BUX
35 210.60
+0.46%
+160.00
OTP
9 735.00
+0.15%
+15.00
MOL
2 000.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
2019. október 18. 06:10

Brüsszelnek és Londonnak több mint három éve volt arra, hogy megegyezzen a brit kiválás feltételeiről, de csak mostanra sikerült egy új, átdolgozott megállapodást kötnie. A kérdés ezúttal is az, hogy elfogadja-e azt a brit parlament. Az alapproblémát – hogyan lehet az Egyesült Királyságot úgy kiléptetni az EU-ból, hogy közben se az Ír-szigetet, se magát az Egyesült Királyságot ne "csonkítsák meg" – ugyanis továbbra sem sikerült mindenki számára megnyugtató módon megoldani.

Jean-Claude Juncker is nagyon örült a tegnapi sajtótájékoztatón. EPA/OLIVIER HOSLET

Az előzményeket tekintve akár bombasztikusnak is nevezhető hírrel szolgált Boris Johnson tegnap fél 12 magasságában, néhány órával a no deal Brexit szempontjából sorsdöntőnek beharangozott brüsszeli EU-csúcs kezdete előtt.

A reálpolitika győzött

A brit kormányfő ugyanis azt jelentette be, aminek elérése az elmúlt hetekben reménytelennek tűnt: megegyeztek Brüsszellel az EU-ból történő kilépés feltételeiről.

Van egy nagyszerű új megállapodásunk, amellyel visszaszerezzük az ellenőrzést. Most a (brit) parlamenten a sor szombaton (hogy elfogadja a megállapodást), hogy ezután már olyan prioritásokkal foglalkozhassunk, mint például a megélhetési költségek, az egészségügy, az erőszak és a környezetvédelem

- közölte a brit miniszterelnök Twitteren.

A megállapodást Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság hamarosan leköszönő elnöke is megerősítette:

Ahol van akarat, ott van megállapodás is – és most van egy megállapodásunk. Ez egy fair és kiegyensúlyozott egyezmény az EU és az Egyesült Királyság között, és bizonyíték arra, hogy elkötelezettek vagyunk a megoldás megtalálására. Azt ajánlom, hogy az Európai Tanács hagyja jóvá azt

írta Juncker, aki korábban még következetesen kizárta, hogy a May-kormánnyal 2018 őszén kötött kilépési megállapodást újra lehet tárgyalni vagy meg lehet változtatni.

Most azonban mégis ez történt, azaz a reálpolitika felülírta a korábbi hangzatos kijelentéseket.

De miről állapodtak meg?

Johnson szerint az egyezséggel visszaszerzik az ellenőrzést a jogalkotás, a határok és a kereskedelem felett, és olyan új kapcsolatot alakítanak ki az EU-val, amely szabadkereskedelmen és baráti együttműködésen alapul.

Hozzátette: az Egyesült Királyság egészben hagyja el az EU vámunióját, és szabadon köthet majd kereskedelmi egyezményeket szerte a világon.

Szerinte az „antidemokratikus” backstop-egyezményt eltörölték (erről itt írtunk részletesebben).

A megállapodással végrehajthatjuk a Brexitet, és két hét múlva kiléphetünk az EU-ból.

Vámhatár az Egyesült Királyságon belül

Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója szerint az új megállapodásnak négy fontos pillére van:

  • Észak-Írország továbbra is igazodni fog az uniós szabályozás egy részéhez, főleg ami az árukat illeti.
  • Észak-Írország továbbra is az Egyesült Királyság vámterületéhez fog tartozni, de egyúttal „belépési pont” marad az uniós közös piac irányába.
  • Megmarad az uniós közös piac integritása, és kielégítik az Egyesült Királyság jogos igényeit az áfa-szabályozással kapcsolatban.
  • Észak-Írország négyévente dönthet arról, hogy továbbra is igazodik-e az uniós szabályok egy részéhez.

Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy nem lesz határ- és vámellenőrzés az ír-északír határon, a Nagy-Britanniából Észak-Írországba tartó áruk egy részét ugyanakkor ellenőrizni fogják írja az Irish Times. Tehát az Egyesült Királyságon belül Nagy-Britannia és Észak-Írország között vámhatár jön létre a tervek szerint.

Az EU örül...

Az egyezményt az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács tegnap egységesen jóváhagyta. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke szintén üdvözölte a fejleményeket, és reméli, hogy a ratifikáció során sem lesznek problémák.

Szintén pozitívan nyilatkozott Guy Verhofstadt: az Európai Parlament illetékes koordinátora szerint az egyezség biztosítja az egységes piac integritását és megakadályozza a kemény határok visszaállítását az Ír-szigeten:

A kérdés pusztán az, hogy el fogja-e fogadni a brit parlament.

... de ez kevés lehet

Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy nagyon rezeg a léc. Az északír unionista párt, amely nélkül a konzervatívoknak nincs többségük a parlamentben, már jelezte, hogy nem fogja megszavazni az egyezséget:

Szerintünk ezek a javaslatok nem előnyösek Észak-Írország gazdasági jóléte szempontjából, és aláássák az Egyesült Királyság integritását.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezére pedig még a Theresa May által elért megállapodásnál is rosszabbnak nevezte a mostani egyezséget, amelyet szerinte el kell utasítaniuk a képviselőknek.

A parlament alsóházának extra ülését az EU-csúcs után, szombaton tarthatják. Szombati ülésezésre legutóbb 1982-ben volt példa, amikor az argentin hadsereg elfoglalta a brit korona fennhatósága alá tartozó, Argentína által is követelt Falkland-szigeteket.

Több mint három éve gyúrják

Az Egyesült Királyságban 2016 júniusában tartottak népszavazást az EU-tagságról: 17,4 millióan voksoltak a kilépésre, 16,1 millióan a maradásra. Az ország eredetileg idén március 29-én hagyta volna el az EU-t, ezt a határidőt azonban idén október 31-re tolták ki, mivel a brit parlament a May-kormány és Brüsszel között létrejött kilépési megállapodást nem fogadta el.

A brit honatyák a közelmúltban arra kötelezték Johnsont, hogy amennyiben nincs megegyezés az EU-val, akkor kérvényezze Brüsszelben a kilépési dátum újbóli kitolását a no deal Brexit megakadályozása érdekében.

Jean-Claude Juncker tegnap ugyanakkor már úgy vélekedett, hogy nem szükséges a hosszabbítás. Az EU-nak jogában áll elutasítani az erre vonatkozó kérést, és sajtóhírek szerint Johnson ezt kérte az uniós vezetőktől (ha addig fajul a helyzet).

Ezzel összhangban Michael Gove miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: ha a parlament elutasítja a megállapodást, akkor az ország anélkül fog kilépni az EU-ból október 31-én.

A kormány tehát így gyakorol nyomást az ellenkező képviselőkre, hogy fogadják el a dealt azaz hasonló taktikát követ, mint követett anno Theresa May.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Szépen lassan nyílnak a cseh határok is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 20:58
Csehország fokozatosan megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt államhatárait - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Óriási segélycsomagot kapnak az önkormányzatok - Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 19:49
A települések önkormányzatainak hirdetett támogatási csomagot az osztrák kormány; a pályázaton induló városok és falvak között egymilliárd eurót osztanak szét - jelentette be Sebastian Kurz kancellár, aki példátlan méretűnek nevezte a támogatási csomagot.
Makro / Külgazdaság A nap képe: mellbevágó címlap – nevet kaptak a névtelen áldozatok
Wéber Balázs | 2020. május 25. 18:21
Sokszor önkéntelenül is úgy beszélünk a koronavírus áldozatairól, mintha csak számsorok lennének egy statisztikában.
Makro / Külgazdaság Elárult az államtitkár néhány számot a gazdaságvédelmi akciótervről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 16:42
A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech és zöld magyar, a kkv-hatékonyságot növelő 50 milliárd forint keretösszegű pályázatra.
Makro / Külgazdaság Újabb nukleáris válság fenyeget - Kína a valódi célpont
Káncz Csaba | 2020. május 25. 13:53
A hadászati egyensúly architektúráját napjainkban már a teljes széthullás veszélye fenyegeti, ami a fegyverkezési verseny újabb fordulóját vetíti előre. Orosz szakértők szerint Washington kivonulása a hadászati megállapodásokból valójában Pekingnek szóló fenyegetés. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2000 milliárd forint maradhat idén a hiteladósoknál
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 12:01
A lakosság 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.
Makro / Külgazdaság Tovább száguldanak az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:00
A benzin literjéért átlagban 7, a gázolajéért 6 forinttal kell majd többet fizetni május 27-étől.
Makro / Külgazdaság Nyitnak a spanyol strandok, júliustól mehetnek a turisták is
Wéber Balázs | 2020. május 25. 09:07
Mától enyhül a karantén Madridban és Barcelonában is, országosan pedig kinyithatnak az első strandok. A spanyolok júliustól várják a külföldi turistákat. Görögország és Horvátország szintén szeretné megmenteni a nyári turistaszezont. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.    
Makro / Külgazdaság 500 közelébe nőtt az elhunytak száma - több mint 1700-an már meggyógyultak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:54
Öt idős, krónikus beteg hunyt el hétfőre - több mint 1700-an meggyógyultak, ismét kevesebb az aktív fertőzött.
Makro / Külgazdaság Pánik után: csak egy ágazatban látják még sötétebbnek a magyar gazdaság jövőjét
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:34
Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.
hírlevél