BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2018. június 15. 08:30

Akárcsak 1972-ben a kínai nyitáskor, az amerikai elnök most sem tájékoztatta időben a japán kormányt a radikális washingtoni kurzusváltásról a térségben. Kína dél-kínai-tengeri egyoldalú lépései és a felvillantott amerikai csapatkivonás Dél-Koreából Japánt pozíciójának újragondolására készteti. Májusban a a kormányzó LDP párt a japán katonai kiadások megduplázására tette javaslatot.

A japán diplomáciát és nagypolitikát teljesen váratlanul érte és zavarba hozta Trump egyoldalú játszmája az észak-koreai rezsimmel. Trump nyitása a phenjani rezsim felé erősen emlékeztet a szintén republikánus Richard Nixon elnök meglepő lépésére Kína irányába. Nixon 1971-ben titkos tárgyalásokra küldte nemzetbiztonsági tanácsadóját, Henry Kissingert Pekingbe, előkészítendő Nixon találkozóját Mao Ce-tung kínai pártfőtitkárral 1972 februárjában.

Tokiót kihagyták

Nixon nem tájékoztatta Tokiót előzetesen a pekingi útjáról. éppen úgy, ahogy Trump sem a jelenlegi japán kormányt, mielőtt márciusban bejelentette tervezett találkozóját Kim-mel. A szingapúri találkozó aztán végképp világossá tette, hogy Trumpot nem különösebben hatják meg regionális szövetségeseinek aggodalmai és érdekei. Az amerikai elnök úgy jelentette be az amerikai – dél-koreai közös hadgyakorlatok felfüggesztését, hogy erről nem konzultált sem Szöullal, sem Tokióval. Ráadásul valódi, igazolható kötelezettségvállalásokat sem kapott Phenjantól a leszerelésre.

A Japan Times „Több stílus, mint tartalom Szingapúrban” című szerkesztőségi vezércikke tükrözi a japán zavarodottságot. „Trump és Kim elkötelezettsége egy új kapcsolat kiépítésére, illetve Kim ígérete a denuklearizációra értékes, de maga a nyilatkozat nem mutat túl az előző megállapodásokon, bizonyos kérdésekben pedig még kevesebbet is mond. Nem említi például, hogy a denuklearizáció ellenőrizhető (verifiable) legyen, és a koreai háború lezárására sem tér ki.”

Mi több, a kétoldalú kereskedelemben is megmaradt a feszültség. Abe miniszterelnök április végi floridai találkozóján Trump világossá tette, hogy a kereskedelmi háborús fenyegetései nem csak Kína ellen irányulnak, hanem minden komoly kereskedelmi többletet felmutató ország, így Japán ellen is. Trump nem volt hajlandó kivételt adni Tokiónak az amerikai acél- és alumínium-vámok ügyében. Ehelyett kétoldalú kereskedelmi egyezmény megkötését szorgalmazta Japánnal, kikötve, hogy csak akkor hajlandó visszatérni a csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezetebe (TPP), ha komoly engedményeket kap Washington. A WSJ szerint egyébként az USA előkészítette a Kínával szembeni, több tízmilliárd dollárnyi terméket érintő vámemelési lépéseit, amelyek csak Trump aláírására várnak és akár már ma jöhet a bejelentés.

Még komolyabb fegyverkezés jöhet

Kína dél-kínai-tengeri egyoldalú lépései és a felvillantott amerikai csapatkivonás Dél-Koreából Japánt pozíciójának újragondolására készteti. Májusban a a kormányzó LDP párt a japán katonai kiadások megduplázására tette javaslatot. Holott már így is a szigetország rendelkezik a világ nyolcadik legnagyobb védelmi költségvetésével, folyamatosan emelkedve hat éve. Az idei 45.9 milliárd dolláros költségvetés a GDP 0.9 százalékának felel meg – ha ezt megdupláznák, akkor Washington és Peking után a harmadik legnagyobb katonai költségvetéssel bírna.

Káncz Csaba

Májusban egy LDP munkacsoport benyújtotta javaslatát a miniszterelnöknek, amely F-35B típusú, ötödik generációs amerikai vadászgépek beszerzését célozza többek között. Szintén a múlt hónapban egy elfogadott kormányzati terv (third „Basic Plan on Ocean Policy”) fokozott radar-, megfigyelési és katonai-tevékenységet céloz meg a vitatott szigetek környezetében: köztük a Kínával vitatott Szenkaku/Diaoyu szigetek és az Oroszországtól visszakövetelt Kuril szigetek térségében.

Múlt decemberben Tokió már bejelentette, hogy Amerikából és Norvégiából 500 – 1000 kilométer hatótávolságú cirkáló-rakétákat tervez vásárolni. A japán kormány egy úgy alakítana át legalább egy, Izumo osztályú helikopterszállítót, hogy azok a japán F-35-ök indítására és fogadására is alkalmasak legyenek. Az Izumo hajókat többcélú operatív anyahajónak szánják: használnák őket földrengések után, szállítmányokat kísérő konvojként, vagy tengeralattjárók elleni védekezésnél.

Káncz Csaba jegyzete.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Horvátországi nyaralás? Nem javul a helyzet
MTI | 2020. július 16. 17:54
A vírus családi összejöveteleken, esküvőkön, keresztelőkön és érettségi banketteken terjedt. A legtöbb fertőzött Zágrábban és Split-Dalmát megyében van.
Makro / Külgazdaság Tiborcz István kastélyszállója kitárja kapuit a nép előtt
Vég Márton | 2020. július 16. 17:06
Ingyenesen megnézhetik a turai lakosok Tiborcz István helyi kastélyszállóját a vasárnapi nyílt napon. Bent tilos fotózni, de a kertben egy emlékképet azért lehet készíteni.
Makro / Külgazdaság Már Budapesten vállalkozik a Borkai videóban szereplő ikerpár egyik tagja
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 16:30
A Borkai videóban is szereplő székesfehérvári ikerpár egyik tagja új üzletbe fogott a koronavírus-járvány előtt. Budapesti cég főleg csomagküldéssel foglalkozik.
Makro / Külgazdaság Borsod után Somogyban lesz a legtöbb iskolaőr
Kormos Olga | 2020. július 16. 16:09
Eddig 491 iskolában jelezték az igényt iskolaőri jelenlétre, ezekben már biztos, hogy szeptemberben az új tanévet a diákokkal és pedagógusokkal együtt az iskolaőrök is megkezdik. A tanintézmények között öt gimnázium szerepel, az összes többi szakgimnázium, szakiskola, általános iskola, illetve gyógypedagógiai módszertani intézmény.
Makro / Külgazdaság 3 milliárd forintos beruházás után újranyílt a Waberer Medical Center
Kormos Olga | 2020. július 16. 15:57
3 milliárd forintos befektetéssel nem csak újranyílt a Waberer Medical Center, - benne a hazai privát piacon egyedülálló Walk in Center -, de a fejlesztéseknek köszönhetően májustól az Ortopédiai és Mozgásszervi Centrum, most júliustól pedig a Kardiológiai Centrum indult el tesztüzemmel.
Makro / Külgazdaság Egyre súlyosabb a koronavírus-helyzet több szomszédunknál is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 16. 14:56
Romániában 777 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, és ezzel ismét megdőlt az egy nap alatt jegyzett megbetegedések csúcsa.
Makro / Külgazdaság Szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik, hogy Mészáros Lőrinc szabályosan használta-e fel az állami milliárdokat
Vég Márton | 2020. július 16. 13:48
Összesen 45 milliárd forintot oszt szét a kormány a vidéki szálláshelyek között, ebből medencét és szaunát is építhetnek. Csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy szabályos volt-e a pénz felhasználása.
Makro / Külgazdaság Július végén dől el, hogy változik az életünk augusztus 15. után
Mester Nándor | 2020. július 16. 11:53
A kabinet határozottan kéri a lakosságot a maszkviselési kötelezettség betartására – hangzott el a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Itt a kormány döntése az augusztusi tűzijátékról!
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:34
A kormány a szerdai ülésen döntötte el az idei ünnepségsorozat sorsát.
Makro / Külgazdaság Készülnek szeptemberre az óriásbankot formázó pénzintézetek
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:14
Az azonnali fizetési rendszer (afr) országos bevezetését követő négy hónapban több mint 14 millió azonnali átutalást kezeltek sikeresen a Takarékinfo Zrt. által egyszerre három, az egyesülési szándékukat már bejelentett nagybank (Takarékbank, MKB, Budapest Bank) részére kiépített rendszerek, ez az összes hazai afr-tranzakció csaknem 40 százaléka. Az azonnali fizetési rendszer népszerű az ügyfelek körében, az utalások 34 százaléka a banki üzemidőn kívül, délután 5 és reggel 8 óra között történik, átlagos összegük eléri a 169 ezer forintot.
Friss
hírlevél