<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csehországban, Romániában és Németországban kerül a legtöbbe az áram az EU-ban vásárlóerő-paritáson számítva. Magyarország a 22. helyet foglalja el a rangsorban – azaz csak öt uniós országban olcsóbb az áram, mint itthon. Az energiadrágulást ugyanakkor mi is megérezzük a cégek áthárító politikája miatt.

A nemzetközi energiaválság és az energiaárak globális berobbanása miatt itthon is előtérbe került az a kérdés, hogy hol mennyit kell fizetni az áramért az EU-ban. Most egy német tanulmány próbált rendet vágni a témában: a Verivox portál vásárlóerő-paritáson számítva hasonlított össze 133 országot a Global Petrol Prices energiaáras adatbázisának segítségével.

Élen a csehek 

Az elemzésből, amelyet a Spiegel idézett, kiderül, hogy

az EU-n belül Csehországban a legdrágább az áram.

Ott 47 nemzetközi dollárt (ez egy elvi pénzmennyiség, amit a vásárlóerő-paritás számításnál használnak) kell fizetni kilowattóránként. Csehország után Románia és Németország következik.

A csehek a globális rangsorban egyébként a 15. helyen állnak, és nagyrészt csupán a válságok sújtotta fejlődő országok előzik meg őket, például Ruanda, Sierra Leone és Burkina Faso. Ezekben az államokban olyan drága az áram, hogy azt a lakosság egy része meg sem engedheti magának. (A listát egyébként 72 dolláros árral Ruanda vezeti.)

Nálunk még olcsó az áram. (Illusztráció. Depositphotos/kaprikM)Nálunk még olcsó az áram. (Illusztráció. Depositphotos/kaprikM)

Magyarország az olcsók között 

A német portál statisztikája szerint Magyarországon 26,54 nemzetközi dollárba kerül az áram,

ami a 22. legmagasabb érték az EU-ban – ebben a tekintetben Franciaországgal vagyunk nagyjából egy szinten.

Nálunk kevesebbet csak a máltai, a luxemburgi, a holland, a svéd és a finn fogyasztóknak kell fizetniük.

Hazánk a globális rangsorban a 67. helyen, azaz a középmezőnyben áll. Nálunk nagyon hasonló áramárak vannak Franciaország mellett Macedóniában, Indiában és Szerbiában.

A legdrágább és a legolcsóbb uniós állam között egyébként csaknem 2,5-szeres a különbség: míg Csehországban – ahogy említettük – 47 nemzetközi dollárba kerül egy kilowattóra áram, addig Finnországban mindössze 20-ba.

A portál a számítás során az idei második negyedéves adatokból dolgozott, tehát a közelmúlt jelentős áremeléseit (például Németországban) még nem is vette figyelembe.

Megérezzük a drágulást

Bár Magyarországon a lakossági energiaárakat nem érinti a nemzetközi árrobbanás a kormány rezsicsökkentő politikája miatt – azaz nem kell többet fizetnünk az energiáért, mint korábban –, ez nem jelenti azt, hogy meg sem érezzük a válságot.

A vállalatok energiaköltségei ugyanis növekednek, amit nyilvánvalóan rá fognak terhelni a lakosságra.                      

További részletek az alábbi videóban:  

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter bejelentette: újabb feladatokat kap a budapesti terrorellenes iroda
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:26
Újabb feladatokat kap az ENSZ terrorizmusellenes központjának budapesti regionális irodája - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott a terrorizmusellenes tevékenység koordinálásáért felelős ENSZ-főtitkárhelyettessel, Vlagyimir Voronkovval.
Makro / Külgazdaság Ha egy ekkora birodalom elindul – interjú a magyar-orosz turisztikai kapcsolatokról
Elek Lenke | 2022. január 20. 06:07
A Covid miatt az oroszok sem turistáskodhatnak már vagy két éve. Pedig az előző két évtizedben bejárták a világot. No, nem mindenki persze, csak aki tehette, de egy ekkora népességű országban a lakosság tíz százaléka – ennyien szoktak útra kelni „békeidőben” – is jelentős arány. Minderről dr. Szegedi Andreával, a Magyar-Orosz Baráti Társaság elnökségi tagjával, egyetemi tanárral, az orosz piac turisztikai szakértőjével beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel tényleg nyugdíjba vonult? Visszadobott egy állásajánlatot
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 17:47
Angela Merkel elutasította António Guterres ENSZ-főtitkár állásajánlatát - közölte szerdán a volt német kancellár irodája.
Makro / Külgazdaság Ha megtanulunk együtt élni a járvánnyal, egész jó évünk lehet
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 16:58
Folytatódhat gazdaság helyreállítása, idén a bővülési ütem Európában meghaladhatja a 4 százalékot, Magyarországon akár 4,5 százalékot is - vélik a Raiffeisen bank elemzői.
Makro / Külgazdaság Ideges skandinávok - Putyin tervbe vette nukleáris erőinek megerősítését a térségben
Káncz Csaba | 2022. január 19. 15:26
Az orosz kutatási anyag szerint a további eszkaláció esetén a Kreml megerősíti stratégiai nukleáris erőit Kalinyingrádban és Belaruszban – a NATO határa mentén. A térségbeli feszültség tovább növekedett kedden a belarusz védelmi minisztérium bejelentése kapcsán, miszerint február 10. és 20. között közös hadgyakorlatot tartanak az orosz és belarusz hadsereg részvételével. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kunetz Zsombor: megvan a negyedik oltás szakmai ajánlása, de nem sokra megyünk vele
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 11:23
Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi menedzser szúrta ki, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ mégis megemlíti a negyedik oltás szakmai ajánlását, de sokra nem mennek vele az orvosok.
Makro / Külgazdaság Újabb fertőző kór ütötte fel a fejét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 10:39
Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.
Makro / Külgazdaság Megint fontos szintre drágul a benzin
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 10:16
A benzinért 4, a gázolajért bruttó 3 forinttal kell többet fizetnie a benzinkutaknak péntektől, aminek következtében nem engedhetik meg maguknak, hogy a február 15-éig 480 forintos hatósági árak alá menjenek.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló