP
8 990.00
-1.21%
-110.00
MOL
1 940.00
+2.92%
+55.00
RICHTER
6 350.00
+4.35%
+265.00
MTELEKOM
369.00
+3.94%
+14.00
 
2020. január 18. 17:09

Az EU drasztikusan csökkentette a Törökországnak nyújtott csatlakozás-előkészítő támogatást ebben az évben. Ez azonban az EU által Törökországnak a menekültügyi megállapodás alapján fizetett kifizetéseit nem érinti. Közben izzik a levegő Líbia körül, holnap nagy emberek ülnek le tárgyalni róla.

Tripoli, Líbia fővárosa 2011 autusztusában. MTI Fotó: Nyulas Szabolcs

Az EU úgy határozott, hogy tovább csökkenti a Tökországnak nyújtott támogatásokat. Az eredetileg tervezett összegek 75 százalékát törlik 2020-ra vonatkozóan. Erről Josep Borrell, az EU külpolitikai megbízottja küldött levelet az Európai Parlamentnek – írta a Spiegel Online a Funke médiacsoportra hivatkozva.

Az előcsatlakozási támogatással az EU segíteni kívánta a tagjelölt országok reformfolyamatait és javítani versenyképességüket. A Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások azonban évek óta megrekedtek, miután az EU Ankarát a jogállamiság megsértésével vádolja.

Borrell az új intézkedést azzal indokolta, hogy Törökország illetéktelen földgázfúrásokat végez az EU-tag Ciprus partjainál. Másrészt katonai műveletekbe kezdett októberben Szíria északkeleti részén.

Pénzt adnak a török demokráciára

Az EU Bizottság szerint Törökország ebben az évben csak 168 millió eurót fog kapni az úgynevezett IPA-programból az uniós csatlakozás elősegítésére. Ebből 150 millió euró a demokráciára és a jogállamiságra, 18 millió euró pedig a vidékfejlesztési programra fordítandó. Az EU Bizottság eddig nem kommentálta a kiszivárgott levelet.

Az újságcikk szerint az EU összesen 1,2 milliárd euróval csökkentette a segélyeket 2017 óta. Az EU-támogatás továbbra is fontos a demokrácia és a jogállamiság előmozdítása érdekében – idézik az EU-megbízottat.

Menekültekkel fenyeget

Holnap, vasárnap Líbia-konferenciát tartanak Berlinben. Ennek alkalmából Recep Tayyip Erdogan elnök óva intett attól, hogy a Tripoliban székelő, általa támogatott kormányt megöntsék. Ebben az esetben szerinte csak az iszlamista szervezetek erősödnének meg és újabb menekültáradat indulhat meg Európa felé – írta a Faz.net.

Erdogan, aki a tripoli kormányt támogatja, a Politico című magazinnak azt írta, történelmi hiba lenne az ellenzéki Chalifa Haftar hadurat hatalomra segíteni. Felajánlotta, hogy ennek megakadályozása érdekében az Eu és Törökország működjenek együtt.

A földgáz az oka?

Itt jön be a képbe a földgáz: Tavaly Erdogan a tripoli kormánnyal megállapodást kötött egyes földközi-tengeri határok megosztásáról. Amelyek alatt jelentős nyersanyag-lelőhelyeket sejtenek. Csakhogy ezek egy részét Görögország magáénak tekinti. A holnapi konferencián olyan illusztris személyek vesznek majd részt, mint Angela Merkel kancellár, Erdogan elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vagy Emmanuel Macron francia elnök.

Líbiában 2011 óta van polgárháború. Szombatra virradóra leállt az ország keleti részének olajexportja, a kiesés napi 800 ezer hordó lehet.

Makro / Külgazdaság Duplájára nőtt a rendőri intézkedések száma Budapesten
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 12:35
Nem állít valósat a New York Times-ban megjelent cikk, miszerint Magyarország már régóta a tömeges fertőzések időszakában lenne, valamint szombatról vasárnapra virradóan duplájára nőtt a rendőri intézkedések száma Budapesten - többek között ezek derültek ki az operatív törzs mai tájékoztatóján. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor délben bejelentést tesz
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 11:16
A miniszterelnök várhatóan az országmentő gazdasági csomag részleteit fogja ismertetni.
Makro / Külgazdaság Már 1,28 millió korona-fertőzött van a világban
MTI | 2020. április 6. 09:51
Tovább szigoríthat Szlovákia, reménykedik Ausztria. Megszólalt a brit királynő, már a New York-i tigrisek is elkapták a vírust. Nemzetközi körkép.
Makro / Külgazdaság Elő a maszkokat: ma összeül az Országgyűlés
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 6. 08:34
A rendeleti kormányzás életbe lépése óta kissé súlytalanná vált Országgyűlés ma kezdi meg soron következő négynapos ülését. A napirendi pontok között nem szerepel a veszélyhelyzet visszavonása, de mentelmi ügyekben dönthetnek a honatyák - legalábbis aki bemegy dolgozni.
Makro / Külgazdaság Trump már látja a fényt az alagút végén
MTI | 2020. április 6. 08:27
Az amerikai elnök szerint közle lehet a járvány vége az USA-ban. A következő két hétben azonban még várhatóan jelentősen emelkedni fog a koronavírusban elhunytak aránya az országban.
Makro / Külgazdaság Rengetegen fognak túlórázni - újabb rendeleteket adott ki a kormány
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 07:25
Újabb kormányrendeletek jelentek meg vasárnap éjszaka a Magyar Közlönyben, ezúttal mind a járványhelyzethez szorosan kapcsolódó témában született, a rendvédelmi szervekről, honvédekről, büntetés-végrehajtásról, valamint az ingyenes parkolásról és a SZÉP-kártyáról is. Ezek közül emeltünk ki néhány fontosabbat, érdekesebbet. 
Makro / Külgazdaság Nőtt a fertőzöttek száma, de lassabban - újabb elhunytak Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 06:46
744 főre emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma - ismét idős, krónikus betegek hunytak el.
Makro / Külgazdaság Matekozik az ország: 3200 helyi költségvetés landolt a kukában
Vég Márton | 2020. április 6. 06:07
Nem csak az országos, hanem 3200 település helyi költségvetése is a kukában landolt a koronavírus-járvány miatt. A helyi adóbevételek közül az idegenforgalmi adó tűnik el először, így kevesebb jut helyi beruházásokra is.
Makro / Külgazdaság Kórházba vitték a koronavírusos brit miniszterelnököt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 6. 06:07
Kórházba szállították vasárnap Boris Johnson brit miniszterelnököt, akiről tíz napja állapították meg, hogy az új típusú koronavírus okozta betegségben szenved. Károly herceg viszont már meggyógyult.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a kormányfő már felvette a maszkot
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 16:59
Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkot viselt a parlament ülésén.
hírlevél