5p

A használt LEGO piaca nagyobb ütemben növekszik évente, mint a részvényeké, kötvényeké, bélyegeké, műalkotásoké és boroké.

A Barclays felmérése szerint a gazdagok vagyonuk mintegy 10 százalékát ékszerekbe, műalkotásokba, régiségekbe, gyűjthető borokba és autókba fektetik (természetesen a hagyományos pénzügyi értékpapír-befektetések mellett), miközben a használt LEGO piaca évente 11 százalékkal emelkedik, ami gyorsabb és jobb megtérülési rátát jelent, mint az arany, a részvények, a kötvények, a bélyegek és a bor – írja a Guardian.

Az oroszországi Higher School of Economics kutatói szerint ugyan meghökkentő,

de jövedelmezőbb nyereség érhető el, ha az átlagnál szokatlanabb árukba fektet valaki, amelyek vásárlása akár komolytalannak is tűnhet. Ilyenek például a LEGO-készletek, a Barbie-babák, szuperhős minifigurák vagy autó- és vasútmodellek.

Épp egy Millenniumot állítanak össze. Fotó: Depositphotos
Épp egy Millenniumot állítanak össze. Fotó: Depositphotos

„Megszoktuk, hogy az emberek befektetésként ékszereket, régiségeket vagy műalkotásokat vásárolnak. Vannak azonban más lehetőségek is, például a gyűjthető játékok. A LEGO másodlagos piacán több tízezer üzletet kötöttek már. Ez egy hatalmas piac, amelyet a hagyományos befektetők nem ismernek jól” - mondja Viktoria Dobrinszkaja, a HSE Közgazdaságtudományi Karának docense.

A Lego drágulásának okai

Hogy miért éri meg LEGO-ba fektetni? Mert a legendás kocka-készletek gyors drágulásának több oka is lehet. Először is, korlátozott mennyiségben gyártják őket, különösen az ikonikus filmeknek, könyveknek vagy történelmi eseményeknek szentelt különleges gyűjteményeket. 

Másodszor, a készletek kivonása után nem túl nagy a másodlagos piacon kapható készletek száma: sok tulajdonos nem lát bennük értéket (és elveszíti vagy kidobja az alkatrészeket), míg mások éppen ellenkezőleg, értékelik és ragaszkodnak hozzájuk.

Harmadszor, a LEGO készleteket több évtizede gyártják, és sok felnőtt rajongójuk van. Joggal feltételezhető, hogy minél több idő telik el a készlet gyártása óta, annál inkább értékelik klasszikus mintaként vagy nosztalgikus tárgyként. 

De mivel eddig nem volt erre hivatalos bizonyíték, a Guardian által említett tanulmány épp ezt vizsgálta. 2322 darab 1987-2015 közötti Lego-készlet árát figyelték, s az olyan tényezők, mint a korlátozott gyártási sorozatok, a gyűjtők speciális kiadásai és a használtcikk-piac szűkössége, valóban jelentősen megemelték ezek árait az évek során. A vizsgálat kizárólag új, bontatlan készletek értékesítésére fókuszált.

Azt is megállapították, hogy a másodlagos piaci árak általában két-három évvel azután kezdenek el növekedni, hogy egy készletet visszavonnak, de a hozamok jelentős eltéréseket mutatnak, ami évente mínusz 50 százalék és plusz 600 százalék között is mozoghat. A kis és nagyon nagy készletek ára gyorsabban nő, mint a közepes méretűeké, valószínűleg azért, mert a kis készletek gyakran tartalmaznak egyedi alkatrészeket vagy figurákat, míg a nagyokat kis mennyiségben gyártják, és vonzóbbak a felnőttek számára.

A Tadzs Mahal az egyik legdrágább LEGO-készlet. Fotó: privátbankár
A Tadzs Mahal az egyik legdrágább LEGO-készlet. Fotó: privátbankár

 

A híres épületeknek, népszerű filmeknek vagy szezonális ünnepeknek szentelt tematikus készletek árai növekednek általában a legjobban a használt termékek piacán. A legdrágább készletek közé tartozik a Millenniumi Sólyom, a Halálcsillag II. és a Csillagok Csillagpusztítója, valamint a Tádzs Mahal.

„A 20-30 évvel ezelőtt gyártott készletek nosztalgikus érzéssel töltik el a Lego-rajongókat, még ha az árak az égben is vannak” – mondja Dobrinszkaja. 

A docens szerint annak ellenére, hogy a Lego-készletek a másodlagos piacon általában véve nagyon jól jövedelmeznek, nem minden készlet egyformán sikeres. Az embernek igazi Lego-rajongónak kell lennie ahhoz, hogy tisztában legyen a piaci folyamatokkal és meglássa a befektetési lehetőségeket egy adott készletben.

A múlt hónapban a Lego, a világ legnagyobb játékgyártója 20 000 alkalmazottjának három plusznapi szabadságot és különleges bónuszokat ítélt oda, miután a bevételek és a profitok ugrásszerű évét tudhatja maga mögött, mivel eladásai hihetetlenül megugrottak a koronavírus-járvány miatti zárlatok alatt.

Egyébként a nyíregyházi székhelyű Lego Manufacturing Kft., amely nem a használt, hanem az új kockák piacán érdekelt, az elmúlt évben szintén jól járt a pandémiával. Míg 2019-ben 37,5 milliárd forint nettó árbevételt termelt, addig 2020-ban már közel 47 milliárd forintot. Nyereségére ugyanez igaz, a járványt megelőző évben 1 milliárd forint, míg a tavalyi évben 1,4 milliárd maradt a cég zsebében tisztán.

Újfajta design-kreálmányok LEGO-ból

Magyarországon a MocHub új legókockák másodlagos kereskedésével foglalkozik. A moc, vagyis a ’my own creation’ kifejezés a saját tervezésű Lego-építmények óriási piacára utal. Honlapjukon rengeteg gyönyörű design-kreálmányra akadhatunk, amit vagy maga a cég, vagy ötletes „builderek” készítenek el.

A MocHub tehát nem a LEGO-készletekben gyárilag összeállított kreációkhoz válogatja össze a szükséges építőelemeket, hanem mi is bármikor rendelhetünk tőlük a saját ötletünk alapján összeállított készletet. A cég megveszi az egyes elemeket, majd azt némi haszonnal, megfelelő szortírozás után értékesíti. Saját bevallásuk szerint a MOC-ok szállítása meglehetősen fáradságos feladat, amely számtalan logisztikai problémát vállal fel. A vállalkozás 70/30 részesedést számol az elkészült MOC eladására – ez azt jelenti, hogy az alapköltség feletti bevétel 70 százaléka a jogdíj. További bónuszként minden regisztrált MOC-alkotónak 10 százalék kedvezményt biztosítanak a tőlük rendelt LEGO-kockákra és -alkatrészekre. A cég ugyan az Opten szerint egy időre végelszámolás alá került, de a régi-új tulajdonosnak sikerült talpon maradnia.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagyon nagyot szakítanak az ingatlanosok – dollárban
Mester Nándor | 2024. július 13. 15:04
Hihetetlenül megnőtt a kereslet a különféle szakértők iránt a kereskedelmi ingatlanok felfutó piacán. Legalábbis az Egyesült Államok egyik déli tagállamában.
Makro / Külgazdaság Hatalmas leépítésbe kezd az európai óriáscég
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 11:31
Az Unilever, az egyik legnagyobb globális fogyasztási cikkeket gyártó vállalat bejelentette, hogy 2025 végéig az európai irodai dolgozók mintegy harmadát leépíti. 
Makro / Külgazdaság Infláció: „a kedvező kép mögött sötét árny húzódik meg” – A hét videója
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton | 2024. július 12. 19:02
A Központi Statisztikai Hivatal júniusra 3,7 százalékos pénzromlást mért, a nyugdíjasok inflációja hasonlóan, 3,6 százalékon alakult. A folyamatos üzemanyagár-emelkedések híre ellenére az intézet az elmúlt hónapban mégis azok árának csökkenését mérte. A Privátbankár Árkosár-felmérés helyesnek bizonyult, de kellemetlen meglepetést hozott az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérés. Rejt-e veszélyeket a maginfláció emelkedése? Milyen hatással lesz a pénzromlás ütemére a hét elején bejelentett, 400 milliárdos megszorító csomag, és a benne rejlő adóemelés? A hét videójában erről beszélgettek kollégáink, Bózsó Péter és Dobos Zoltán.
Makro / Külgazdaság Rossz a kedve az amerikai fogyasztóknak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 17:22
Javulást vártak az elemzők, ehelyett sorozatban negyedik hónapja romló hangulatindexet mért a Michigani Egyetem.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely a második újraszámláláson is győzött
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:20
A regnáló főpolgármester az első újraszámlálás után kialakult 41 szavazatos különbségét 293-ra növelte.
Makro / Külgazdaság Örülhetnek a franciák - az infláció 2,2 százalékra mérséklődött júniusban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:31
Az előző hónapban a drágulás mértéke még 2,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Nem korrigált a statisztikai hivatal: 5,2 százalékkal kisebb a kibocsátás
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:30
Igaz, munkanaphatással korrigálva csak 4,9 százalékkal csökkent az ipar termelése, de a legtöbb feldolgozóipari alágban visszaesett a kibocsátás májusban.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a dollárral és a forinttal? Megkezdődtek a találgatások
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 11. 19:11
Az amerikai elnökjelöltek vitája után a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy ha most hétvégén lennének a választások, akkor Donal Trump visszatérhetne a Fehér Házba. Mit hozna ez a gazdaságban?
Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet Orbán Viktor álma
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 14:21
Visszafogott a kereslet az elektromos autók iránt, ezért fontos akkuipari beruházásokat fújhatnak le. Mi lesz így a magyar akkugyártó nagyhatalmi tervekkel?
Makro / Külgazdaság Vészjósló tendencia: kiderült, hány kórházi ággyal kell beérnie a betegeknek a magyar egészségügyben
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 13:11
Hét százalékkal csökkent 10 év alatt az Európai Unióban a kórházi ágyak száma, amely az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2022-ben elvégzett, csütörtökön közzétett felmérésében ismertetett legutóbbi adatok szerint 2,3 millió volt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG