Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A több száz milliárd dollár értékű kínai hitelek Ausztrália kisebb regionális szomszédait fenntarthatatlan adósság-csapdába lökik, ezzel pedig Peking stratégiai és katonai előnyre tesz szert az Indo-pacifikus régióban. Egy friss ausztrál biztonságpolitikai beszámoló szerint Kína egész hálózatát akarja kiépíteni haditengerészeti bázisoknak és légikikötőknek az Indiai-óceánon.

Ausztráliában már hónapok óta éles hajsza folyik Peking befolyás-szerzésének visszaszorítása ellen. Tavaly decemberben egy egész törvénycsomagot fogadtak el a kínai kémkedés és beavatkozás feltartóztatására. Hétfőn pedig az ausztrál védelmi miniszter ítélte el éles szavakkal Peking „destabilizáló lépését”, amelynek keretében stratégiai bombázókat telepített a vitatott dél-kínai-tengeri szigetekre.

Adósság-örvénybe csúszva

Ebben a feszült politikai helyzetben szivárogtatott ki az ausztrál média egy bizalmas amerikai külügyminisztériumi jelentést. A 40 oldalas dokumentum figyelmeztet arra, hogy „a több száz milliárd dollár értékű kínai hitelek Ausztrália kisebb regionális szomszédait fenntarthatatlan adósság-csapdába lökik, ezzel pedig Peking stratégiai és katonai előnyre tesz szert az Indo-pacifikus régióban”. Az éles hangvételű jelentés szerint 16 állam tekinthető rendkívül sérülékenynek a kínai „adósság-diplomácia” nyomásgyakorlásával szemben: Thaiföld, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Kambodzsa, Laosz, Srí Lanka, Pápua Új-Guinea, Vanuatu, Tonga és Mikronézia.

Az Australian Financial Review szerint az anyag alapját egy tavalyi, bizalmas jelentés képezi, amely az Egyesült Államok Csendes-óceániai Parancsnoksága (PACOM) számára íródott. A dokumentum szerint a kínai hitelezés fontos szerepet játszhat Kína sokoldalú kampányában, amelynek célja Amerika és szövetségesei stratégiai előnyeinek erodálása és Washington leváltása, mint regionális hegemón. A jelentés idézi Gareth Evans volt ausztrál külügyminisztert, aki szerint Laosz és Kambodzsa „Kína teljes tulajdonú leányvállalatai lettek”.

Pápua Új-Guinea 1975-ig ausztrál gyarmat volt, de most a jelentés szerint már nem tudja fizetni hiteleit és ezért stratégiai helyszíneket, valamint nyersanyag-lelőhelyeket ajánl föl Kína számára. Vanuatu úgyszintén rendívül eladósodott Kína felé. A dokumentum nyíltan kijelenti, hogy ha ezek a csendes-óceáni országok Peking felé fordulnak, akkor ez alááshatja Washington jogát katonái állomásoztatására és ezzel „erodálja az amerikai előnyt egy amerikai-kínai konfliktus esetén”.

Az anyag javasolja Ausztrália, India, Japán és az Egyesült Államok négyoldalú együttműködésének további erősítését, hogy az garantálja a törvényességet az Indo-pacifikus térségben. A dokumentum szerint Duterte Fülöp-szigeteki elnök visszakozott a dél-kínai-tengeri követeléseiből, miután Kína befejezte déligyümölcsök vásárlását. A jelentés szintén kiemeli Srí Lanka esetét, amely Rajapakse elnöksége alatt 8 milliárd dollár felvételével kínai hitelcsapdába csúszott. A kormányzat nem tudta visszafizetni a hiteleket, ezért egy stratégiai fekvésű kikötőt 99 évre ki kellett adnia Pekingnek.

További kínai bázisok jönnek

Káncz Csaba

Malajzia is visszavonult dél-kínai-tengeri követeléseiből, miután Razak miniszterelnök alatt Peking sokat invesztált az országban. Razak a múlt héten elvesztette a választásokat és vasárnap a rendőrség már házkutatást tartott a bukott miniszterelnök házában. Az Australian Financial Review szerkesztőségi cikke a jelentést vészcsengőnek tartja, egyben az ausztrál diplomácia csődjének, amely lehetővé tette ezt a „fundamentális geopolitikai elmozdulást” a térségben.

Márpedig lehet, hogy ez csak a kezdet. Egy friss ausztrál biztonságpolitikai beszámoló szerint Kína egy egész hálózatát akarja kiépíteni haditengerészeti bázisoknak és légikikötőknek az Indiai-óceánon. Ahogy arról már fél éve beszámoltunk, Kína zsebre tette a Maldív-szigetek vezetését és a legújabb hírek szerint át akarja venni a Gan nevű egykori brit légibázist a szigetcsoport közelében.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Három muszlim ország, ahol a politika mozdulni sem tud a katonaság nélkül
Káncz Csaba | 2021. május 13. 18:45
A pakisztáni és egyiptomi hadsereg, valamint az iráni forradalmi gárda gyakorlatilag állam az államban.  A gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplőjévé váltak, miközben jóváhagyásuk nélkül a nagypolitika már mozdulni sem tud.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Több mint 5 millió uniós polgár maradna Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 18:07
Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: gyakoribbak a mellékhatások, ha keverjük az AstraZenecát Pfizerrel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 17:44
A tanulmány készítői nem erre számítottak.
Makro / Külgazdaság Fiatal vállalkozókat segítő programot támogat az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 16:03
Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.
Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
Makro / Külgazdaság Elárulta Gulyás Gergely, mikor kaphatják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 13. 11:59
Erről lapcsoportunk kérdésére beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság A misztikus R-Kovey néven is gyárt Oroszország vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 11:37
Az első adag R-Kovey vakcina júniusban készül el Oroszországban, melyben az AstraZeneca oltóanyaga rejtőzik.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: május végén megszűnik a korlátozások nagy része
Wéber Balázs | 2021. május 13. 09:51
Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság Építőipar: az alacsony bázis miatt jobb lett az idei március, mint a tavalyi
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 09:40
Egy év alatt 4,3, az előző hónaphoz képest 11,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene - jelentette a KSH.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.