4p
A 2008-as pénzügyi válság a Távol-Keleten is kiszabadította a történelem szellemét. Fegyverkezési verseny alakult ki a térségben, egymást folytonosan tesztelő katonai tengelyekkel. De milyen katonai képességekkel és új fejlesztésekkel rendelkezik Japán?
Kép forrása: EPA

Japán, amely több délkelet-ázsiai országhoz hasonlóan területi vitában áll Kínával, az utóbbi időben fokozta védelmi együttműködését a kínai követeléseknek nem engedő érintett országokkal. Tokió amiatt aggódik, hogy a kínai dominancia a térségben olyan nemzetközi kereskedelmi útvonalakra is kiterjed, amelyen keresztül a japán kereskedelem nagy része bonyolódik. Abe japán miniszterelnök idén a japán közvélemény széleskörű tiltakozása ellenére elfogadtatta azt a törvényjavaslatot az ország önvédelmi erői hatáskörének megváltoztatásáról, amelynek értelmében a hadsereg immáron az ország határain kívül is részt vehet katonai műveletekben, illetve a haditengerészet hajói a Dél-kínai tengeren is járőrözhetnek.

A történelem szelleme kiszabadul

De milyen tényezők vezettek a katonai szembenálláshoz? Nos, a kínai politikai vezetésben és a tábornoki karban a 2008-as New York-i pénzügyi válság következtében megerősödött az a nézet, miszerint az USA egy hanyatló hatalom és Kína az évszázad közepére felépítheti a Távol-Kelet domináns katonai erejét. Akárcsak a hazai politikai életben, a pekingi kormányzatban is egyre többen úgy gondolták, hogy a pénzügyi megrázkódtatás kikezdte az ortodox nyugati gazdaságpolitikai tanokat és az országnak már nincsen mit tanulnia a Nyugattól. A térségbeli feszültség kezdete 2009-re tehető, amikor a kínai kormányhivatalnokok először utaltak úgy a Dél-kínai tengerre, mint Peking számára „alapvető érdekre”.

A távol-keleti térségben fegyverkezési verseny kezdődött és a politikai feszültség pár éve leforgása alatt olyan szintet ért el, hogy Abe a tavalyi Davosi Világgazdasági Fórumon a Japán és Kína közötti kétoldalú viszonyt az Első Világháború kitörése előtti brit és német marakodáshoz hasonlította.

Japán katonai lépései

Tokió 2010-ben alakította ki új tengeri védelmi koncepcióját. A Washingtonnal folytatott szövetség mellett a haditengerészet megerősítette együttműködését Ausztráliával, Indiával és a NATO-val. Úgyszintén fokozta Vietnám és Fülöp-szigetek tengeri védelmének a támogatását.

Nos, vessünk egy pillantást a japán katonai fejlesztésekre és képességekre. A felkelő nap országa évszázadok óta tengeri hatalom, míg Kína – hagyományosan egy kontinentális erőként – csupán az 1990-es években kezdte modernizálni a haditengerészetét és állított össze egy átfogó tengeri stratégiát. Ennek is köszönhetően szakértők szerint egyelőre sem a kínai hadihajók, sem pedig a tengeralattjárók képességei nem veszik föl a versenyt a japán haditengerészettel.

Többfunkciós helikopter-hordozók

Idén augusztusban Japán vízre bocsátotta második Izumo osztályú helikopter-hordozóját, amelynek fő feladata a tengeralattjárók elleni harc és a partraszállási műveletek támogatása. Függőlegesen felszálló repülők indítására is alkalmas lehet, amelyből Japán 17 darab V-22 Ospreys típusút már meg is rendelt

Ezek a repülők minden bizonnyal majd a déli Kjúsú szigetén fognak állomásozni. Ez nem csak közel van a vitatott szigetcsoportokhoz, hanem itt található a japán szárazföldi erők új partraszállási parancsnoksága, mintegy 3 ezer katonát állomásoztatva. Hivatalos feladatuk „távoli szigetek haladéktalan visszafoglalása invázió esetén”.

Robotok forradalma

A háborús hadviselésben a robotok forradalmát láthatjuk, így ennek megfelelően a helikopter-hordozók hamar átállíthatók drón hadviselésre is. Összességében ezek a hajók és a partra-szálló erők is úgy lettek kialakítva, hogy harmonikusan illeszkedjenek az amerikai tengerészet erőihez, amelynek fő bázisa Okinava szigetén található. Japánban hozzávetőlegesen 36 ezer amerikai katona és 130 harci repülőgép állomásozik. Az amerikai haditengerészet Hetedik Flottájának bázisa Jokoszukában fekszik, Tokiótól 30 kilométerre délre.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG