<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Brüsszelnek és Londonnak több mint három éve volt arra, hogy megegyezzen a brit kiválás feltételeiről, de csak mostanra sikerült egy új, átdolgozott megállapodást kötnie. A kérdés ezúttal is az, hogy elfogadja-e azt a brit parlament. Az alapproblémát – hogyan lehet az Egyesült Királyságot úgy kiléptetni az EU-ból, hogy közben se az Ír-szigetet, se magát az Egyesült Királyságot ne "csonkítsák meg" – ugyanis továbbra sem sikerült mindenki számára megnyugtató módon megoldani.

Jean-Claude Juncker is nagyon örült a tegnapi sajtótájékoztatón. EPA/OLIVIER HOSLET

Az előzményeket tekintve akár bombasztikusnak is nevezhető hírrel szolgált Boris Johnson tegnap fél 12 magasságában, néhány órával a no deal Brexit szempontjából sorsdöntőnek beharangozott brüsszeli EU-csúcs kezdete előtt.

A reálpolitika győzött

A brit kormányfő ugyanis azt jelentette be, aminek elérése az elmúlt hetekben reménytelennek tűnt: megegyeztek Brüsszellel az EU-ból történő kilépés feltételeiről.

Van egy nagyszerű új megállapodásunk, amellyel visszaszerezzük az ellenőrzést. Most a (brit) parlamenten a sor szombaton (hogy elfogadja a megállapodást), hogy ezután már olyan prioritásokkal foglalkozhassunk, mint például a megélhetési költségek, az egészségügy, az erőszak és a környezetvédelem

- közölte a brit miniszterelnök Twitteren.

A megállapodást Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság hamarosan leköszönő elnöke is megerősítette:

Ahol van akarat, ott van megállapodás is – és most van egy megállapodásunk. Ez egy fair és kiegyensúlyozott egyezmény az EU és az Egyesült Királyság között, és bizonyíték arra, hogy elkötelezettek vagyunk a megoldás megtalálására. Azt ajánlom, hogy az Európai Tanács hagyja jóvá azt

írta Juncker, aki korábban még következetesen kizárta, hogy a May-kormánnyal 2018 őszén kötött kilépési megállapodást újra lehet tárgyalni vagy meg lehet változtatni.

Most azonban mégis ez történt, azaz a reálpolitika felülírta a korábbi hangzatos kijelentéseket.

De miről állapodtak meg?

Johnson szerint az egyezséggel visszaszerzik az ellenőrzést a jogalkotás, a határok és a kereskedelem felett, és olyan új kapcsolatot alakítanak ki az EU-val, amely szabadkereskedelmen és baráti együttműködésen alapul.

Hozzátette: az Egyesült Királyság egészben hagyja el az EU vámunióját, és szabadon köthet majd kereskedelmi egyezményeket szerte a világon.

Szerinte az „antidemokratikus” backstop-egyezményt eltörölték (erről itt írtunk részletesebben).

A megállapodással végrehajthatjuk a Brexitet, és két hét múlva kiléphetünk az EU-ból.

Vámhatár az Egyesült Királyságon belül

Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója szerint az új megállapodásnak négy fontos pillére van:

  • Észak-Írország továbbra is igazodni fog az uniós szabályozás egy részéhez, főleg ami az árukat illeti.
  • Észak-Írország továbbra is az Egyesült Királyság vámterületéhez fog tartozni, de egyúttal „belépési pont” marad az uniós közös piac irányába.
  • Megmarad az uniós közös piac integritása, és kielégítik az Egyesült Királyság jogos igényeit az áfa-szabályozással kapcsolatban.
  • Észak-Írország négyévente dönthet arról, hogy továbbra is igazodik-e az uniós szabályok egy részéhez.

Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy nem lesz határ- és vámellenőrzés az ír-északír határon, a Nagy-Britanniából Észak-Írországba tartó áruk egy részét ugyanakkor ellenőrizni fogják írja az Irish Times. Tehát az Egyesült Királyságon belül Nagy-Britannia és Észak-Írország között vámhatár jön létre a tervek szerint.

Az EU örül...

Az egyezményt az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács tegnap egységesen jóváhagyta. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke szintén üdvözölte a fejleményeket, és reméli, hogy a ratifikáció során sem lesznek problémák.

Szintén pozitívan nyilatkozott Guy Verhofstadt: az Európai Parlament illetékes koordinátora szerint az egyezség biztosítja az egységes piac integritását és megakadályozza a kemény határok visszaállítását az Ír-szigeten:

A kérdés pusztán az, hogy el fogja-e fogadni a brit parlament.

... de ez kevés lehet

Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy nagyon rezeg a léc. Az északír unionista párt, amely nélkül a konzervatívoknak nincs többségük a parlamentben, már jelezte, hogy nem fogja megszavazni az egyezséget:

Szerintünk ezek a javaslatok nem előnyösek Észak-Írország gazdasági jóléte szempontjából, és aláássák az Egyesült Királyság integritását.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezére pedig még a Theresa May által elért megállapodásnál is rosszabbnak nevezte a mostani egyezséget, amelyet szerinte el kell utasítaniuk a képviselőknek.

A parlament alsóházának extra ülését az EU-csúcs után, szombaton tarthatják. Szombati ülésezésre legutóbb 1982-ben volt példa, amikor az argentin hadsereg elfoglalta a brit korona fennhatósága alá tartozó, Argentína által is követelt Falkland-szigeteket.

Több mint három éve gyúrják

Az Egyesült Királyságban 2016 júniusában tartottak népszavazást az EU-tagságról: 17,4 millióan voksoltak a kilépésre, 16,1 millióan a maradásra. Az ország eredetileg idén március 29-én hagyta volna el az EU-t, ezt a határidőt azonban idén október 31-re tolták ki, mivel a brit parlament a May-kormány és Brüsszel között létrejött kilépési megállapodást nem fogadta el.

A brit honatyák a közelmúltban arra kötelezték Johnsont, hogy amennyiben nincs megegyezés az EU-val, akkor kérvényezze Brüsszelben a kilépési dátum újbóli kitolását a no deal Brexit megakadályozása érdekében.

Jean-Claude Juncker tegnap ugyanakkor már úgy vélekedett, hogy nem szükséges a hosszabbítás. Az EU-nak jogában áll elutasítani az erre vonatkozó kérést, és sajtóhírek szerint Johnson ezt kérte az uniós vezetőktől (ha addig fajul a helyzet).

Ezzel összhangban Michael Gove miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: ha a parlament elutasítja a megállapodást, akkor az ország anélkül fog kilépni az EU-ból október 31-én.

A kormány tehát így gyakorol nyomást az ellenkező képviselőkre, hogy fogadják el a dealt azaz hasonló taktikát követ, mint követett anno Theresa May.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Makro / Külgazdaság Fontos! Már a Modernával is lehet oltani a 12 év felettiek
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 08:50
Megjött az engedély, lépett a magyar hatóság.
Makro / Külgazdaság Augusztusban elered az uniós pénzeső – Magyarországnak még hónapokat kell várnia
Wéber Balázs | 2021. július 31. 05:47
Azok az országok, amelyek tervét jóváhagyta az EU, már augusztus elején hozzájuthatnak az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Magyarországnak még minimum két hónapot várnia kell, miután Brüsszel július közepéről szeptember végére halasztotta a döntést a magyar tervről. A késlekedés oka vitatott – a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint jelenleg nagy a magyar kormány kitettsége nemzetközi szinten.
Makro / Külgazdaság Indul az NBI: melyik a legöregebb csapat és hol van a legtöbb külföldi? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2021. július 30. 18:44
A sportkedvelők számára izgalmas hétvége ez a mostani, mivel most rendezik a Forma-1 magyarországi futamát, a késő délutáni óráktól kezdődően pedig a labdarúgó NBI 2021/22-es bajnoki szezonjának első fordulója zajlik.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel visszatér Magyarország az űrbe
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 18:22
Ezt Szijjártó Péter jelentette be. 
Makro / Külgazdaság Népszavazás: Orbán örülhet, Karácsony még várhat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 17:47
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén hitelesítette a kormánynak a gyermekvédelem ügyében benyújtott népszavazási kérdéseit, Karácsony Gergely kérdéseiről viszont elnapolta a döntést.
Makro / Külgazdaság Franciaország karanténba zárja két trópusi szigetét, a súlyos koronás betegeket Párizsba evakuálják
MTI | 2021. július 30. 15:48
Martinique és Réunion megroppant a delta variáns terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság A Balkán külön útra lép – ma feszült tüntetés lesz Boszniában
Káncz Csaba | 2021. július 30. 13:36
Az EU által magára hagyott Balkán új utakra lép. Ma tüntetések rázzák meg a Boszniai Szerb Köztársaság több városát. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos