<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Bár lassult az ütem márciusban, tovább tart a bővülés.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke 52,4 pont lett. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. 2018-ban a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2019 elején is. Az ütem némileg gyengült, de nem marad el sokkal a tavaly - közölte friss adatait az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A 2019 március havi index kisebb a februári (55,5) értéknél, és a tizenharmadik legmagasabb márciusi érték. Március összességében átlagos hónap volt.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de 50 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A késztermékkészletek szintje márciusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett februárhoz képest, és továbbra is 50 pont fölött maradt. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében némileg eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését. Az elmúlt négy év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott.

Amiből hiány mutatkozott

Ebben a hónapban bors, csirkecomb, csirkemell, festék, fokhagyma, gyümölcsök, hagyma, karaj, ötvözött acél, paprika, réztermékek, szója és tömítő anyagok kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt adalékanyagokból, Böhler elektródából, burgonyakeményítőből, fali lámpából, kondenzátorokból, öntvényekből, passzív elektronikai alkatrészekből és vintage lámpából. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadók.

  Makro / Külgazdaság A világ két legikonikusabb épülete: jövő év végén nyit a Notre-Dame, megújult a Colosseum
  Elek Lenke | 2023. március 25. 19:00
  Hosszú várakozás után első alkalommal hangzott el olyan konkrét ígéret, amely belátható közelségbe hozza a keresztény Európa örökségének egyik ikonikus építménye, a 2019-es tűzvészben súlyos károkat szenvedett Notre-Dame rekonstrukció utáni megnyitását.
  Makro / Külgazdaság Putyin döntött: Moszkva megállapodott Fehéroroszországgal az atomfegyverek elhelyezéséről
  Privátbankár.hu | 2023. március 25. 18:54
  Taktikai nukleáris fegyvereket helyeznek át Fehéroroszország területére.
  Makro / Külgazdaság Lecsapott az iszlamista terrorszervezet, legalább kéttucatnyian meghaltak
  Privátbankár.hu | 2023. március 25. 17:50
  Több mint kéttucatnyi halálos áldozata van az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet által egy katonai támaszpont ellen elkövetett támadásnak Szomália középső részén szombaton.
  Makro / Külgazdaság Mindent vitt a tornádó, legalább 23-an meghaltak
  Privátbankár.hu | 2023. március 25. 16:48
  Legkevesebb 23 ember meghalt tornádókban és viharokban az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban szombatra virradóra.
  Makro / Külgazdaság Rácz András a háborúról: a magyar kormánynak irányt kellene váltania
  Wéber Balázs | 2023. március 25. 15:47
  Tűzszünetre a közeljövőben nincs esély az orosz-ukrán háborúban, a harcok évekig is elhúzódhatnak, hosszú távon pedig Ukrajna bírhatja tovább erővel – ebben nagyjából egyetértettek Klasszis Klub Live rendezvényünk külpolitikai kerekasztalának résztvevői. De kik harcolnak valójában egymással? Milyen egy háborús ország belülről? Mennyiben szigeteli el Magyarországot a kormány politikája, és le kellene-e cserélni a magyar külügyminisztert? Ez is szóba került a fórumon.  
  Makro / Külgazdaság Meghalt egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban
  Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:47
  Életét vesztette egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban, két további, néhány nappal ezelőtt megsebesült lengyel pedig súlyos állapotban van - közölte Michal Dworczyk tárca nélküli miniszter szombaton Varsóban a Twitteren.
  Makro / Külgazdaság Botrány lett Macron luxusórájából
  Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:05
  Emmanuel Macron interjú közben rejtette el a különleges karóráját, kitört a botrány
  Makro / Külgazdaság Vízválság: cselekvési program már van, csak végre is kellene hajtani
  Privátbankár.hu | 2023. március 25. 12:52
  Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
  Makro / Külgazdaság Törökország a földrengés után: mentik a menthetőt
  Vég Márton | 2023. március 25. 12:01
  Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.
  Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
  Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
  Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
  Privátbankár
  Mfor
  Piac és Profit

  Munkatársakat keresünk!

  Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

  Részletek

  hírlevél
  Ingatlantájoló
  Együttműködő partnerünk: 4iG