<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A több száz milliárd dollár értékű kínai hitelek Ausztrália kisebb regionális szomszédait fenntarthatatlan adósság-csapdába lökik, ezzel pedig Peking stratégiai és katonai előnyre tesz szert az Indo-pacifikus régióban. Egy friss ausztrál biztonságpolitikai beszámoló szerint Kína egész hálózatát akarja kiépíteni haditengerészeti bázisoknak és légikikötőknek az Indiai-óceánon.

Ausztráliában már hónapok óta éles hajsza folyik Peking befolyás-szerzésének visszaszorítása ellen. Tavaly decemberben egy egész törvénycsomagot fogadtak el a kínai kémkedés és beavatkozás feltartóztatására. Hétfőn pedig az ausztrál védelmi miniszter ítélte el éles szavakkal Peking „destabilizáló lépését”, amelynek keretében stratégiai bombázókat telepített a vitatott dél-kínai-tengeri szigetekre.

Adósság-örvénybe csúszva

Ebben a feszült politikai helyzetben szivárogtatott ki az ausztrál média egy bizalmas amerikai külügyminisztériumi jelentést. A 40 oldalas dokumentum figyelmeztet arra, hogy „a több száz milliárd dollár értékű kínai hitelek Ausztrália kisebb regionális szomszédait fenntarthatatlan adósság-csapdába lökik, ezzel pedig Peking stratégiai és katonai előnyre tesz szert az Indo-pacifikus régióban”. Az éles hangvételű jelentés szerint 16 állam tekinthető rendkívül sérülékenynek a kínai „adósság-diplomácia” nyomásgyakorlásával szemben: Thaiföld, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Kambodzsa, Laosz, Srí Lanka, Pápua Új-Guinea, Vanuatu, Tonga és Mikronézia.

Az Australian Financial Review szerint az anyag alapját egy tavalyi, bizalmas jelentés képezi, amely az Egyesült Államok Csendes-óceániai Parancsnoksága (PACOM) számára íródott. A dokumentum szerint a kínai hitelezés fontos szerepet játszhat Kína sokoldalú kampányában, amelynek célja Amerika és szövetségesei stratégiai előnyeinek erodálása és Washington leváltása, mint regionális hegemón. A jelentés idézi Gareth Evans volt ausztrál külügyminisztert, aki szerint Laosz és Kambodzsa „Kína teljes tulajdonú leányvállalatai lettek”.

Pápua Új-Guinea 1975-ig ausztrál gyarmat volt, de most a jelentés szerint már nem tudja fizetni hiteleit és ezért stratégiai helyszíneket, valamint nyersanyag-lelőhelyeket ajánl föl Kína számára. Vanuatu úgyszintén rendívül eladósodott Kína felé. A dokumentum nyíltan kijelenti, hogy ha ezek a csendes-óceáni országok Peking felé fordulnak, akkor ez alááshatja Washington jogát katonái állomásoztatására és ezzel „erodálja az amerikai előnyt egy amerikai-kínai konfliktus esetén”.

Az anyag javasolja Ausztrália, India, Japán és az Egyesült Államok négyoldalú együttműködésének további erősítését, hogy az garantálja a törvényességet az Indo-pacifikus térségben. A dokumentum szerint Duterte Fülöp-szigeteki elnök visszakozott a dél-kínai-tengeri követeléseiből, miután Kína befejezte déligyümölcsök vásárlását. A jelentés szintén kiemeli Srí Lanka esetét, amely Rajapakse elnöksége alatt 8 milliárd dollár felvételével kínai hitelcsapdába csúszott. A kormányzat nem tudta visszafizetni a hiteleket, ezért egy stratégiai fekvésű kikötőt 99 évre ki kellett adnia Pekingnek.

További kínai bázisok jönnek

Káncz Csaba

Malajzia is visszavonult dél-kínai-tengeri követeléseiből, miután Razak miniszterelnök alatt Peking sokat invesztált az országban. Razak a múlt héten elvesztette a választásokat és vasárnap a rendőrség már házkutatást tartott a bukott miniszterelnök házában. Az Australian Financial Review szerkesztőségi cikke a jelentést vészcsengőnek tartja, egyben az ausztrál diplomácia csődjének, amely lehetővé tette ezt a „fundamentális geopolitikai elmozdulást” a térségben.

Márpedig lehet, hogy ez csak a kezdet. Egy friss ausztrál biztonságpolitikai beszámoló szerint Kína egy egész hálózatát akarja kiépíteni haditengerészeti bázisoknak és légikikötőknek az Indiai-óceánon. Ahogy arról már fél éve beszámoltunk, Kína zsebre tette a Maldív-szigetek vezetését és a legújabb hírek szerint át akarja venni a Gan nevű egykori brit légibázist a szigetcsoport közelében.

Káncz Csaba jegyzete.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Makro / Külgazdaság Vészjósló értesülés: útnak indult az orosz nukleáris tengeralattjáró
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:41
Állítólag a NATO hírszerzési jelentést küldött a tagországoknak, figyelmeztetve, hogy a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró „eltűnt a bázisáról”.
Makro / Külgazdaság Lecsap az USA, ha Putyin beveti az atomfegyvert?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:13
Ezt jelentette ki vasárnap David Petraeus, a CIA volt igazgatója és nyugalmazott négycsillagos tábornok. Mutatjuk, mi történt az orosz-ukrán háborúban és annak kapcsán az elmúlt tizenkét órában.
Makro / Külgazdaság Megint rossz lóra tett Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 06:33
A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában. Ellenfele az a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban, akit a magyar kormányfő is a támogatásáról biztosított.
Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG