<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az elmúlt órák fejleményei egy csokorban.

 • Több mint 6 millió háztartás van áram nélkül Ukrajnában, noha az érintett háztartások száma szerda óta a felére csökkent. Zelenszkij, ukrán elnök szerint a fővárosban mintegy 600 ezer embernél volt áramszünet, a fagyponthoz közeledő hőmérséklet miatt pedig Odessza, Lviv, Vinnicja és Dnyipropetrovszk régiók vannak a legnehezebb helyzetben.
   
 • Az Európai Unió fokozza erőfeszítéseit annak érdekében, hogy Ukrajnának támogatást nyújtson az áramellátás és a fűtés helyreállításához és fenntartásához - mondta Ursula von der Leyen az ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetést követően. Hozzátette: az EU nagyösszegű adományt készít elő az uniós országok és az Európai Bizottság tartalékaiból.
   
 • Novák Katalin köztársasági elnök szerdán reggel már meg is érkezett Kijevbe, hogy találkozzon Zelenszkijjel - tudta meg az atv.hu diplomáciai forrásokból. Novák Katalin éjszaka utazott, a hírek szerint Lengyelországba repülővel, majd onnan vonattal ment tovább. A február 24-én kitört orosz–ukrán háború óta a mostani a legmagasabb szintű magyar látogatás Ukrajna fővárosába. 

  Vonattal utazott Lengyelországból. Fotó: Facebook
  Vonattal utazott Lengyelországból. Fotó: Facebook
 • A Nemzeti Atomenergia Ügynökség tájékoztatása szerint Ukrajna négy atomerőművét újra csatlakoztatták az országos villamosenergia-hálózathoz, miután a hét elején áramellátás nélkül maradtak. Ukrajna történetében először szerdán az összes létesítményt lekapcsolta a hálózatról az orosz csapások miatt.
   
 • A Bloomberg jelentése szerint az EU diplomatái péntek este találkoztak, hogy megállapodásra jussanak egy olyan árszintről, amelyen korlátozni lehet az orosz olajexportot. Az európai kormányoknak mindeddig nem sikerült megállapodniuk a kérdésben a december 5-i határidő előtt. A G7-ek hordónkénti 65-70 dolláros felső határára vonatkozó javaslatát egyesek túl magasnak, mások túl alacsonynak tartják.
   
 • A Wagner orosz zsoldoscsapat vezetője, Jevgenyij Prigozsin szerint egy volt amerikai tengerészgyalogos tábornok dolgozik a csoportnál. A Helsingin Sanomat finn lap kérdésére Prigozsin azt közölte: kevés finn állampolgár van a Wagner PMC-ben, körülbelül 20.
   
 • Az ukrán-magyar határszakaszon 6060-an léptek be pénteken Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5470-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t. A beléptetettek közül a rendőrség 170 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért. Vonattal 84 ember - köztük 31 gyermek - érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK.

Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Trónfosztott Gyurcsány Ferenc, kriptovalutázó képviselő - A hét videója
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:10
Február elseje a vagyonnyilatkozatok napja. Bár erősen kérdőjeles, mennyire fedik a nyilatkozatokban szereplő adatok a teljes valóságot, hagyományosan több szempont mentén is feldolgoztuk a dokumentumokat. Ingatlanvagyonról, értékpapír-állományról, készpénz-halmozásról és jövedelmekről beszélgetnek kollégáink, Csabai Károly, Dobos Zoltán, Mester Nándor és Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Kövér László elárulta, mit gondol Ukrajnáról
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:44
Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján.
Makro / Külgazdaság Hiába fenyegetnek az oroszok, Ukrajna EU-tag lesz
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:23
Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság 54 éves rekord dőlt meg Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:07
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
Makro / Külgazdaság Még több tankot kap Ukrajna Németországtól, csak van velük némi gond
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:43
Rövid időn belül kapnak 29 darab Leopard 1-es harckocsit. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: na, ugye!
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:58
A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz! - írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzésben Ursula von der Leyen és Manfred Weber határvédelemmel kapcsolatos megnyilatkozásaira reagálva.
Makro / Külgazdaság A NATO merész lépése Ázsiában
Káncz Csaba | 2023. február 3. 15:37
Északkelet-Ázsia törékeny biztonságpolitikai helyzete Dél-Korea és Japán számára is szükségessé teszi a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, amint Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta romlik az orosz szolgáltatóipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 14:49
Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG