Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Brüsszelnek és Londonnak több mint három éve volt arra, hogy megegyezzen a brit kiválás feltételeiről, de csak mostanra sikerült egy új, átdolgozott megállapodást kötnie. A kérdés ezúttal is az, hogy elfogadja-e azt a brit parlament. Az alapproblémát – hogyan lehet az Egyesült Királyságot úgy kiléptetni az EU-ból, hogy közben se az Ír-szigetet, se magát az Egyesült Királyságot ne "csonkítsák meg" – ugyanis továbbra sem sikerült mindenki számára megnyugtató módon megoldani.

Jean-Claude Juncker is nagyon örült a tegnapi sajtótájékoztatón. EPA/OLIVIER HOSLET

Az előzményeket tekintve akár bombasztikusnak is nevezhető hírrel szolgált Boris Johnson tegnap fél 12 magasságában, néhány órával a no deal Brexit szempontjából sorsdöntőnek beharangozott brüsszeli EU-csúcs kezdete előtt.

A reálpolitika győzött

A brit kormányfő ugyanis azt jelentette be, aminek elérése az elmúlt hetekben reménytelennek tűnt: megegyeztek Brüsszellel az EU-ból történő kilépés feltételeiről.

Van egy nagyszerű új megállapodásunk, amellyel visszaszerezzük az ellenőrzést. Most a (brit) parlamenten a sor szombaton (hogy elfogadja a megállapodást), hogy ezután már olyan prioritásokkal foglalkozhassunk, mint például a megélhetési költségek, az egészségügy, az erőszak és a környezetvédelem

- közölte a brit miniszterelnök Twitteren.

A megállapodást Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság hamarosan leköszönő elnöke is megerősítette:

Ahol van akarat, ott van megállapodás is – és most van egy megállapodásunk. Ez egy fair és kiegyensúlyozott egyezmény az EU és az Egyesült Királyság között, és bizonyíték arra, hogy elkötelezettek vagyunk a megoldás megtalálására. Azt ajánlom, hogy az Európai Tanács hagyja jóvá azt

írta Juncker, aki korábban még következetesen kizárta, hogy a May-kormánnyal 2018 őszén kötött kilépési megállapodást újra lehet tárgyalni vagy meg lehet változtatni.

Most azonban mégis ez történt, azaz a reálpolitika felülírta a korábbi hangzatos kijelentéseket.

De miről állapodtak meg?

Johnson szerint az egyezséggel visszaszerzik az ellenőrzést a jogalkotás, a határok és a kereskedelem felett, és olyan új kapcsolatot alakítanak ki az EU-val, amely szabadkereskedelmen és baráti együttműködésen alapul.

Hozzátette: az Egyesült Királyság egészben hagyja el az EU vámunióját, és szabadon köthet majd kereskedelmi egyezményeket szerte a világon.

Szerinte az „antidemokratikus” backstop-egyezményt eltörölték (erről itt írtunk részletesebben).

A megállapodással végrehajthatjuk a Brexitet, és két hét múlva kiléphetünk az EU-ból.

Vámhatár az Egyesült Királyságon belül

Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója szerint az új megállapodásnak négy fontos pillére van:

  • Észak-Írország továbbra is igazodni fog az uniós szabályozás egy részéhez, főleg ami az árukat illeti.
  • Észak-Írország továbbra is az Egyesült Királyság vámterületéhez fog tartozni, de egyúttal „belépési pont” marad az uniós közös piac irányába.
  • Megmarad az uniós közös piac integritása, és kielégítik az Egyesült Királyság jogos igényeit az áfa-szabályozással kapcsolatban.
  • Észak-Írország négyévente dönthet arról, hogy továbbra is igazodik-e az uniós szabályok egy részéhez.

Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy nem lesz határ- és vámellenőrzés az ír-északír határon, a Nagy-Britanniából Észak-Írországba tartó áruk egy részét ugyanakkor ellenőrizni fogják írja az Irish Times. Tehát az Egyesült Királyságon belül Nagy-Britannia és Észak-Írország között vámhatár jön létre a tervek szerint.

Az EU örül...

Az egyezményt az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács tegnap egységesen jóváhagyta. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke szintén üdvözölte a fejleményeket, és reméli, hogy a ratifikáció során sem lesznek problémák.

Szintén pozitívan nyilatkozott Guy Verhofstadt: az Európai Parlament illetékes koordinátora szerint az egyezség biztosítja az egységes piac integritását és megakadályozza a kemény határok visszaállítását az Ír-szigeten:

A kérdés pusztán az, hogy el fogja-e fogadni a brit parlament.

... de ez kevés lehet

Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy nagyon rezeg a léc. Az északír unionista párt, amely nélkül a konzervatívoknak nincs többségük a parlamentben, már jelezte, hogy nem fogja megszavazni az egyezséget:

Szerintünk ezek a javaslatok nem előnyösek Észak-Írország gazdasági jóléte szempontjából, és aláássák az Egyesült Királyság integritását.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezére pedig még a Theresa May által elért megállapodásnál is rosszabbnak nevezte a mostani egyezséget, amelyet szerinte el kell utasítaniuk a képviselőknek.

A parlament alsóházának extra ülését az EU-csúcs után, szombaton tarthatják. Szombati ülésezésre legutóbb 1982-ben volt példa, amikor az argentin hadsereg elfoglalta a brit korona fennhatósága alá tartozó, Argentína által is követelt Falkland-szigeteket.

Több mint három éve gyúrják

Az Egyesült Királyságban 2016 júniusában tartottak népszavazást az EU-tagságról: 17,4 millióan voksoltak a kilépésre, 16,1 millióan a maradásra. Az ország eredetileg idén március 29-én hagyta volna el az EU-t, ezt a határidőt azonban idén október 31-re tolták ki, mivel a brit parlament a May-kormány és Brüsszel között létrejött kilépési megállapodást nem fogadta el.

A brit honatyák a közelmúltban arra kötelezték Johnsont, hogy amennyiben nincs megegyezés az EU-val, akkor kérvényezze Brüsszelben a kilépési dátum újbóli kitolását a no deal Brexit megakadályozása érdekében.

Jean-Claude Juncker tegnap ugyanakkor már úgy vélekedett, hogy nem szükséges a hosszabbítás. Az EU-nak jogában áll elutasítani az erre vonatkozó kérést, és sajtóhírek szerint Johnson ezt kérte az uniós vezetőktől (ha addig fajul a helyzet).

Ezzel összhangban Michael Gove miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: ha a parlament elutasítja a megállapodást, akkor az ország anélkül fog kilépni az EU-ból október 31-én.

A kormány tehát így gyakorol nyomást az ellenkező képviselőkre, hogy fogadják el a dealt azaz hasonló taktikát követ, mint követett anno Theresa May.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az idős otthonokból 3400 fő jelezte hétvégére az oltási igényét
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 12:10
A mai, igen rövid tájékoztatón a járványügyi adatokról és a tegnap bejelentett kínai vakcina várható érkezéséről volt szó. 
Makro / Külgazdaság Mekkora ütést kaptak a magyar szállodák a kijárási tilalom miatt?
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:44
A vendégéjszakák száma 2019 novemberéhez képest 85 százalékkal, a belföldi vendégéjszakák száma a kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz mérten 65 százalékkal csökkent
Makro / Külgazdaság Döntött az Európai Bizottság a Richter gyógyszeréről
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 09:58
Eszerint a méhmióma kezelésére alkalmazott Esmya ezután csak olyan, menopauzát el nem ért nők méhmiómájának kezelésére használható, akik esetében a műtéti kezelés (ideértve a méhmióma embolizációját is) nem alkalmazható, vagy az nem volt sikeres. Az Esmya nem alkalmazható a méhmióma műtéti beavatkozást megelőző tüneti kezelésre.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb 111 magyar áldozat
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 08:59
1 513 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 349 149 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Milliárdokat mozgatott meg a kormány éjjel
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 07:15
A csütörtök éjjel megjelent kormányhatározat ismét jelentős forrásokat csoportosított át az idei költségvetésben. 
Makro / Külgazdaság A világ legnagyobb focilufiját fújták, most kidurrantják
Marosi Gergely | 2021. január 15. 05:49
Költség- és bérplafon, névváltoztatások, távozó sztárjátékosok - véget ért az "arany dollárok" korszaka a kínai labdarúgásban. Kína a sportág történetének egyik legnagyobb pénzügyi lufiját fújta fel, de most kipukkantja azt. Hszi Csin-ping elnök és pártfőtitkár szenvedélye a labdarúgás; a kínaiak pénzt és energiát nem kímélnek, ha a futballfejlesztésről van szó, de megvalósul-e a grandiózus terv - esztelen költekezés nélkül?
Makro / Külgazdaság 657 millió forinttal gyarapodott az MNB Alapítvány vagyona
Privátbankár.hu | 2021. január 14. 17:57
Biztonságos és felelősségteljes gazdálkodásának köszönhetően eredményesen zárták az utolsó negyedévet.
Makro / Külgazdaság Így költ az Orbán-kormány: ötször több megy sportra, mint szakrendelőkre
Székely Sarolta | 2021. január 14. 17:39
A költségvetési zárszámadások alapján világosan kirajzolódik, hogy az Orbán-kormány regnálása alatt gyakorlatilag folyamatos a forráskivonás az egészségügy bizonyos területeiről, miközben sportra jelentősen több pénzt fordított a kormány. Rendelői, orvosi, fogorvosi ellátásra már kevesebb mint a sportköltések ötöde jutott 2019-ben. Nem sokat változik a kép akkor sem, ha az oktatás területén elköltött költségvetési kiadásokat vizsgáljuk.
Makro / Külgazdaság „Ez politikai karaktergyilkosság” – megindult az impeachment Trumppal szemben
Wéber Balázs | 2021. január 14. 16:55
Az amerikai elnökkel szemben indított felelősségre vonási eljárás politikai lépés: valódi tétje, hogy merre lép tovább a Republikánus Párt, és indulhat-e Trump a 2024-es választáson, mondta a Privátbankár.hu-nak Feledy Botond. A külpolitikai szakértő szerint Joe Biden beiktatásának napján fegyveres konfliktus is elképzelhető, a Capitoliumot megostromló csoportok ugyanis továbbra is aktívak.
Makro / Külgazdaság Az olasz maffia árnya vetül a koronavírusra szánt EU-s pénzekre
Káncz Csaba | 2021. január 14. 11:49
Az átutalt óriási EU-s COVID-segélycsomag az utolsó esély, hogy Olaszország kikecmeregjen tartós válságából. De Conte miniszterelnök ebből autósztrádákat ígér Kalábriába és Szicíliába, ahol a maffia tulajdonolja az építőipart. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél