<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Kína sorra függeszti fel az ausztrál termékek bevitelét. Ausztrália ebben a hónapban – 2007 óta először – részt vesz egy Kína-ellenes tengeri hadgyakorlaton az USA-val, Japánnal és Indiával. Káncz Csaba jegyzete.

A befolyásos South China Morning Post számolt be tegnap azon értesüléseiről, miszerint Kína a héten fel fogja függeszteni az ausztrál réz és cukor behozatalát. A lap mai száma hozzáteszi, hogy napokon belül Peking felfüggeszti az évi 400 millió amerikai dollárt kitevő ausztrál búza importját is.

Mindezek már csak újabb lépések abban a májusban kezdődött folyamatban, amikor Peking 80 százalékos büntetővámot vetett ki az ausztrál árpára, és betiltotta 4 ausztrál vágóhíd termékeinek importját, amely az ausztrál marhahús-export 35 százalékát adja Kínába.

Peking az elmúlt napokban szúbogár-fertőzésre hivatkozva felfüggesztette fűrészáru behozatalát az ausztrál Queensland tagállamból. Szintén felfüggesztette gyomfertőzésre hivatkozva az Emerald Grain – egy óriási ausztrál gabonaexportőr – jogát kínai szállításokra, holott a cég 12 ezer termelő családdal áll kapcsolatban. A hétvégén pedig Sanghajban fémszennyezettségi (!) vizsgálatot kezdtek a hatóságok egy ausztrál tengerirák-szállítmánynál.

Kenguruk az ausztrál pusztában. (Fotó: Reuters)Kenguruk az ausztrál pusztában. (Fotó: Reuters)

Célkeresztbe kerülve

Azt még egy kisiskolás sem hiheti, hogy ezen leckéztetések mögött nincsen kínai politikai szándék. A kommunista párt szócsöve már nem is csinál titkot belőle, hogy az ausztrál politikai fejlemények miatt cseréli le Peking az ausztrál szénszállításokat is mongol importra. De miért került Ausztrália Peking célkeresztjébe?

Nos, Kína szerint napjainkra a hiperagresszív Washington diktálja Ausztrália minden egyes külpolitikai lépését. Peking frusztrációja régre nyúlik vissza, hiszen az ausztrál elhárítás (ASIO) jelentése már 2017-ben az ausztrál politikába és az egyetemeken való „széleskörű kínai beavatkozásról” számolt be. Canberra tavaly decemberben aztán 90 millió dolláros költségvetéssel felállított egy olyan rendőrségi- és titkosszolgálati akciócsoportot, amelynek feladata „a külföldi beavatkozás elleni küzdelem és büntetőeljárás lefolytatása.”

Ki nem mondva az ausztrál kormány ezzel az 1,2 millió főre becsült kínai származású közösséget hivatalosan is megfigyelés alá helyezte. Az ausztrál sajtó ujjongott, Peter Hartcher, a Sydney Morning Herald nemzetközi szerkesztője letartóztatásokat és deportálásokat követelt, mivel „az autokrata Kínai Kommunista Párt folytatja titkos és erőszakos kampányát Ausztráliában.”

Újra Kína-ellenes hadgyakorlaton

A koronavírus-járvány kitörése óta ráadásul az ázsiai származásúak gyakran szembesülnek verbális és fizikai bántalmazással, megtagadnak szolgáltatást tőlük, halálos fenyegetést kapnak, illetve megrongálják ingatlanaikat. A szigetországban élő kínai közösség saját bőrén érzi a feszült diplomáciai viszonyt Peking és Canberra között.

Mi több, kiszivárgott információk szerint augusztusban India, Japán és Ausztrália a színfalak mögött aktív, Kínát feltartóztató tárgyalásokat kezdtek beszállítási láncaik szorosabb koordinálásáról. Az Egyesült Államokkal karöltve Japán, Ausztrália és India már évek óta tagjai az egyre nyíltabban Kína-ellenes Négyoldalú Biztonsági Dialógusnak (Quad) nevezett nemzetbiztonsági és katonai konzultációs csoportnak. Ausztrália ebben a hónapban – 2007 óta először – részt vesz a Quad hadgyakorlatán a Bengáli-öbölben és az Arab-tengeren.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Várólistára kerülhetnek az új autót vásárlók
MTI | 2021. október 17. 10:40
Több mint 250 ezerrel kevesebb személyautót gyártanak az idén a chipek hiánya miatt Csehországban, ez a cseh autóipar számára mintegy 200 milliárd koronás (2800 milliárd forint) veszteséget jelent - közölte a cseh autóipari szövetség vasárnap.
Makro / Külgazdaság Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia
Mester Nándor | 2021. október 17. 06:07
Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.
Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél
depositphotos