<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A több száz milliárd dollár értékű kínai hitelek Ausztrália kisebb regionális szomszédait fenntarthatatlan adósság-csapdába lökik, ezzel pedig Peking stratégiai és katonai előnyre tesz szert az Indo-pacifikus régióban. Egy friss ausztrál biztonságpolitikai beszámoló szerint Kína egész hálózatát akarja kiépíteni haditengerészeti bázisoknak és légikikötőknek az Indiai-óceánon.

Ausztráliában már hónapok óta éles hajsza folyik Peking befolyás-szerzésének visszaszorítása ellen. Tavaly decemberben egy egész törvénycsomagot fogadtak el a kínai kémkedés és beavatkozás feltartóztatására. Hétfőn pedig az ausztrál védelmi miniszter ítélte el éles szavakkal Peking „destabilizáló lépését”, amelynek keretében stratégiai bombázókat telepített a vitatott dél-kínai-tengeri szigetekre.

Adósság-örvénybe csúszva

Ebben a feszült politikai helyzetben szivárogtatott ki az ausztrál média egy bizalmas amerikai külügyminisztériumi jelentést. A 40 oldalas dokumentum figyelmeztet arra, hogy „a több száz milliárd dollár értékű kínai hitelek Ausztrália kisebb regionális szomszédait fenntarthatatlan adósság-csapdába lökik, ezzel pedig Peking stratégiai és katonai előnyre tesz szert az Indo-pacifikus régióban”. Az éles hangvételű jelentés szerint 16 állam tekinthető rendkívül sérülékenynek a kínai „adósság-diplomácia” nyomásgyakorlásával szemben: Thaiföld, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Kambodzsa, Laosz, Srí Lanka, Pápua Új-Guinea, Vanuatu, Tonga és Mikronézia.

Az Australian Financial Review szerint az anyag alapját egy tavalyi, bizalmas jelentés képezi, amely az Egyesült Államok Csendes-óceániai Parancsnoksága (PACOM) számára íródott. A dokumentum szerint a kínai hitelezés fontos szerepet játszhat Kína sokoldalú kampányában, amelynek célja Amerika és szövetségesei stratégiai előnyeinek erodálása és Washington leváltása, mint regionális hegemón. A jelentés idézi Gareth Evans volt ausztrál külügyminisztert, aki szerint Laosz és Kambodzsa „Kína teljes tulajdonú leányvállalatai lettek”.

Pápua Új-Guinea 1975-ig ausztrál gyarmat volt, de most a jelentés szerint már nem tudja fizetni hiteleit és ezért stratégiai helyszíneket, valamint nyersanyag-lelőhelyeket ajánl föl Kína számára. Vanuatu úgyszintén rendívül eladósodott Kína felé. A dokumentum nyíltan kijelenti, hogy ha ezek a csendes-óceáni országok Peking felé fordulnak, akkor ez alááshatja Washington jogát katonái állomásoztatására és ezzel „erodálja az amerikai előnyt egy amerikai-kínai konfliktus esetén”.

Az anyag javasolja Ausztrália, India, Japán és az Egyesült Államok négyoldalú együttműködésének további erősítését, hogy az garantálja a törvényességet az Indo-pacifikus térségben. A dokumentum szerint Duterte Fülöp-szigeteki elnök visszakozott a dél-kínai-tengeri követeléseiből, miután Kína befejezte déligyümölcsök vásárlását. A jelentés szintén kiemeli Srí Lanka esetét, amely Rajapakse elnöksége alatt 8 milliárd dollár felvételével kínai hitelcsapdába csúszott. A kormányzat nem tudta visszafizetni a hiteleket, ezért egy stratégiai fekvésű kikötőt 99 évre ki kellett adnia Pekingnek.

További kínai bázisok jönnek

Káncz Csaba

Malajzia is visszavonult dél-kínai-tengeri követeléseiből, miután Razak miniszterelnök alatt Peking sokat invesztált az országban. Razak a múlt héten elvesztette a választásokat és vasárnap a rendőrség már házkutatást tartott a bukott miniszterelnök házában. Az Australian Financial Review szerkesztőségi cikke a jelentést vészcsengőnek tartja, egyben az ausztrál diplomácia csődjének, amely lehetővé tette ezt a „fundamentális geopolitikai elmozdulást” a térségben.

Márpedig lehet, hogy ez csak a kezdet. Egy friss ausztrál biztonságpolitikai beszámoló szerint Kína egy egész hálózatát akarja kiépíteni haditengerészeti bázisoknak és légikikötőknek az Indiai-óceánon. Ahogy arról már fél éve beszámoltunk, Kína zsebre tette a Maldív-szigetek vezetését és a legújabb hírek szerint át akarja venni a Gan nevű egykori brit légibázist a szigetcsoport közelében.

Káncz Csaba jegyzete.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Várólistára kerülhetnek az új autót vásárlók
MTI | 2021. október 17. 10:40
Több mint 250 ezerrel kevesebb személyautót gyártanak az idén a chipek hiánya miatt Csehországban, ez a cseh autóipar számára mintegy 200 milliárd koronás (2800 milliárd forint) veszteséget jelent - közölte a cseh autóipari szövetség vasárnap.
Makro / Külgazdaság Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia
Mester Nándor | 2021. október 17. 06:07
Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.
Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél
depositphotos