BUX
33 134.87
+3.59%
+1 149.00
OTP
9 500.00
+1.77%
+165.00
MOL
1 930.00
+4.38%
+81.00
RICHTER
6 175.00
+5.29%
+310.00
MTELEKOM
365.00
+1.95%
+7.00
 
2020. január 18. 17:09

Az EU drasztikusan csökkentette a Törökországnak nyújtott csatlakozás-előkészítő támogatást ebben az évben. Ez azonban az EU által Törökországnak a menekültügyi megállapodás alapján fizetett kifizetéseit nem érinti. Közben izzik a levegő Líbia körül, holnap nagy emberek ülnek le tárgyalni róla.

Tripoli, Líbia fővárosa 2011 autusztusában. MTI Fotó: Nyulas Szabolcs

Az EU úgy határozott, hogy tovább csökkenti a Tökországnak nyújtott támogatásokat. Az eredetileg tervezett összegek 75 százalékát törlik 2020-ra vonatkozóan. Erről Josep Borrell, az EU külpolitikai megbízottja küldött levelet az Európai Parlamentnek – írta a Spiegel Online a Funke médiacsoportra hivatkozva.

Az előcsatlakozási támogatással az EU segíteni kívánta a tagjelölt országok reformfolyamatait és javítani versenyképességüket. A Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások azonban évek óta megrekedtek, miután az EU Ankarát a jogállamiság megsértésével vádolja.

Borrell az új intézkedést azzal indokolta, hogy Törökország illetéktelen földgázfúrásokat végez az EU-tag Ciprus partjainál. Másrészt katonai műveletekbe kezdett októberben Szíria északkeleti részén.

Pénzt adnak a török demokráciára

Az EU Bizottság szerint Törökország ebben az évben csak 168 millió eurót fog kapni az úgynevezett IPA-programból az uniós csatlakozás elősegítésére. Ebből 150 millió euró a demokráciára és a jogállamiságra, 18 millió euró pedig a vidékfejlesztési programra fordítandó. Az EU Bizottság eddig nem kommentálta a kiszivárgott levelet.

Az újságcikk szerint az EU összesen 1,2 milliárd euróval csökkentette a segélyeket 2017 óta. Az EU-támogatás továbbra is fontos a demokrácia és a jogállamiság előmozdítása érdekében – idézik az EU-megbízottat.

Menekültekkel fenyeget

Holnap, vasárnap Líbia-konferenciát tartanak Berlinben. Ennek alkalmából Recep Tayyip Erdogan elnök óva intett attól, hogy a Tripoliban székelő, általa támogatott kormányt megöntsék. Ebben az esetben szerinte csak az iszlamista szervezetek erősödnének meg és újabb menekültáradat indulhat meg Európa felé – írta a Faz.net.

Erdogan, aki a tripoli kormányt támogatja, a Politico című magazinnak azt írta, történelmi hiba lenne az ellenzéki Chalifa Haftar hadurat hatalomra segíteni. Felajánlotta, hogy ennek megakadályozása érdekében az Eu és Törökország működjenek együtt.

A földgáz az oka?

Itt jön be a képbe a földgáz: Tavaly Erdogan a tripoli kormánnyal megállapodást kötött egyes földközi-tengeri határok megosztásáról. Amelyek alatt jelentős nyersanyag-lelőhelyeket sejtenek. Csakhogy ezek egy részét Görögország magáénak tekinti. A holnapi konferencián olyan illusztris személyek vesznek majd részt, mint Angela Merkel kancellár, Erdogan elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vagy Emmanuel Macron francia elnök.

Líbiában 2011 óta van polgárháború. Szombatra virradóra leállt az ország keleti részének olajexportja, a kiesés napi 800 ezer hordó lehet.

Makro / Külgazdaság Vizsgálódik az Európai Bizottság – von der Leyen is megszólalt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 31. 22:17
Az Európai Bizottság megvizsgálja a magyar parlamentben által hétfőn elfogadott, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt és annak kormányzati végrehajtását - közölte Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője a testület online tartott sajtótájékoztatóján kedden.
Makro / Külgazdaság Aki elveszíti a munkáját, az találjon gyorsan újat - üzente a kormány
Vég Márton | 2020. március 31. 20:15
A kormány szerint a munkavállalók bérét most is épp eléggé védik, így nem szükséges, hogy az állam átvállalja a cégektől a bérköltségek bizonyos hányadát.
Makro / Külgazdaság Ismét jelentősen emelkedett az olaszországi halottak száma
MTI | 2020. március 31. 19:09
Több mint nyolcszázzal nőtt az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában Olaszországban. A járvány halottainak a száma így elérte a 12 428-t - közölte az olasz polgári védelmi hatóság.
Makro / Külgazdaság Egyre félelmetesebb a helyzet New Yorkban
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 18:24
Egy éjszaka alatt 14 százalékkal ugrott a fertőzöttek száma – jelentette be az állam kormányzója.
Makro / Külgazdaság Ezek a rendeleti kormányzás első intézkedései
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 17:09
A kormány a tegnapi szavazáson megkapott jogkörének segítségével kihirdette az egyes eljárásjogi intézkedések első körét.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így működik home office-ban a brit kormány
Wéber Balázs | 2020. március 31. 16:50
Múlt héten Boris Johnson is benyelte a koronavírust, azóta távvezérlésben irányítja a brit birodalmat.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: szupervulkánként robbanhat India
Káncz Csaba | 2020. március 31. 13:14
Az indiai kormány megnyitotta a koronavírus útját a nagyvárosokból a nyomorban tengődő falvak irányába. Márpedig a 800 millió, vidéken élő indiai egészségügyi ellátásáért felelős személyzet háromnegyede képesítetlen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: megvannak a részletes adatok a magyarországi elhunytakról!
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 13:01
Nem kellett túl sokat várni a részletes adatokra a közlemény megjelenése után.
Makro / Külgazdaság Területi adatokról még nem, de az elhunytakról több információt kapunk
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 12:41
Fontos újítás, hogy ezentúl a koronavírus hivatalos oldalán fel fogják tüntetni az elhunytak számán kívül a nemüket, a korukat és azt a krónikus alapbetegséget, amelyben a betegség előtt is szenvedtek.
Makro / Külgazdaság Nőttek az ipari termelői árak - februárban
MTI | 2020. március 31. 10:02
3,8 százalékkal.
Friss
hírlevél