<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A szombatra hirdetett Kormányinfón gazdasági kérdések kerültek napirendre. Gulyás Gergely és Nagy Márton több fontos bejelentést tettek.

A szerdai napon zajlott kormányülésen született legfontosabb döntésekről számoltak be a jelenlevő miniszterek.
A kormány elemezte a magyar gazdasággal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket, így például az inflációt is. A kormány fel kiván lépni az infláció ellen az MNB-vel karöltve. Fenntartják az árstopokat és a kamatstopot. Ezen túl a következő intézkedéseket hozzák:

A szankciós infláció ellen küzdünk, de úgy, hogy közben fontos, hogy elkerüljük a recessziót - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Ennek érdekében fenn kell tartani a kkv-k működését, hangsúlyozta a miniszter, aminek része a hitelpiac működésének fenntartása. Emiatt a kkv-k részére kamatstopot hirdetnek a változó kamatozású hitelekre. A kamatstop referenciaidőpontja június 28-a, amikor 7,77 százalék volt a 3 hónapos bankközi kamatláb, ma ez a kamatláb 17,69 százalék. A kamatstopot november 15-től vezetik be, de akinek már átárazódott a hitele, annak is segítenek. 2023 július 1-ig lesz érvényben az intézkedés.

Nagy Márton arról is beszélt, hogy 2000 milliárd értékű jelenleg a változó kamatozású hitelállomány a kkv-knél. Nem kell külön kérni, hanem automatikusan jár majd. A fix kamatozású hiteleket ez nem érinti, ott továbbra is kedvező kamatozású hitelek vannak.

A miniszter azt is jelezte, hogy a bankrendszer fogja a kamatstop terhét viselni. A 2023 június végéig meghatározott időszakig 80 milliárd forint terhet fog a bankrendszernek jelenteni. Nagy Márton szerint az elmúlt hónapokban megugró kamatláb a bankoknak extraprofitot fog okozni, hiszen a korábban bejelentett extraprofit adó idején jóval alacsonyabb volt a kamatszint. Így a miniszter szerint ez a teher elviselhető lesz a bankok számára.

Makro / Külgazdaság A világ két legikonikusabb épülete: jövő év végén nyit a Notre-Dame, megújult a Colosseum
Elek Lenke | 2023. március 25. 19:00
Hosszú várakozás után első alkalommal hangzott el olyan konkrét ígéret, amely belátható közelségbe hozza a keresztény Európa örökségének egyik ikonikus építménye, a 2019-es tűzvészben súlyos károkat szenvedett Notre-Dame rekonstrukció utáni megnyitását.
Makro / Külgazdaság Putyin döntött: Moszkva megállapodott Fehéroroszországgal az atomfegyverek elhelyezéséről
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 18:54
Taktikai nukleáris fegyvereket helyeznek át Fehéroroszország területére.
Makro / Külgazdaság Lecsapott az iszlamista terrorszervezet, legalább kéttucatnyian meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 17:50
Több mint kéttucatnyi halálos áldozata van az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet által egy katonai támaszpont ellen elkövetett támadásnak Szomália középső részén szombaton.
Makro / Külgazdaság Mindent vitt a tornádó, legalább 23-an meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 16:48
Legkevesebb 23 ember meghalt tornádókban és viharokban az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban szombatra virradóra.
Makro / Külgazdaság Rácz András a háborúról: a magyar kormánynak irányt kellene váltania
Wéber Balázs | 2023. március 25. 15:47
Tűzszünetre a közeljövőben nincs esély az orosz-ukrán háborúban, a harcok évekig is elhúzódhatnak, hosszú távon pedig Ukrajna bírhatja tovább erővel – ebben nagyjából egyetértettek Klasszis Klub Live rendezvényünk külpolitikai kerekasztalának résztvevői. De kik harcolnak valójában egymással? Milyen egy háborús ország belülről? Mennyiben szigeteli el Magyarországot a kormány politikája, és le kellene-e cserélni a magyar külügyminisztert? Ez is szóba került a fórumon.  
Makro / Külgazdaság Meghalt egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:47
Életét vesztette egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban, két további, néhány nappal ezelőtt megsebesült lengyel pedig súlyos állapotban van - közölte Michal Dworczyk tárca nélküli miniszter szombaton Varsóban a Twitteren.
Makro / Külgazdaság Botrány lett Macron luxusórájából
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:05
Emmanuel Macron interjú közben rejtette el a különleges karóráját, kitört a botrány
Makro / Külgazdaság Vízválság: cselekvési program már van, csak végre is kellene hajtani
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 12:52
Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
Makro / Külgazdaság Törökország a földrengés után: mentik a menthetőt
Vég Márton | 2023. március 25. 12:01
Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.
Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG